Alella

Totes les notícies

Presentació candidat Marc Almendro

Presentació del candidat Marc Almendro

Aquest dissabte 21 d’octubre a les 12h us esperem al pati de les Antigues Escoles Fabra per la presentació d’en Marc Almendro com a candidat a les eleccions municipals de 2019 a Alella. A l’acte, intervindrà l’actual Alcalde d’Alella, Andreu Francisco i comptarem amb la presència de vàries persones que d’alguna manera han estat lligades a la trajectòria d’en Marc. L’Eli Vidal, mestra i sommelier, La Lina Rubio, professora, la Isabel Nonell, ex-regidora d’Esquerra+Sumem per Alella i el Bernat Picornell, senador d’Esquerra Republicana de Catalunya, ens acompanyaran al llarg de l’acte.   Ara fa uns mesos, Andreu Francisco feia pública la seva intenció de no optar a l’alcaldia en les eleccions municipals de l’any que ve, després de quatre mandats (l’últim amb majoria absoluta) al capdavant d’un projecte de consens que ha fet d’Alella un poble millor. Al mateix juliol l’assemblea d’Esquerra Republicana – Sumem per Alella va escollir per unanimitat la candidatura d’en Marc Almendro per tal que seguís al capdavant d’aquest projecte. Una candidatura que continuarà amb la mateixa convicció i compromís, però amb noves fites i horitzons per endavant i energies renovades. En Marc encarna els valors que representa ERC-SxA com a col·lectiu: proximitat, transparència, bona gestió, amor per Alella, coneixement del poble i de les seves persones, formació, professionalitat, dedicació, compromís i treball sense descans sempre pel bé comú i l’interès general. Tal com deia el mateix Almendro al presentar la seva candidatura: “ara és l’hora d’assumir responsabilitats, perquè tinc la il•lusió i l’estima per al nostre poble, l’experiència acumulada i tot el què sé que puc aportar, perquè tenim un projecte per a Alella de continuïtat i renovació. Seria per a mi una gran responsabilitat i un honor, amb el suport de la ciutadania, ser el proper Alcalde d’Alella.”   Aquest dissabte us esperem per compartir amb vosaltres la presentació d’en Marc, perquè volem que Alella segueixi endavant millorant dia a dia i n’estem segurs que el nostre candidat ho farà.

L’Assemblea Nacional Catalana, guardonada amb el 12è Premi Germans Lleonart

El Premi Germans Lleonart va ser creat fa 12 anys per Esquerra Republicana de Catalunya d’Alella amb la intenció de premiar a persones clau de la societat catalana i reconèixer-ne públicament la seva aportació envers la cultura, la llengua catalana i el país. Al llarg de les deu edicions s’ha premiat a diverses personalitats del nostre país com són Roser Capdevila, M. Mercè Roca, Eliseu Climent, Isabel-Clara Simó, Joel Joan, Quim Monzó, Montserrat Carulla, Màrius Serra, Muriel Casals, Josep M. Espinàs, Isona Passola i Miquel Calçada.   Aquest any 2015 l’encarregada de recollir el guardó va ser Carme Forcadell, en representació de l’Assemblea Nacional Catalana i a qui se li va reconèixer el treball desenvolupat per aconseguir la independència del nostre país, de forma pacífica i democràtica.   A la taula rodona prèvia al sopar, anomenada Diàleg per a un nou Estat, hi va participar la mateixa Carme Forcadell, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Eliseu Climent, fundador d’Acció Cultural del País Valencià i Andreu Francisco, alcalde d’Alella. Durant la conversa, Forcadell va destacar que “l'única oportunitat de canvi és la independència. I tenim l'oportunitat i el poder de fer-ho: el vot” i a continuació Francisco va voler remercar que “ho tenim a tocar, només dependrà de nosaltres”.   Aprofitant l’ocasió, la candidatura d’ERC+Sumem per Alella que es presentarà a les properes eleccions municipals, va fer arribar a la Carme Forcadell i al president de l’ANC a Alella, un manifest de compromís amb el procés independentista.   Potseriorment, a les deu de la nit, va començar el sopar i un cop acabat, Andreu Francisco i Roger, alcalde d’Alella, va fer l’entrega del guardó a Carme Forcadell. 

