ERC Badalona

Totes les notícies

Oriol Lladó entrevistat a Nació Digital

Oriol Lladó: «Quan ens han arrossegat cap als blocs, el model Badalona ha caigut» L'extinent d'alcalde de Badalona per ERC afirma que les forces progressistes de la ciutat estan "feliçment condemnades a entendre's" i diu que no se sent interpel·lat pel projecte de la Crida Nacional per la República Oriol Lladó fotografiat al Pati Manning | Adrià Costa Oriol Lladó (1971, Badalona) era un dels noms propis del govern encapçalat per Dolors Sabater. La moció de censura capitanejada pel PSC va liquidar l'aliança heterogènia que havia pilotat Badalona en els darrers tres anys. Lladó, ex-tinent d'alcalde per ERC -ara regidor i diputat de Cultura a la Diputació- analitza en aquesta conversa amb NacióDigital les raons que van facilitar el tomb a l'ajuntament, les opcions de repetir un govern progressista després de les municipals del 2019 i el moment polític del país. - Han perdut el govern municipal de Badalona quan falta un any per a les eleccions. No és un escenari habitual en una ciutat metropolitana. - No és molt habitual. Existeix una dificultat a l'àrea metropolitana per articular determinades majories i crec que a Badalona, que és exemple de moltes coses, aquesta polarització en blocs s'accentua. En el passat hem tingut un govern del PP ancorat en la xenofòbia, per exemple. I a nosaltres ens ha costat acabar el mandat. Això em fa patir en el present, perquè no hem pogut completar una feina que vam iniciar, i també em fa patir en el futur, perquè les eleccions són a tocar i aquesta ciutat hauria de poder ser governable des de l'esquerra i a partir d'una determinada mirada progressista. Tot això està en joc. - Vostè va afirmar que el líder del PP serà "alcalde a l'ombra". Xavier García Albiol va utilitzar el PSC en la moció de censura a Dolors Sabater? - Albiol ha jugat, perquè sempre juga, però se li ha escapat de les mans. Ell calculava que el PSC no sabria gestionar el regal enverinat que li feia i s'ha trobat un PSC molt inflamat per la base, que ha cregut equivocadament que no tenia més opció que aprofitar la moció de censura.

ERC reivindica la feina feta en l’impuls de la darrera fase del Canal-Port de Badalona

El grup municipal d’ERC-Avancem-Mes celebra l'impuls de la darrera fase del projecte del port-canal, que ha comptat amb una ampli consens a la ciutat. Reivindica, així, el canvi d'enfocament liderat pel govern anterior, en el qual ERC va gestionar la regidoria d'urbanisme; des d’on va treballar per introduir canvis de fons en el projecte per fer-lo més obert i proper a la ciutadania. Entre altres, cal destacat tres punts especialment rellevants. D’una banda, la reducció l'impacte del viaducte damunt del canal preveient dos passos, no previstos inicialment, a Antoni Bori i Tortosa que faran que aquests dos carrers tinguin sortida al mar. De l’altra, la decisió de desestimar que els vianants que venen pel passeig marítim hagin de desviar-se a l'altra banda de la via per anar a buscar una passera situada en paral·lel a Eduard Maristany. La decisió és fer aquest pas per a persones i bicicletes a peu de port i aconseguir la mínima interrupció del passeig. Finalment, esmentar que es conservarà la propietat pública de la parcel·la de l'Hotel, que s'ha cedit en dret de superfície mitjançant concurs públic. Els tres canvis són de pes i se sumen a l'impuls del procés participatiu que es va fer en aquesta part de la ciutat i a la creació d'una comissió de seguiment del mateix. Iniciatives que busquen apropar ciutat i port i aconseguir que, aquest, estigui el màxim d'integrat a la ciutat. Cal reivindicar que el govern d'ERC/Guanyem/ICV-EUiA va aprovar els diners per redactar el projecte del futur centre cívic del Gorg que se situarà a tocar del canal; i la Generalitat ha iniciat els tràmits de construcció del nou CAP del barri. Tot plegat projectes que indiquen que finalment aquest sector estratègic de Badalona comença a moure's més obert i al servei del conjunt de la ciutat.

