ERC Badalona

Totes les notícies

Finalitza la primera fase de les obres de rehabilitació de la Casa de l’Heura

La incorporació de la Casa de l’Heura a l’itinerari de la ciutat romana de Baetulo ja està més a prop després que hagi finalitzat la primera fase de les obres d’adequació que van començar el mes d’abril de 2017. La inversió, d’un import de 490.000 euros, va ser adjudicada pel Ministeri de Foment a través de la Dirección General de Arquitectura, Vivienda y Suelo, amb càrrec al Programa de Rehabilitación del Patrimonio Arquitectónico, encarregat de finançar les obres de rehabilitació d’elements cabdals del patrimoni de l’Estat.   Després de finalitzar aquesta primera fase, actualment s’està treballant per completar la museïtzació de la casa -que no estava inclosa en les obres assumides pel Ministeri, i que ha estat possible gràcies a l’aportació de l’Ajuntament de Badalona, que ha destinat 200.000 euros al Museu. Una part important d’aquest import es destina a les intervencions museogràfiques necessàries per obrir al públic la Casa de l’Heura, una domus benestant de 500 m2, situada als baixos d’un edifici de pisos del carrer Lladó, 55-67.   La domus va ser descoberta l’any 1999 arran de les obres que es van fer en aquest solar. La intervenció arqueològica, que finalitzà un any després, també va permetre localitzar un tram del cardo maximus, un dels principals carrers de Baetulo, del qual es coneix bona part del traçat original (prop de 500 metres), gràcies a les excavacions realitzades recentment al lateral de la C31.   La Casa de l’Heura, que data d’època d’August (63 aC- 4 dC) i que va estar habitada fins a finals del segle I dC, segueix la distribució pròpia de les domus pompeianes, amb un atri al voltant del qual es distribueixen els diferents àmbits, en aquest cas vuit espais. Alguns d’aquests àmbits no s’inclouen en l’actual projecte de museïtzació, ja que es troben en l’edifici contigu. I és precisament aquí on es conserva el mosaic amb l’heura que dona nom a la casa. A més d’aquesta àrea domèstica, els estudis arqueològics constaten l’existència d’una zona de treball on s’han recuperats tres dipòsits que, segons les anàlisis arqueobotàniques, estaven destinats a la producció i emmagatzematge de vi.

El pressupost municipal creix 6,7 milions d'euros més que el 2017

L'Ajuntament de Badalona vol incorporar un total de 120 persones a la seva plantilla durant aquest 2018 i 2019, 70 amb l’oferta pública ja aprovada en aquest mandat i 50 més amb contractes programes, amb l'objectiu de millorar els serveis bàsics públics en totes les seves àrees, però amb especial èmfasi en l’atenció i el servei a la ciutadana, els serveis socials i la Guàrdia Urbana.   L’Ajuntament no aprova oferta pública d’ocupació des del 2006. Fins ara tan sols s’havien convocat algunes places parcials per a Guàrdia Urbana. Aquesta ambiciosa convocatòria suposa doncs un punt d’inflexió per revertir els darrers anys de retallades en la plantilla. La plantilla ha perdut 200 persones els darrers 4 anys arran de l’aprovació de LRSAL (Llei Montoro), cosa que ha afectat negativament el servei públic. Aquesta oferta pública del Govern municipal pretén revertir per fi aquesta situació i serà la principal aposta del nou pressupost.   D'altra banda, el Govern local ha començat una ronda de trobades amb la representació sindical i grups polítics per informar i detallar quin serà l’augment en capítol 1 en el pressupost municipal per aquest 2018. El Govern ha presentat als sindicats un pla ambiciós per recuperar i millorar els serveis públics a la ciutat després de les retallades del 2012. La principal proposta de despesa és augmentar el capítol 1 dels 49,5 milions d’euros del 2016 i 2017, als 52 milions d’euros per aquest 2018, que suposarà un 5% d’increment en aquest capítol, sempre subjecte a l’aprovació del nou pressupost presentat en fase de negociació.   Una altra proposta important del nou pressupost és l’ampliació dels grans contractes de manteniment de l’espai públic. Per 2018 s’espera poder incrementar el manteniment de paviments, el d’enllumenat, el del verd urbà i les instal·lacions esportives, entre d’altres. També es preveu millores importants en aspectes socials i educatius com el servei d’assistència domiciliària, les ajudes a l’habitatge, la tarifació de les escoles bressol i la implementació d’un nou conveni educatiu.