Final del mandat

Arribem al final d’aquest mandat marcat per la conjuntura econòmica i social desfavorable. A l’Ajuntament d’Alella, sense voler fer cap valoració triomfalista, ens en hem sortit prou bé. Hem dotat les àrees de serveis a les persones amb tots els recursos necessaris per teixir una xarxa de suport a les famílies que ho han necessitat i hem continuat invertint en els equipaments i l’espai públic tot incorporant nous serveis.   I arribem al final del mandat havent enfilat els dos darrers grans temes que com a poble encara teníem pendents des de fa molts i molts anys: el Casal i la Torre del Governador.   L’acord al que vam arribar amb el Casal d’Alella ens ha portat a tirar endavant el projecte d’un nou espai cultural que se situarà allà mateix al carrer Santa Madrona, i que comptarà amb una sala polivalent amb capacitat per a prop de 300 persones, sales per a l’escola de dansa municipal, espais per a l’assaig musical i el local social per a l’entitat del Casal. A hores d’ara hem adquirit el terreny adjacent per poder dimensionar suficientment l’equipament, estem enderrocant l’antic edifici i ja s’ha adjudicat el projecte arquitectònic. Si tot va com ha d’anar a primers de l’any vinent haurien d’haver començat les obres amb un cost força inferior al de l’equipament projectat el mandat anterior a Can Calderó.   Respecte de la Torre del Governador, després de molts anys de treballar per intentar trobar-li una sortida, els darrers mesos s’han produït moviments importants. Actualment hi ha un inversor amb la ferma voluntat de poder-hi desenvolupar un projecte hoteler. La complexitat de l’operació i el fet de l’existència de dos propietats n’ha estat dificultant la concreció. És per això que el passat 6 de març l’Ajuntament vam signar una opció de compra sobre 1,7 hectàrees dels jardins que ens permet tenir el control sobre el futur d’aquest sector en el cas que no arribes a bon port el projecte hoteler.

Molta feina feta i amb voluntat de fer-ne més

Des de fa dotze anys ERC, -els primers vuit amb La Garnatxa i els darrers quatre anys amb Sumem per Alella-, hem estat els responsables d’encapçalar el govern del nostre poble. I aquest llarg recorregut l’hem fent combinant de forma equilibrada la gestió de les carpetes del dia a dia amb la feina potser poc visible però persistent i continuada dels projectes de més gran abast. Algunes d’aquestes carpetes les vam trobar obertes damunt la taula o fins i tot estratègicament arraconades. En molts casos, ha estat necessari recuperar-les, reobrir-les, reordenar-les, incorporar nous criteris, dotar-les de recursos i superar llargs processos i tramitacions per poder trobar la millor solució possible. També n’hem obert moltes de noves que han anat convertint Alella en el poble que tenim avui. Ens sentim fidels complidors dels compromisos adquirits i especialment satisfets d’haver-ho pogut dur a terme aquests darrers anys en el context de crisi econòmica.   Així doncs, en aquest darrer mandat municipal, entre d’altres, hem culminat el procés de preservació del nostre territori i la planificació urbanística dels propers vint anys, amb l’aprovació definitiva del POUM. Hem donat una solució definitiva a la construcció del nou espai cultural al carrer Santa Madrona. Hem treballat intensament per assolir compromisos que donin viabilitat a la Torre del Governador. Hem prioritzat i incrementat els serveis a les persones. Hem creat nous espais públics i hem millorat els existents. Hem aconseguit un alt grau de transparència i ens hem dotat d’instruments que afavoreixen la participació ciutadana. Hem posat en valor el nostre territori vitivinícola dotant-lo d’eines de desenvolupament turístic i econòmic. Hem consolidat la sanejada economia del municipi i hem anat reduint la pressió fiscal dels alellencs i alellenques.   Els nostres principis han estat en tot moment la proximitat a les persones, el coneixement del territori, la honestedat i el rigor, perseguint sempre el bé comú i entenent que la suma de persones i sensibilitats diverses és un valor que enriqueix el nostre projecte.

