Alt Pirineu

Totes les notícies

Actes de campanya als dos Pallars i la Cerdanya

Ahir al vespre, ERC de l’Alt Pirineu i l’Aran va organitzar actes a la meitat de les comarques del seu territori. En primer lloc, a Isona i Conca Dellà, les candidates pallareses Rosa Amorós i Maria Pilar Cases van participar d’un debat tertúlia al Cafè Modern amb el Diputat al Congrés, Xavier Eritja. Ma Pilar Cases anima a tothom anar a votar el dia 21D perquè els partits constitucionalistes no destrossin el nostre país. “Continuem amb el 155 o decidim el model de país que nosaltres volem? Un nou país on hi siguem  tots, amb lleis justes iguals amb la força d'un estat.” Rosa Amorós explica com la cessen i com la van fer fora de la delegació. “La feina es va quedar a la delegació, i no vaig poder ni agafar-ho, tot ha quedat a mitges i parat. Sentim-nos orgullosos del que estem fins ara.” Seguidament, l’alcalde de Sort, Raimon Monterde a Sort ha començat recordant els membres empresonats i a l’exili i recorda als assistents que la cosa no va de banderes, va de diferències polítiques. “L’1 d’octubre la repressió la vam rebre tots, els del si i els del no. Ara, el poder torna a estar a les nostres mans.”  A Monterde, l’acompanyaven també la Senadora Anna Azamar; l’alcalde d’Esterri d’Àneu, Ramon Villuendas; el representant del partit Demòcrata, Jordi Souto i el candidat pirinenc i número 4 de la llista republicana, Francesc Viaplana el qual ha recordat als assistents que “A la meva filla vull deixar-li un futur millor, en un país millor; i per això treballaré des del Parlament, i això és el que hem de fer tots des dels nostres petits llocs de responsabilitat a la societat” L’acte va comptar amb la intervenció de la Consellera a l’exili, Meritxell Serret, a través d’un vídeo adreçat a la població de Sort i pallaresa.   Finalment, a l’altre costat del Cantó l’alcalde de Llívia, Elies Nova; acompanyat de la candidata cerdana de les JERC, Judit Calveras i del Senador, Jordi Martí va fer una crida a “recuperar les nostres institucions i alliberar els presos polítics, com el nostre cap de llista, Oriol Junqueras, injustament tancat a la presó”.

Acte de campanya a Pobla de Segur amb Francesc Viaplana, Ramon Villuendas, Rosa Amorós i Mª Pilar Cases

Aquesta tarda de dimecres, ERC de l'Alt Pirineu ha organitzat un acte a Pobla de Segur. La tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Tremp i suplent a la llista d'ERC de Lleida M. Pilar Cases ha iniciat l'acte després que els ponents hagin estat presentats pel regidor de l'Ajuntament de Pobla de Segur, Marc Baró. "L'1 d'octubre vam defensar els col·legis i ens van aplicar el 155. Ara hem d'anar a votar, pel nostre futur, o no tindran pietat." La Delegada de govern, Rosa Amorós ha explicat com va ser la seva destitució com a Delegada en qüestió d'hores. "El dia que el Sr. Millo ens va destituir als Delegats del Govern, jo era aquí a Pobla i quan vaig anar a recollir les meves coses, em vaig trobar que no podia ni encendre l'ordinador." També ha explicat situacions a reunions de la dona amb altres partits: "Volíem aprovar lleis i Ciutadans no sabien ni que opinar perquè no havien debatut sobre segons quins temes." Seguidament Ramon Villuendas ens ha fet un resum de com ERC ha actuat en els últims anys fins a arribar a la situació actual. "Estic convençut que guanyarem veient com vam defensar els col·legis. Hem estat dignes del que hem volgut fer, del que voldrem. Hem d'anar a votar i no permetre que Ciutadans sigui el partit més votat. A Catalunya manem els catalans i no un partit que té menys del 10% dels vots. Estem preparats per governar, hem reduït el dèficit i hem aconseguit lleis socials més justes". Finalment, Francesc Viaplana ha comentat als assistents a "Aquí hauria de ser-hi la Meritxell Serret també. Al PSC li preguntaria on són Toni Comin, Ernest Maragall, o la Magda Casamitjana i els seus vots. L'estat espanyol hauria volgut allargar el 155 i no fer eleccions encara, és Europa qui ha fet que siguin ara. Ens miren des de fora i hem d'ensenyar que ho volem. Hem de recuperar les nostres institucions." Tot seguit s'ha debatut amb els assistents i resolt les qüestions que anaven plantejant.  

