Alt Pirineu

Totes les notícies

Si les dones són les protagonistes dels seus problemes també han de ser-ho de les seves solucions

Les dones hem de continuar lluitant perquè es mantinguin i augmentin els drets i les llibertats que hem aconseguit en dècades. Molts cops aquesta batalla esgota, però vist que el Sr. Gallardón té intenció de retrocedir en el temps en matèria de salut sexual, reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs és important queixar-se i no deixar fer ni un pas enrere. S’ha d’aconseguir fer una norma adequada a les nostres necessitats vetllant per la plena decisió que tenen totes les dones sobre el seu propi cos. És per aquest motiu que rebutjo qualsevol revisió legislativa que comporti la pèrdua de drets de les dones. Drets que no permetin que ens retornin a una visió patriarcal i confessional de la nostra societat. Els impulsors de la reforma de la llei de l’avortament actual, ho fan “per pagar” el seu deute amb el sector més ultraconservador i misogin com és, la Conferència Episcopal Espanyola. A les dones no ens cal la possible protecció paterna, ni del marit o company per poder decidir sobre la nostra pròpia vida. Però sí que desitgem la complicitat, de tots els que ens estimen, quan s’ha de prendre una decisió difícil, complicada i irreversible. I per això hem de continuar defensant l’avortament lliure i gratuït per a totes les dones, que així ho han decidit lliurement. Ni un pas enrere en tots els drets de totes les dones!     Rosa Amorós Diputada d'ERC al Parlament de Catalunya

La diputada pirinenca a Sort amb alguns militants del Pallars Sobirà

La diputada d’ERC, Rosa Amorós, inicia a Sort un cicle de xerrades al Pirineu per explicar la campanya nacional d’ERC “2014 decidim llibertat”

La diputada pirinenca s’ha carregat de raons a la sala de l’ajuntament de Sort per explicar al públic assistent, una cinquantena de sortencs i sortenques, que ni els diputats parlamentaris ni el govern català pot decidir sobre el pressupost de la Generalitat, de manera explícita i contundent ha dit “els diners estan a Madrid, i el Govern espanyol juntament amb el Congreso de los Diputados decideixen quants diners donen a Catalunya i com els hi donen” Les dades més remarcades i repetides han estat l’espoli fiscal que pateix Catalunya vers Espanya des de fa 30 anys, aquest 2012 els catalans han patit un espoli de 16.000MEUR, tot i trobar-se en plena recessió, si aquests diners es quedessin al Principat no caldria fer cap tipus de retallada tal i com exigeix el govern espanyol. S’ha parlat i interactuat amb el públic sobre el sostre de dèficit, el deute espanyol en infraestructures catalanes, i en l’addicional tercera de l’Estatut d’Autonomia ... Els assistents a l’acte s’han mostrat molt participatius i en tot moment han mostrat les seves preocupacions amb el tema del dret a decidir. S’ha parlat dels possibles escenaris que poden succeir en un període curt de temps, com la possibilitat de celebrar un referèndum o una consulta o si s’hauran de fer unes eleccions plebiscitàries per arribar a preguntar al poble de Catalunya si vol o no independitzar-se. Rosa Amorós s’ha mostrat esperançada en el procés i ha expressat la voluntat d’Esquerra Republicana d’aglutinar a tots els partits polítics, a  totes les entitats socials ANC, Òmnium Cultural... i  tots els catalans i catalanes, grans i petits, treballadors i empresaris ... que lluiten dia a dia perquè l’any 2014 puguem decidir llibertat. Segons la diputada és un tema que va més enllà de les sigles polítiques i dels partits polítics, el procés és de tots i per tots els catalans i catalanes que vivim a Catalunya.  

