ERC Badalona

Totes les notícies

El Grup d’ERC Avancem-MES de Badalona manté la seva activitat el dia de la constitució

El grup municipal d’ERC Avancem-MES no comparteix la celebració d’una constitució que va consolidar un règim polític monàrquic. ERC Avancem-MES, condemna les limitacions a la llibertat d’expressió i la consolidació d’una democràcia de baixa qualitat, sovint amb l’argument de les limitacions constitucionals, que permet l’existència de persones empresonades i exiliades per les seves idees polítiques. Per això avui, dia festiu a l’estat espanyol, el grup municipal republicà de Badalona manté la seva activitat normal, treballant de la mateixa manera que ho ha fet els dies precedents.

ERC i Jovent Republicà de Badalona manifesten la seva preocupació per la situació del Centre Parroquial Sant Josep

ERC i Jovent Republicà de Badalona, manifesten la seva preocupació per la situació actual del Centre Parroquial Sant Josep, que afecta tant al bar com a les seccions esportives de bàsquet, hoquei i patinatge. El Sant Josep és un actor important per al barri i per al conjunt de la ciutat, que ha desenvolupat, durant dècades, una funció cohesionadora a nivell social, que ha estat fonamental. A banda de l’activitat esportiva d’excel·lència que s’hi practica, l’equipament ha estat referent d’activitats culturals diverses que han contribuït decisivament a l’enriquiment del teixit associatiu del barri i de bona part de la ciutat de Badalona. En aquest sentit, el jovent hi ha pogut desenvolupar activitats alternatives a l’oci nocturn convencional, essent referent en cultura, lleure, oci alternatiu i esport. Badalona pateix una manca d’equipaments on els joves puguin tenir accés a la música i la cultura, més enllà de l’oci de borratxera. Per això és important garantir l’activitat que es duia a terme en el centre parroquial Sant Josep. ERC i Jovent Republicà posen de manifest la inacció de l’arquebisbat, propietari del centre; deixant degradar l’equipament durant dècades. Aquesta ha estat una actitud irresponsable que ha portat a les actuals deficiències de les instal·lacions. Des de les organitzacions republicanes entenem que cal continuar treballant per tal de facilitar una solució que permeti la continuïtat de les activitats que s’han desenvolupat fins ara en el Centre Parroquial, d’acord amb l’arquebisbat. Així mateix, consideren que tant les activitats esportives com les lúdiques i culturals perdrien sentit si s’apartessin del barri, en tant que la funció cohesionadora de l’entorn és essencial i cal tenir-la molt en compte de cara a les futures decisions que es prenguin al respecte. Finalment, ERC i Jovent Republicà, insten al govern municipal, a l’arquebisbat i als clubs esportius que hi han desenvolupat la seva activitat, a treballar per trobar la millor solució possible per al Sant Josep.

Alex Montornès revalida la presidència d’ERC Badalona per àmplia majoria

El passat dijous 21 de novembre a la nit, l’Assemblea local d’Esquerra Republicana de Catalunya va triar l’executiva que haurà de liderar el partit a Badalona durant els propers anys.  L’única candidatura que es va presentar, encapçalada pel doctor en física Alex Montornès, l’actual president del partit i portaveu del grup municipal, va rebre el suport d’una àmplia majoria de la militància badalonina; amb un 85% de vots afirmatius, un 13% en blanc i un 2% de nuls. Després de fer un balanç de l’anterior gestió, prioritzant sempre la transparència i el retiment de comptes, valors importants del republicanisme, Montornès va agrair les diverses intervencions que van tenir lloc durant l’Assemblea, que sempre contribueixen a l’enriquiment del projecte col·lectiu. La nova executiva, que combina experiència i renovació, amplia notablement la presència de dones que, ara, superen el 50%. També pretén millorat el projecte republicà a Badalona, fent-lo més inclusiu i representant la major part possible de la ciutat. L’objectiu del nou equip que dirigirà l’agrupació republicana, és enfortir el partit arribant a tota la ciutat. Defugint els projectes personalistes i les actituds elitistes, l’equip d’ERC Badalona vol potenciar la participació de les bases en la presa de decisions i en les accions que el partit durà a terme els propers anys. Entenent que es tracta d’un projecte col·lectiu on tota la militància ha de poder tenir-hi la mateixa veu i que són precisament aquests els fonaments dels valors republicans.   En paraules d’Alex Montornès: “Volem  enfortir el projecte d'Esquerra Republicana Badalona, un projecte que el volem participatiu, obert a la ciutadania, que sumi. I que, pas a pas, amb l'esforç de totes i de tots creixem, teixim complicitats amb les entitats i la ciutadania de Badalona per, finalment, desenvolupar el nostre projecte polític al servei dels ciutadans i les ciutadanes”.

