Alt Pirineu

Totes les notícies

Senadora Anna Azamar

ERC exigeix a l’Estat un pla d’actuació en tres mesos per reduir la sinistralitat a l’N-260

Esquerra Republicana demana un cop més al govern espanyol presentar en el termini de tres mesos un pla d’actuació per reduir la sinistralitat a la carretera N-260. El grup parlamentari dels republicans al Senat ha registrat una iniciativa, per debatre en el proper ple de la cambra, on es demana també realitzar un informe detallat de l’estat en què es troba l’Eix Pirinenc. El debat i votació de la moció tindrà lloc durant la sessió plenària del 20 i 21 de febrer. Tanmateix, demanen que en aquest mateix informe es concretin les inversions previstes i no executades fins ara. El tercer punt de la proposta, que defensarà la senadora Anna Azamar, exigeix destinar una partida a les obres de millora i adequació de l’N-260 per tal de reduir l’alta accidentalitat que s’hi registra. Precisament, en l’exposició de motius de la proposta, els republicans recorden que es tracta d’una de les carreteres més perilloses de l’Estat. Al seu pas per Catalunya hi ha 5 dels 50 trams més perillosos de tota la xarxa viària espanyola, és a dir, el 10% dels trams més perillosos estan a la part catalana de l’N-260, recull el text. Precisament, sobre aquesta mateixa qüestió, el Congrés dels Diputats ja va aprovar fa un any, a instàncies d’Esquerra Republicana, una Proposició no de Llei a la Comissió de Seguretat Viària, però el govern espanyol ha ignorat aquest mandat parlamentari. Això ha provocat la cronificació i l’enquistament del problema, mentre la saturació de la via continua emportant-se la vida de les persones. Un total de 353 dels 500 kilòmetres que té l’N-260 transcorren per Catalunya i uneix les poblacions de Figueres, Olot, Ripoll, Puigcerdà, la Seu d’Urgell, Sort, la Poble de Segur i el Pont de Suert. De fet, són especialment perillosos el tram entre Ripoll i Puigcerdà (concentra més del 70% dels accidents mortals de la comarca del Ripollès) i el tram de la frontera amb l’Estat francès (Coll de Belitres) fins al seu desviament amb l’N-II (uns 36 kilòmetres aproximadament) i entre Navata i Besalú, 17 kilòmetres.

A la imatge el president comarcal d'ERC Alta Ribagorça, Nil Monsó i la Senadora per Lleida, Anna Azamar presentant les esmenes al Senat 2017

ERC de l’Alta Ribagorça reclama celeritat al Ministeri de Foment en la millora de la carretera N-230 de Sopeira a la boca sud del Túnel de Vielha, una infraestructura clau per al sosteniment de la comarca

La federació comarcal d’Esquerra Republicana de Catalunya a l’Alta Ribagorça celebra la presentació pública de l’estudi informatiu de la reforma de la carretera N-230 entre Sopeira i la boca sud del Túnel de Vielha, un pas que arriba molt tard, després d’anys d’haver de lamentar la pèrdua de vides dels nostres veïns. Tanmateix, entenem que, malgrat ser un primer pas, queda molt recorregut fins que es puguin plasmar sobre el terreny. És per això que demanem al Ministeri de Foment celeritat en la redacció del projecte, necessària per a l’execució de les obres. Els estudis de Foment aposten per l’alternativa 2, de 40km de traçat i un import estimat de 295 milions d’euros, però en aquest sentit, apel•lem als veïns de la comarca, sobretot els afectats dels municipis del Pont de Suert i Vilaller a consultar el traçat de forma detallada (apartats alternativa 1 i 2 dels plànols a l’adreça http://www.fomento.gob.es/MFOM/LANG_CASTELLANO/ATENCION_CIUDADANO/PARTICIPACION_PUBLICA/EI2-E-0207.htm) i si s’escau presentar al•legacions als registres dels ajuntaments respectius. Les al•legacions es poden presentar fins el proper 8 de març. Des d’Esquerra Republicana estem a favor d’aquesta reforma, ja que és la via que vertebra la comarca i és clau per al nostre desenvolupament econòmic i social. No podem esperar més temps circulant amb inseguretat per aquesta via. Hi estem a favor sempre i quan es planifiqui un traçat de consens, que tingui en consideració les al•legacions i que compti amb un suport majoritari per part dels veïns. És per això que estem a favor d’un debat sense alarmismes innecessaris, seré, obert i sempre donant la veu als veïns.  