Actes d’ERC Pirineu a l’Alt Urgell i el Pallars Jussà, passat l’equador de la campanya

Aquesta tarda vespre de dimarts, ERC de l’Alt Pirineu ha organitzat diversos actes de proximitat en diferents poblacions de l’Alt Urgell i el Pallars Jussà. A la banda oriental del Cantó, els candidats Francesc Viaplana, Marta Vilalta, Carme Lostao i el president comarcal, Sergi Parramon s’han reunit amb els veïns d’Organyà, en primer lloc i més tard amb els de Coll de Nargó. Carme Lostao, ha fet rememorar als assistents “el sentiment de poble que vam aconseguir l’1 d’octubre, l’hem d’utilitzar ara per implementar la República” amb la voluntat d’esperonar a la gent a tornar a les urnes, i omplir-les de vots que restitueixin la República. La Directora General de Joventut, Marta Vilalta, ha reivindicat que, “Tenim la responsabilitat i obligació de guanyar a les urnes per ratificar i fer efectiva la República Catalana, i sobretot per treure’ns de sobre aquest 155, recuperar les institucions i exigir l’alliberament dels presos polítics, i la millor eina per fer-ho possible, pel seu compromís i garantia és votar Esquerra Republicana.” Finalment, Francesc Viaplana ha reptat als assistents a “No dubtar del què farem el 22D, restituirem la República, però per fer-ho, abans hem de guanyar el 21D” Ambdós actes han estat presentats pel president d’ERC a l’Alt Urgell, Sergi Parramon. Per la seva banda, a Salàs de Pallars, la Delegada de govern, Rosa Amorós ha explicat com va ser la seva destitució com a Delegada en qüestió d’hores. ”Vaig anar a recollir les meves coses i em vaig trobar que no podia ni encendre l’ordinador.”   Amorós ha estat acompanyada pel Director dels Serveis Territorials de Treball, Benestar Social i famílies, Joan Santacana, el quan ha volgut deixar clar als assistents que el sistema de pensions espanyol no funciona i que en la futura República les pensions no seran un problema, degut a que les pensions es paguen amb el que paguen els treballadors actuals. “L’estat espanyol ha demanat un crèdit per poder seguir pagant les pensions, per tant serà més perillós poder rebre la pensió en un estat espanyol que en la República.

Acte de campanya a Esterri d’Àneu amb Ramon Villuendas, Raimon Monterde, Francesc Viaplana i Anna Azamar

