Alt Pirineu

Totes les notícies

S’ha celebrat a Llívia el darrer Congrés Comarcal d’ERC de la Cerdanya.

Aquest cap de setmana a Llívia s’ha celebrat un Congrés Comarcal d'ERC Cerdanya per fer balanç del primer any de l'executiva comarcal. En aquest hi van assistir unes 25 persones d’entre elles la diputada pirinenca, Rosa Amorós, i el president de la federació regional d'ERC de l'Alt Pirineu, Francesc Viaplana. Les qüestions que van tractar-se van ésser moltes, per exemple com buscar maneres d'enfortir ERC a la comarca, es va fer una valoració dels dos anys de legislatura als ajuntaments, es va fer debat sobre temes d’actualitat d’àmbit comarcal i nacional, com la rotonda de Llívia en el qual ERC s'hi va posicionar totalment en contra, com el pagament del Túnel del Cadí tema que s'ha de solucionar perquè té un cost molt elevat i la gent de l'Alt Urgell i la Cerdanya cada cop ho tenen més difícil per tenir-lo gratuït i també és va parlar de la situació de les JERC a la comarca, en la qual el seu president, Gerard Cunill, va llegir un manifest reclamant el retorn de les corresponsalies de TV3 a l'Alt Pirineu , Catalunya Nord i Terres de l’Ebre, que a continuació us detallem: “País desconnectat, somni perdut.”   La setmana passada tant la gent de la Catalunya Nord, com dels dos territoris sempreoblidats i tants cops maltractats del principat: el Pirineu i Aran i les Terres de l'Ebre, vam rebre una mala notícia per part de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).   Les retallades que aplica la CCMA a la televisió pública, afecta negativament les nostres comarques, ja que suprimiran les delegacions situades en aquests tres àmbits territorials i que donaven informació de primera mà al ciutadà.   Aquesta mesura provocarà una desconnexió del país, ja que la informació d'aquestes terres no arribarà amb eficàcia a la resta dels països catalans i accentuarà la desinformació i els tòpics que ja de per si sols és formulen els ciutadans.   Denunciem que la CCMA actuï d'una manera centralista i que incompleixi amb els seus principis de territorialitat i proximitat com ja han denunciat alguns treballadors de la casa.

Rosa Amorós, diputada d’ERC de l’Alt Pirineu al Parlament de Catalunya, explica a Tremp la seva experiència com a Dona i Política.

En el cicle de conferències i activitats que ofereix l’Ajuntament de Tremp durant aquesta setmana per commemorar el dia 8 de març, el dia de la dona, s’ha impartit una conferència a càrrec de Rosa Amorós amb el títol “Dona i Política. La seva experiència al Parlament." Rosa Amorós, ha fet una xerrada-col·loqui amb la cinquantena de persones que han assistit  a l’acte, fent-los partícips en tot moment. Ella ha explicat una breu biografia de la seva vida i a posteriori ha donat la veu al públic assistent perquè fessin preguntes sobre tot allò que els interessés saber del seu dia a dia al Parlament. Ha remarcat que ella ha estat escollida pel poble i en concret per un territori, el Pirineu, essent la primera dona i l’única que té veu al Parlament per donar cobertura a les comarques del Pallars Jussà, Sobirà i Alta Ribagorça. Per això demana a la gent d’aquestes contrades que es comuniquin amb ella per expressar els seus neguits, els seu problemes i les seves propostes perquè ella pugui fer-ho arribar al Parlament de Catalunya i així posicionar el territori a nivell de país. Ha explicat que actualment estem en una situació molt crítica econòmicament i per això es fa molt difícil parlar de grans projectes ara bé, no per això em de menystenir-nos i quedar-nos a segon pla, el Pirineu, i en concret els Pallars i la Ribagorça seran la seva prioritat en totes les decisions que es vagin prenen a nivell nacional, posant-hi la seva veu amb l’ajuda de tota la societat pirinenca.

