Alcanar

Documents

Discurs de Joan Roig de presa de possesió com alcalde

"Regidors, regidores, veïns, veïnes, amics i amigues, gràcies per la vostra presència, important a tots los nivells en este acte històric de constitució de la nova corporació municipal que a partir d’ara tinc l’immens honor de presidir com a alcalde del nostre poble.

Deixeu-me primer que res que faça referència als resultats de les eleccions municipals del passat 26 de maig.
La primera dada important la protagonitzen les més de 4.500 persones, més d’un 68% del cens, que van participar en los comicis municipals. A tots i totes les votants, un missatge públic d'agraïment. L’augment de participació respecte al 2015 és una bona notícia. N’hem d’estar molt satisfets. No obstant això, hem de continuar treballant per a que esta participació continue ascendint en los propers mandats.
En segon lloc, un cop analitzats los resultats electorals podem concloure que la ciutadania ha aprovat àmpliament la gestió duta a terme durant los darrers anys i ens demana que aprofundim en lo camí marcat. Davant d’estos resultats les primeres paraules han de ser de gratitud cap als milers de ciutadans i ciutadanes que ens han fet confiança, i de compromís renovat amb lo repte de dirigir Alcanar pel camí del progrés i el benestar de tothom.
Confiança i compromís, compromís i confiança. Un binomi indestriable, clau en una bona relació, també en la relació entre un alcalde i els seus veïns i veïnes. 
Però la confiança tendeix a ser molt fràgil. Has de nodrir-la constantment. Costa molt de conservar.
Per això, en l’alcalde i l’equip de govern us asseguro que hi trobareu persones que s’esforçaran al màxim no només a preservar esta confiança sinó a fer-la créixer tant com puguen, i a bastir els fonaments d’una llarga relació basada en la seguretat, la franquesa i l’esperança.
I, per a fer-ho, no valen només paraules: en som conscients. Hem de tenir clars quins són los nostres objectius i transmetre’ls de forma eficient precisament per a fer-vos partícips d’este futur esperançador que trenque les barreres de l’autoestima com a poble contra les quals hem topat tantes i tantes vegades en les últimes dècades. 
Lo principal repte d’un equip de govern és desvelar al seu poble tot allò que pot arribar a ser. Estem aquí per a fer això.
Sóc, com tots vosaltres, un enamorat d’Alcanar. Un dels convençuts del seu potencial com a poble creatiu i d’oportunitats, perquè ens admira el seu passat i ens emociona l’esperança en les possibilitats del seu futur.
Tenim una imatge clara del futur del nostre poble al cap i al cor, plasmada al nostre programa electoral, que és lo nostre full de ruta. Si em permeteu, en termes novel·lístics, lo nostre mapa del tresor. I este mapa ens mostra un camí imperatiu que ens durà al cofre que conté el desenvolupament i la riquesa del nostre poble i la felicitat de la nostra gent.
Per a aconseguir recórrer tot este camí, haurem de superar alguns reptes definits en tres grans blocs.
Primer i prioritari: les persones
Los grans projectes urbanístics s’han de tenir en compte, però hem de mirar més enllà. Aquí lo més important són les persones.
Hem de continuar donant suport a les famílies i als col·lectius que més ho necessiten. Fomentant la inclusió social i lluitant contra la pobresa.
Hem d’erradicar totalment l’ús sexista del llenguatge al carrer i a l’Administració.
Hem de contribuir al desenvolupament del jovent, fomentar el talent i retenir-lo. 
Hem de contribuir al benestar i a la realització de la nostra gent gran.
Hem de vetlar per la seguretat: en set mesos hem convocat set places de policia municipal i continuarem en esta línia fins a dotar el nostre cos de policia dels efectius necessaris per a garantir un model de proximitat i de presència estable als nuclis d’Alcanar, les Cases i Alcanar Platja.
Urbanisme
Hem d’aconseguir projectar les infraestructures i els equipaments que donen respostes a les necessitats dels nostres veïns i veïnes. Estos són alguns dels exemples:
A Alcanar: l’auditori, la urbanització del sector dels Codonyers i de l’Alcalde Sanmartí (tram entre la Ronda i el complex esportiu).
A les Cases: el tancament de les pistes poliesportives i la millora dels accessos.
