Altafulla

Notícia

Obliguen l’Alcalde a donar informació a l'EINA

Fragments de la resolució de la GAIP que dona la raó a l’EINA i força a Alonso a donar-nos informació pública.
Fragments de la resolució de la GAIP que dona la raó a l’EINA i força a Alonso a donar-nos informació pública.
“Volem un Ajuntament amb les parets de vidre”, assegurava l’alcalde Alonso al prendre possessió del seu càrrec. Però aquest vidre que evocava a la transparència i a la participació en la gestió municipal s’ha anat tornant opac amb el temps. 

La negativa de l’equip de govern a dur a terme processos de participació per a les principals inversions del mandat (Via Augusta, Biblioteca, Casal La Violeta…), imposant sempre el seu projecte, o la desaparició de les Audiències Públiques i el Consell de Participació Ciutadana en són només alguns exemples.

Un altre exemple d’aquesta manca de transparència és la denegació reiterada del govern a lliurar-nos un llistat del registre d’entrada i sortida de l’Ajuntament. Aquesta és una informació important, ja que ens permet saber quins assumptes s’estan tractant entre els veïns, entitats, empreses... i l’Ajuntament, per tal de poder exercir la nostra tasca de control sobre l’acció de govern. 

El govern d’Alternativa però, ens ha negat repetidament l’accés a aquesta informació, al·legant que no ens la podia facilitar perquè suposa un excés de feina per als treballadors de l’Ajuntament i vulneraria la llei de protecció de dades.

L’EINA vam denunciar aquesta situació a la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP), el qual ens ha acabat donant la raó i ha obligat al govern a lliurar-nos la informació que fa mesos que estem sol·licitant. Entre d’altres consideracions, la GAIP conclou:
  • L’accés sol·licitat és idoni i necessari per a l’exercici de les funcions de control del govern i l’administració municipal, de manera que la seva denegació causaria un perjudici significatiu al dret a la informació vinculat al de participació política.
 
  • La localització de la informació és molt senzilla, de manera que l’anonimització de les anotacions afectades no hauria de suposar un volum desproporcionat de treball per a l’administració municipal.


Un alcalde que ha sigut president de la Comissió de Transparència i Bon Govern de la Federació de Municipis de Catalunya no hauria de posar traves a l’accés a la informació i esperem que en el futur no ens calgui denunciar a organismes independents per a aconseguir-la.