ERC Badalona

Totes les notícies

Al "Tot Badalona" d'aquesta setmana en Raül Vado ens parla de la feina dels regidors d'ERC a l'Ajuntament

Quan ens apropem a la meitat del mandat del govern d’esquerres a l’Ajuntament de Badalona, format per GBeC, ERC i ICV-EUiA, toca fer un resum d’allò que hem fet i, sobretot, d’allò que farem en els propers mesos. Des del govern de la ciutat s’ha creat la Taula de la Infància de Badalona que, juntament amb les entitats, treballarà per determinar quines són les prioritats de la ciutat a llarg termini. S’ha triplicat l’actual pressupost de l’Oficina Local d’Habitatge amb la ferma voluntat de donar resposta a les necessitats més bàsiques dels nostres veïns i veïnes. S’ha creat un servei integral d’atenció a les dones reduint les llistes d’espera. El Centre Sociosanitari El Carme ha recuperat la totalitat de la seva ocupació, 209 llits, revertint així les retallades produï- des anteriorment. Finalment aquesta ciutat disposa del Nou Estadi Municipal de Futbol de Badalona, un equipament digne de la tercera ciutat de Badalona i necessari pel nostre club de futbol centenari. S’ha incrementat en 2 milions d’€ el programa d’acció contra la pobresa i s’han aturat 10 ordres de desnonament a la setmana a la vegada que s’ha creat la Mesa de Valoració per Situacions d’Emergències Econòmiques i Socials i l’aprovació de l’ordenança contra pisos buits. Com podeu comprovar els nostres 3 regidors d’ERC al govern estan treballant de valent per fer de Badalona una ciutat millor. Però, què farem aquest 2017? A finals d’aquest any el servei de teleassistència atendrà a un 40% més de persones i el 60% dels seus usuaris gaudiran la gratuïtat del servei. Dues de les places històriques (Trafalgar, a Llefià, i la Roja, a Sant Roc) canviaran de cara i reforçaran el seu paper de llocs de trobada. L’Hospital Germans Trias i Pujol disposarà d’una carretera d’accés nova i solucions per millorar el transport públic cap a l’Hospital. Això només és un exemple de tot el que s’està fent i tot el que és farà a la ciutat.

Els municipis del Besòs treballen una proposta compartida davant l’emergència habitacional

Els regidors i regidores de Serveis Socials de Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs (l’anomenat Eix Besòs) van reunir-se ahir dimecres per treballar una proposta compartida davant l’emergència habitacional. La trobada, celebrada en el marc del Consorci del Besòs (ens amb la participació d’aquests tres ajuntaments més el de Barcelona i Montcada i Reixac) i amb la presència del gerent d’aquest organisme, va servir per debatre sobre aquesta qüestió que afecta famílies vulnerables dels tres municipis. A la reunió es va posar especial èmfasi en l’abordatge de la situació de les persones sense sostre amb la finalitat d’elaborar una proposta compartida d’actuació.   La regidora de Serveis Socials de l'Ajuntament de Badalona, Agnès Rotger, va exposar les línies prioritàries del pla de treball que l'Àrea de Serveis Socials ha estat treballant en els darrers mesos, donant especial rellevància al Pla pilot sobre l’abordatge del Sensellarisme a Catalunya promogut per la Generalitat.   Rotger  va assenyalar que "cal promoure el Consorci del Besòs, com a eina de coordinació de polítiques municipals, posant en comú protocols, actuacions, serveis i projectes compartits, en clau de col•laboració entre municipis limítrofs".

El Ple de març inicia el reconeixement de la zona de les Tres Xemeneies com a bé cultural d’interès local

El Ple ordinari del més de març va aprovar per unanimitat, iniciar l’expedient per declarar la sala de turbines vinculada a les tres xemeneies bé cultural d’interès local. Es tracta d’un espai únic a nivell de país amb un gran potencial, que comparteixen els municipis de Sant Adrià i Badalona. Aquesta mesura coincideix amb l’inici de la redacció del pla director urbanístic, tal i com va anunciar recentment la Generalitat, que vol assegurar la reactivació econòmica d’un sector amb alt valor afegit que reforci la que ja existeix als polígons propers i afavoreixi la creació d’un espai al servei de les persones. Pel que fa a l’apartat de mocions, el nostre grup va presentar una iniciativa per commemorar els 40 anys del Congrés de Cultura Catalana que va defensar Edelmir Sancho, un dels impulsors d’aquella fita cabdal per a Badalona. La moció va ser aprovada per tots els grups excepte pel PP. En aquest context commemoratiu i de reivindicació dels esdeveniments clau del passat badaloní també vam donar suport, juntament amb Guanyem Badalona en Comú, a un document presentat per la comissió de la Memòria Històrica de la ciutat, que posava èmfasi en el 80è aniversari dels bombardejos sobre Badalona durant la Guerra Civil. Així, volem insistir en la necessària continuïtat de les polítiques de recuperació del passat recent de la ciutat, sovint tant oblidades.  