Esquerra Republicana assoleix 18.562 vots a Badalona

ERC ha revalidat la tercera posició a Badalona, amb 18.562 vots, essent primera força en 13 barris de la ciutat. A nivell de país, la formació republicana ha assolit novament la victòria electoral amb 869.934 vots, 13 diputats i 11 senadors. Malgrat la baixada de la participació a Badalona, que lamentem, ahir Esquerra va augmentar en vots a Bonavista, La Pau, La Salut, Pomar, Sant Antoni de Llefià, Sant Mori de Llefià i Sant Roc-La Mora. Pel que fa al conjunt de l’independentisme, destacar que ha augmentat en un miler de vots. Fet especialment rellevant a Bufalà, Sant Antoni de Llefià, Sant Mori de Llefià, Nova Lloreda, La Salut, Puigfred-Montigalà, Raval, Sant Roc-La Mora i Sant Joan de Llefià. ERC Badalona lamenta la pujada de VOX i del PP a la ciutat, a causa de l’actitud irresponsable del partit socialista de Pedro Sánchez, que ha assumit, blanquejat i potenciat el discurs de l’extrema dreta arreu de l’estat, pensant que en trauria beneficis electorals; enlloc de formar un govern d’esquerres quan en va tenir l’oportunitat. Es constata, doncs, que fer seguidisme de l’extrema dreta només serveix perquè aquesta creixi.

Jose Rodríguez (Trinitro) i Jenn Díaz conversen sobre el paper del món metropolità en el futur del país

El passat 7 de setembre va tenir lloc, al Centre Cívic de Dalt de la Vila, l’acte central de campanya per les properes eleccions estatals del 10 de novembre a Badalona. Hi van assistir el diputat i activista de xarxes Jose Rodríguez (Trinitro) i la diputada i escriptora Jenn Díaz, que van obrir un debat participatiu sobre la feina d’ERC a Madrid i el paper del món metropolità en el futur del país. En aquest sentit, l’independentisme s’ha de posat fites que facilitin la feina del propi moviment. Com, per exemple, arribar i superar el 50% del vots. I això ho hem d’aconseguir en barris on ara som lluny d’aquest objectiu, construint ponts amb espais compartits. En paraules de Jose Rodríguez: «Un element clau en les propers temps serà la construcció d’un front antirepressiu en el qual hi hagin moviments no independentistes però que condemnin la repressió i la violència contra la gent.» La Jenn Díaz va voler reivindicar la feina feta des del partit en els darrers anys, recordant que el partit republicà ha fet un esforç molt important per esdevenir un reflex important de la societat catalana. I això, «ha ser un motiu d’orgull», va afirmar Díaz. Aquesta feina no sempre s’ha entès i més en un moment on les dinàmiques polítiques es basen en el curt termini i en l’impacte mediàtic imminent. Tot i així, però, ha anat donat els seus fruïts. Malgrat la repressió de l’estat, que dificulta l’acció política del dia a dia, cal «treballar a mitjà i llarg termini» va assegurar Jenn Díaz, per continuar construint un futur republicà per al nostre país. La gent d’ERC és la que no es rendeix mai i que sempre persisteix. I, per això, enfront d’un procés repressiu sense precedents, hi tornarem ara i les vegades que facin falta. Perquè les urnes i la democràcia no ens fa por amb un únic objectiu, la República Catalana al servei de les persones.

