Alt Urgell

Notícia

ERC ORGANYÀ SOL·LICITA EL CANVI DE NOM DE LA PLACETA DE LES HOMILIES PEL DE REFERÈNDUM DE L’1 D’OCTUBRE

El regidor d’ERC a Organyà, Sergi Parramon,  proposarà al plenari que se celebrarà el proper dilluns 16 d’octubre, que es realitzi el canvi de nom de la Placeta de les Homilies pel de plaça del Referèndum de l’1 d’octubre.
En aquella ubicació és on va poder-se situar, finalment, en un espai particular,  l’urna i el material electoral per tal de poder realitzar les votacions del referèndum de l’1 d’octubre.
Després de la celebració del Referèndum d’autodeterminació el passat diumenge i davant dels lamentables fets ocorreguts en diferents poblacions d’arreu del país, on van repetir-se els episodis de violència i agressions cap a la població per part de Policia Nacional i Guàrdia Civil, el regidor creu pertinent realitzar el canvi de nom de la placeta com a reconeixement de la fita històrica.
La placeta va estar ocupada durant tot el dia, per ciutadans d’Organyà i rodalies des de les cinc de la matinada, amb l’objectiu de defensar el col·legi i impedir el seu precintament i retirada del material electoral, és per aquest motiu que es creu necessari retre homenatge a la resistència pacífica que va oferir la vila d’Organyà.
Per altra banda, ERC la Seu, en el plenari que se celebrarà aquesta tarda, també ha presentat la mateixa moció adreçada, inicialment, al canvi de nom de la plaça de les Monges, tot i això, la formació ha presentat una modificació per tal que sigui la Comissió de Serveis Centrals l’encarregada de decidir l’emplaçament a anomenar com a “Referèndum de l’1 d’octubre”
.
TEXT DE LA MOCIÓ:

MOCIÓ DE CANVI DE NOM DE LA PLACETA DE LES HOMILIES

El regidor del grup municipal d´Esquerra Republicana de Catalunya: Sergi Parramon Garcia

EXPOSICIÓ DE MOTIUS.
El passat diumenge 1 d’octubre, va celebrar-se al nostre país el referèndum d’autodeterminació de Catalunya.
El 90% dels vots escrutats (2 milions tres-cents mil) van opinar a favor del Sí a la independència de Catalunya en forma de república, tot i quedar pendents 700.000 vots que van ser requisats.

El referèndum va celebrar-se sota fets lamentables arreu del país, protagonitzats per agressions i repressions de Policia Nacional i Guàrdia Civil, realitzant càrregues contra la població, cívica i pacífica, amb l’únic objectiu de requisar urnes.

A  Organyà, Va sorgir un moviment ciutadà espontani per organitzar la defensa del col·legi electoral, des de les 5 de la matinada hi havia gent a la placeta, uns fent una botifarrada, els altres preparant les taules, etcètera.

Durant tot el dia va haver-hi gent davant el col·legi per protegir el dret a vot de tots els ganxos i ganxes, així mateix i de manera espontània va sorgir la idea de fer primer un vermut i després un dinar per a tothom que va ser un gran èxit de participació.

La placeta va ser plena de gent durant tot el dia fins que es van conèixer els resultats del referèndum.

Durant el dia 3 d'Octubre, dia d'aturada general per protestar pels fets ocorreguts el dia 1, també de manera espontània i a la mateixa placeta, es van organitzar esmorzar, jocs per als més petits que van pintar una pancarta de rebuig a la violència i es va llegir un manifest.

Considerem que, la fita i data històrica que vam celebrar el passat diumenge 1 d’octubre, i també el dia 3, la resistència que va demostrar la ciutadania d’Organyà durant la jornada electoral així com les hores anteriors, la capacitat d’organització, i el civisme en que es van desenvolupar les 2 jornades mereixen un reconeixement públic.
Per tot lo exposat anteriorment proposem al ple el següent

ACORD:

Realitzar el canvi de nom de la placeta d’entre Cal Tonarro a Cal Abrigader, pel de “Referèndum de l’1 d’octubre”