L’Assemblea Nacional Catalana rebrà el 12è Premi Germans Lleonart

El Premi Germans Lleonart va ser creat fa 12 anys per Esquerra Republicana de Catalunya d’Alella amb la intenció de premiar a persones clau de la societat catalana i reconèixer-ne públicament la seva aportació envers la cultura, la llengua catalana i el país. Al llarg de les deu edicions realitzades s’ha premiat a diverses personalitats del nostre país: Roser Capdevila, M. Mercè Roca, Eliseu Climent, Isabel-Clara Simó, Joel Joan, Quim Monzó, Montserrat Carulla, Màrius Serra, Muriel Casals, Josep M. Espinàs, Isona Passola i Miquel Calçada.   Enguany, el proper divendres 10 d’abril l’encarregada de recollir el guardó serà Carme Forcadell, en representació de l’Assemblea Nacional Catalana i a qui se li reconeix el treball desenvolupat per aconseguir la independència del nostre país, de forma pacífica i democràtica.   La programació és la següent: 20h. Taula Rodona Diàleg per a un nou Estat Conversa sobre el futur de Catalunya i la construcció d’un nou Estat en la què hi participarà Carme Forcadell, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Eliseu Climent, fundador d’Acció Cultural del País Valencià i Andreu Francisco, alcalde d’Alella. Les intervencions seran moderades per Montse Serra, periodista (entrada lliure). 21.30h. Sopar i entrega del 12è Premi Germans Lleonart Sopar i entrega del guardó a Carme Forcadell, en representació de l’ANC. El sopar tindrà un cost de 30€ i cal reservar plaça abans de dimecres 1 d’abril, a través del correu alella@esquerra.org o trucant al 678 609 576.   Web del Premi: Podeu trobar tota la informació sobre el premi, qui van ser els Germans Lleonart, els guardonats de totes les edicions i les activitats d’aquest any a www.premigermanslleonart.cat.

Treballant per la mobilitat

Aquest mes de febrer acabem de posar en funcionament el nou aparcament al carrer Àfrica, una de les àrees comercials i amb major densitat del nostre poble. Una intervenció que significa una millora per a l’entorn i que ha estat possible després que poguéssim fer públic aquell terreny. Aquesta nova bossa de 16 places se suma a les 40 places de l’estacionament posat en marxa ara ja fa prop de 10 anys a través d’un lloguer que l’Ajuntament abona al seu propietari. Aquest ha estat el sistema pel qual l’Ajuntament va poder habilitar també ara ja fa quasi un any les més de 50 places de l’aparcament dels «Plumeros» a la riera Coma Fosca a tocar del centre del poble.   Una altra de les línies d’actuació ha estat la potenciació del transport públic. A més de les dues línies de transport urbà i de les dues que connecten amb Barcelona, Alella és pionera en el servei del «taxi a demanda». Un servei que vam engegar ara farà 5 anys i que s’ofereix a les persones majors de 65 anys o amb discapacitats i que es va ampliar a tota la població amb un topall de 6 viatges any per persona ara fa 1 any. Enguany ha incrementat el seu ús fins a 2.296 serveis.    Respecte de la mobilitat per a vianants, a banda d’actuacions de creació i adaptació de passos de vianants i la instal·lació de tanques de seguretat en algunes voreres, els propers mesos i una vegada hem aconseguit el sòl necessari, es construirà la vorera que acabarà de connectar el barri de Mas Coll. També tenim tot a punt per fer arribar el Passeig de la Riera fins al Camp d’Esports Municipal que ens acosta al barri d’Alella Parc però l’empresa Aigües Ter Llobregat va paralitzar el projecte. Continuarem fent propostes per salvar els impediments.   Una feina que no s’acaba mai.

Un salt de qualitat, un salt de responsabilitat

Tal i com s’explicava al Full del mes passat, l’entrada en funcionament del nou servei municipal de recollida dels residus sòlids urbans d’Alella, suposarà un important salt qualitatiu: gestió directa per part de l’Ajuntament de totes les fraccions, àrees completes (amb els cinc tipus de contenidors) a tot el poble, substitució dels actuals contenidors per altres  de nous, increment de les freqüències de buidatge i rentat de les àrees i dels contenidors, augment de la freqüència de recollida de restes vegetals i dels voluminosos, adquisició d’un segon camió recol·lector, campanyes de sensibilització, etc.   L’Ajuntament ha pres la decisió de posar noves eines per millorar aquest servei, però per poder garantir la seva eficiència, ens cal fer també un salt endavant per millorar el grau d’implicació que tots i totes tenim en la gestió responsable dels residus que generem. No podem oblidar que els camions que cada dia buiden els contenidors dels nostres carrers, en realitat estan buidant els nostres residus, i que aquests no desapareixen per art de màgia, sinó que tenen unes conseqüències mediambientals i econòmiques.   Cal tenir present que cada residu llençat on no toca ens costa diners: una tona de cartró llençada al rebuig (aquells diaris o caixes que llencem al rebuig, potser perquè fins ara no teníem un contenidor blau suficientment a prop), ens costava més de 30€, quan separada correctament suposaria uns ingressos de més de 50€; és a dir, parlem d’un sobrecost de més de 80€ per cada tona de cartró mal separada. Aquests sobrecostos que actualment estem suportant entre tots i totes, poden desaparèixer fàcilment si ens responsabilitzem de separar sempre correctament: paper i cartró, orgànica, envasos, vidre... i al rebuig només allò que no puguem separar.   A més, l’Ajuntament ofereix un servei gratuït de recollida de restes verdes i de voluminosos (de nosaltres mateixos depèn no tenir matalassos o mobles al carrer) i, en darrer lloc, també podem accedir gratuïtament a la deixalleria mancomunada i a la deixalleria mòbil.