RECTIFICAR ÉS DE SAVIS, NO PODEM PERDRE TV3 A L’ALT PIRINEU

La gent del Pirineu, des de la serra del Montsec fins a la serralada del Cadí, som gent prudent, treballadora, amb fortes arrels a la terra, lluitadora i forta, aquesta barreja d’adjectius i molts d’altres són els que han fet que el PIRINEU avui en dia continuï VIU. La seva gent, única i exclusivament, som els que hem fet que les muntanyes pirinenques encara avui en dia bateguin. Però aquest batec del cor pirinenc és va afeblint dia a dia. Tenim molts anys història i també de pèrdues, sempre som aquells que perdem més en èpoques de crisi i els que menys guanyem en èpoques de bonança.   El fet d’ésser un territori envellit, tenir una densitat de població força baixa i alhora amb unes grans barreres naturals que dificulten la relació de la seva població, no són prou motius per ofegar-nos dia rere dia. Ja hem perdut moltes estructures polítiques territorials i aquest cop ens ha tocat perdre la veu del Pirineu al mitjà de comunicació més important i influent a Catalunya, TV3, la televisió pública de Catalunya.   Anem fent passes endarrere i amb aquesta decisió podria semblar que no interessa a la resta de Catalunya el que passa al Pirineu perquè així s’ha decidit des del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans d’Audiovisuals (CCMA).   Fins ara havíem aconseguit tenir corresponsals en les diferents valls de l’Alt Pirineu, a la Seu d’Urgell, als Pallars, a la Cerdanya i també a Perpinyà, essent conscients que s’ha treballat fins a dia d’avui amb els mínims indispensables tant a nivell personal com d’infraestructures. El fet que TV3 s’hagi fet ressò de les nostres decisions polítiques, la nostra vida social i l’agenda cultural, ha significat pel Pirineu més equilibri territorial i integració i cohesió social.   Ara ja no ho tindrem, es retalla d’entrada als que menys soroll poden fer, als més vulnerables i als que menys eines tenen per defensar-se. Si hem de fer un país nou, amb unes conviccions noves i amb un tarannà nou, hem de reflexionar profundament si algunes de les decisions que es prenen actualment són les millors possibles.

La Seu d'Urgell, Tremp, Esterri d'Àneu, Gerri de la Sal i Isona i Conca Dellà ja s'han adherit a la Declaració de Sobirania.

El ple de l'Ajuntament d’Isona i Conca Dellà va aprovar en el darrer ple municipal la moció d'adhesió a la declaració de sobirania i el dret a decidir del poble de Catalunya, aprovada pel Parlament a principis d’any. El text defineix Catalunya com a "subjecte polític i jurídic sobirà" i dóna llum verda a iniciar un per fer efectiu el "dret a decidir" a través d'una consulta procés. La moció ha estat presentada per la regidora d’ERC, Rosa Amorós i també per dues associacions de municipis catalanes, l’ Associació de Municipis per la Independència  i l’Associació Catalana de Municipis. El text aquesta ha estat recolzat i aprovat per una majoria àmplia, 8  regidors han votat a favor i el regidor Andreu Isanta d’Independents per Isona i Conca Dellà s’ha abstingut.     Una vegada més veiem el compromís dels ajuntaments en les decisions preses en el Parlament de Catalunya, es continua fent passes perquè la voluntat del poble de Catalunya sigui escoltada democràticament i per això la moció encoratja al conjunt de ciutadans i ciutadanes a ser actius i protagonistes d'aquest procés democràtic de l'exercici del dret a decidir del poble de Catalunya. Altres municipis del Pirineu que han mostrat el seu suport a la Declaració són la Seu d'Urgell, Tremp, Esterri d'Àneu i Gerri de la Sal. 

Rosa Amorós i Josep Cosconera, acompanyats també pel diputat de CiU Albert Batalla

La Diputada Maria Rosa Amorós visita la facultat de l'Escola Tècnica Superior d'enginyeria agrària de la Universitat de Lleida

La Rosa Amorós, juntament amb altres diputats de la demarcació de Lleida,  va visitar la setmana passada les intal·lacions de l'ETSEA, fent un recorregut per les diferents seus i tenint l'ocasió de poder conversar amb el professorat que va exposar el seu àmbit d'actuació pel que fa a la docència i la recerca.   Durant la visita van estar acompanyats per la directora Maria Rosa Teira, el responsable de l'àrea de recerca en Pedro Elez i el director de la Fundació UDL, Jame Porta.   Els diferents professionals van explicar la importància de que el màster d'Enginyeria Agronòmica segueixi cursant-se a la UDL. Entre altres motius, destaquen l'excel·lència de la docència, el reconeixement europeu en recerca, l'equilibri territorial i organització del país, així com la satisfacció de l'alumnat.   Actualment cursen el màster uns 40 alumnes, dels quals n'hi ha 7 de la província de Lleida i la resta d'altres territoris d'arreu de Catalunya. Aquest màster, equival a una titulació superior i és l'únic que permet ser enginyer/a agrònom, l'equivalent a la titulació antiga.    L'ETSEA disposa de diferents convenis amb empreses per tal de mantenir-se econòmicament així com també demanen subvencions que es convoquen des del govern central. Tot i així  enguany encara no hi ha  hagut cap convocatòria i  les que es van oferir aquest darrer any han marcat acusadament les retallades.

La Federació Regional d’ERC de l’Alt Pirineu i Aran dóna ple suport a Jordi Ausàs i la seva família després de les recents imputacions en el cas de contraban de tabac.

