Alt Pirineu

Notícia

El Conseller d’Exteriors, Ernest Maragall i la consellera de Justícia, Ester Capella, assisteixen a diverses trobades a l’Alt Pirineu i Aran

Aquest diumenge 17 de juny, el Conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, acompanyat de la senadora Anna Azamar i el Diputat Francesc Viaplana, han visitat la Vall d’Aran en la seva diada anual, l’Hèsta d’Aran.

L’alcalde de Les, Emili Medan, i el regidor, Hug de la Rosa, els han acompanyat en la Recepció del síndic d’Aran al Conselh Generau d’Aran, a Vielha.
 
Tot seguit s’ha fet la tradicional desfilada de pendons fins al Santuari de Nòsta Senhora de Mijaran, on ha tingut lloc la missa solemne.
 
Les Roïnes der antic Santuari de Mijaran han acollit l’acte institucional amb l’issada de bandera, parlaments de les autoritats i danses araneses.
El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, s'ha mostrat partidari d'"enfortir" i "ampliar" els drets del govern aranès.
 
Ha admès que l'aplicació del 155 “ha suposat perjudicis molt clars en la relació entre Catalunya i l'Aran” i ha afirmat que, malgrat que encara no s'ha recuperat la normalitat democràtica volguda, “això no ens ha d'impedir treballar i governar, al contrari, ens ha d'estimular a entrar en matèries com la relació entre el govern català i les institucions araneses, veure on som, reprendre els diàlegs interromputs i mirar el futur amb confiança i ambició”. I en aquest sentit, “des de la legitimitat de l'exercici dels drets que té reconeguts l'Aran, que són els que són, hem de veure com els podem enfortir, protegir o ampliar, aquesta és la feina”.
 
Maragall s’ha compromès a fer costat al Govern d'Aran no només en la protecció de la llengua sinó també en aspectes “d'inversió pública, de comunicació o competencials”. "Entrem-hi seriosament, no es pot resoldre tot el primer dia ni precipitar-se però l'actitud és molt positiva i tenim molt recorregut per fer.”
 
“Hem d'aconseguir també que estiguem en condicions de reflexionar junts i de compartir, si és possible, un camí de futur pel conjunt de Calalunya, i el conjunt de Catalunya vol dir també per l'Aran, amb plenitud de drets i amb absolut respecte pel seu caràcter i la seva història, però, al meu entendre, amb la potència sumada del que signifiquen els dos conceptes”.
 
Tot seguit han pogut assistir al dinar col·lectiu de la Taula per Aran, una associació transversal i oberta, sorgida del moviment de l’1 d’octubre. L’ambient ha estat distès, amable i festiu.

Després de dinar tan el Conseller, com la Senadora i el Diputat s’han desplaçat a la comarca veïna d’Alta Ribagorça per visitar Pont de Suert i trobar-se amb els membres de l’executiva comarcal per parlar sobre la situació actual del territori.
 
Per acabar, el Diputat Francesc Viaplana i la Senadora Anna Azamar, s’han dirigit a la Pobla de Segur. En aquesta localitat la Consellera de Justícia, Ester Capella, s’ha trobat amb membres del Pallars Jussà i han finalitzat la trobada amb les Falles de la localitat.