Altafulla

Notícia

La nova biblioteca: el govern a remolc de les idees de l’EINA.

Fa temps que l’espai actual de la Biblioteca Municipal “Martí Magriñà” s’ha quedat petit per l’elevat nombre de veïns i veïnes que fan ús de les seves instal·lacions i per les diverses activitats culturals que s’hi duen a terme. Aquesta manca d’espai és una de les queixes més habituals que els usuaris de la biblioteca fan arribar a l’Ajuntament. Per tal d’ampliar aquest espai, des de l’EINA creiem que el més lògic seria adequar la zona que actualment ocupa el Centre d’Estudis d’Altafulla per a que passés a formar part de la biblioteca. 

“L’EINA oferim una solució que duplica l’espai de la Biblioteca, el PIJ i el Centre d’Estudis.”  

Així la biblioteca conservaria la seva ubicació actual a les Escoles Teresa Manero, un lloc cèntric, punt de trobada dels centres escolars i ja conegut pels vilatans. De fet ja fa temps que el nostre grup estava treballant en aquesta direcció, ja que aquesta tasca va començar en el mandat anterior quan l’EINA estàvem al govern i l’aleshores regidor de Cultura Jordi Molinera va començar a negociar amb els afectats. 
La proposta era traslladar el Centre d’Estudis a les pallisses de l’Era de l’Esteve, que actualment ocupa el Punt d’Informació Juvenil (PIJ). Al mateix temps, el PIJ es podria traslladar a la zona de l’Alberg de Joventut que es destinava a la residència del gerent i que actualment està en desús, unificant d’aquesta manera tots els equipaments juvenils i guanyant el doble d’espai per al PIJ. 
Per això, era necessari que la Direcció General de Joventut de la Generalitat cedís aquest espai a l’Ajuntament. Durant els anys 2012-2015, l’aleshores també regidor de Joventut Jordi Molinera va intentar aconseguir la cessió d’aquest espai, sense obtenir cap resposta  positiva per part de la Generalitat. Al febrer de 2016 es va renovar la direcció política de Joventut, i aprofitant aquest fet es va reprendre el projecte de negociar els usos de l’Alberg, però l’expulsió dels nostres regidors del govern a finals de març van aturar les converses. 
Totes aquestes gestions es van fer quan encara estàvem al govern, per tant l’actual equip de govern n’era coneixedor i estava a favor de l’ampliació de la biblioteca segons aquesta proposta. Al desembre de 2016, veient que el nou regidor de Joventut, Pere Gomés (PDECAT) no havia fet cap nou pas en aquesta direcció, l’EINA ens vam reunir amb la directora General de Joventut, Marta Vilalta, la qual ens va comunicar que veia viable i positiva la cessió d’aquest espai. 

“AA estava d’acord amb el projecte d’ampliació de l’actual espai. Per què han canviat d’opinió?”

Seguidament, el 30 de desembre, vam presentar un Ple extraordinari amb dues mocions encaminades a posar en marxa l’ampliació de la Biblioteca. La primera demanava destinar íntegrament el Pla d’Acció Municipal 2016-2019, subvenció de la Diputació de Tarragona, a la reforma de la Biblioteca, i la segona instava l’Ajuntament a demanar a la Generalitat l’espai en desús de l’Alberg per a que pogués acollir el PIJ.
Per a la nostra sorpresa, el 16 de gener el govern anunciava a la premsa (sense passar prèviament per cap Comissió!) que la nova biblioteca s’instal·larà a les dependències del carrer de la Cabana, just al costat de l’Estació de tren. Aquest anunci, fet de pressa i corrents just després que nosaltres presentéssim formalment la nostra proposta, sembla fet expressament per a oferir un nou projecte de biblioteca que no tingui res a veure amb el que proposàvem nosaltres, i així no haver de reconèixer que l’EINA presentem propostes realistes i beneficioses per al poble. 
De fet, la mateixa regidora d’Urbanisme admet que el plànol presentat només és “una primera idea” i que “no n’hem de fer cas”. Si el projecte del govern ja feia temps que estava sobre la taula, al registrar la nostra proposta, el més lògic hauria sigut convocar una comissió de cultura per a debatre els pros i els contres de les dues propostes i arribar a un consens.
 
“El govern es limita a rebutjar per sistema totes les nostres propostes, sense cap diàleg”

Però no, com ja ens té acostumats, el govern tira pel dret amb el seu projecte sense escoltar ningú. De fet, quan en el darrer ple ordinari vam demanar una comissió de Cultura per debatre els projectes, la regidora de Cultura va dir que la convocaria “quan el seu projecte estigués llest” donant a entendre que no hi hauria cap debat i que la Biblioteca es faria en el carrer Cabana. 
D’altra banda, quan en el ple extraordinari vam exposar les nostres mocions amb la nostra proposta de reubicació d’espais i ampliació de l’actual biblioteca, el govern es va negar a debatre i a argumentar perquè s’oposava a la nostra proposta, fent servir el seu torn de paraula per simplement votar en contra de la proposta sense cap debat.
Amb aquesta actitud, el govern posa de manifest que la seva màxima preocupació no és el benefici dels ciutadans d’Altafulla, sinó intentar negar i anul·lar la feina de l’EINA, quan el que haurien de fer és escoltar i interactuar amb nosaltres per tal de trobar entre tots la millor solució als problemes d’Altafulla.

  • On ha d'estar la biblioteca?