Anoia

Totes les notícies

Sopar de la República 2010

El Conseller de Cultura Joan Manel Tresserres participa en el sopar de commemoració de la República Catalana

El passat divendres 16 d’abril, la Federació Comarcal d’Esquerra Republicana de Catalunya a l’Anoia, va celebrar el tradicional sopar de la República, que com cada any organitza en commemoració de la proclamació de la República Catalana del 14 d’abril de 1931, per part del President Francesc Macià. L’acte, en el qual van assistir-hi unes 150 persones, va comptar amb les intervencions del president d’ERC Anoia Josep Maria Palau, de la diputada anoienca Marina Llansana i del Conseller de Cultura, Joan Manel Tresserres. En el seu discurs, Tresserres va rememorar el moment històric de la proclamació de la República tot destacant-ne el paper d’ERC: “Als anys 30, Esquerra Republicana de Catalunya va saber escoltar i respondre l’afany de la societat civil per la justícia, la solidaritat, la llibertat i la modernitat; ara, en ple segle XXI, Esquerra continua atenent i recolzant a les demandes dels ciutadans en aquest cas, en la lluita per la independència de Catalunya”. El Conseller de Cultura, també va ressaltar que “Esquerra ha tingut un paper clau i condicionant en tots les qüestions rellevants per Catalunya, i hem sabut arrossegar la resta de formacions cap a una consciència de país; la Llei d’Acollida, la Llei d’Educació, la Llei de Consultes, la Llei del Cinema, la Llei de Serveis Socials, la Llei de Dependència o l’Oficina Antifrau són en gran part, èxits d’ERC”. Per finalitzar, el Conseller Joan Manel Tresserres va encoratjar als presents tot definint el projecte d’Esquerra Republicana de Catalunya: “Tenim grans reptes a assolir, som ambiciosos i volem canviar aquest país; Esquerra és la font del canvi, és l’arrel de la construcció d’un projecte per una Catalunya independent”. La Taberna Catalana Cal Macarró guanya la 6a edició del premi Estel Blanc. Un cop reproduïda la proclamació de la República Catalana en la veu del propi Francesc Macià, la diputada Marina Llansana va fer lectura del veredicte del jurat de la sisena edició del premi Estel Blanc, distinció que enguany va recaure a la Taberna Catalana de Cal Macarró de Calaf.

Acte central 25A - Consulta per la independència a Igualada

La Federació Municipal d'Esquerra Republicana a Igualada, celebra l'acte final de campanya a favor de la consulta per la independència. DIA: Dijous 22 d'abril HORA: 20h LLOC: Teatre de l'Aurora HI INTERVINDRAN: · Joan Torras, Portaveu del grup municipal d'ERC Igualada · Marina Llansana, Diputada al Parlament de Catalunya · Jordi Portabella, President d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona No pots faltar-hi!

Adéu Espanya

CIU i PSC rebutgen una moció per la independència de Catalunya

El passat dilluns, durant la celebració del ple ordinari a Castellfollit de Riubregós, els grups municipals de CIU i PSC van rebutjar l’aprovació d’una moció presentada per Esquerra Republicana de Catalunya on s’instava al Parlament a iniciar un procés democràtic per tal que Catalunya assoleixi la seva independència nacional i es constitueixi en un estat independent, de dret, democràtic i social integrat a la Unió Europea. Així, el document presentat per Esquerra fou sotmès a votació al consistori municipal essent refusat amb els vots en contra de dos regidors de CIU, un del PSC, l’abstenció d’un regidor convergent i l’únic vot favorable de la representant d’ERC. Per la regidora republicana, Lourdes Oliveras, “la doctrina de partit ha marcat la votació del text, deixant pal·les que ni CIU ni PSC són partidaris de la llibertat del país. En aquest sentit, la representant d’Esquerra, també ha afirmat que “aquesta votació demostra que tant des del món municipal com nacional, únicament és ERC qui defensa la plena sobirania de Catalunya”.

Adéu Espanya

Esquerra considera un èxit els resultats de les consultes del 25A a l’Anoia i en felicita tots els organitzadors i voluntaris.