El Grup Municipal d’ERC-Avancem-MES demanarà al Ple municipal que l’Ajuntament de Badalona i el seu alcalde facin un reconeixement públic a les persones i entitats guardonades recentment amb la creu de Sant Jordi

El passat dilluns 23 de juny es van lliurar les Creus de Sant Jordi; un dels reconeixements més importants que pot atorgar la Generalitat de Catalunya a una persona o entitat. Es valora la defensa de la identitat catalana o la feina especialment rellevant feta en algun àmbit concret. Aquest any, entre les 31 personalitats i les 24 entitats distingides amb aquest reconeixement, hi ha tres persones i una entitat vinculades a Badalona: el pedagog Joan Soler Amigó, la historiadora de l’art Rosa Maria Malet, la filòloga Teresa Casals i l’ONG Proactiva Open Arms. La ciutat esdevé, així, una de les que compta amb més premiats aquest 2018. Fet que representa un alt valor afegit de cara a la projecció de Badalona fora de l’àmbit estrictament municipal. Per això, al proper ple municipal, el grup d’ERC-Avancem-MES demanarà a l’Ajuntament de Badalona que feliciti i reconegui públicament les persones i entitats vinculades a la nostra ciutat, que han estat distingides amb la Creu de Sant Jordi 2018. ERC Badalona vol que l’alcalde i el consistori municipal ofereixin una recepció oficial als premiats d’aquest any, tal i com s’ha fet en altres ocasions amb badalonins i badalonines que han rebut un guardó important en el seu àmbit. Alhora, demanarà que aquest reconeixement esdevingui un fet regular per a futures personalitats i entitats de Badalona reconegudes amb la creu de Sant Jordi.

Els regidors d’ERC Oriol Lladó i Agnès Rotger denuncien que el Consorci Badalona Sud deixarà d’ingressar 200.000 € al no aprovar-se la proposta de pressupost municipal 2018

Aquest matí els regidors d’ERC Oriol Lladó i Agnès Rotger han denunciat al Ple del Consorci Badalona Sud, que l’organisme deixarà d’ingressar 200.000 € previstos al pressupost municipal que va ser tombat per PSC, PP i C’S. L’actual govern encara no ha presentat una proposta de pressupost i, per tant, el plenari del Consorci perd una oportunitat d’incrementar els seus ingressos de 400.000 a 600.000 €, fet que hauria representat una millora important en el seu finançament i li hauria permès fer una feina molt més exhaustiva sobre el territori. L’alcalde Àlex Pastor ha explicat que presentarà un pressupost el 2019, però no aquest 2018, fet que endarrerirà l’increment necessari i afectarà especialment dos projectes que són estratègics: la continuïtat dels educadors de carrer i el projecte Bloc a Bloc, que no s’ha pogut engegar. Des del grup municipal d’ERC-Avancem-MES lamentem, un cop més, que es perdin oportunitats per millorar la vida dels badalonins i badalonines en una zona amb un elevat nombre de persones vulnerables. Malgrat això, continuarem treballant per intentar evitar situacions com la d’avui.  

Després d’un mes de la moció de censura, l’actual govern del PSC continua sense explicar el suposat pla de xoc pactat amb PP i C’S

El passat dia 20 de juliol va fer un mes de la moció de censura impulsada per PP, C’S i PSC per fer fora el govern d’esquerres de la ciutat, argumentant paràlisi i manca de gestió. Passat aquest temps continuem sense notícies del suposat pla de xoc que, en principi, articula l’acció de govern aquests mesos fins a la fi de mandat. L’activitat administrativa està parada, amb només una junta de govern i un Ple convocats amb temes de mer tràmit. El govern del PSC, treta la pancarta que demanava la llibertat dels presos polítics, ha exercit un evident continuisme de les polítiques del govern d’ERC-Guanyem-ICV-EUiA. Això sí, forçant, la comunicació institucional a límits que recorden altres temps que pensàvem superats. Hi ha càrrecs importants en el funcionament de l’activitat municipal que continuen sense haver estat nomenats i això afecta el servei als districtes i en àmbits clau com el d’educació, serveis socials o cultura. Des d’ERC-Avancem-MES seguim des de l’oposició al servei de la ciutat i vetllant perquè tota la feina feta aquests anys no quedi aturada el que queda de mandat.

Oriol Lladó, al 40è aniversari de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana

El diputat de Cultura, Oriol Lladó, va assistir ahir a la celebració del 40è aniversari de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, al centre d'Arts Santa Mònica de Barcelona. Lladó va destacar la trajectòria de l’entitat, «clau en la normalització de la cultura catalana», i va recordar el treball de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació «per crear lectors en català de qualitat».

