Alt Urgell

Notícia

ERC i PDeCAT presenten al Consell Comarcal una moció per exigir la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Els grups comarcals d’ERC i PDeCAT al Consell Comarcal de l’Alt Urgell, van presentar ahir al plenari, una moció on s’hi exigeix l’alliberament dels presidents de l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
La moció, que va ser votada per unanimitat en el seu primer i cinquè punt, exigeix la posada en llibertat dels presidents de les entitats, empresonats des del passat dilluns 16 d’octubre.
El text també fa referència a la vulneració, per part de l’Estat espanyol, de les llibertats de les persones i la persecució de la lliure expressió que s’està duent a terme, així com del dret a decidir, amb la judicialització de les idees.
Per altra banda també denuncia la manca de separació de poders i la manipulació i coacció de mitjans de comunicació per part de l’Estat espanyol de forma habitual i demana a les institucions europees que no segueixin donant l’esquena a Catalunya davant accions pròpies d’una dictadura.
Finalment el text vol comunicar a diferents institucions l’acord aprovat, com són el Parlament de Catalunya, l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, l’Oficina de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans (ACNUDH) i al Congrés dels Diputats, així com a l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).
El portaveu del grup comarcal, Francesc Viaplana, ha volgut manifestar que, “davant vulneracions tan flagrants de les llibertats com és l’empresonament dels presidents de dues entitats pacífiques, cíviques i culturals de referència, l’Estat espanyol demostra una vegada més la immaduresa del seu sentit democràtic i la seva proximitat a comportaments dictatorials.”

TEXT DE LA MOCIÓ:

El passat dilluns 16 d’octubre la justícia espanyola va empresonar els presidents d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez. De nou, es va judicialitzar un conflicte polític que l’Estat espanyol no sap resoldre amb diàleg i negociació.
Un Govern espanyol que, utilitzant tots els mecanismes de què disposa, va tornar a creuar una línia vermella en qualsevol democràcia a l'Europa del segle XXI. Empresonar persones per manifestar-se pacíficament, tenir idees diferents i donar veu al poble. Un fet que posa en greu risc els valors democràtics que crèiem que eren la base de la Constitució de 1978.
Les idees són la llibertat més gran que tenen els homes i les dones del segle XXI després de lluites incansables de persones anònimes, de col·lectius socials, fins i tot de guerres... Avui, per sort, estan protegides en tots els tractats internacionals.
No hi ha estat democràtic al món que jutgi les idees i menys encara que les empresoni; que persegueixi les urnes, el vot, la decisió democràtica d’escollir. No hi ha estat democràtic al món que persegueixi la llibertat d’expressió; que censuri els mitjans de comunicació, que dicti les notícies als periodistes i que coaccioni la llibertat d’informació; que privi de la llibertat de reunió i de manifestació.
Quan la democràcia és vulnerada en un país, tot el món ho pateix. Quan algú tolera que vulnerin els drets dels catalans, hi perden tots els ciutadans europeus. Quan algú és còmplice d’aquesta vulneració és còmplice també d’una forma d’actuar pròpia d’una dictadura.
Empresonar representants de la societat civil forma part de l'estratègia de l'Estat per tensar, crispar i radicalitzar un conflicte polític. L'objectiu final és desactivar tota la societat civil. Volen dividir-nos com a poble i trencar la nostra cohesió social.
Per tots aquests motius, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell

ACORDA

PRIMER.- Exigir la llibertat immediata dels presidents de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.
SEGON.- Declarar la vulneració de les llibertats de les persones, recollides i protegides en tots els tractats internacionals i manifestar la persecució de la lliure expressió i del dret a decidir de les persones per part d’un estat que jutja les idees i empresona de forma il·legal.
TERCER.- Denunciar la manca de separació de poders a l’Estat espanyol, així com la manipulació i coacció dels mitjans de comunicació.
QUART.- Demanar a les institucions europees que no continuïn donant l’esquena a Catalunya davant accions pròpies d’una dictadura.
CINQUÈ.- Comunicar al Parlament de Catalunya, a l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, a l’Oficina de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans (ACNUDH) i al Congrés dels Diputats, així com a l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), l’aprovació de la present mocióERC I PDECAT PRESENTEN AL CONSELL COMARCAL UNA MOCIÓ PER EXIGIR LA LLIBERTAT DE JORDI SÀNCHEZ I JORDI CUIXART.