Més de 100 actuacions de reesfaltat en els darrers mesos i 1M€ en inversió a Badalona

L’Ajuntament de Badalona ha realitzat durant els darrers mesos 105 actuacions d’adequació del paviment i l’asfalt dels carrers de Badalona. Aquestes actuacions estan emmarcades en el Pla de millora de l’Asfalt que va engegar-se a principis de juny de l’any passat i que ha suposat una inversió d’un milió d’euros.   Per tal que la ciutadania pogués fer un seguiment diari de l’evolució de les actuacions efectuades en molts carrers de Badalona, l’Ajuntament va posar a la seva disposició un mapa interactiu (bit.ly/2nVfFm6) il·lustrat amb fotografies que mostren la diferència entre l’estat previ de l’indret on s’havia projectat una actuació de millora, i l’estat actual, després d’haver fet els arranjaments necessaris. Aquest mapa, una eina que potència la transparència de les actuacions de l’Ajuntament, ha tingut una bona acollida entre la ciutadania, com exemplifiquen les més de 18.000 visualitzacions que ha rebut des del passat mes de juny.   El Pla de millora de l’asfalt valorava inicialment la possibilitat de realitzar al voltant de 400 actuacions que incloïen accions de millora petites i d’un cost més reduït. Finalment s’han prioritzat les de les zones més grans i que suposaven major inversió. Les actuacions s’han repartit de la següent manera:   -       19 actuacions de millora en superfícies superiors als 100 m2 -       86 reparacions puntuals del ferm en superfícies de menys de 10 m2   A l’hora de decidir en quins punts es realitzaven els arranjaments s’han prioritzat les peticions veïnals, la seguretat viària i les aportacions del grup municipal del PSC. Algunes de les actuacions més destacades s’han realitzat en els carrers Francesc Layret, Indústria, Bellavista, Anselm Turmeda, Càceres, Màlaga, Pere Martell i Molí de la Torre, a la rambla Sant Joan i a les avingudes de Bac de Roda, Cardenal Vidal i Barraquer i Alfons XIII.   A les 105 actuacions previstes en el Pla, s’han de sumar també les accions de manteniment ordinari de tot tipus de paviments de la ciutat, que suposen 846 actuacions de diversa tipologia durant l’any 2017.

Comença a funcionar la Unitat Integrada de Psiquiatria Hospitalària d’Adults del Barcelonès Nord i el Baix Maresme

L’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, ha participat avui a l’acte d’inauguració de les noves urgències psiquiàtriques i una nova unitat d’hospitalització per a adults que requereixen atenció en salut mental i addiccions a l’Hospital Germans Trias per part del director del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira. La Unitat Integrada de Psiquiatria Hospitalària d’Adults al Barcelonès Nord i el Baix Maresme que donarà cobertura a un total de 322.488 persones, i que entrarà en funcionament el proper dilluns dia 12 de febrer.   La nova unitat ha implicat arranjaments importants per poder adaptar els espais a les necessitats dels pacients psiquiàtrics. L’hospitalització psiquiàtrica dels pacients d’aquest territori en fase aguda de la malaltia serà compartida entre el CAEM (Centre Dr. Emili Mira) i l’Hospital Germans Trias.   La Unitat Integrada de Psiquiatria Hospitalària d’Adults permetrà oferir una atenció hospitalària integral als pacients que presenten una possible patologia psiquiàtrica aguda. Alhora, també es disminueix l’estigma associat als problemes de salut mental, ja que s’atendrà aquests pacients en un centre hospitalari en les mateixes condicions que la resta de problemes de salut. Aquest servei permetrà disminuir els reingressos hospitalaris i millorar la qualitat de l’atenció rebuda.   La creació de la Unitat Integrada de Psiquiatria Hospitalària d’Adults, amb el treball col·laboratiu i la suma de l’expertesa dels professionals de l’Hospital Germans Trias (Institut Català de la Salut) i el CAEM (Parc de Salut  Mar), permetrà cobrir tota la cartera de serveis del pacient psiquiàtric hospitalitzat del Barcelonès Nord i el Baix Maresme. Aquesta unitat disposarà d’un servei d’urgències i una unitat d’aguts de 14 llits. Per fer-ho possible, el Departament de Salut hi destinarà 3M€ anuals.   Per a l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, es tracta “d’un gran dia per a Badalona perquè s’incorpora unes millores importantíssimes en el servei d’urgències als pacients amb necessitats de salut mental i també per als malalts d’oncologia que seran referència en el sistema sanitari del conjunt del país”.