Aquest diumenge 10 de desembre han estat a l’ajuntament d’Esterri d’Àneu liderats per l’alcalde del municipi i candidat d’ERC per la llista de Lleida Ramon Villuendas, acompanyat per l’alcalde de Sort i candidat d’ERC per la llista de Lleida Raimon Monterde, el també candidat Francesc Viaplana i la senadora per Lleida Anna Azamar. Ramon Villuendas ha fet un resum de la historia social i política dels últims anys per acabar explicant com s’ha arribat fins aquí i en quin context es troba el Catalunya. Després ha parlat de les mesures que té ERC per seguir endavant. “ERC brinda una sèrie de mesures perquè tots aquells que vam anar a votar l’1 d’octubre puguem recuperar i millorar els nostres drets com a catalans. El govern català i espanyol porten ritmes polítics molt diferents i això sempre ha estat així.” A continuació, Raimon Monterde ha parlat sobre la seva experiència al capdavant de l’alcaldia a l’ajuntament de Sort i la seva visió de la política actual. “Demano que no oblidem que tota aquesta repressió que estem rebent s’executa amb la complicitat de PP, PSOE i Ciutadans.” Seguidament, l’Anna Azamar explica el seu punt de vista des de Madrid. La imatge que tenen de tota l’actualitat política catalana. “El 155 el què diu és que si una comunitat autònoma afecta a la resta se l’ha d’advertir. Tot el que ens estan fent no és constitucional, i és realitzat per un estat centralista i colonial.” Com a últim el Francesc Viaplana ha explicat què s’ha de fer ara en aquestes eleccions i en el futur: “Ja hem proclamat la República, ara anem a fer-la efectiva.” Tot seguit s’ha debatut amb els assistents i resolt les qüestions que anaven plantejant.    

  Acte central del Pirineu a la Seu, en la primera part de campanya amb Solé, Viaplana, PIcas i Monterde

Aquest diumenge al migdia ha tingut lloc a la seu l’acte central del Pirineu, en aquesta primera meitat de campanya. L’acte ha anat a càrrec de Raimon Monterde, Núria PIcas, Francesc Viaplana i  Bernat Solé. Raimon Monterde, alcalde de Sort i candidat independent número 12, ha iniciat l’acte i ha manifestat que “venim de l’1 d’octubre, que va donar un mandat clar i democràtic al govern, amb unes conseqüències duríssimes”. Com a alcalde, ha volgut exposar “alguns dels efectes que l’aplicació de l’article 155 té en els ajuntaments, com per exemple a Sort, on hem hagut de tancar la biblioteca municipal.” La corredora de curses de muntanya i campiona mundial, Núria Picas, que ocupa el lloc número 25 per la circumscripció per Barcelona, ha fet una comparació amb la situació que està vivint el país i les curses on ella participa “Les curses de muntanya són dures i es pateix, el patiment que estem vivint a Catalunya és molt pitjor que fins i tot l’ultratrail del Montblanc, no és una cursa de 170 km, sinó una que fa més de 300 anys que dura” Així mateix, també ha volgut recordar als assistents que, “el partit que ens governa ara a Catalunya amb l’aplicació del 155, no és només un dels que té menys representació al país, sinó que a més, és el partit més corrupte d’Europa” Francesc Viaplana, candidat pirinenc, i número 4 a la circumscripció de Lleida i que ha omplert la sala de la Immaculada de la seva població. Aquest, ha replicat els atacs del candidat de Catalunya en Comú, Xavier Domènec, on manifestava que cal que ERC maduri. Així doncs, Viaplana ha volgut reclamar  “Que ningú digui que ERC ha de madurar, portem 86 anys picant pedra per la República, som madurs, i som responsables per tirar-la endavant” Així mateix, el candidat pirinenc, davant les amenaces de Pedro Sánchez ha cridat al Partit Socialista a fer-se unes reflexions “Diu el PSOE que si tu no hi vas, ells es queden, on es queden? A la presó? A l’exili? Es queda el 155? Perquè el seu cap de llista per Lleida amaga les seves sigles a les eleccions municipals al seu municipi?” Finalment, ha intervengut Bernat Solé, candidat número 2 per la circumscripció de Lleida, i a qui li toca fer el paper de primer candidat, lloc que ocupa la Consellera d’Agricultura, ramadera, pesca i alimentació, Meritxell Serret que es troba actualment a l’exili.