S’impulsa un nou projecte per intervenir en comunitats de veïns i veïnes de Sant Roc en situació de vulnerabilitat social

L’Ajuntament de Badalona i la Generalitat de Catalunya, a través del Consorci Badalona Sud, impulsaran el projecte Bloc a bloc, una nova iniciativa que té com a objectiu principal treballar amb les comunitats de veïns i veïnes del barri de Sant Roc per detectar i millorar les situacions de vulnerabilitat energètica, la seguretat de les llars, la consolidació de les comunitats, la convivència veïnal i la millora general de la qualitat de vida de les persones que hi viuen. La primera fase d’aquest projecte ha estat aprovada en la sessió plenària que el Consorci ha celebrat aquest dimecres i que ha comptat amb la presència de l’alcaldessa, Dolors Sabater, i de la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa.   ‘Bloc a bloc’ és una intervenció comunitària de llarg abast que pretén actuar de la família a la llar, de la llar a la comunitat i de la comunitat al carrer. A través d’una subvenció finalista del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, es finançarà aquesta primera fase d’una iniciativa que preveu una intervenció integral en comunitats de veïns i veïnes de Sant Roc.   En aquesta primera fase, l’objectiu del projecte Bloc a bloc és la realització d’una auditoria dels habitatges per protegir el dret de les persones al subministrament elèctric i a la seguretat dels seus habitatges, posant especial èmfasi en les persones amb vulnerabilitat social. A partir d’una anàlisi de cada habitatge es pretén donar una resposta urgent davant la situació d’emergència social i inseguretat que presenten aquestes llars. L’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, ha destacat que amb aquesta iniciativa es pretén “començar a resoldre amb una mirada integral i transversal els reptes i necessitats de les comunitats de veïns i veïnes del barri”. Sabater ha aclarit que “si bé de moment es tracta de només una primera fase, l’objectiu és que en propers anys el projecte es pugui consolidar”.   Aprovació del pressupost A banda del projecte Bloc a Bloc, el plenari del Consorci també ha aprovat la liquidació dels comptes i la presentació de la memòria d’actuacions corresponent a l’any 2016 així com també l’aprovació del pressupost i pla de treball 2017.

Avui han començat el trasllat al Museu de Badalona dels dos mosaics romans trobats en les obres del lateral de l’autopista C31

Ja han començat les tasques per traslladar al Museu de Badalona dos dels mosaics trobats en les excavacions arqueològiques que es van posar al descobert durant les obres del futur lateral de l’autopista C31. S’ha optat per l’extracció dels mosaics, tot i no ser un fet habitual, per l’excepcionalitat de les peces, en un procés que s’allargarà durant uns dies amb la utilització de tècniques molt especialitzades.   Els dos mosaics que són traslladats per a ser mostrats en l’exposició permanent del Museu, a banda de la seva bellesa i el seu magnífic estat de conservació, aporten dues dades molt rellevants per al coneixement de l’antiga Baetulo. Per una banda, segons el Museu de Badalona, “es troben fets amb una tradició itàlica que ens mostren un alt estatus social de les famílies que vivien en aquestes domus, o cases benestant” i, per l’altra, afegeix “estem davant d’un dels carrers principals –cardus màximus- que ens mostra que l’antiga Baetulo tenia una dimensió més gran que la que teníem documentada”.   El mosaic més gran, fet amb la tècnica artística coneguda com a Opus sectilis té peces de marbre i pissarra, de formes geomètriques i té al costat un més petit amb el dibuix de dos peixos. La singularitat és que s’integra en un espai de culte, anomenat larari (lararium, en llatí) de més de 14m2 que estava dedicat als Lars, o déus de les llars. En aquest espai també s’ha trobat una escultura de marbre dedicada a Bacus. La singularitat és que es traslladen al Museu de Badalona el mosaic i el conjunt de larari sencer.   L’altre mosaic de magnífica conservació, també fet majoritàriament de marbre, té una decoració coneguda com a ‘flor de la vida’ que consta d’un cercle dividit en sis segments que s’entrellacen en cercles secants i es repeteixen. En trobar-se delimitat per paviment (opus signinum) es compacta amb tècniques especialitzades per poder extreure’l per sota d’una peça sencera.

