ERC Badalona

Totes les notícies

Comença la reurbanització de la plaça Roja del barri de Sant Roc

Aquesta setmana s’han iniciat les obres de reurbanització de la plaça Roja del barri de Sant Roc. Les obres consisteixen en nous paviments de formigó de color vermell, la reparació de les jardineres amb nous bancs perimetrals, la plantació d’arbrat i de nova jardineria. També s’inclou nou mobiliari urbà amb bancs i papereres, una zona de jocs infantils d’accés universal amb paviment de cautxú, una zona de jocs biosaludables per a la gent gran al carrer Vélez Blanco i una nova àrea de gossos amb el mobiliari urbà corresponent. A més, la reurbanització d’aquest espai preveu nou enllumenat amb tecnologia LED, la renovació del clavegueram i la reparació del tancament de les petanques. En aquest projecte destaca la restauració dels mosaics originals de Joan Josep Tharrats i de l’escultura “La papallona” de Francesc Fornells-Pla. El projecte és fruit d’un procés participatiu amb el veïnat. L’actuació, gestionada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona, té un cost d’1.235.000 euros i una durada prevista de 6 mesos. El primer Tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àmbit de Badalona Habitable, Oriol Lladó, destaca el procés participatiu amb el veïnat que ha situat, entre altres aspectes, "el caràcter de la plaça com a lloc de trobada i no de pas". També ressalta “la recuperació del patrimoni històric de Sant Roc amb la rehabilitació dels mosaics i l'escultura de La papallona".

20 anys de la mort d'Angelina Colubret i March, mestra i feminista badalonina

Tal dia com avui de fa 20 anys moria Angelina Colubret i March. Nascuda a Badalona el 1910, era filla de Miquel Colubret Payet i Teresa March Lloveras. El matrimoni residia amb les seves tres filles (Angelina, Mercè i Caterina) al carrer Guifré 156, al barri del Progrés. El pare va ser ajudant de direcció a la refineria de petroli al front marítim i posteriorment guàrdia municipal; i la mare era una coneguda llevadora molt apreciada a la ciutat. Angelina Colubret va estudiar a l'Escola Normal de Mestres de Barcelona i va obtenir el títol de mestra el 1929. Després d’uns anys d’interinatge va aconseguir una plaça estable a l’escola municipal del Guinardó on va estar vinculada als principis de l’Escola Nova. A banda de la seva tasca pedagògica, Colubret va destacar pels seus articles de caire polític sobre educació i feminisme. Així, ben aviat va començar a escriure al setmanari Lluita preocupant-se per l’educació de les dones i el seu protagonisme en la societat i, també, perquè s'ensenyés llengua catalana i història de Catalunya a l’Escola Elemental del Treball de Badalona. La seva militància política la va portar a exercir de portaveu de l’Esquerra Catalana Federal a Badalona i a la creació, juntament amb la seva amiga Maria Teresa Gibert (també mestra), d'un grup de dones d’aquest partit al barri d'Artigues. L’octubre de 1931, per exemple, van organitzar una xerrada al Cinerama Modern d'Artigues. Al Primer Congrés Ordinari d'ERC (13-14 de febrer de 1932) va exercir de secretària de la Ponència d'Ensenyament. Va ser una de les impulsores del Front Únic Femení Esquerrista de Catalunya i va aparèixer publicada una entrevista seva de suport electoral a ERC a La Humanitat (11-IV-1933). El 1932 va contraure matrimoni amb Carles Farssac, militant d'ERC i hi va va tenir dos fills, Roger i Àurea, abans de divorciar-se l'any 1934. A partir d'aleshores la seva activitat pública vinculada a la política va desaparèixer. Quan va esclatar la Guerra Civil exercia com a mestra al Grup Escolar Ignasi Iglésias de Barcelona.