Es posa en marxa el dispositiu de l’Operació fred per atendre les persones sense sostre durant aquests dies de baixes temperatures

 L’Ajuntament de Badalona, a través de la regidoria de Serveis Socials, manté preparat el dispositiu per poder oferir aixopluc a les persones sense sostre en episodis meteorològics extrems. Es tracta del dispositiu Operació Fred que es posa en marxa quan Protecció Civil activa l’alerta.   Un hivern més, l’Ajuntament de Badalona promou la campanya "Ajuda'ns a ajudar" per contribuir a la protecció d'aquest col•lectiu i demanant a la ciutadania que si veuen una persona sense sostre a la ciutat, en aquests episodis, n’informin al telèfon de Guàrdia Urbana 934 832 901.   En aquest dispositiu la Guàrdia Urbana patrulla informant a les persones que estan al carrer sobre els recursos activats.   Possibilitat de nevades a nivell de mar Davant les previsions meteorològiques del Servei Meteorològic de Catalunya d’un episodi de fred intens a tot Catalunya i la situació de Prealerta del Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya (NEUCAT), l’Ajuntament de Badalona té a punt el dispositiu de mitjans humans i tècnics per actuar a la via pública en el cas que es produeixi alguna emergència causada per les baixes temperatures i per la possibilitat que les precipitacions en forma de neu puguin afectar el litoral. No es descarta que pugui nevar a nivell de mar. A partir de primera hora de demà al matí i fins la tarda es podrien produir nevades febles a les cotes més altes del litoral central i a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.   L’Ajuntament de Badalona aconsella a la població seguir les informacions emeses pels mitjans de comunicació i les indicacions de Protecció Civil de la Generalitat.   Informeu-vos de les previsions meteorològiques i de l'estat de la xarxa viària.   http://www.meteo.cat/ http://transit.gencat.cat/ca/informacio_viaria/estat_del_transit/ @emergenciescat @meteocat @transit  

ERC Badalona defensa la transparència i la bona gestió dels diners públics a la ciutat

En relació a les informacions aparegudes en diversos mitjans de comunicació sobre l’arxivament de la Fiscalia provincial de Barcelona del cas investigat per la concessió d’ajudes per part de la Fundació Badalona Capital Europea del Bàsquet en el mandat anterior, ERC Badalona vol deixar constància dels següents punts: ERC Badalona dona ple suport a les mesures que el govern municipal estudiï prendre a partir d’ara per clarificar tots aquests fets i que es continuïn investigant les presumptes irregularitats. L’actual Govern municipal, del qual forma part ERC Badalona, va encarregar a l’inici del mandat un informe/auditoria de caràcter jurídic i econòmic per millorar el funcionament de la Fundació i fer-lo més transparent i d'acord a llei. D'aquest informe, que analitza el període 2002-2015, s'han derivat canvis importants que s’han aplicat en aquest mandant en el funcionament de la Fundació, en la seva fiscalització i en l’atorgament de les subvencions per fomentar el bàsquet base a la ciutat. Segons informa el govern municipal, no consta en arxius que es documentessin els procediments administratius en diferents casos succeïts durant el mandat anterior i que la gestió era opaca al marge dels cossos habilitats de l’Ajuntament. Si bé inicialment la Fundació es va crear com una Fundació privada, en el moment actual i des del mes de juny de l’any 2013 aquesta Fundació és pública. Per aquesta raó, la Fundació únicament pot concedir ajuts i subvencions quan és autoritzada de forma expressa mitjançant acord del Ple de l’Ajuntament. Seguint aquesta línia de treball, per millorar la transparència de la gestió i també amb la voluntat de col•laborar amb l'estament judicial, des de fa mesos, l’Ajuntament transmetia tota la documentació relacionada amb la Fundació a la Fiscalia que investigava el cas. El primer tinent d’alcaldia d’ERC, Oriol Lladó, ha afirmat estar “perplex davant la notícia que la fiscal general ha fet arxivar, contra el criteri del fiscal, la investigació d’un presumpte cas de prevaricació per part d'Albiol a Badalona” i ha assegurat que coma  govern “estudiarem quins passos seguir a partir d'ara per acabar d'esclarir els fets”.

