Arenys de Mar

Notícia

A l'article anterior explicàvem els avantatges evidents que tindria la candidatura que proposem i les dificultats que hi hauria, malgrat tot, per arribar als nou regidors que marquen la frontera de la majoria absoluta. Dèiem que és possible, que ho tenim a l'abast, però que cal la unitat que proposem i cal fer les coses amb temps i ben planificades. En aquest article continuem fent simulacions amb el principi d'Hondt per veure de quina manera es podria arribar al novè regidor i què passaria si al final la unitat no fos possible.

A l'arribada, la victòria
A l'arribada, la victòria

Si a l'article de dilluns passat explicàvem com podíem arribar als vuit regidors, en aquest veurem quines són les opcions d'assolir el novè. La primera. que d'entrada sembla difícil, seria que per mèrits propis la candidatura que proposem obtingués 2.865 vots o més en lloc dels 2.228 que dèiem. La segona, que amb aquests mateixos 2.228 vots la resta de partits baixessin una mica (en el cas del PSC, una mica més) i que el Bloc no es presentés o no arribés a la quantitat mínima necessària: http://icon.cat/util/eleccions/HQZMZyeTAP. La tercera, que la pèrdua de suports de CiU fos una mica més àmplia i quedés, per primer cop, per sota del miler de vots; aleshores, la davallada del PSC no caldria que fos tan pronunciada: http://icon.cat/util/eleccions/RuZMpSeTmd Amb aquests resultats, qualsevol altra formació que no obtingués 250 vots quedaria fora de l'Ajuntament, però si superés aquesta quantitat prendria el novè a la nostra candidatura. Per prendre'ns el segon regidor, però, hauria de superar els 560 vots. Tal com dèiem a l'article anterior, tenim opcions de sortir-nos-en, però també hi ha dificultats i les hem de preveure i combatre si volem assegurar la victòria.

 

En qualsevol cas, si l'escenari fos aquest darrer però ICV, CUP i ERC ens presentéssim per separat, fins i tot si en lloc de guanyar 500 vots entre tots en guanyéssim 200 cadascun (600 en total), el resultat seria aquest: http://icon.cat/util/eleccions/mJZMbPeTEA Com es pot observar, ICV guanyaria les eleccions però la suma ICV+CUP+ERC seria de 8 i no de 9. I si alguna altra formació obtingués 250 vots tindria un regidor que prendria al PP. És clar, per tant, que anar units ens ajuda molt a combatre el principi d'Hondt.

 

També hi ha qui diu que ERC farà uns resultats molt bons i que per tant no cal que unim forces amb ningú més ni que fem tot aquest procés de primàries obert a tothom. Nosaltres també estem convençuts que farem el millor resultat de la nostra història, però volem posar-lo al servei d'aquest espai polític que va del centre cap a l'esquerra i que dóna suport a la independència. Com que la nostra prioritat és aquesta, qualsevol resultat electoral que no ens permetés fer un nou Arenys per a tothom el trobaríem insuficient. Així, fins i tot si ERC doblés els resultats de 2011 i obtingués 802 vots, la suma de 9 seria molt justa, perquè només que ICV es quedés a 999 i el PP a 750, PSC, CiU i PP sumarien 9: http://icon.cat/util/eleccions/HRZMJReTfP. Encara més: si ERC tripliqués resultats i tant ICV com CUP en guanyessin 200, aleshores fins i tot guanyaríem les eleccions, però caldria que el PP no arribés als 903 vots, per exemple, perquè si ho aconseguís també sumaria 9 amb CiU i PSC: http://icon.cat/util/eleccions/ZhZMfGeTaR.

 

Per acabar aquesta sèrie de simulacions, us proposem una hipòtesi de pura bogeria: que tots sis partits obtinguessin entre 900 i 1200 vots. Això serien 3 regidors per a cadascun excepte per a aquell que hagués obtingut menys vots. Si aquest fos el cas d'ICV, CUP o ERC, ni tan sols la suma de més de 2.700 vots per separat garantiria sumar 9 regidors: http://icon.cat/util/eleccions/MUZMdBeTwy

 

Amb aquest article i amb l'anterior, doncs, esperem haver sabut explicar-vos fins a quin punt val la pena fer el que proposem i no confiar-nos excessivament ni deixar massa marge per a la improvisació.