Alt Pirineu

Notícia

El Senador Miquel Caminal pregunta a la ministra Teresa Ribera pel despoblament al Pirineu.

El senador Miquel Caminal d’ERC de l’Alt Pirineu i Aran, ha preguntat a la ministra de transició ecològica i repte demogràfic Teresa Ribera sobre el despoblament a les zones rurals de Catalunya, concretament al Pirineu.
 
El 6 de març de 2013, en el si de la comissió d'entitats locals es va crear la comissió especial d'estudi sobre les mesures a desenvolupar per a evitar la despoblació de les zones de muntanya, el 22 de juny de 2015 es fan públiques les conclusions o propostes com a solució a aquest problema.

En les propostes d'aquesta comissió, ja recomanen la millora d'infraestructures viàries de caràcter bàsic, així com les comunicacions digitals amb la introducció selectiva de noves tecnologies com la telefonia en banda ampla i la connexió de la fibra òptica.

Actualment el covid-19, amb la proliferació del teletreball, ens ha obert una finestra a l'esperança, són moltes les demandes rebudes per a aquesta activitat, però és necessari posar al territori els serveis tecnològics i estructurals necessaris perquè aquesta activitat sigui funcional.

La despoblació ja no és un efecte de pobles petits, sinó que ja està arribant als nuclis més poblats que avui dia també estan en regressió.
Les comarques de l’Alt Pirineu, per exemple, ocupen gairebé el 20% dels 12.000 Km² del territori de Catalunya, i només acull un 0,95% de la població, és a dir una densitat de 11 habitants per Km² que en 7 anys ha perdut gairebé 6.000 habitants, aproximadament un 8% de la població.

Aquesta població que encara viu en aquestes zones està envellint i ja en l'actualitat s'estan col·lapsant les residències geriàtriques.

En aquestes zones de muntanya el trasllat de la gent gran als centres de dia es fa molt complicat per les distàncies a recórrer i pel temps invertit, per tant, és necessària la creació de petits centres per a donar cobertura a aquest problema.
També s'haurien d'establir criteris de fiscalitat bonificats adaptats a la realitat i a la dificultat de viure d'aquests entorns.

Altres propostes basades en la iniciativa pública serien, desplegar les delegacions territorials i acostar l'administració al territori, així com reorganitzar el territori en vegueries que seria el més pròxim a la realitat territorial.

Pregunta:

Sra. Ministra: (ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic) Teresa Ribera Rodríguez
Creu que el govern, que la seva inacció ha accentuat el despoblament de les zones rurals de Catalunya, concretament al Pirineu?