El ser i l’estar

Sense ànim d’encetar un debat lingüístic respecte a l’ús correcte dels verbs ser i estar, permeteu-nos que, des d’una perspectiva social i municipal, els diferenciem com la manera de formar part de processos participatius (ser) i el fet de viure o residir en un lloc (estar).   El nostre poble compta amb una seixantena d’entitats i associacions culturals, esportives, educatives, professionals i socials, a través de les quals es canalitzen moltes de les nombroses activitats que al llarg de l’any es desenvolupen al municipi. Són, en definitiva, el catalitzador que ens permet, com a integrants d’una mateixa col·lectivitat, passar d’un simple estar a un compromès ser. Des d’ERC+Sumem per Alella volem reconèixer i agrair públicament aquesta tasca i, com a grup majoritari de l’equip de govern, reiterem el nostre compromís de suport a les seves iniciatives, aplicant criteris d’equitat i rendibilitat social.   Tot i que això no representa cap novetat, ho volem fer palès pocs dies després d’haver viscut unes jornades especialment significatives: la intensa sessió d’enregistrament d’imatges del videoclip de la cançó “Ets Alella” que va tenir lloc el passat dissabte 13 de desembre, amb la participació de més de 300 persones; la Fira de Nadal i els cada cop més nombrosos actes celebrats al llarg del mateix cap de setmana a favor de la Marató de TV3, que enguany ha permès superar la recaptació de l’any anterior; o la recent Festa Solidària organitzada per Alella Negocis. Tots aquests esdeveniments demostren inequívocament la voluntat d’una gran majoria de les nostres veïnes i veïns de “ser Alella”, de formar part activa del nostre municipi, de manera individual o des del moviment associatiu.   Com a alellencs i alellenques i, molt particularment, com a representants electes del nostre poble, ens sentim especialment satisfets i orgullosos de poder compartir amb tanta gent aquest sentiment de pertinença que tan bé recull la tornada de la cançó d’en Narcís Perich: i és que tu m’agrades tant, tu m’agrades tant i aquí em vull quedar.

Amb els deures fets

Els mandats municipals són de quatre anys. Un temps que es pot fer llarg o molt curt. Un termini però, en el que els qui tenim l’oportunitat de governar al servei dels nostres conciutadans anem desplegant allò que vam proposar a les eleccions municipals i totes aquelles coses que sense  haver-se destacat en aquell moment suposen una millora del dia a dia de la gent, tant en serveis com les necessàries actuacions en la via pública i equipaments municipals.   És per això que arribant al final d’aquest mandat, i no per qüestions electoralistes com algú voldria imaginar o entendre, ens apressem a finalitzar tot allò en que portem mesos quan no anys treballant-hi. Fa uns dies hem dut a terme la pavimentació del carrer Guilleries en el seu tram d’Alella, durant les properes setmanes veureu com es finalitza l’arranjament de l’espai d’estacionament i contenidors al carrer Àfrica, o el parc infantil a la Serreta, i es comencen les adequacions dels parcs del Canonge i del carrer les Heures, les obres de manteniment i millora del pavelló, l’enderroc de l’antic Casal d’Alella, es comencen a substituir àrees de contenidors, i moltes de les llumeneres i bombetes de l’enllumenat viari, comencen les obres de la nova Oficina d’Atenció a la Ciutadania o, si tot va com ha d’anar, la urbanització de la connexió per a vianants a Mas Coll entre Cal Duch i Can Pareras, entre d’altres.   La culminació d’una feina de llarg recorregut que consolida la millora continua del nostre poble amb la que estem compromesos. No vull tancar aquest escrit sense donar les gràcies a totes aquelles persones i entitats que van participar a la gravació del videoclip de la cançó Ets Alella el passat dissabte 13 de desembre i a tothom qui durant aquest darrer mes de l’any amb les seves accions sigui tant organitzant com donant han demostrat la solidaritat del nostre poble. Us desitgem un feliç any 2015!