Alt Empordà

Totes les notícies

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Consell Comarcal

El grup comarcal d’ERC vol que el “consell d’alcaldes” es passi a dir “consell d’alcaldies”

El grup republicà va instar al govern a fer aquest canvi de nom per tal de feminitzar el llenguatge de la institució i adaptar-los al segle XXI. Esquerra Republicana ha traslladat al govern del Consell Comarcal de l'Alt Empordà la necessitat que l'administració doni exemple en la lluita contra les desigualtats de gènere, també en el que fa al llenguatge que utilitza i que trasllada a la ciutadania. Un dels ens institucionals més utilitzats en els consells comarcals són els Consells d'Alcaldes, on alcaldes i alcaldesses de la comarca es reuneixen per posar en comú temes i projectes del territori. El nom d'aquest ens, escollit molts anys enrere, no és inclusiu i deixa fora les alcaldesses en la seva terminologia. És per aquest motiu que ERC Alt Empordà vol que es canviï el seu nom per Consell d'Alcaldies, "un nom ajustat a la realitat, que inclou els dos gèneres i que, per tant, és respectuós amb el 100% de les persones que assisteixen a l'ens", va expressar la portaveu republicana, Etna Estrems. Des d'ERC es considera que tots els detalls són importants i que, tenir-ne cura, defineix l'actitud de les administracions vers les problemàtiques. La lluita contra la desigualtat inclous tots els tipus de discriminació, i la lingüística n'és una. "L'administració pública no es pot permetre no ser exemplar en tots els àmbits que poden suposar una discriminació per raó de sexe o gènere i és per això que cal que siguem molt curosos amb tot allò que faci referència a les accions que duem a terme. La igualtat ens l'hem de creure al 100% i l'hem d'aplicar sense fissures", va dir Estrems. El govern del Consell Comarcal es va comprometre a estudiar quina via administrava calia seguir per fer aquest canvi de nom.  

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, La Jonquera, Jaume Ricart, Marta Collell

Sobreseït el cas dels regidors d’Esquerra de la Jonquera investigats pel tal de l’AP7

Sobreseït del cas dels regidors d’Esquerra Republicana de la Jonquera, Jaume Ricart i Marta Collell, investigats pel tal de l’AP7 del 18 i 19 d’octubre de 2019. Els dos regidors van estar citats a declarar a la caserna de la Guàrdia Civil de Girona el novembre de 2019 i el març passat van tornar a estar citats a declarar com a investigats als jutjats de Figueres per un pressumpte delicte de desordres públics. Els dos regidors han agraït tot el suport que han rebut des del seu municipi, el suport del partit en totes les citacions, així com de tots els veïns i veïnes que els han volgut acompanyar aquests mesos. “Volem agrair-vos de tot cor el vostre recolzament incansable i la companyia i l’energia que hem rebut de tots vosaltres”, han manifestat Els regidors republicans han reconegut que ha estat “molt dur per a tothom” però que “per fi ja s’ha acabat”. “Seguirem lluitant i defensant els nostres drets de la ciutadania sense por i amb el cap ben alt”, han afegit. El president de la Federació de Girona d'Esquerra, Pau Presas, ha manifestat que s’ha demostrat una vegada més que ens trobàvem davant “d’un cas persecució política des de tot el sistema judicial”. “Ha quedat demostrat que els regidors estaven acusats per les seves idees polítiques. I Esquerra, davant de la represessió, seguirem com sempre hem fet al costat de totes les persones que pateixen la repressió, treballant a peu de carrer i des de les institucions per exigir una solució dialogada al conflicte polític que ja ha reconegut l’estat espanyol i la llibertat de tots els repressaliats”, ha conclòs Pau Presas.  