ERC Avancem-MES exigeix al govern que adopti mesures orientades a l’habitatge de cara a l’aprovació de les ordenances fiscals de 2020

El grup republicà mostra la seva preocupació davant la paràlisi del govern de PSC-Comuns per l’aprovació d’unes ordenances fiscals que no arriben L’aprovació dels ingressos a través de les ordenances fiscals i de les despeses mitjançant el pressupost ordinari són dos dels moments més rellevants de l’any polític. Enguany el govern del PSC-Comuns encara no s’ha decidit a portar-ho a Ple.  ERC Avancem-MES proposa implementar un recàrrec, de fins el 50% sobre la quota de l’IBI, als habitatges buits. La Llei d’Hisendes Locals ho recull des de l’any 2002, però no s’havia pogut aplicar per la manca d’un reglament estatal que ho havia de permetre i que mai es va arribar a aprovar.   En diverses ocasions, el grup d’ERC al Congrés ja havia demanat incloure -a través de les successives lleis de pressupostos- una modificació del redactat per tal que el recàrrec es pogués aplicar fent referència a un reglament municipal o bé a una normativa pròpia de la Generalitat. Finalment, via decret, el govern del PSOE va obrir la porta a aplicar aquests recàrrecs en base als criteris de desocupació definits la Llei catalana 14/2015 i de l’impost sobre els habitatges buits de la Llei 3/2012, donant així plenes garanties jurídiques. Durant el mandat 2015-2018, el govern on ERC Avancem-MES va participar, juntament amb Guanyem Badalona en Comú i Iniciativa per Catalunya, va implementar aquest recàrrec. Malgrat això,  va quedar suspès per la inexistència d’un reglament estatal. Avui, però, es podria implementar si es modifiqués el redactat per adaptar-lo a la Llei de Pisos Buits de la Generalitat. Aquest 2019 altres municipis metropolitans ja han implementat aquesta mesura a les seves ordenances fiscals pel 2020. Com, per exemple, Barcelona, Lleida, Tarragona, Terrassa o Mataró, entre altres. Finalment, el grup republicà també demanarà que el govern adopti una bonificació de fins al 95% per als habitatges llogats amb renda limitada, a la recaptació de l’IBI, en base al preu del lloguer, sempre que aquest estigui per sota de l’índex de referència de la Generalitat de Catalunya.

Els afectats pel fons immobiliari Lazora a Badalona es reuneixen amb el President del Parlament de Catalunya

El passat mes de juliol el fons d’inversió Lazora va adquirir un complex d’habitatges al barri del Progrés que es trobaven en mans de Solvia, empresa del Banc Sabadell. L’edifici, ubicat al carrer Indústria, on hi viuen 100 famílies en lloguer que ara es troben amenaçades per l’estratègia especulativa de Lazora, que ha començat a notificar, als veïns i a les veïnes que han de renovar contracte. Un augment dels lloguers de prop del 80%, situant-los a l’entorn de 1.900€ al mes. A mitjans de setembre, els veïns afectats es van posar en contacte amb la Plataforma Sant Roc, el Sindicat de Llogaters i els grups polítics d’ERC Avancem-MES, JuntsxCat i Guanyem Badalona en Comú, que de seguida es van mostrar disposats a ajudar a les persones afectades. Finalment, el govern municipal també es va posar a disposició dels veïns i veïnes i es va impulsar una moció conjunta al Ple Ordinari del mes d’octubre en defensa de les persones afectades, contra l’especulació immobiliària i la pujada abusiva dels preus dels lloguers a Badalona. La moció va comptar amb el suport de tots els grups polítics del Ple.   ERC ja va mostrar la seva preocupació pel desemparament de la ciutadania davant d’aquests fons especulatius que han actuat en altres municipis; com per exemple Sant Joan Despí. En aquest cas, la feina conjunta dels veïns i de les veïnes amb diverses administracions va aconseguir frenar l’augment dels lloguers que pretenia el fons d’inversió. Avui, els representants dels veïns i veïnes s’han reunit amb diversos grups parlamentaris i amb el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, per tal d’explicar la seva situació i fer-los arribar les seves queixes. El president s’ha compromès a escriure a Lazora, per posar en valor les demandes del afectats en un context on l’emergència habitacional representa un dels problemes més greus que pateix la societat catalana. Context, que encara s’agreuja més en l’àmbit metropolità.