El nou govern deixa Badalona sense pisos pont

Fa pocs dies el govern local va anunciar que la Mesa d’Emergències de Badalona havia assignat dos pisos de propietat municipal a dues famílies. Aquests habitatges, procedents de la donació de dos ciutadans, s’han estat arranjant els darrers mesos amb l’objectiu de dotar la ciutat de “pisos pont”. Això vol dir un lloc d’estada temporal per a persones vulnerables que han perdut la seva llar i que estan pendents de rebre un pis de lloguer social. Amb l’assignació d’aquests pisos, que estaran ocupats durant uns anys, es perd la possibilitat de tenir pisos pont per primer cop a la ciutat. Els pisos pont és una gran necessitat que té Badalona, que altrament només pot allotjar les famílies que es troben en aquesta situació en hostals o pensions. Aquesta és una solució molt cara per a l’Ajuntament, molt poc adequada per a la vida d’una família si l’estada s’allarga (no s’hi pot cuinar, no tenen la intimitat necessària, no hi ha espais perquè els nens juguin o estudiin…), i a més les places disponibles a Badalona són insuficients per cobrir la demanda. Cal tenir en compte que hi ha més de 300 famílies en risc de perdre el seu habitatge a la ciutat. Enguany s’han pagat més de 85.000€ en estades en hostals i pensions, una quantitat que es reduiria notablement si s’apostés per allotjar les persones en pisos pont, tal com estava previst. La creació d’aquests dos pisos pont municipals formava part de l’oferta del Servei d’Allotjament Residencial d’Urgència (SARU) que es va impulsar des dels Serveis Socials del govern anterior amb l’objectiu de planificar la resposta a aquesta necessitat creixent a la ciutat. Al Ple de gener d’enguany es va aprovar la creació de la comissió que ha estat elaborant la memòria i el pressupost a fi que el mateix Ple pugui aprovar-ho els propers mesos. El SARU regularà quins dispositius s’utilitzaran a la ciutat (pisos pont, hostals, centres residencials d’altres poblacions…), qui hi tindrà dret i en quines condicions.

Els regidors d’ERC Badalona traslladen a l’alcalde Pastor la seva preocupació per l’alentiment de la feina del nou govern

Aquest matí ha tingut lloc la reunió entre el grup municipal d’ERC-Avancem-Mes i l’alcalde Àlex Pastor. Els regidors Oriol Lladó, Agnès Rotger i Francesc Ribot, han traslladat a l’actual administració municipal la seva preocupació per la manca d’activitat del nou govern. Després d’invertir més d’un mes en les negociacions entre PSC, PP i C’S, per tal de dur a terme la moció de censura que va fer fora el govern d’esquerres, i de dues setmanes al capdavant de l’ajuntament, l’equip d’Àlex Pastor continua sense explicar el suposat pla de xoc per la ciutat. Han fet falta més de dues setmanes perquè es comencin a produir els nomenaments necessaris que han de garantir el bon funcionament de les institucions. Així, a les oficines dels districtes districtes de la ciutat, per exemple, hi manca un coordinador i la ciutadania no sap a qui s’ha d’adreçat. ERC Badalona vol alertar de la preocupant falta de ritme del nou govern que, això, sí, ha incorporat al regidor de C’S al districte 2, possiblement en resposta dels pactes, no explicats encara, entre aquesta formació i el PSC. Aquesta lentitud del govern d’Àlex Pastor pot posar en perill projectes importants com el del Parc del Torrent de la Font, la carretera de Can Ruti o el futur equipament a la masia de Ca l’Andal. Però també el correcte seguiment de l’emergència habitacional a la ciutat i la xacra dels desnonament, fins ara gestionada amb eficàcia de la regidoria de Serveis Socials, ara en mans del regidor d’Units per Avançar, Jordi Subirana. ERC Badalona espera que l’alcalde Pastor posi ben aviat en marxa els seu equip i comenci a treballar per la ciutat.

Oriol Lladó, a la inauguració de la XIV Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya

El diputat de Cultura, Oriol Lladó, ha participat aquest matí a la inauguració de la XIV Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya que amb el lema “El futur del treball. Utopia o distopia?” se celebra a Barcelona fins al 6 de juliol. En la seva intervenció, Lladó ha destacat aquestes jornades com «un espai de llibertat i pluralitat democràtica», i ha subratllat que contribueixen a «enfortir els mecanismes de pensament, elaboració i difusió de la cultura i les idees, a través de l'anàlisi, l’intercanvi i el diàleg crític».