Arbúcies

Notícia

Una guia del laboratori de Periodisme i Comunicació de la UAB suspèn la informació del portal municipal: només compleix amb 19 de 41 indicadors bàsics de transparència per al bon funcionament de la democràcia. Es demana que es publiquin les retribucions dels càrrecs electes, i que es pugui fer un seguiment del pla del govern i del pressupost. També s'exigeix que es mantingui el portal mínimament actualitzat.

L'exregidor de Governació, Dani Saborit, continua figurant com a responsable de la regidoria, en una imatge del web capturada el 19 de febrer de 2014
L'exregidor de Governació, Dani Saborit, continua figurant com a responsable de la regidoria, en una imatge del web capturada el 19 de febrer de 2014
La qualitat i la transparència informativa del web municipal d’Arbúcies mereix un suspens. Així ho afirma una guia independent del laboratori de Periodisme i Comunicació per a la ciutadania plural de la Universitat Autònoma de Barcelona, que considera que Arbúcies només compleix amb 19 de 41 indicadors (46,37%) informatius bàsics i essencials per al bon funcionament de la democràcia. Informació bàsica sobre els representants polítics, la gestió dels recursos col·lectius i com s’informa d’aquesta gestió, i les eines i formes de participació ciutadana en el control democràtic són els quatre blocs comuns de què consta un anàlisi exhaustiu en forma de mapa realitzat entre el maig del 2013 i el gener d’enguany i que abasta més de 900 municipis de Catalunya.
 
Es dóna informació sobre l’alcalde (biografia i currículum), així com dels regidors de govern i de l’oposició? Es publica la relació dels llocs de treball de l’ajuntament i les retribucions segons les categories? Es publiquen les retribucions dels càrrecs electes? Es publiquen notícies sobre les actuacions dels membres de l’oposició relacionades amb el control de la gestió del govern? S’ofereixen al web eines de participació per a l’elaboració i/o el seguiment del pla de govern, el pla d’actuació municipal o el pla estratègic? Aquests són alguns dels vint-i-dos indicadors que l’equip de govern de l’Ajuntament d’Arbúcies no compleix i que posen de manifest que la qualitat i la transparència de la informació és manifestament millorable.
 
“La informació és un dret fonamental per al bon funcionament de la democràcia”, assegura el regidor d’ERC, Quim Santos, que emplaça l’equip de govern a corregir totes aquestes mancances, a més de mantenir el web mínimament actualitzat. “Encara hi ha el calendari del contribuent del 2012, regidors de govern que ja no estan en el càrrec tot i haver cessat... són coses que s’haurien d’arreglar immediatament i que donen una imatge de deixadesa institucional”, afegeix el regidor d’ERC.
 
L’Ajuntament d’Arbúcies no és l’únic que suspèn i diversos consistoris de La Selva i el Baix Montseny també reben unes puntuacions molt baixes en els indicadors d’@infoparticipa, el mapa de bones pràctiques de la comunicació pública local de Catalunya en què s’emmarca aquesta iniciativa i que pretén aconseguir que a les properes eleccions municipals, previstes pel 2015, s’hagi produït una millora de la informació publicada als webs municipals, molt insuficient i deficient.