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà,Escala, Energia Renovable

ERC l'Escala vol un full de ruta escalenc per impantar energies renovables

El grup republicà ha demanat al ple de desembre de 2020 al govern que sol·liciti el pla de serveis de medi ambient de la Diputació de Girona per fer un estudi del potencial de renovables de l’Escala. Un servei a cost 0 per a l’Ajuntament que analitza i estableix un full de ruta per a la instal·lació d’energies verdes al municipi. Esquerra Republicana de l’Escala vol impulsar les energies netes al municipi i per aquest motiu ha demanat al ple de desembre que l’Escala sol·liciti el pla de serveis que ofereix la Diputació de Girona per redactar un pla de potencial de renovables de la vila. Un pla que consisteix en un anàlisi del municipi a nivell energètic i on s’estudia quina quantitat d’energia consumeix l’Escala i quanta en pot arriba a generar. Una avaluació de les possibilitats que té la vila, identificant equipaments públics i privats que podrien servir de base per a instal·lar captadors d’energies verdes a les seves cobertes. Aquest pla seria el punt d’inici que hauria de permetre obtenir un full de ruta escalenc pel desenvolupament d’energia sostenible. Una energia que els republicans aposten perquè es generi a través de microcomunitats energètiques, fugint de les grans extensions de captadors instal·lats per empreses de l’IBEX. El pla de potencial de renovables permetria identificar les zones òptimes del municipi i començar a fer realitat una “zona pilot” que, per exemple, en un diàmetre de 500m a l'entorn de la instal·lació renovable els veïns podrien obtenir rebaixes de fins al 50% en la factura de la llum amb una amortització de la inversió al voltant dels 3 anys. Aquestes microcomuntats poden ser municipals però també es poden engegar amb capital privat i convertir-se, els mateixos veïns i veïnes, en generadors d’energia i distribuir-la al barri. Uns espais “pilot” que es podrien anar replicant reinvertint l’estalvi en energia en noves instal·lacions. “En un moment on la comarca està rebent una allau de projectes de macroinstal·lacions de captadors, del que l’Escala no s’escapa amb un projecte de quasi 34 hectàrees de sol agrícola, és molt important que els ajuntaments tinguin clar el model d’energia neta que volen.

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Anna Torrentà, Eleccions, 14F, Ordis

L’alcaldessa d’Ordis, Anna Torrentà, serà la candidata de l’Alt Empordà per formar part de la llista electoral al Parlament

L’alcaldessa d’Ordis, Anna Torrentà Costa, serà la candidata de l’Alt Empordà de la llista electoral al Parlament que encapçalarà la Teresa Jordà el pròxim 14 de febrer. El congrés comarcal de l’Alt Empordà ha aprovat aquest cap de setmana que Torrentà sigui la candidata de la comarca conjuntament amb l’alcalde de Palau de Santa Eulàlia, Xavier Camps i Comas; la regidora de Castelló d’Empúries Esther Píris i Casas i el portaveu d’ERC de Llançà, Guillem Cusí i Batlle.    “El primer que vull manifestar és el meu més sincer agraïment als companys i companyes republicanes de l’Alt Empordà per la confiança dipositada en mi per formar part de la llista electoral d’Esquerra d’aquestes eleccions al Parlament”, ha manifestat la candidata, Anna Torrentà. La republicana ha dit també que “és tot un orgull” formar de la llista d’Esquerra Republicana de Catalunya al costat de persones com la Teresa Jordà, “amb un ampli coneixement del territori, o de referents de la lluita obrera com en Bartomeu Compte.” “Des d’Ordis, i de l’Alt Empordà, treballaré per defensar els interessos de la comarca; donaré veu als micropobles, per millorar la nostra capacitat de gestió i la vida dels nostres veïns i veïnes; i seguirem lluitant tossudament alçades per una República social, ecologista i feminista”, ha conclòs Anna Torrentà.  La Federació de Girona d’Esquerra Republicana de Catalunya ha informat aquest cap de setmana que l’exsecretari de CCOO a les comarques gironines, Bartomeu Compte, també formarà part de la llista electoral de les pròximes eleccions al Parlament.