L'aranés serà tostemp nòste

Aquesta setmana el Tribunal Constitucional ens ha tornat a sorprendre amb una d’aquelles sentències que tenen com a únic objectiu menystenir tots aquells trets identitaris de casa nostra, denegant a la llengua aranesa l’estatus d’ús preferent al territori de l’Aran. La llengua, esdevé un dels trets principals i fonamentals d’identitat de les persones, de les societats i dels territoris. La llengua esdevé, també, un element de cohesió, una manifestació cultural i un reconeixement al desenvolupament històric del territori i no es pot tolerar una vulneració tan flagrant als drets de la ciutadania aranesa. L’aranès, és la llengua vehicular a l’ensenyament, i cal una protecció especial per a aquesta llengua, una discriminació en positiu per tal de garantir-ne la seva supervivència, és per això que el seu ús preferent és una necessitat, a l’hora que una qüestió de base i sentit comú social. Una vegada més, el Tribunal Constitucional, lluny de defensar els drets i interessos de la ciutadania, el que acaba fent és vulnerar-ne qüestions tan fonamentals com els seus drets lingüístics. I per què ha passat això? Doncs resulta que va ser el govern del senyor Rodríguez – Zapatero qui va interposar el recurs al Tribunal Constitucional per tal que l’ens valorés la idoneïtat de la llei de l’aranès, aprovada pel Parlament de Catalunya l’any 2010. La llei de l’occità, aranès a l’Aran, té per objectius reconèixer, protegir i promoure l’occità d’acord amb la seva varietat aranesa en tots els àmbits i sectors. Aquesta llei, doncs, el que preveu és dotar a l’aranès d’un protecció especial a mode d’immersió lingüística, on l’aranès fos present en tots aquella quotidianitat de la ciutadania, en la retolació i la toponímia, en les comunicacions entre i amb les administracions públiques, en els mitjans de comunicació, etc; en definitiva, dotar de la normalitat que es mereix una llengua transmesa de generacions en generacions des de fa segles.

Anna Azamar

Anna Azamar pregunta al Senat sobre les autopistes elèctriques, la senyalització de la N260 i els autocars de militars per votar el passat 21D a Talarn i Tremp.

La senadora pirinenca, Anna Azamar, ha presentat un seguit de preguntes a la cambra alta que fan referència al territori pirinenc. Les preguntes fan referència a tres àmbits diferenciats, en la primera bateria de preguntes, la senadora, demana informació sobre el desplaçament amb autocars i taxis a les poblacions de Talarn i Tremp, el dia de les passades eleccions al Parlament de Catalunya, acompanyant a votar a diferents persones joves, que asseguraven que era la primera vegada que anaven a votar i les havien obligat,  i organitzats per comandaments militars. La senadora sol·licita informació sobre la partida pressupostària a la que pertany aquest tipus de transport electoral. Si s’havia demanat autorització per estacionar l’autocar fora de l’estació d’autobusos de la població. Sobre si el desplaçament es va considera una operació, i en cas afirmatiu, quina denominació se li va designar. I, finalment, si els oficials (sense uniforme) que coordinaven, tenien funcions de comandament sobre els militars, també sense uniforme, que volien exercir lliurement el seu dret a vot. La segona bateria de preguntes fa referència a les autopistes elèctriques de les connexions transpirinenques, així doncs la senadora, sol·licita informació sobre els plans previstos per Red Eléctrica Española per a les connexions transpirinenques en general, i concretament per a la línia Peñalba- El Arnero (Monzó) – Isona. El darrer bloc de preguntes de la senadora republicana fa referència a la senyalització de la carretera N-260 (eix pirinenc) i on en els darrers mesos s’han enretirat els senyals que indiquen el canvi de comarques, pregunta quin és el motiu pel que han estat enretirats els  senyals, i quan es preveu tornar-los a col·locar.   TEXT DE LES PREGUNTES: El pasado 21 de diciembre se celebraron las elecciones al Parlament de Catalunya y en las poblaciones de Talarn i Tremp, cercanos a la AGBS, llegaron varios autocares y taxis con personas jóvenes, que aseguraban que era la primera vez que iban a votar y que se les había obligado a ir, acompañados y organizados por mandos militares de la academia militar.

Final de campanya d’ERC al Pirineu amb actes a Tremp i Alp.