La direcció d’Esquerra Republicana a l’Anoia ha fet una valoració molt positiva dels resultats obtinguts als 7 municipis anoiencs on s’ha celebrat la consulta independentista aquest diumenge 25 d’abril, ja que en tots ells s’ha assolit un percentatge de participació superior al 20% de la mitjana d’arreu del país. El President comarcal d’ERC-Anoia Josep Maria Palau ha volgut “agrair i felicitar les desenes de voluntaris que han fet possible la celebració de les consultes a l’Anoia; una vegada més la societat civil ha demostrat la capacitat de mobilització i d’organització que tenim els ciutadans quan ens ho proposem”. De tots els municipis per ERC el més destacable és els resultats obtinguts a Igualada, on la participació ha arribat al 23,3%. El portaveu municipal d’ERC Joan Torras ha volgut recordar que “de tots els municipis de més de 30.000 habitants a Igualada és on hi ha hagut una participació més alta, i això ha estat gràcies a la bona feina feta des de la societat civil”. Per la seva banda el regidor Oriol Solà ha valorat el nombre de vots afirmatius: “7.092 vots a favor de la independència és una xifra que no pot deixar a ningú indiferent” i ha recordat que “no hi ha cap partit a Igualada que obtingui 7.092 vots, per tant el resultat d’aquesta consulta supera el suport ciutadà a qualsevol força política igualadina, i això ha de ser motiu de reflexió; per tot, felicitem IGDedicim per laboriós treball que han dut a terme durant els darrers mesos i els fruits aconseguits”. Finalment la diputada igualadina al Parlament Marina Llansana ha afirmat que “ara el que cal és traslladar aquesta victòria del Sí a les màximes institucions del país i obligar a les forces polítiques a comprometre’s a convocar un referèndum vinculant, de la mateixa manera que ERC ja s’hi ha compromès”. Esquerra ha donat suport durant tot aquest procés, inclosa la jornada electoral en que ha convidat a igualada un grup d’eurodiputats com a observadors internacionals.

Adéu Espanya

ERC presenta una moció per instar el Parlament a iniciar un procés cap a la independència a diversos Ajuntaments anoiencs

Tal i com va anunciar la setmana anterior, Esquerra Republicana de Catalunya ha presentat una moció a diversos consistoris anoiencs instant al Parlament a iniciar un procés cap a la independència. Els pobles pioners on ERC ha presentat el text han estat Capellades, Carme, Hostalets de Pierola i Sant Martí de Sesgueioles. La moció insta el Parlament a 'iniciar un procés democràtic per tal que Catalunya assoleixi la seva independència nacional i es constitueixi en un estat independent, de dret, democràtic i social integrat a la Unió Europea, mitjançant la celebració d'un referèndum popular'. La moció manifesta també el rebuig a la vulneració de la voluntat popular que suposa la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut i demana a les institucions, forces polítiques i societat civil que s'impliqui plenament en la nova etapa històrica que s'obre en el camí cap a l'assoliment de la independència nacional. El document presentat per ERC va ser sotmès a votació en el ple dels diversos consistoris esmentats, Capellades, Carme, Hostalets de Pierola i Sant Martí de Sesgueioles. Així, la moció presentada per Esquerra va ser aprovada en els quatre municipis: per unanimitat a Capellades (3 ERC, 6 CIU, 2 CUP, 2 PSC), Carme (3 ERC, 3 CIU, 1 Independent) i Sant Martí de Sesgueioles (4 ERC i 3 CIU), mentre que a Hostalets, per clara majoria (3 ERC, 2 CIU, 2 PSC, 1 no adscrit) únicament amb un vot en contra i una abstenció (PSC). Per tot, des de la Federació Comarcal d’ERC a l’Anoia i des dels diferents grups municipals, es feliciten per estar assolint que les bases d'altres partits, com PSC i CiU, s’afegeixin a sumar esforços en la consecució de la independència des de l'àmbit municipal, i insten als diferents electes d’arreu del país a seguir treballant per constituir un Estat propi.

Acte de presentació del POUM a Piera

L'Ajuntament de Piera presenta el seu nou POUM

Coincidint amb el període d’al•legacions del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal, va tenir lloc la sessió de retorn i d’informació en la qual es va explicar com s’han aplicat les propostes presentades a partir de la participació popular i les línies generals del document. L’exposició va anar a càrrec de l’alcalde Jordi Madrid i la 1a Tinenta d’alcaldia Josefina Altarriba amb un suport informàtic molt gràfic que recreava les principals actuacions. En finalitzar, el regidor d’Urbanisme i l’arquitecte municipal, Javier Perellón i Esther Ball respectivament, van donar resposta a les qüestions presentades per part de les persones que omplien la Sala de Plens municipal. Va ser una ocasió per resoldre dubtes i donar respostes d’àmbit general davant d’un full de ruta que pretén, entre altres coses, cohesionar els barris entre si, impulsar els elements del nucli urbà com a eix vertebrador, fomentar els serveis i el sector terciari per obrir noves àrees de negoci i crear la infraestructura necessària per tenir els equipaments que puguin satisfer les necessitats futures de la població. Recordem que el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal, aprovat inicialment, es pot consultar a les instal•lacions municipals. Més informació del POUM a www.viladepiera.cat/poum

