Alt Pirineu

Notícia

Era senadora Anna Azamar reclame ara comission de cultura mès emparament entara lengua aranesa.

Anna Azamar
Anna Azamar
Era senadora pirenenca, Anna Azamar, a presentat aguesta setmana ara Comission de Cultura e Espòrts deth Senat ua mocion en defensa dera lengua aranesa.
Azamar a reclamat, encara un còp, qu’er Estat realize mecanismes d'emparament d’aguesta lengua, que comprenen eth 90% dera poblacion aranesa, ei liejuda peth 60%, mès parlada sonque, de forma abituau, per 2500 persones.
Tanta ei era deishadesa deth govèrn der Estat envèrs ara lengua aranesa, qu'aguest passat 2018, en tot presentar eth govèrn eth cincau informe de compliment dera carta de lengües, es justificacions d’accions en favor der aranés, auien estat totes realizades exclusivament pera Generalitat de Catalonha o peth Conselh Generau d’Aran.
Azamar a profitat entà arrebrembar qu’er Institut d’Estudis Aranesi, a presentat, per aguesta arrason, ua queisha en Parlament Europèu qu'a estat admetuda.
Era mocion siguec refusada damb es vòts eth contra de PP e grop mixte, era abstencion deth PSOE, e es vòts a favor de PNV e Podemos.
Aguesta madeisha setmana, Azamar, intervenguec ena madeisha comission en tot arrespóner ara senadora de Foro Asturias, Rosa Domínguez de Posadas, qu’instaue ath govèrn espanhòu a amparar e preservar era integritat der Archiu dera Guèrra Civiu Espanhòla de Salamanca damb ua contondenta replica: “Era Espanha der an 2019 se semble de mès en mès ara de 1939”

Vídeo intervenció

En català:

La senadora Anna Azamar reclama a la comissió de cultura més protecció per la llengua aranesa.
 
La senadora pirinenca, Anna Azamar, ha presentat aquesta setmana a la comissió de Cultura i esports del Senat una moció en defensa a la llengua aranesa.
Azamar ha reclamat, una vegada més, que l’estat realitzi mecanismes de protecció d’aquesta llengua, que entenen el 90% de la població aranesa, llegida pel 60% però parlada només, de forma habitual, per 2500 persones.
Tanta és la deixadesa del govern de l’estat cap a la llengua aranesa, que aquest passat 2018, al presentar el govern el cinquè informe de compliment de la carta de llengües, les justificacions d’actuacions a favor de l’aranès, havien estat totes realitzades exclusivament per la Generalitat de Catalunya o pel Conselh Generau d’Aran.
Azamar ha aprofitat per recordar que l’Institut d’Estudis Aranesi, ha presentat, per aquesta raó, una queixa al Parlament Europeu que ha estat admesa.
La moció va ser rebutjada amb els vots en contra de PP i grup mixt, l’abstenció del PSOE, i els vots a favor de PNV i Podemos.
Aquesta mateixa setmana, Azamar, va intervenir a la mateixa comissió responent a la senadora de Foro Asturias, Rosa Domínguez de Posadas, que instava al govern espanyol a recolzar i preservar la integritat de l’Arxiu de la Guerra Civil Espanyola de Salamanca amb una contundent rèplica: “L’Espanya de l’any 2019 s’assembla cada vegada més a la de 1939”.