Alt Penedès

Notícia

Esquerra Republicana proposa que es rebaixin les tarifes dels usuaris del Penedès mentre duri el caos per les obres de la R4

Els republicans porten al Senat el caos generat per les obres de la R4 i fan una crida al ministre Ábalos i al conseller Calvet perquè s’impliquin en buscar solucions per arreglar la descoordinació en els transbords entre els busos i la R4 que multipliquen per 3 el temps del trajecte fins a Barcelona
 
Des del mes de juliol la línia R4 de rodalies està tallada entre Sant Sadurní i Martorell. Per cobrir aquest tram s’han habilitat busos llançadora. Aquest fet provoca que el trajecte passi a quasi doblar-se, degut que a més a més s’han reduït un 50% les freqüències actuals de trens a la línia al seu pas per la comarca.
 
Des d’Esquerra Republicana es va alertar fa mesos de la problemàtica que es produiria pels usuaris i usuàries del servei. Les mesures aportades per Renfe, el ministeri i la conselleria de Territori ocupada per Damià Calvet, així com des de les institucions penedesenques, no estan resultant efectives.
 
Retards, caos, descoordinació
Per mitigar els efectes de les obres de la línia R4, s’ha apostat per augmentar els busos directes des dels municipis penedesencs a Barcelona, una decisió que segons els republicans està funcionant “raonablement” bé, sobretot des de l’ampliació que es va fer la setmana passada. Una situació que canvia radicalment si es pretén utilitzar el tren amb la R4, ja que actualment és una cursa d’obstacles. Així ho van descriure diferents usuaris del servei a la diputada Lluïsa Llop. Entre les mancances que es pateix amb el servei actual, són la reducció d’un 50% de freqüències entre Santa Margarida i els Monjos i Sant Sadurní d’Anoia, la no coordinació d’horaris entre els busos que surten de la comarca per cobrir el trajecte entre la capital del cava i Martorell i els trens que surten de la ciutat del Baix Llobregat cap a Barcelona. Una situació que es repeteix en el trajecte de tornada. Aquest fet provoca aglomeracions i que molts cops no s’arribi a l’horari del tren i calgui esperar fins a una hora a l’andana, en el cas del viatge de Barcelona cap al Penedès degut a la reducció de freqüències. Els trajectes han passat de ser d’una hora a doblar-se. Davant d’aquestes problemàtiques la diputada i alcaldessa de Gelida, Lluïsa Llop va demanar que el departament de territori actuï i s’impliqui en aquest problema i obligui al ministeri de Mobilitat espanyol, dirigit per José Luis Abalos, i a Renfe, com a responsables del desgavell generat per les obres, a plantejar solucions per millorar la vida quotidiana de la ciutadania que ha d’utilitzar el tren.
 
Reducció de tarifes
Una de les mesures que des d’Esquerra Republicana volen que es posin en marxa és la reducció de tarifes. Pels republicans no té sentit que es mantinguin les tarifes prèvies a les obres quan és una evidència que el servei ha empitjorat moltíssim perjudicant als usuaris. Així doncs els republicans reclamen a les institucions responsables que moguin fitxa i facin totes les accions necessàries per modificar les tarifes pels usuaris del Penedès que són els que es veuen afectats per les obres de la R4. Per la diputada Llop és evident que aquest cost l’ha d’assumir el ministeri i Renfe com a creadors del caos en què han convertit la R4.
 
Doble penalització
Llop va remarcar que les obres actuals no són per tal de millorar el funcionament de la R4 i els trajectes per les persones. La diputada republicana va recordar que les obres són per permetre doblar els trens de mercaderies que passaran per la línia R4, una situació que saturarà i agreujarà encara més el pèssim estat de la línia i que penalitzarà als usuaris. “La gent del Penedès està patint aquestes obres i el caos que comporten, però es veuran doblement penalitzats perquè quan s’acabin el servei serà encara pitjor del que era abans de les obres” va incidir Llop.
 
El caos de la R4 al Senat
Des d’Esquerra Republicana davant del caos generat per les obres de la R4, s’entraran al Senat una sèrie de preguntes al ministre de Mobilitat per tal que respongui sobre quines mesures es prendran per arreglar el caos que han generat i sobre l’estat de la línia. Bernat Picornell, senador republicà, va assegurar que “estem al costat dels usuaris que estan patint aquesta situació d’indefensió, i apretarem al govern espanyol perquè es mogui i aporti solucions i millori la coordinació entre transports i no s’encanti amb les obres i a mitjans de novembre aquest caos s’acabi” i va concloure que no pot ser que el govern espanyol es desentengui dels problemes que ha generat als usuaris la seva “mala” planificació i la seva total “descoordinació”. Picornell a més va fer referència a les nombroses deficiències que té la R4 des dels retards continuats, al mal estat de les estacions, la impossibilitat que les persones en mobilitat reduïda puguin accedir a la majoria de parades del Penedès... un seguit de mancances que el senador va qualificar com a “no acceptables” i que cal que el govern espanyol doni respostes per l’abandonament sistemàtic de la R4.