Marta Rovira, diputada i Secretaria General d'ERC i Francesc Viaplana, President d'ERC Pirineu

LA SECRETARIA GENERAL D’ERC I DIPUTADA AL PARLAMENT DE CATALUNYA, MARTA ROVIRA, EXPLICA EL FULL DE RUTA AL DRET A DECIDIR A LA SEU D’URGELL

Dins del marc de la campanya “2014 Decidim Llibertat” promoguda per Esquerra Republicana de Catalunya per arribar arreu del territori català la Secretaria General del partit ha explicat a la sala Immaculada de la Seu d’Urgell l’asfíxia econòmica que està patint el poble de Catalunya i el camí que em d’emprendre tots junts cap a la llibertat nacional.   En la conferència s’ha resumit el pacte d’entesa que van signar CIU i ERC a l’inici d’aquesta legislatura posant-hi èmfasi al fet que Catalunya estigui preparada al 2014 per poder  celebrar un referèndum o una consulta, explicant quins han de ser els camins que s’han d’anar construint per fer-ho realitat. La diputada, Marta Rovira, ha dit que “el Parlament de Catalunya ja té la llei per fer el referèndum , i és la 4/2010, la qual permet fer consultes per via referendària. Aquesta es troba al Tribunal Constitucional des de fa 3 anys però encara no s’ha dictat sentència i per tant pot fer-se’n ús”   La xerrada ha conclòs amb qüestions plantejades pel públic assistent on una companya del públic ha tancat la seva intervenció dient “ fum, foc i ferro, som-hi endavant” donant el màxim suport a la representant d’ERC per continuar lluitant en el procés ja iniciat.    

Ple absolut a la conferència d’Oriol Junqueras a Puigcerdà

  ple absolut a la conferència d’Oriol Junqueras a Puigcerdà   Aquest passat divendres s’ha celebrat a Puigcerdà una conferència a càrrec d’ Oriol Junqueras, president d’Esquerra Republicana de Catalunya, davant d’unes 300 persones, que han sobrepassat l’aforament màxim de la sala de convencions del Museu Cerdà.   Sota el títol L’ASFÍXIA ECONÒMICA DE CATALUNYA. EL CAMÍ DE LA LLIBERTAT, Junqueras ha posat de manifest la impossibilitat que té la Generalitat de Catalunya per dotar el país dels serveis més bàsics com Salut i Educació. Segons el líder d’Esquerra Republicana el govern català compta amb un pressupost molt reduït, fruït d’un terrible dèficit fiscal, d’un espoli de 15.000 M€ anuals i dels  impagaments dels deutes per  part del govern espanyol, això dóna com a única alternativa, la Independència de Catalunya que dotaria al govern del país les eines d’un Estat propi i servirien per cobrir les necessitats de tots els catalans i catalanes que actualment no tenen cobertes i tenen el risc de reduir-se encara més.   L’acte va concloure amb un torn de preguntes on Junqueras , va posar l’exemple de Sant Vicens del Horts, on és l’alcalde , fent evident que amb capacitat de gestionar els recursos es poden fer polítiques per afavorir la ciutadania.  

Congrés ERC Pirineu St. Romà d'Abella (Foto: Valença Castells)

Congrés Regional d'ERC Alt Pirineu a Sant Romà d'Abella

Una quarantena de militants i amics d'ERC Alt Pirineu s'han congregat a Sant Romà d'Abella per celebrar el congrés anual regional. El president regional d'ERC Alt Pirineu, Francesc Viaplana, ha fet balanç del primer any de mandat de l'actual executiva regional. Aquest ha exposat la feina duta a terme arreu del territori, fent especial incidència a la creació de noves executives comarcals,  al suport ofert a càrrecs electes, a la presència del partit tant a peu de carrer en fires i mercats  com també en l'organització de ponències i conferències per part de dirigents nacionals, així com la denúncia de qüestions que deprimeixen el nostre territori com per exemple la mala gestió forestal i la prevenció d'incendis o bé el desmantellament de les corresponsalies de TV3 i Catalunya Ràdio.  Viaplana ha destacat la bona feina feta per tota la militància durant la passada campanya electoral on aquesta es va veure traduïda en uns molt bons resultats a les eleccions, incrementant substancialment l'augment de vots a totes les comarques pirinenques (a excepció d'era Val d'Aran) i aconseguint ser segona força nacional.  El president ha destacat que molt possiblement en breu s'inauguri una nova secció local al Pirineu així com ha recordat la recent creació de la secció local de les JERC Tremp-Pallars Jussà. Recorda la importància d'aquests fets per tal d'anar aplegant més gent en el nostre projecte de construcció de país. El congrés ha finalitzat amb l'informe financer i  l'estat de compte de resultats i amb un torn obert de paraules als assistents.  La jornada ha prosseguit amb un dinar de germanor per celebrar el passat 14 d'abril i la propera Diada de Sant Jordi, a la finalització s'ha procedit a la lectura d'un manifest, escrit per Raimon Ribas, que reproduim a continuació. Cada any recordem el 14 d’abril de 1931, però enguany no hem de pensar i llegir el passat, sinó somiar i escriure el futur. La nostra nació porta tres-cents anys suportant injustícies i penúries, i ara tenim la força que necessitava el poble per tornar a encoratjar la voluntat i el valor a joves i vells.