Noves millores als horaris de pas de la línia d’autobús B7

Des d’avui dilluns, 15 de gener, millora la freqüència de pas de la línia B7 d’autobús que enllaça el barri de Pomar de Badalona amb l’estació de rodalies de Sant Adrià de Besòs en tots dos sentits de circulació. A més, s’avança en 10 minuts la primera sortida (a les 7 de matí) i la darrera sortida (a les 21.20 hores) s’endarrereix també 10 minuts.   La línia B7 també consolida de manera definitiva els canvis de recorregut que va efectuar al voltant de l’estació de rodalies de Badalona a conseqüència de les obres efectuades al carrer de Mossèn Anton.   El regidor d’Espais Públics i Mobilitat de l’Ajuntament de Badalona, Francesc Duran, ha assenyalat que “aquestes millores donen resposta a una reclamació veïnal del barri de la Mora, per quadrar l’horari de pas dels autobusos pel matí amb l’entrada als centres escolars”.   La línia B7 es va fusionar amb la B44 Des del passat mes de febrer la fusió de l’antic recorregut de la línia B7 i la B44 va donar lloc a l’actual traçat de la B7 que enllaça els barris de Pomar, Morera, Canyadó, Casagemes, el Centre, el Front Marítim, la Mora i Sant Adrià de Besòs.   Amb tots aquests canvis el Front Marítim ha guanyat connectivitat amb el Centre i els barris del nord de la ciutat tenen accés directe a la platja i a les estacions de rodalies.

L’Ajuntament de Badalona recorrerà la sentència del TSJC que anul•la la taxa sobre el procediment de verificació d’habitatges desocupats

L’Ajuntament de Badalona recorrerà al Tribunal Suprem la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que, a instàncies de la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (SAREB), declara nul·la la taxa municipal per a la verificació d’ús anormal dels habitatges en casos de desocupació permanent. El Govern municipal també ha anunciat que, tot i aquest entrebanc, continuarà amb les tasques d’inspecció dels habitatges buits, basant-se en la Llei 18/2007 del Dret de l’Habitatge, per acomplir amb l’objectiu d’incorporar al mercat de lloguer els pisos desocupats durant més de dos anys.   L’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, acompanyada pels regidors de l’Àmbit de Badalona Habitable, Oriol Lladó, i pel regidor d’Espais Públics i Mobilitat, Francesc Duran, ha explicat aquest matí en roda de premsa que, a efectes pràctics, la sentència del TSJC impedeix que l’Ajuntament cobri als grans tenedors de pisos desocupats, com les entitats bancàries o la SAREB, la taxa de 620 euros destinada a sufragar les despeses de la inspecció dels habitatges en situació de desocupació. Ara, aquestes despeses, hauran de ser assumides pels contribuents.   La taxa per a la verificació d’ús anòmal de pisos buits pretenia detectar els habitatges desocupats durant més de 2 anys i era un instrument per aflorar el parc d’habitatges de la ciutat. La taxa gravava les despeses derivades de la inspecció i la tramitació d’aquests expedients. L’Ajuntament té iniciats més de 70 expedients per verificar l’ús o la desocupació dels habitatges i garantir, entre altres qüestions, la seguretat dels pisos i del veïnat. A Badalona hi ha al voltant de 1.200 habitatges de grans propietaris sense que acompleixin la seva funció social.   L’alcaldessa de Badalona ha declarat que "és absolutament indignant que el sistema politico-judicial vigent estigui al servei dels grans tenidors que especulen amb l'habitatge en comptes d'estar al servei de la ciutadania”.

Comencen les obres de reurbanització del carrer d’Isaac Albéniz, al barri de la Salut, i també al passatge Viñas, al barri de Bufalà