Els grups d’ERC Avancem-MES i de JxC portaran una moció de reprovació de l’alcalde al següent ple municipal per vulnerar la privacitat de les seves dependències a l’Ajuntament

El passat divendres 18 d’octubre, una assessora política i una funcionaria del govern municipal van entrar a les dependències dels grups d’ERC Avancem MES i Junts per Catalunya. L’acte, però, no va ser comunicat prèviament, per part del govern municipal, a cap representant dels respectius grups i es va procedir a entrar als despatxos sense la presència de cap regidor ni assessor dels mateixos. El grup republicà considera que es tracta d’un fet d’extrema gravetat que vulnera els drets de privacitat dels grups polítics municipals, dificultant, a més, la tasca que ha de dur a terme l’oposició. Considera una irregularitat flagrant aquesta forma de procedir i expressa la seva indefensió davant d’aquests fets. Per això, traslladarà, novament, aquesta situació als seus serveis jurídics. D’altra banda, si el govern pot irrompre quan vulgui, sense previ avís ni presència de representants electes ni assessors als espais dels grups municipals, això representa un precedent no desitjable en un marc institucional democràtic i de dret, ja que es pot utilitzar de forma partidista i arbitrària quan el govern ho consideri convenient. A més els despatxos dels grups municipals contenen documentació sensible i confidencial utilitzada per les organitzacions polítiques que els ocupen. Es tracta d’una acció condemnable i políticament reprovable que atempta contra la llibertat política i democràtica dels grups municipals amb representació al Ple. Així com d’una forma de procedir barruera i deslleial per part del govern municipal, que ni tan sols s’ha disculpat formalment. També cal destacar la opacitat i manca de transparència en tot el procés. Un manera de fer, malauradament, ja habitual en aquest govern. El fet que els membres del grup d’esquerra s’assabentessin de l’entrada al seu grup municipal a través de la premsa ho expressa amb prou claredat. Per tot això ERC Avancem-MES i JxC portaran una moció al proper Ple d’octubre on es demanarà la reprovació de l’alcalde Álex Pastor.

ERC Avancem-MES denuncia la persecució política i la indefensió davant l’entrada de la Guàrdia Urbana a les seves dependències municipals

ERC Badalona lamenta que la Guàrdia Urbana, sense previ avís per part del govern municipal ni de la mateixa policia, hagi entrat en les dependències del grup municipal d’ERC Avancem-MES i hagi retirat un llaç groc i una pancarta de la finestra. Així com haver-se assabentat d’aquesta acció a través de la premsa. El grup republicà va presentar un recurs contra el requeriment de la Junta Electoral de Zona que demanava treure la simbologia en defensa dels presos polítics i les llibertats. Aquest recurs va ser traslladat a la Junta Electoral Provincial i encara no ha rebut resposta. Tot i així, el govern municipal ha procedit a la retirada sense cap contacte previ amb cap regidor o assessor del grup. ERC Badalona considera una irregularitat flagrant aquesta forma de procedir i expressa la seva indefensió davant d’aquests fets. Per això, traslladarà, novament, aquesta situació als seus serveis jurídics. ERC Badalona denuncia la persecució ideològica a que està sotmès l’independentisme. Perquè reclamar llibertat que té un ampli consens a la societat catalana, independentista i no independentista, no és fer campanya, sinó defensar els drets i les llibertats col·lectives, per sobre de l’interès d’una o altra formació política.