Vegueria Penedès

El Penedès serà Vegueria si els Ajuntaments ho acorden

Els tres diputats del Penedès que té Esquerra (Marina Llansana, Miquel Carrillo, Bernat Valls) han volgut expressar en una roda de premsa conjunta que “Esquerra manté l’objectiu d’una divisió territorial amb vuit vegueries”. Els altres dos diputats republicans que han comparegut, el ponent de la llei Miquel Àngel Estradé i Marta Cid, representant de les Terres de l’Ebre, han confirmat la voluntat inequívoca d’Esquerra de fer realitat la vegueria Penedès. Esquerra ha tingut especial cura en què la llei aprovada mantingui viva l’opció que permet assolir l’objectiu de vuit vegueries per a Catalunya. “Els ajuntaments –ha explicat Carrillo– tenen la facultat de proposar la vegueria Penedès”. I s’ha mostrat convençut d’aconseguir els dos terços dels ajuntaments que fan falta per activar la petició. No ha estat fàcil aconseguir la via dels ajuntaments, però ara ningú no la mourà. Esquerra és conscient que el camí és llarg, però no ens espanta perquè l’objectiu és clar. La sentència del Tribunal Constitucional no ajuda. L’estat espanyol oposarà tota la resistència possible a la desaparició de les províncies, diputacions i circumscripcions electorals. Però si s’hagués començat fa 10 anys, ara ja ho tindríem. La realitat és que CiU no ha posat en marxa les vegueries durant 23 anys i ara no suporta que el govern ho faci. Curiosament, CiU i PP demanen la vegueria Penedès però en altres territoris estan en contra de les vegueries. A Tarragona, el PP ha omplert la ciutat amb tanques publicitàries que diuen “vegueries, no gràcies”. Miquel Carrillo ha resumit la situació dient que “el Penedès necessitava la llei de vegueries per poder ser vegueria. Avui hem votat en favor del Penedès, votant la llei de vegueries. Qui ha votat en contra de la llei, tancava la porta al Penedès. És així de senzill.”

Vilanova del Camí

Èxit de la tercera matinal de contes a Vilanova per la Diada

Aquest 11 de setembre Esquerra-Vilanova va organitzar per tercer any consecutiu una matinal de contes, de la mà de la narradora Anna Garcia. El centenar d’assistents (nens i no tan nens) van poder gaudir d’un espectacle que va ser ideat per fomentar la cultura popular catalana, i fer partícips de la diada nacional als veïns i veïnes de Vilanova. Amb aquest objectiu, un any més, la festa es va cloure amb el regal d’una senyera a tots els assistents per tal d’engalanar els balcons. ERC Vilanova del Camí

Joan Puigcercós a l'Anoia

Joan Puigcercós, de visita a l'Anoia

El passat dijous, Joan Puigcercós va ser present a la comarca de l’Anoia, visitant i reunint-se amb representants municipals d’Argençola, Igualada, Piera, Vallbona i Masquefa. En roda de premsa, el president d’Esquerra va destacar les apostes que s’han fet darrerament a l'Anoia per part de la Generalitat, com haver doblat la inversió per capita a la comarca, la introducció de diversos municipis anoiencs dins la Llei de Barris, la construcció d’habitatge social, el futur aeroport corporatiu, l'esforç per la internacionalització d'empreses de la zona, els ajuts al comerç local i l'increment pressupostari en polítiques socials i d'habitatge públic. Puigcercós també va defensar la vegueria Penedès, tot assenyalant "que ha estat ERC qui ha impulsat la Llei de Vegueries i no pas CIU", tot lamentant que Convergència vulgui fer ‘oportunisme’ ara proposant aquesta esmena, ‘quan al seu programa electoral no es parlava ni de vegueries ni de Penedès’. El president d’Esquerra va reiterar una altra vegada el seu suport a aquest territori, però va recordar que ‘és CIU que s’ha de decidir’, perquè ‘fins fa poc deien que no volien vegueries i que no era el moment, i ara hi proposen esmenes. En clau de política nacional, ha lloat l'intent del president Montilla per convèncer a Mariano Rajoy de retirar el recurs contra l'Estatut. 'Parlar sempre és bo', ha dit Puigcercós, 'però molt em temo que Montilla ha picat en ferro fred'. 'El Partit Popular fa bandera contra Catalunya', ha subratllat el líder independentista, 'el PP és del parer que com pitjor, millor, com pitjor per Catalunya, millor per al PP'. En aquest sentit, ha fet una crida a la societat civil organitzada per tal que demani Alícia Sánchez Camacho que convenci els seus del PP perquè retirin el recurs contra l'Estatut del Tribunal Constitucional. És més, Puigcercós ha recordat a la presidenta del PPC 'que primer es deu al seu país'.