Els candidats número 2 per Lleida i Girona, avui en dos actes al Pirineu

Avui dissabte, els candidats número 2 per les circumscripcions de Lleida i Girona, han participat de dos actes al Pirineu. Cal recordar que, el Pirineu concorre en les dues demarcacions ja que, la comarca de la Cerdanya queda dividida entre les dues. Així doncs, en el primer dels actes, que ha tingut lloc a Vall de Boí, a l’Alta Ribagorça, els ponents han fet incís en el fet que estem en una campanya il·legítima, però que no ens fa por anar a les urnes. Bernat Solé ha manifestat que “estem fent una campanya que no hauria de ser. El president legítim de Catalunya és l'única persona que podria convocar unes eleccions, però hem de defensar el nostre dret a vot." A l’acte hi ha participat també el candidat pirinenc i número 4 per Lleida, Francesc Viaplana, que ha fet incís en la importància de defensar la República, proclamada però no implementada "Ens estem jugant el futur. Ara toca fer República, hem de fer-la efectiva” Per la seva banda, la senadora Anna Azamar ha deixat clar que “ el 155 és la campanya electoral de l'estat espanyol. Si guanyen, ens arrasen.” L’acte ha estat presentat per la candidata ribagorçana, Anna Moreno. Per altra banda, i a l’altre extrem del Pirineu, a l’acte dut a terme a les nou del vespre al Museu Cerdà de Puigcerdà, el candidat número 2 per Girona, Roger Torrent, ha fet una crida a “implementar la República amb honestedat i sabent explicar totes les dificultats que ens trobarem" Torrent ha estat acompanyat pels candidats cerdans, Judit Calveras, candidata número 7 i alhora representant de les JERC, i per Elies Nova, alcalde de Llívia i candidat número 10. Calveras ha manifestat que “com a dona, jove, republicana i feminista, no hi ha res més important per nosaltres els republicans que tenir una ciutadania activa. I aquesta ciutadania serà qui el 21D triï entre Repressió o República!” Finalment, Elies Nova ha fet una crida a anar a votar massivament el proper 21 de desembre “No ens fan por les Urnes, ens posen urnes i nosaltres hi anem, votem i guanyem”  

Acte de campanya a Vielha amb Francesc Viaplana, Montse Fornells, Anna Azamar, Pep Mòdol i Hug de la Rosa.

Aquest divendres 9 de desembre Francesc Viaplana, president de candidat d'ERC per Lleida, acompanyat de la candidata d’ERC per Lleida Montse Fornells, la senadora per Lleida Anna Azamar, Pep Mòdol diputat al parlament i senador per Lleida en anteriors legislatures, i el suplent i regidor de l'Ajuntament de Les Hug de la Rosa, han parlat de com guanyarà la democràcia en aquestes eleccions del 21 de desembre, a local social de Betren. Hug de la Rosa ha començat l’acte presentant-se com a suplent a la candidatura d'ERC per Lleida i presentant els altres ponents invitats. Pep Mòdol ha fet una introducció parlant sobre la falta d’ètica en la política espanyola dels últims anys. “Els humans tenim la capacitat de decidir a diferencia de la resta d’animals, i els aranesos teniu la capacitat de decidir entre ser súbdits del regne d’Espanya o formar part d’una República lliure, amb un Aran lliure de decidir el seu futur.” Anna Azamar ha explicat l’actualitat política a Madrid i ha comentat el tracte que reben els catalans des de Madrid. “L’Estat espanyol no vol que guanyem, no vol que anem a votar.” La Montse Fornells ens parla sobre la situació actual. “Estem vivint una situació complexa, encarem unes eleccions imposades, amb candidats a la presó i patint una censura en els mitjans de comunicació.” El Francesc Viaplana com a últim ponents ha explicat els passos a seguir. “Ja hem proclamat la República, ara anem a fer-la efectiva. Hug de la Rosa, per acabar, ha demanat als assistents que hem d’estar al recomptes de les actes i es necessiten apoderats per tot l’Aran. Els habitants d’Aran en aquest procés ens hem sentit poc representats per les nostres institucions araneses. Hem d’anar a votar per defensar les institucions catalanes i araneses. Tot seguit s’ha debatut amb els assistents i resolt les qüestions que anaven plantejant.   L’explicació s'emmarca dins de la campanya que ERC està duent a terme per les eleccions del 21 d’aquest mes, aquesta continuarà durant aquesta setmana i les dues següents amb més actes fins al dia anterior a les eleccions.