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Senat, Jordi Martí,

Esquerra demana al govern espanyol executar d’urgència les obres pendents de millora de la N-260 a Llançà i a Ordis

Esquerra Republicana de Catalunya ha demanat al govern espanyol “tramitar, aprovar i licitar d'urgència els estudis informatius, d'impacte ambiental i els projectes constructius necessaris per a l'execució d'obres de millora a la N-260 al seu pas pels municipis de Llançà i Ordis (Eix Pirinenc). La moció, que s’ha presentat a la Comissió de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, exposa que la N-260  és una de les carreteres “més importants” de la xarxa viària de les comarques gironines. I, en particular, per a la connectivitat de la comarca de l'Alt Empordà, ja sigui entre els seus municipis, o amb la resta de comarques, com per exemple amb la Garrotxa i amb la frontera francesa. El senador per Girona, Jordi Martí Deulofeu, ha defensat que la N-260 és una infraestructura viària que actua com un “eix vertebrador econòmic i social” i que és “vital” la seva adequació per “garantir l’equitat i la igualtat d’oportunitats entre tota la ciutadania”.   La N-260, segons especifica el senador en la moció, tenia al 2018 una intensitat mitjana diària de 9.409, i 11.280 vehicles segons el trams. “Aquestes xifres posen en evidència l’alta freqüència d’ús i, sobretot, la importància i la necessitat de mantenir-la en les millors condicions per la seguretat viària dels vehicles i els seus usuaris”, ha afegit el senador. Martí concreta en l’escrit de la moció que el Ministeri de Foment executi les obres pendents, i que ja va adjudicar el juny de 2008”, per acondicionar la Travessera de Llançà a la N-260, entre els punts quilomètrics 15 + 300 i 18 + 400. A més, també es demana de forma urgent es faci una rotonda a la intersecció de la N-260 amb la C-26, al municipi d'Ordis, just a la confluència amb els municipis d'Avinyonet de Puigventós, Navata, Taravaus i Vilanant. “La rotonda podria solucionar i minimitzar els riscos d’aquest punt de la N-260 perquè aquí hi ha un doble canvi de rasant sense il·luminació amb el perill que això suposa.

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Vilafant

L'ajuntament de Vilafant prorrogarà a proposta d'ERC les modificacions de les ordenances fiscals pel 2021

Les ordenances aprovades al mes de maig tenien com a objectiu promoure un seguit de mesures econòmiques i socials amb l'objectiu de reduir l'impacte derivat de l'alerta sanitària per la Covid-19.   Així doncs, l’Ajuntament de Vilafant prorrogarà a proposta del grup republicà les modificacions aprovades de forma consensuada al mes de maig que se seguiran aplicant al llarg de l'any 2021.   Segons el portaveu d'ERC Sergi Palomeras «És el moment d'estar al costat de la gent i dels comerços del municipi i seguir-los ajudant en temps tan difícils com els que estem passant».   Aquestes mesures són les següents: Bonificació del 100% de la quota de l'impost a les empreses i petits comerços que exerceixin la seva activitat a Vilafant per a totes aquelles obres de reforma i/o adequació del local que hagin de realitzar per adaptar-la a les mesures sanitàries com a conseqüència de la Covid-19. Bonificació del 25% de la quota corresponent a la recollida i eliminació d'escombraries a locals comercials i industrials que hagin tancat la seva respectiva activitat com a conseqüència de la Covid-19. Exempció de la taxa per expedients de llicències per expedients de llicències urbanístiques a les empreses i petits comerços que exerceixin la seva activitat a Vilafant per a totes aquelles obres de reforma i/o adequació del local que hagin de realitzar per adaptar-la a les mesures sanitàries com a conseqüència de la Covid-19. Exempció del 100% de la quota d'ocupació de terrenys d'ús públic amb taules i cadires, amb finalitat lucrativa.  

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Consell Comarcal

ERC demana al consell comarcal una taula de consens amb tots els agents per a les mesures COVID als municipis