Aquesta setmana comencen les obres de reurbanització del carrer d’Isaac Albéniz, al barri de la Salut, i també al passatge Viñas, al barri de Bufalà. En els pròxims dies està previst l’inici de les obres per restaurar l’antiga capella de la masia de Can Miravitges. Més endavant, en les properes setmanes, començaran els projectes per millorar la seguretat viària en l’accés a la urbanització del Mas Ram i de reurbanització del carrer de la Costa, al barri de Dalt de la Vila.   Aquestes cinc actuacions formen part del Pla Recupera de l’Ajuntament de Badalona que preveu la inversió de 18 milions d’euros per desenvolupar projectes de rehabilitació, reparació i recuperació de diversos espais públics, instal·lacions i equipaments amb problemes de manteniment de la ciutat.   Reurbanització del carrer Isaac Albéniz Aquest projecte suposarà la millora de la mobilitats dels i les vianants al carrer d’Isaac Albéniz, al barri de La Salut, entre el carrer d’Hipòlit Lázaro i l’avinguda de Caritg. Les actuacions inclouen la millora de la urbanització, l’ampliació de voreres mantenint els carrils de circulació i la col·locació de nous elements d’arbrat i enllumenat. Aquesta obra té un cost de 117.000 euros i una durada prevista de 2 mesos.   Reurbanització del passatge Viñas També aquesta setmana s’inicien les obres al passatge Viñas, al barri de Bufalà, per reobrir el pas de vehicles per aquest carrer cap al carrer Independència. Aquest projecte inclou la creació d’una plataforma única, donant prioritat al pas de vianants i la construcció d’un mur de formigó i tancament metàl·lic al costat de la Masia Ca l’Andal. Aquesta actuació té un cost de 40.500 euros i una durada prevista de 2 mesos.   Restauració de l’antiga capella de Can Miravitges En els pròxims dies començaran els treballs per portar a terme la restauració de l'antiga capella de Can Miravitges, un espai que es troba molt deteriorat. L’objectiu és poder incorporar aquest espai a la visita de la masia preservant al màxim els seus elements arquitectònics originals.

Esquerra Republicana proposa un decàleg compartit per consolidar un projecte de ciutat progressista i republicà

L’aposta d’Esquerra Republicana de Badalona per enfortir i consolidar la tasca duta a terme pel govern de la ciutat des de juny de 2015 porta al partit a proposar a les diferents forces progressistes i transformadores amb les quals ha treballat l’acord de 10 punts compartits que permetin articular un projecte de ciutat sòlid, inclusiu i de progrés per als pròxims anys. Enfortir, consolidar i dotar de la màxima estabilitat possible al govern municipal a partir del maig de 2019  ha de ser la prioritat de les organitzacions polítiques de caràcter progressista i transformadores de la ciutat, evitant caure en debats merament instrumentals sobre la fórmula amb la que concorreran les diferents opcions a aquestes eleccions. En aquest sentit, Oriol Lladó, primer Tinent d’Alcaldia d’ERC Badalona ha volgut destacar que no és moment de debats sobre noms o candidatures sinó de debat sobre el projecte de ciutat compartit. Lladó també ha recordat que els resultats del 21D han situat ERC Badalona com a primera força d’esquerres a la ciutat cosa que els exigeix mirada ampla, més sentit de ciutat que mai i teixir acords amplis i representatius, fins i tot amb la voluntat d’ampliar el nombre de sensibilitats presents al govern actual.

L’Ajuntament de Badalona realitza millores i arranjaments al parc del Torrent de la Font

L’Ajuntament de Badalona ha realitzat durant les darreres setmanes diverses actuacions de millora i arranjament al parc de la Torrent de la Font de la ciutat abans que, des del passat 1 de gener, aquest indret situat en el llindar dels barris de Bufalà i Morera passes a ser gestionat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Malgrat el canvi en la gestió del parc, el consistori seguirà efectuant actuacions de millora durant les setmanes vinents que encara resten pendents.   Les tasques d’adequació s’han efectuat a tant a les zones verdes, com als diferents elements de l’espai públic presents en el parc. En aquest sentit, en les àrees naturals s’ha escatat el paviment i s’han eliminat les males herbes, s’han regularitzat els xaragalls. Posteriorment s’han estès i compactat 150 tones de sauló sobre el terreny. Pel que fa la jardineria, s’ha fet una revisió i el manteniment de tot el sistema de reg i s’han netejat les canals de terra.   Les actuacions de millora en els espais del parc que no estan enjardinats  també han estat molt significatives. En les àrees de joc infantil, s’han reposat els elements trencats, netejat les pintades i grafits existents i s’ha reposat el sauló que hi ha sota els jocs. En les àrees de gossos també s’han arreglat les tanques i portes i s’han renovat les papereres que no estaven en les condicions adequades. Les tasques realitzades s’han centrat també a millorar i adequar les fonts del parc, en la reparació de bancs, baranes i altres elements del mobiliari urbà i en la reordenació i redreçament de la senyalització present en l’indret.  

