Amposta

Notícia

Referèndum de l’1 d’octubre: Crònica d’un dia històric

Com és sabut per tothom, el passat 1 d’octubre es va celebrar el referèndum d’autodeterminació de Catalunya.
Malgrat la persecució judicial i policial, les coaccions i les amenaces de les darreres setmanes, els col·legis electorals d’Amposta van obrir amb normalitat.
 
De fet, fins i tot moltes persones van passar la nit anterior a les portes o dins dels col·legis per evitar que foren precintats per la policia. També una part molt important de la ciutadania va respondre a la crida de l’ANC i Òmnium Cultural de protegir les portes dels col·legis des de les 5 del matí fins a la seva obertura i constitució de meses.
 
A Amposta, es van obrir en diversos espais tots els col·legis previstos. Així, a la Fila obrien les meses corresponents als col·legis de la Parròquia Sant Josep-El Grau i de la mateixa Fila. La Lira va obrir per acollir les seves respectives meses. Per últim, la resta de col·legis electorals van obrir amb normalitat al Pavelló Firal d’Amposta.
 
El matí va començar amb els col·legis plens a vessar de persones entusiasmades en participar i amb alguns sabotatges informàtics sobre la plataforma per validar les votacions atenent al cens electoral.
 
De sobte, la pau social es va trencar amb l’arribada de la pertorbadora notícia de què la Guàrdia Civil i la Policia Nacional havien carregat durament i brutalment contra els votants de La Ràpita, amb imatges dantesques pròpies de règims repressors. Ben aviat molts votants de La Ràpita van acostar-se a les urnes d’Amposta per poder exercir amb dignitat i lliurement el seu dret de vot, principalment al Poble Nou del Delta, on van votar un total de 2.500 rapitencs i rapitenques.
 
Arribaven les notícies de noves càrregues policials per tot el país i de molts furgons policials recorrent les Terres de l’Ebre. Per seguretat, a Amposta es va decidir tancar els col·legis electorals de la Fila i la Lira. Quedaria només obert el Pavelló Firal, amb nombroses meses electorals per tot el recinte on hi podria votar tothom qui volgués gràcies al cens universal. El Pavelló s’aixecava com un bastió inexpugnable en defensa de la democràcia i la llibertat, donat que es van tallar tots els carrers d’accés amb cotxes al mig barrant el pas i es van protegir les portes d’accés. Centenars de persones custodiaven les instal·lacions i les urnes a dins i forma del Pavelló.
 
Malgrat tots els impediments i la repressió viscuda, Amposta va votar! En total, ho van poder arribar a fer 10.334 persones, amb el següent resultat:
 
Sí: 9.672
No: 510
Nul: 43
Blanc: 109
 
El sí es va imposar a tot el país amb més de 2 milions de vots favorables a la independència, un resultat històric i contundent. A més, la brutalitat policial viscuda per tota Catalunya va generar un allau d’indignació que va provocar la convocatòria d’una vaga general a tot el país pel al següent dimarts, dia 3 d’octubre, seguida de forma massiva per administracions públiques, comerços, establiments, industries i transports.
 
Com no, Amposta es va sumar a l’aturada de país i als talls de la N340 i l’AP7 i es van succeir 2 mobilitzacions ciutadanes, a les 12 del migdia a la Plaça de l’Ajuntament i a les 18h a la Plaça del Mercat, amb milers de persones clamant de forma alegre i cívica que “Som gent de pau”, en favor de la democràcia i les llibertats públiques i què els carrers seran sempre nostres. No només està en joc el dret a l’autodeterminació, sinó la pròpia democràcia i, en aquesta dies, el poble català hem d’estar més unit, alegre i combatiu que mai des del pacifisme i la fermesa.