ERC de l’Alt Pirineu i l’Aran va finalitzar ahir al vespre els actes de campanya al Pirineu amb actes a Tremp i Alp. L’acte de Tremp ha comptat de la representació més transversal dels actes celebrats al Pirineu, amb la presencia de candidats que formen part de diferents partits. Així doncs, les candidates pallareses M. Rosa Amorós i M. Pilar Cases, acompanyades de Francesc Viaplana, han comptat també amb la presència de Pep Mòdol, de Moviment d’Esquerres, Jordi Souto, de Demòcrates de Catalunya i Kevin Domínguez, representant de les JERC. Els candidats, han recordat als assistents qüestions com que “3 de les 4 forces polítiques que van formar Junts pel Sí, són ara a la candidatura d’Esquerra Republicana Catalunya Sí, i aquest acte n’és una bona mostra”, que la situació actual de repressió recorda molt a la viscuda durant el franquisme pels pares i padrins dels ponents o com l’aplicació del 155 ha privat de projectes que hi havia oberts pel Pirineu. L’acte va iniciar-se amb la candidata trempolina Maria Pilar Cases presentant l’acte i esmentant l’actualitat política amb les declaracions de Soraya Saenz de Santamaria i Josep Borrell: “Em fa vergonya dir que aquest senyor és pallarès.” El que fou diputat al parlament i senador per Lleida del PSC, Pep Mòdol, va demanar més ètica al govern espanyol i als socialistes. Kevin Domínguez, portaveu de les JERC de Ponent, ha animat a la gent a estar animats,  anar a votar i seguir lluitant pels seus drets, amb alegria i un somriure. Però també recordà que: “La repressió que veig s’assembla molt a la que m’explicaven els meus avis.” Rosa Amorós, explicà com la van cessar com a Delegada de la Generalitat a l’Alt Pirineu i l’Aran i com la van fer fora de la delegació. “La feina es va quedar a la delegació, i no vaig poder ni agafar res, tot ha quedat a mitges i parat. Sentim-nos orgullosos del que hem fet fins ara.” El representant de Demòcrates de Catalunya, Jordi Souto recorda als assistents que hem d’anar a votar a qualsevol dels partits a favor de la República, però explicità que “3 de les 4 forces polítiques que formaven Junts pel Sí, ara formen part d’Esquerra Republicana Catalunya Sí.

Final de campanya d’ERC al Pirineu amb actes a Tremp i Alp.

ERC de l’Alt Pirineu i l’Aran va finalitzar ahir al vespre els actes de campanya al Pirineu amb actes a Tremp i Alp. L’acte de Tremp ha comptat de la representació més transversal dels actes celebrats al Pirineu, amb la presencia de candidats que formen part de diferents partits. Així doncs, les candidates pallareses M. Rosa Amorós i M. Pilar Cases, acompanyades de Francesc Viaplana, han comptat també amb la presència de Pep Mòdol, de Moviment d’Esquerres, Jordi Souto, de Demòcrates de Catalunya i Kevin Domínguez, representant de les JERC. Els candidats, han recordat als assistents qüestions com que “3 de les 4 forces polítiques que van formar Junts pel Sí, són ara a la candidatura d’Esquerra Republicana Catalunya Sí, i aquest acte n’és una bona mostra”, que la situació actual de repressió recorda molt a la viscuda durant el franquisme pels pares i padrins dels ponents o com l’aplicació del 155 ha privat de projectes que hi havia oberts pel Pirineu. L’acte va iniciar-se amb la candidata trempolina Maria Pilar Cases presentant l’acte i esmentant l’actualitat política amb les declaracions de Soraya Saenz de Santamaria i Josep Borrell: “Em fa vergonya dir que aquest senyor és pallarès.” El que fou diputat al parlament i senador per Lleida del PSC, Pep Mòdol, va demanar més ètica al govern espanyol i als socialistes. Kevin Domínguez, portaveu de les JERC de Ponent, ha animat a la gent a estar animats,  anar a votar i seguir lluitant pels seus drets, amb alegria i un somriure. Però també recordà que: “La repressió que veig s’assembla molt a la que m’explicaven els meus avis.” Rosa Amorós, explicà com la van cessar com a Delegada de la Generalitat a l’Alt Pirineu i l’Aran i com la van fer fora de la delegació. “La feina es va quedar a la delegació, i no vaig poder ni agafar res, tot ha quedat a mitges i parat. Sentim-nos orgullosos del que hem fet fins ara.” El representant de Demòcrates de Catalunya, Jordi Souto recorda als assistents que hem d’anar a votar a qualsevol dels partits a favor de la República, però explicità que “3 de les 4 forces polítiques que formaven Junts pel Sí, ara formen part d’Esquerra Republicana Catalunya Sí.