Badalona redueix el nombre de víctimes mortals i de ferits greus per accidents de trànsit l’any 2017

Tot i que Badalona va registrar l’any passat un total de 1.287 accidents de circulació amb intervenció de la Guàrdia Urbana, 23 més que l’any 2016, (el que suposa un increment de l’1,74%) el número de morts i de persones ferides greus es va reduir de forma destacable. Durant l’any 2017 una persona va perdre la vida a Badalona a causa d’un accident de trànsit, mentre que l’any anterior, l’any 2016, van ser un total de 7 víctimes mortals.   També s’ha reduït considerablement els ferits greus. L’any 2017 van ser 26 les persones que van patir ferides greus en els accident de trànsit registrats a Badalona, una xifra molt inferior a la dels darrers anys. Recordem que l’any 2016 van ser 41 les persones ferides greus, l’any 2015 van ser 44 i l’any 201 també 41.   A diferència de l’any 2016, que van augmentar els accidents amb víctimes tot i que es va reduir els accidents amb danys materials, l’any 2017 hi va haver un augment del 13,29% dels accidents amb danys materials mentre que els accidents amb víctimes es van reduir un 5,92%. Del total de 1.287 accidents de trànsit de 2017, 716 van registrar alguna víctima, mentre que els altres 571 accidents només van ocasionar danys materials.   Pel que fa a les víctimes, 940 persones van resultar ferides lleus, 26 van quedar greus i 1 va morir. El mes que va registrar més accidents de trànsit va ser el juliol, amb 126, mentre que a l’agost se’n van comptabilitzar 86.

Reobertura del carrer Abat Escarré al barri de Sant Crist

El carrer Abat Escarré del barri de Sant Crist de Can Cabanyes s’ha reobert al trànsit aquest dimecres després de les obres fetes entre els carrers Coll i Pujol i Montserrat. Els treballs per millorar els paviments i l’enllumenat, endreçar les zones destinades a estacionament i recuperar per a l’ús públic els solars expropiats de les cantonades del carrer Milà i Fontanals han tingut una durada de 2 mesos i un cost de 207.000 euros, aproximadament.   Cal destacar que s’han introduït alguns canvis en la circulació respecte a la situació anterior a les obres:   ·         El tram entre el carrer Coll i Pujol i el carrer Cuba canvia de sentit ·         El carrer Sant Joan de la Creu passa a ser de doble sentit   Aquesta tarda l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater; el primer tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àmbit de Badalona Habitable, Oriol Lladó; i la regidora del Districte 2, Maria Gallardo, han recorregut aquest carrer on alumnes de l’Institut La Pineda han pintat un mural en el tram situat entre el carrer Coll i Pujol i el carrer Cuba.   Aquest projecte forma part del Pla Recupera de l’Ajuntament de Badalona que preveu la inversió de 18 milions d’euros per desenvolupar projectes de rehabilitació, reparació i recuperació de diversos espais públics, instal·lacions i equipaments amb problemes de manteniment de la ciutat.   El 1r tinent d’alcaldia i regidor de Badalona Habitable, Oriol Lladó ha explicat que “els arranjaments en aquest vial situat en el cor del barri de Sant Crist eren molt necessaris per dignificar un espai molt transitat i que estava en unes condicions molt degradades”.  Lladó ha destacat que “aquesta actuació millora notablement l‘accessibilitat i aporta major seguretat a la ciutadania”.  

El Ple assegura la continuïtat del Consorci Badalona Sud, posat en risc per l’aplicació del 155

El passat dimarts 30 de gener va tenir lloc el primer Ple ordinari de l’any 2018. Un dels punts més rellevants que s’hi van aprovar va ser la continuïtat del Consorci Badalona Sud, posat en risc a causa de l’aplicació de l’article 155. Aquest fet, precisament, va ser denunciat per la regidora de Serveis Socials, Agnès Rotger, que va explicar que un organisme tant important per a la cohesió social a la ciutat, té greus dificultats de funcionament des del moment en que la consellera Dolors Bassa, que el presidia, va ser cessada per l’aplicació de l’article per part de l’estat espanyol. Així, es va posar en evidència que les conseqüències de l’acció de l’estat, destituint el govern legítim de Catalunya, són ben reals i les patim a les nostres viles i ciutats (també a Badalona) cada dia. Altres mesures a destacar aprovades en el Ple van ser l’impuls a l’ordenança d’administració electrònica, que ha de fer més eficient la relació entre el ciutadà i l’Ajuntament, o l’adhesió al pacte d’alcaldes i alcaldesses per a l’energia i el clima, amb el compromís de reduir un 40% les emissions de cara al 2030. Hem de lamentar, però, que el govern municipal es quedés sol en l’intent d’aprovar el dictamen, recolzat en un informe de secretaria, que reclamava a l’empresa FCC 4 milions d’euros que es van pagar de més i que són diners de tota la ciutadania. En l’apartat de mocions destaquem l’aprovació de la iniciativa presentada pels grups de govern (Guanyem Bdn, ICV-EUiA i ERC-Avancem-MES) que demana a la Generalitat resoldre el pagament a escoles bressol de Badalona i la proposta de Som Escola en defensa de l’escola catalana i dels mestres represaliats per les seves idees polítiques.