A Alcanar Platja: seguir treballant al costat dels veïns per a solucionar la gran problemàtica de les urbanitzacions no recepcionades. 
Una reflexió: fixeu-vos que hem diferenciat els tres nuclis urbans perquè tenen realitats i problemàtiques diferents, que hem de tractar de forma diferent. 
Això sí, vos demano a tots los regidors i regidores que ho feu de forma responsable. Sobretot pel que fa a la situació d’Alcanar Platja, que és fruit d’una gestió totalment nefasta de l’urbanisme durant les darreres dècades. La solució no passa per l’Ajuntament, sinó per la voluntat dels veïns. I això no ho diem nosaltres: ho diu la Llei d’urbanisme de Catalunya. 
Vos prego, per tant, que no fem demagògia amb aquest tema, perquè acabarem posant en perill la integritat del nostre terme municipal. I això és molt greu, depèn de nosaltres.
Economia
Com hem fet durant estos darrers anys, l’Ajuntament ha de mantenir lo seu lideratge inversor, com a motor de modernització i progrés. 
I això només ho podem fer amb l’economia local sanejada, sense hipoteques que condicionen les inversions futures. Per tant, continuarem treballant per uns valors d’endeutament mínims que ens asseguren un futur favorable.
Estos són los tres grans reptes i alguns dels seus exemples per a arribar al final del camí i assolir lo tan preuat tresor.
I este camí l’hem de fer entre tots: equip de govern i membres de l’oposició. La majoria plenària al nostre poble no és un concepte vinculat a l’exclusió. No ho ha estat fins ara i no ho serà a partir d’ara.
Totalment al contrari: política de portes obertes i de mà estesa. Truqueu sempre que vos faça falta. Estic, estem, a la vostra completa disposició per a qualsevol dubte o inquietud que puga sorgir, per a rebre amb els braços oberts iniciatives de progrés, per a endinsar-nos en debats que siguen enriquidors.
Només dos condicions (esta vegada sí) innegociables: que estes propostes s’emmarquen dins de la legalitat i que tinguen sempre l’objectiu de millorar el benestar de la gent del municipi i no es facen en pro dels interessos particulars o de partit.
Per a anar acabant, m’agradaria aprofitar el moment per a enviar quatre missatges:
1. Un agraïment a tots los regidors i regidores que han format part del ple municipal durant lo mandat que tanquem avui. Gràcies pel vostre treball i el vostre compromís amb lo poble! 
Especialment, m’agradaria adreçar unes paraules a una persona que ha estat presidint este Ajuntament durant molts d’anys i que avui tanca el seu cicle polític municipal.
Alfons, el passat ple d’investidura penso que vaig expressar l’admiració i el respecte que et tinc. I davant de tants d’objectius aconseguits, davant de tanta lluita, vocació de servei, fermesa i dignitat... sobren les paraules. Et desitjo de tot cor lo millor del món en esta nova etapa. Vull que sàpigues que compartir vuit anys de govern al teu costat ha estat lo més gran dels honors.
2. Regidors i regidores que vos integreu al consistori, lo primer que vos vull dir és que esta és una tasca apassionant i molt enriquidora. A tots vos desitjo los millors encerts des del vostre càrrec. I vos faig un prec: hem gaudit de quatre anys de debat plenari, sempre dins d’una relació de respecte mutu. L’ambient plenari ha estat molt positiu i això ens ha permès expressar amb solvència les idees de tots. Vos prego que ens ajudeu, els veterans, a fer que això continue sent així.
3. I penúltim. A les nostre famílies: gràcies per la comprensió i la paciència. Sabem que no és fàcil, que passem moltes hores fora de casa i que, quan estem dins de casa, tenim lo cap a l’Ajuntament... 
Confio que la pena de la nostra absència quan fem falta siga compensada per l’orgull de saber que ens dediquem en cos i ànima al poble, amb l’objectiu de construir un futur millor per als qui vindran.
4. Quart i últim. Visc una vida de dedicació a la meua gent, als meus veïns, al meu poble, que per a mi és l’única manera de viure una vida amb sentit i és lo que em fa més feliç del món. 
No vos podré agrair mai lo respecte, l’afecte que em mostreu cada dia des que sóc alcalde i el vostre suport, sobretot en los moments difícils (que n’hi ha, és clar que n’hi ha).
Dedicar los millors anys de la meua vida a Alcanar és un somni que s’ha fet realitat gràcies a vosaltres. Moltes gràcies.
S’aixeca la sessió.