Al ple d'aquest mes, també va denunciar la lentitud en la tramitació dels expedients per a concedir vetlladores de menjador a les escoles, que estaven atorgades des de mitjans de setembre pel departament d'educació. El grup republicà al Consell Comarcal va demanar al govern que desencallés la contractació de les vetlladores de menjador per a nens i nenes amb necessitats especials de les escoles de la comarca. Diverses escoles havien demanat ja al mes d'agost poder incorporar aquestes vetlladores perquè els estudiants amb necessitats especials poguessin fer ús del menjador. Al setembre, el departament d'Ensenyament va aprovar aquesta contractació, però des de fa més d'1 mes aquest tràmit està aturat al Consell Comarcal. La portaveu d'ERC Etna Estrems va demanar a l'equip de govern que dugui a terme la modificació de crèdit per poder tirar endavant el tema i que deixin enrere la burocràcia i les traves administratives pròpies de tants anys enrocats en la mateixa posició política i "agilitzin la contractació de les vetlladores, tractant el tema escola per escola, i així no deixar a cap nen i nena sense poder fer ús del menjador escolar". Pel que fa a les accions sobre les mesures COVID des d'ERC es va reclamar que es consensuessin les actuacions amb els agents polítics, sanitaris, culturals i econòmics de la comarca. “Ara que estem en plena segona onada demanem que les accions es reconverteixin en una Taula del Consens per la Segona Onada i un cop es comencin a aixecar les restriccions marcades des del Govern de la Generalitat, i que els municipis no prenguin mesures de forma unilateral, sense que aquestes estiguin consensuades per la resta de sectors afectats”.  

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Consell Comarcal, Educació, Josep Bargalló, Palau de Santa Eulàlia, Escola Rural

Josep Bargalló anuncia la reobertura de l'escola rural de Palau de Santa Eulàlia

El consell d'educació Josep Bargalló, ha anunciat durant la visita que ha dut a terme a Palau de Santa Eulàlia, la reobertura de l’escola rural, tancada des de la dècada de 1970. El conseller ha expressat la importància d’obrir escoles, especialment en pobles de zones rurals ja que “Hi ha motius de tot tipus -pedagògics, de país, de territori i de societat- per dir que les escoles petites tenen molt de futur. És per això que ens hem de plantejar tornar a obrir escoles. Tenim la certesa que els grups petits tenen més virtuts que els grups grans”. Josep Bargalló i l’alcalde de Palau de Santa Eulàlia, Xavier Camps, han visitat l’edifici propietat municipal on s’ubicarà la nova escola del poble. El conseller ha explicat que per obrir una nova escola calen tres requisits: un mínim d’alumnes –entre 13 i 15-, que l’alumnat estigui sostingut en el temps i que disposi d’un espai adequat. Així doncs Bargalló ha explicat que “Palau de Santa Eulàlia compleix tots els requisits per tornar a obrir l'escola”. Finalment el conseller ha destacat que les famílies poden confiar en el projecte de la nova escola: “L'avantatge de l'obertura d'una escola és que si es crea des de zero la inspecció educativa treballa per seleccionar el professorat adequat per una escola petita, que vol treballar en un context territorial concret i que aposta per fer un projecte educatiu lligat al territori i al futur. Hem de garantir no només la infraestructura, sinó també una comunitat futura educativa convençuda”.  

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Fortià, Punt d'Informació de l'Habitatge

Fortià obre el Punt de l'Habitatge per evitar la marxa dels joves

Fortià ha posat en marxa el Punt d'Informació de l'Habitatge (PIH) situat al "Centru". Actualment, l'Ajuntament compta temporalment amb un tècnic per assessorar els veïns en el manteniment, rehabilitació, millora en l'eficiència energètica de les seves cases o per suport en tràmits de subvencions. També ajudarà en la compra, el lloguer, la venda, la masoveria urbana, la cessió d'habitatges a l'administració o la creació d'una borsa d'habitatge. Aquest fet ha de permetre tenir un parc d'habitatges digne i que els veïns puguin accedir a un habitatge, ja sigui amb formules tradicionals de compravenda o amb projectes com la masoveria urbana. El projecte tirarà endavant gràcies a una subvenció de la Diputació de Girona. Una actuació lligada a l'estudi local d'habitatge, aprovat l'any 2019, que va assessorar els veïns i va fer una diagnosi de l'estat del parc d'habitatges de Fortià per tal de saber els punts forts i febles que pateix. L'objectiu prioritari era analitzar les possibilitats que ofereix el parc actual per fer front a les necessitats dels joves i famílies que cerquin el seu primer habitatge.