Article Francesc Viaplana "Fem República, fem territori"

Fem república, fem territori Som a la recta final de la campanya de les eleccions més importants del nostre país i, tot i que ens les han imposat il·legítimament, aquí estem, tossudament alçats i disposats a guanyar-les una altra vegada. Dic tornar a guanyar-les una altra vegada, perquè ja vam guanyar el 9 de novembre de 2014, el 27 de setembre de 2015 i l’1 d’octubre d’enguany. El 27 d’octubre, el dia que es va proclamar la República Catalana, ens ho van arrabassar tot, amb la imposició barroera del 155 i de les eleccions del 21 de desembre. Es pensaven que ens arronsaríem, que ens faríem enrere, però la seva baixesa democràtica a nosaltres no ens fa cap por combatre-la amb urnes i democràcia, ja que la nostra força és la gent i la gent és democràcia. Ara toca implementar la República proclamada el 27 d’octubre, però primer tenim uns reptes majúsculs; aconseguir la llibertat de tots els presos polítics, fer fora el 155 i recuperar les nostres institucions. Un cop aconseguits aquests objectius primordials, que per fer-ho possible hem de rebentar les urnes de llibertat, ens posarem a fer efectiva la República. I com ho farem? Aquesta és la qüestió. La present campanya al Parlament, és la primera en que jo participo com a candidat amb possibilitats reals de sortir escollit. Mai m’hagués imaginat que estaria fent campanya amb presos polítics, amb part del govern a l’exili, reclamant democràcia... aquestes campanyes ja les van viure els meus pares i els meus padrins. Però així estem i, justament perquè la situació és tant fastigosa, em falten dies; perquè el 21 de desembre és a tocar i l’Alt Pirineu i l’Aran és molt gran, voldria tenir temps d’anar a cada poble, poder parlar amb tothom, no deixar ningú indecís, ja que en aquestes eleccions no hi ha marge per a la indefinició, ni pel dubte. Però el dia només té 24 hores, i cada dia s’ha de treballar i quan surto de la feina és quan recorro el territori fent el major d’actes possible, siguin amb 8 persones, amb 50 o 150; tots són importants.

Viaplana: La nostra República és per a tothom, per als del sí i per als del no

ERC de l’Alt Pirineu i l’Aran ha continuat aquesta tarda amb un parell d’actes més al territori encapçalats pel candidat pirinenc, Francesc Viaplana. La primera trobada ha tingut lloc a Oliana on Viaplana ha estat acompanyat del Diputat i alcalde de Solsona, David Rodríguez; així com de la regidora d’Oliana i també candidata, Carme Lostao. Viaplana  ha explicant als assistents que, “la República que construïm la gent d’ERC és per a tothom, per als del sí i per als del no, per millorar la situació del país i de les persones, pensin el que pensin” El Diputat, alcalde de Solsona i fill d’Oliana, David Rodríguez ha volgut deixar clar als assistents que “no som nosaltres qui ens estem saltant la llei, és l’Estat espanyol; l’aplicació que fan del 155 està clarament fora de la Constitució” en una clara manifestació als repetits atacs que estan sotmetent les institucions i el poble català. Lostao ha recordat que “mai fins ara havíem arribat tan lluny, i no podem fer-nos enrere i abandonar, cal seguir endavant i ho aconseguirem” En una segona trobada, a Bellver de Cerdanya, l’alcalde de Llívia i candidat, ha obert l’acte recordant la pèrdua d’Oriol Mercadal, director del Museu Cerdà i les víctimes de l’accident de Millas. Posteriorment, la senadora Anna Azamar ha fet una defensa del territori i la necessitat de tenir representants del Pirineu a les institucions. Judit Calveras, candidata de les JERC i número 7 per Girona, s’ha unit a aquesta defensa i ha recordat que “ERC és, de bon tros, qui aporta més candidats del Pirineu a les llistes, per tant queda clara la defensa del territori.” Finalment, Viaplana ha clos l’acte animant als assistents a “rebentar les urnes de vots, perquè a ERC no ens fan por les urnes, vam votar i votarem les vegades que calgui”  

Josep Ramon Fondevilla pren el relleu de l'alcaldia de Soriguera

Josep Ramon Fondevilla ha esdevingut aquest divendres el nou alcalde de Soriguera, en substitució de Xavi Pedemonte (CUP), en virtut de l'acord de govern signat a l'inici de la legislatura. El relleu significa que la CUP es queda sense l'única alcaldia que tenia actualment tant a l'Alt Pirineu com al conjunt de la demarcació de Lleida. El relleu a l'alcaldia de Soriguera s'ha formalitzat aquesta nit durant el transcurs del ple. Les dues formacions seguiran treballant en l'Ajuntament, ja que la composició de l’ajuntament és de 3 regidors del PDECat, 3 de la CUP i 1 d’ERC.  Fondevilla ha explicat que han treballat molt còmodament durant aquests dos anys i mig i espera poder seguir fent-ho a partir d’ara. A més, ha recordat projectes bàsics per molts nuclis com són la millora dels accessos, de la xarxa d’aigua o del clavegueram. Fondevilla assumirà les funcions d'alcalde i Pedemonte les de primer tinent alcalde. Serà Pedemonte el que es dediqui per complet a l'Ajuntament com ha fet fins ara i el que rebi el sou que correspon a l'alcalde.