Esquerra Republicana de Catalunya es compromet a vetllar per la construcció del Túnel de la Bonaigua

Una delegació d’Esquerra Republicana de Catalunya formada pels diputats al Parlament de Catalunya, Albert Donés i Rosa Amorós, el diputat provincial, Jaume Gilabert, l’alcalde d’Esterri, Ramon Villuendas i els presidents de les Federacions de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran, Carles Comes i Francesc Vilaplana, s’ha reunit amb representants de la Federació d’Hostaleria de Lleida per analitzar les mancances a nivell d'infraestructures de les comarques pirinenques.   En el decurs de la reunió ambdues representacions han expressat la seva inquietud davant de la no construcció del túnel de la Bonaigua. És per aquest motiu que, la Federació d’Hostaleria ha elaborat un Manifest en pro de la construcció del mateix, que ja han signat diversos estaments de la societat civil (empresaris, associacions i sindicats, entre altres), amb el qual volen expressar a la Generalitat de Catalunya la necessitat d'aquesta obra pel futur de les comarques de la Vall d'Aran, l’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà, tant a nivell econòmic de la zona com a nivell turístic.   Els representants d’ERC s’han mostrat totalment d'acord amb aquestes mancances i amb el dèficit històric de Lleida, i en especial de les comarques del Pirineu a nivell d'infraestructures i del greuge comparatiu amb altres zones de la nostra geografia, tant des del govern català com del govern espanyol. Alhora han posat de manifest que, en l’anterior legislatura, i a instàncies del Grup d’Esquerra a la Diputació de Lleida, es va incloure el Port de la Bonaigua dins del Pla Nacional d'Infraestructures, tot i que inicialment no hi era, al considerar-la una actuació de vital importància per l'equilibri territorial i pel futur de la zona.   Els representants d’Esquerra Republicana de Catalunya s’han compromès a treballar plegats i fer força comuna amb aquests representants de la societat civil per defensar i reivindicar, entre ambdues parts, aquesta obra i totes les mancances a nivell d’infraestructures que existeixen a les nostres comarques.

Trobada d'ERC Pirineu a Sant Romà d'Abella

Us recordem la Trobada Regional del proper dia 20 d'abril a l'Estudi de Sant Romà d'Abella. 11.30h Congrés Regional d'ERC de l'Alt Pirineu- " Valoració del primer any de la nova regional i pautes de futur per l'any 2013" 13.00h Lectura del manifest per commemorar el 14 d'abril i el 23 d'abril. 13.30h Dinar de germanor   Aperitiu   Amanides   Carn a la brasa   Postres   Vi i aigua.   Preu del dinar : 12€ /adult/a i 7€/nen/a ( de 3 a 12 anys) El pagament del dinar s’ha de fer al número de compte 2100 0030 85 0201261574 de la Caixa de Pensions, indicant el nom i número d’adults i infants que hi assistiran. Dia màxim per inscriure’s dilluns 15 d’abril. 16.00h Tertúlia amb Pere Aragonés, diputat d'ERC al Parlament de Catalunya. 17.00h Concert Acústic

Ramon Villuendas, alcalde d'Esterri d'Àneu

Esterri, Alt Àneu, la Guingueta i Espot sol·liciten fusionar-se en un sol municipi

Els quatre alcaldes van presentar el projecte de fusió la setmana passada  al director general d'Administració Local, Jordi Souto amb la intenció de que esdevingui una realitat abans de les properes eleccions municipals del 2015. La proposta ha estat ben vista des del pertinent Departament així com per la mateixa Vicepresidenta Joana Ortega.  Us enllacem la noticia publicada al Diari El Segre d'avui dimarts 9/04/2014