Alt Pirineu

Notícia

Joan Santacana explica a Oliana que les pensions estan garantides a la República Catalana

El Director dels Serveis Territorials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a Lleida, Joan Santacana, ha explicat aquest dissabte a la tarda a Oliana que les pensions estan garantides a la nova república.
Ha exposat que la manera de garantir-les és esdevenint una zona econòmicament forta. Una Catalunya amb una economia dinàmica, amb empreses que generin llocs de treball i una societat ben empleada, ha de permetre un bon sistema de pensions pel sistema de repartiment. “Catalunya és un àmbit econòmicament fort, i generador d’economia, per tant, l’actual sistema de pensions per repartiment en una futura Catalunya independent és plenament viable, a diferència de a l’estat espanyol, on seria possible una fallida de la seguretat social”.
L’explicació no ha anat només adreçada a explicar la garantia de les pensions, sinó que s’ha explicat també quina és la forma de recaptació i pagament de la seguretat social, quins mecanismes hi ha per al seu pagament, i quins són els condicionants.
A Espanya actualment hi ha un 20,42% de pensionistes enfront un 22.59% a Catalunya, certament més alt, però per altra banda a Espanya un 39,09% de la població cotitza i en canvi a Catalunya s’arriba fins al 43,87%, per tant, la diferència és més favorable a Catalunya.
Per altra banda, també ha esvaït pors i rumors pel que fa al cobrament de la pensió corresponent als anys cotitzats a la seguretat social espanyola, “Les pensions no aniran a càrrec de l’estat espanyol, sinó de la República Catalana, que com heu vist, té més garantida la seva possibilitat de pagament”