Viaplana, Fornells i de la Rosa a Vielha

Viaplana: ‘El proper 21 de desembre cal votar a favor de la llibertat i de l’autogovern de Catalunya i de l’Aran perquè sabem que la democràcia sempre guanya’

El candidat número 4 de la llista de l llista d’ERC i regidor de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana, la candidata i diputada al Parlament de Catalunya, Montserrat Fornells, i el candidat d’era Val d’Aran de la coalició Esquerra Republicana-Catalunya Si, Hug de la Rosa, han visitat avui les l’Hèsta dera lan i la Fira del Formatge i mercat d’artesania de Vielha e Mijaran i posteriorment, se’ls han afegit Pep Mòdol, de Moviment d’Esquerres i la senadora Anna Azamar amb els que han dut a terme un acte de campanya a la localitat de Betren.   Per al candidat aranès de la coalició, en la contesa electoral de proper 21 de desembre, l’Aran s’hi juga molt, ‘ens hi juguem el futur de les nostres institucions, ens hi juguem el nostre autogovern, ens hi juguem el model d’escola aranesa, ens hi juguem l’oficialitat de la nostra llengua’. Així doncs, de la Rosa, ha volgut deixar a tots els seus interlocutors durant la jornada que ‘el reconeixement de la nostra realitat nacional aranesa i de la nostra llengua emana exclusivament del Parlament de Catalunya i de la Generalitat; així doncs, si el 21 de desembre guanya el grup del 155 correm el perill de ser arrasats per les seves aspiracions recentralitzadores’..   Per la seva banda, Fornells també ha volgut deixar clar que el 21D els catalans i les catalanes tenim un repte immens a les urnes ‘perquè podem decidir qui mana a Catalunya, si Rajoy o els catalans; tenim el repte d’acabar amb el bloc del 155, el bloc que vol acabar amb les nostres institucions; tenim el repte d’assolir la llibertat de tots els presos polítics i de que torni el nostre govern legítim a l’exili; tenim el repte de restituir totes les institucions que han estat ocupades a la força pel govern de l’estat espanyol i també de desenvolupar la República que el Parlament de Catalunya va proclamar el passat 27 d’octubre’.   Viaplana s’ha mostrat totalment contundent a l’afirmar que ‘el proper 21 de desembre cal votar a favor de la llibertat i de l’autogovern de l’Aran i de Catalunya; us demanem que ens feu confiança perquè l’única opció electoral que pot fer a Ciutadans és Esquerra Republicana-Catalunya Sí i perquè en aquestes eleccions no hi ha marge pel dubte, ens hi juguem massa, ens ho juguem tot i hem de fer plegats que sempre guanyi la democràcia sempre’.

Acte damb Francesc Viaplana, Montse Fornells, Hug de la Rosa, Anna Azamar e Pep Mòdol en Vielha

Aguest diuendres ena Val d'Aran mos acompanharàn es candidats d'ERC per Lhèida Francesc Viaplana, Montse Fornells, era senadora per Lhèida Anna Azamar, Pep Mòdol deputat en parlament e senador per Lhèida enes anteriores legislatures e eth candidat suplent e còsso der Ajuntament de Les Hug de la Rosa. Er acte serà tàs 19 ores en locau sociau de Betren. Aquest divendres a la Val d'Aran ens acompanyaran els candidats d'ERC per Lleida Francesc Viaplana, Montse Fornells, la senadora per Lleida Anna Azamar, Pep Mòdol diputat al parlament i senador per Lleida en anteriors legislatures i el suplent i regidor de l'Ajuntament de Les Hug de la Rosa. L'acte serà a les 19h al Local social de Betren.