La Federació Regional d’ERC de l’Alt Pirineu i Aran dóna ple suport a Jordi Ausàs i la seva família després de les recents imputacions en el cas de contraban de tabac. L’executiva d’ERC de l’Alt Pirineu vol expressar el seu màxim suport a Jordi Ausàs i a la seva família després de les últimes imputacions a la seva dona i la seva sogra  per part del fiscal, , del Jutjat de la Seu d’Urgell. Amb aquest comunicat volem expressar el nostre respecte cap a la Justícia  i per això, esperem que el cas sigui tractat amb la màxima transparència i amb el degut respecte al principi de presumpció d’innocència. També, volem expressar el nostre malestar quan alguns mitjans de comunicació utilitzen el cas com un cas més de corrupció política i posen el nom del nostre partit , ERC, com un partit corromput cosa que des del primer moment s’ha deixat clar que no hi ha cap implicació pública ni política per part del partit. Finalment, des de la federació regional d’ERC de l’Alt Pirineu i com a part d’un partit polític net i transparent volem demanar que s’acabi amb la corrupció política mitjançant una llei o pacte anticorrupció clar, concís , directe contra els partits i persones públiques que són corruptes i que aquesta s’executi de manera exemplar per part del poder judicial , poder que ha d’ésser independent  del poder polític i legislatiu per ésser una autèntica democràcia real.   Executiva de la federació regional d’ERC de l’Alt Pirineu    La Seu d’Urgell, 29 de gener de 2013

Rosa Amorós, la candidata d’ERC pel Pirineu i número dos a les llistes de Lleida, explicà a Isona la relació Catalunya – Espanya mitjançant les tres fases de divorci d’una parella.

Davant una setantena de persones Rosa Amorós, isonenca i pallaresa, explicà als seus conciutadans el perquè s’ha decidit a presentar-se en aquestes eleccions històriques. Els factors principals són les seves arrels republicanes i d’esquerres, el coneixement del Pirineu a l’haver treballat de coordinadora de l’Institut Català de les dones a l’alt Pirineu i Aran i veure la  necessitat del Pirineu d’estar representat per un partit que creu i practica l’equilibri territorial.   La candidata expressà d’una manera molt gràfica les relacions que hi ha entre Catalunya i Espanya mitjançant les tres fases de divorci d’una parella. Explicà que Espanya està actuant com un home que no accepta la negació, no pot creure’s que Catalunya, la dona, marxi, aquesta és la primera fase. Espanya un cop veu que marxarà s’enfada i comencen les amenaces i les pors, segona fase. I per acabar, Espanya al veure que no pot parar-ho i que marxarà intenta obrir una via de diàleg amb Catalunya dient-li que pot canviar, que la relació serà molt millor, que l’escoltaran molt més...etc. Aquesta és la tercera fase i en la que no podem caure-hi, segons Rosa Amorós hem de seguir el camí marcat per la ciutadania, no hem de tenir por ans al contrari hem de plantar cara a la situació i el 25 de novembre fer que hi hagi una majoria catalana i sobirana al Parlament de Catalunya.

“Sóc una dona d’esquerres, republicana i independentista” així s’ha definit Rosa Amorós, candidata número dos d’ERC per les llistes de Lleida, a l’acte de la Seu d’Urgell.

A la sala Immaculada de la Seu d’Urgell s’han reunit un centenar de persones per escoltar a la representant del Pirineu, Rosa Amorós, i en Joan Tardà, diputat a les Corts espanyoles.   La candidata ha expressat el malestar de la societat catalana per la crisi econòmica, per les retallades a l’Estat de Benestar i per l’espoli que pateix Catalunya vers Espanya. No potser que l’Estat Espanyol ens espoliï 16 mil milions d’euros de mitjana anual, no podem permetre que l’accés a la Universitat només sigui pels rics, en un any les matricules han augmentat un 66% en tant que a les universitats de Madrid paguen un 51% menys que a les catalanes. Aquest i d’altres exemples ha exposat Rosa Amorós per dir que Catalunya té pressa per separar-se d’Espanya i així poder decidir el seu futur com a país.   També ha parlat de territori pirinenc , de les necessitats i oportunitats que té l’Alt Pirineu. Ha estat molt contundent alhora de demanar la millora de les vies de comunicació entre totes les valls del Pirineu, un nou eix pirinenc, millora del Port del cantó, millora de la carretera cap a Andorra, etc. perquè és important que la nostra gent pugui conèixer-se, mirar-se als ulls i poder fer tractes cara a cara, aquest canvi afavoriria molt al territori, a la gent que hi viu i obriria noves vies de negoci     Joan Tardà a tancat l’acte demanant als assistents valentia i fortalesa per afrontar els nous reptes que en poc temps se’ns  posaran damunt la taula. Diu que Esquerra és l’únic partit que garantirà que el país doni el pas endavant sense fer –ne cap endarrere, i per això és necessari tenir la confiança de la gent que vol tenir un futur millor i no vol hipotecar la seva vida, ni la dels seus fills, ni la dels seus néts ans al contrari vol lluitar per deixar un país millor a les noves generacions tal i com han volgut els nostres avantpassats.