Els grups de govern proposaran al ple de Badalona reclamar a la Generalitat que aboni el deute sobre escoles bressol

Ja fa 5 cursos (el 2011, durant el govern de CiU amb el suport del PP) que la Generalitat va deixar de subvencionar les escoles bressol de Badalona. Part d'aquesta subvenció s'ha pogut cobrir des de la Diputació de Barcelona, però no tot. Durant el govern d'Albiol aquesta manca de finançament es va repercutir en les famílies, que van veure com la quota s’incrementava en 50€ mensuals, i les 5 escoles bressol municipals van deixar d'omplir la totalitat de les seves places. Alguns consistoris van iniciar llavors els tràmits per reclamar a la Generalitat per aquest greuge però l’Ajuntament de Badalona, governat pel PP, no ho va voler fer. Ara, una sentència obliga a la Generalitat a fer front a aquest deute amb els ajuntaments que ho van denunciar. La regidora de Badalona Educadora, Laia Sabater, va iniciar fa unes setmanes els contactes amb altres ajuntaments per coordinar la reclamació. També s’ha fet un estudi per determinar quina és la quantitat que Badalona ha deixat de percebre, que ascendiria a uns dos milions i mig d’euros si es fa el càlcul en funció dels 1300€/plaça que la Generalitat va aportar el curs 2011-2012. Els grups de govern portaran al gener aquest tema al Ple Municipal per aconseguir el màxim consens i enfortir la posició negociadora en el procés de reclamació. Des del curs 2015-16, el govern de Dolors Sabater ha prioritzat el 0-3 introduint la tarifació social amb preus a partir dels 10€ i tornant a omplir les Escoles Bressol Municipals. Una tarifació progressiva en funció de la renda familiar que al curs 2017-18 s'ha ampliat també al servei de menjador.

ERC eixampla la base republicana a Badalona

Les eleccions del dia 21 han representat un esforç considerable per Esquerra Republicana de Catalunya. El context general ha estat molt advers per les sigles republicanes, amb una convocatòria electoral il·legítima per part d'un estat repressor i un cap de llista, Oriol Junqueras, a la presó i sense possibilitats de tenir presència al territori (amb totes les mancances que això comporta). En l'àmbit local, però, les coses tampoc han estat fàcils. La presència unionista a Badalona ha estat notable (el bloc del 155 no hi ha escatimat esforços) i els recursos econòmics disponibles per fer-hi front, força reduïts. Malgrat aquesta situació hem comptat amb un bon nombre de gent nova engrescada pel projecte republicà (militants, amics i simpatitzants que s'han acostat a ERC) i que ens ha permès multiplicar la presència al carrer durant la campanya. En aquest sentit, el nombre d'apoderats el mateix dia de les eleccions també va ser molt més elevat que en altres conteses electorals (més de 300 persones van decidir donar-nos un cop de mà). Aquests factors i la tenacitat de tots els ciutadans i ciutadanes que ens han fet confiança, ha permès a ERC Badalona millorar els seus resultats electorals de forma espectacular, arribant als 22.566 vots i esdevenint, així, la segona força política de la ciutat (les darreres eleccions on s'havia presentat ERC en solitari, les espanyoles de 2016, la formació havia sumat 11.371 vots). El PP d'Albiol, malgrat l'immens pressupost de campanya, ha baixat fins a la sisena posició a Badalona, perdent fins al 18% dels vots respecte a 2015. Concients que encara ens queda molta feina per fer, considerem un fet altament positiu el repartiment uniforme dels nous vots d'ERC al llarg de tot el territori badaloní. Així, el creixcement republicà, ha estat present a tots els barris. A cap hem baixat del 10% dels vots  (excepte la Pau, amb un 9,4%) i en 11 dels 34 barris superem el 20% dels suports. En el seu conjunt l'independentisme també ha crescut a Badalona respecte al 2015, guanyant 4.