Alt Penedès

Notícia

Carles Sisquella alerta de la pressió fiscal i l’endeutament de l’ajuntament de Castellet i la Gornal


El passat divendres 21 de maig, Esquerra de Castellet i la Gornal va organitzar la darrera xerrada informativa titulada “La pujada d’impostos i l’endeutament de l’ajuntament” al Centre Cívic de La Gornal. Aquesta xerrada tancava un cicle de xerrades informatives que s’ha anat realitzant per diferents nuclis del municipi i amb un alt nivell d’assistència de públic amb molt d’interès.
En aquesta ocasió la xerrada va anar a càrrec del diputat d’Esquerra, recentment nomenat, Bernat Valls, diputat del Penedès i veí de Vilanova i la Geltrú, i el regidor d’Esquerra a Castellet i la Gornal, Carles Sisquella.
L’objectiu d’aquest cicle de xerrades consistia a informar, a tot el veïnat, sobre l’augment de la pressió fiscal que aplicarà l’equip de govern, durant el propers tres anys, degut a l’aprovació i aplicació d’un pla econòmic. Cal recordar que aquest municipi té un deute d’uns 492.000€ (el 17,95% sobre el pressupost del 2009(1), el màxim permès per llei d’estabilitat pressupostaria pauta que aquest deute no pot superar el 3,5%).
A la primera part de les xerrada, Jaume Campreciós (tècnic de política municipal d’Esquerra a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Anna Balada (regidora, d’Esquerra, d’Hisenda i Mobilitat al municipi de Teià) i en Bernat Valls, tots ells col•laboradors del cicle de xerrades, van realitzar una sessió pedagògica, titulada “Primer ve la política desprès els pressuposts”, on s’explicava què eren els Pressupostos i les Ordenances Fiscals (Impostos i taxes municipals) i com s’han d’aplicar aquests.
La segona, i última part de les xerrades, Carles Sisquella va destacava l’evolució dels preus i taxes que ja venien creixent a l’alça, i que a partir de l’aplicació del pla de viabilitat econòmica suposarà un augment de la pressió fiscal sobre les economies familiars per molt per sobre dels preus de l’IPC i sense repercutir en altres sectors.
Al llarg de la sessió es van poder observar diferents comparatives amb municipis veïns (Bellvei, Sant Jaume dels D., Llorenç del Penedès...) on s’hi va destacar la manca de serveis municipals que pateix Castellet i la Gornal i la mala gestió que l’equip de govern ha estat realitzant en els darrers anys. No s’han prioritzat serveis de primera necessitat (aigua, metge rural...) i, a canvi, s’ha construït la sala polivalent Montserrat Roig. Aquesta sala ha costat més 1.200.000€(2), aquesta obra estava pressupostada, inicialment en 600.000€, dels quals la Generalitat va subvencionar 300.000€ i uns 40.000€ de subvenció de la Diputació de Barcelona, la resta provenien per via crèdit sol•licitat per l’ajuntament. Un altre exemple d’aquesta mala gestió el trobem la en la construcció una plaça que ha estat reformada dues vegades amb un cost final de més de 300.000€.
Carles Sisquella va concloure la xerrada, denunciat que l’ajuntament ha negat, en més d’una ocasió, l’accés a la informació municipal al regidor d’aquesta formació política per realitzar les funcions del seu càrrec, que per llei en té ple dret.
La formació política d’Esquerra vol agrair a tothom qui ha organitzat, els col•laboradors i assistents la seva inestimable predisposició i col•laboració.

(1) Dades publicades pel Ministeri d’Economia y Hacienda el 31/12/2009.
(2) Declaracions de l’alcalde, Miguel Delgado, a una entrevista realitzada pel mitjà de comunicació escrit, El 3 de vuit, el divendres 20 de novembre de 2009, apartat d’Actualitat.