L’Ajuntament i DKV Seguros presenten la ruta “Camins de Salut” a Badalona

Ahir es va presentar a l'Ajuntament de Badalona el projecte “Camins de Salut”, nascut de la col·laboració entre l’Ajuntament de Badalona, el Parc de la Serralada de Marina i DKV Seguros. La iniciativa respon a la voluntat de fer valdre el patrimoni urbà i natural de la ciutat mentre es difonen hàbits de vida saludables entre la població.   La roda de premsa va comptar amb la presència del 5è tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àmbit de Badalona Justa i Inclusiva, Francesc Ribot; i de la directora de Marca, Publicitat i Patrocini de DKV Seguros, Isabel Barangé.   Francesc Ribot va destacar que “som una ciutat compromesa amb la vida activa i els hàbits saludables i aquesta nova iniciativa ens permet al mateix temps posar en valor el patrimoni natural que tenim a Badalona”.   Per la seva banda, Isabel Barangé, directora de Marca i Patrocini de DKV Seguros va agraïr la col·laboració de l'Ajuntament i va insistir en la importància de la prevenció i d'inculcar hàbits de vida saludable. "Si es practica de forma regular el passeig o el senderisme, és una activitat que genera beneficis per a la salut al ajudar-nos a controlar el pes, millorar la nostra relaxació i gaudir amb optimisme de la vida. Si a més a més es practica en família, s'afegeixen a aquests beneficis altres com la millora de la comunicació i la relació entre els membres de la unitat familiar", segons va explicar.   El projecte implementat a Badalona de “Camins de Salut” consisteix en el disseny i senyalització d'una ruta urbana-rural que discorre per la trama urbana de Badalona i la Serralada de Marina. Aquest itinerari té una longitud d'aproximadament 9 quilòmetres, podent triar si fer la ruta sencera o només alguns dels seus trams, fomentant així els hàbits que recomana l'OMS.   “Camins de Salut” és una ruta que s'inicia a l'estació de tren de Badalona passant per la Plaça Pompeu Fabra. Puja a través de Rambla Sant Joan fins al Parc de Montigalà i des d'aquí s’accedeix al Parc de la Serralada de Marina passant per sota de la B-20.

La Taula d’Infància i Adolescència de Badalona (TIAB) treballarà amb múltiples agents socials per millorar les respostes a les necessitats dels més petits de la ciutat

La Taula d’Infància i Adolescència de Badalona (TIAB) va aprovar en la sessió plenària d’aquest dimecres 22 de març el seu pla de treball per l’any 2017, que preveu millorar les respostes oferides a les necessitats dels més joves de la ciutat gràcies al treball conjunt d’un important nombre d’agents socials. Els 75 membres del TIAB que van assistir al ple van recolzar per unanimitat el full de ruta que una comissió ha estat elaborant durant els darrers tres mesos.    El pla de treball aprovat contempla diferents projectes i actuacions orientades principalment a tres aspectes. El primer punt incideix en la necessitat de realitzar una anàlisi acurada de la realitat dels infants i adolescents per tal de millorar les respostes que se’ls hi ofereixen. En segon lloc, es preveu treballar per promoure l’intercanvi, el debat i la vinculació interna entre els membres de la Taula. L’altre punt on la TIAB vol fer especial incidència és en la difusió de les problemàtiques per tal de sensibilitzar a la ciutadania i responsabilitzar-la del benestar del infants i adolescents de Badalona.   A partir de l’aprovació d’aquest pla de treball, es constituiran diferents equips de projecte per desplegar el conjunt d’actuacions que es volen portar a terme. Entre aquests projectes, destaca l’anomenat ‘Cercles de coneixement’, que pretén generar espais d’intercanvi, reflexió i debat a l’entorn de la visió que tenen els diferents actors implicats de la realitat de la infància i l’adolescència. També està previst realitzar un mapa guia del conjunt de serveis que presten i projectes dels membres de la TIAB. Entre les actuacions que cerquen potenciar la comunicació interna i externa, està previst que la TIAB compti properament amb un blog.   La Taula d’Infància i Adolescència de Badalona (TIAB) es va constituir el passat mes de novembre i està formada actualment, a més de pels diferents àmbits i organismes municipals que treballen amb infants i adolescents, per una cinquantena de serveis, entitats i diferents col·lectius que també intervenen a la ciutat en aquest camp.

Durant el primer trimestre de 2017 s’han evitat el tall de llum, aigua o gas a més de 1.000 famílies en situació de vulnerabilitat

L’Ajuntament de Badalona insta les empreses subministradores a assumir la seva part de responsabilitat social per a fer front a la pobresa energètica. En aquest sentit avaluarà la possibilitat d’aturar els pagaments a les empreses fins que subscriguin el conveni amb les administracions públiques contra la pobresa energètica i es facin càrrec d’almenys el 50% de les despeses.   El conveni el van impulsar el passat mes de gener la Generalitat de Catalunya, les 4 diputacions catalanes i les dues entitats municipalistes, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya. Segons aquest document, les subministradores haurien de cobrir com a mínim la meitat del cost de la pobresa energètica, inclosa la despesa que suposa per a les administracions la gestió d’aquestes situacions.   La regidora de Serveis Socials de l’Ajuntament de Badalona, Agnès Rotger, ha manifestat que “la prioritat dels ajuntaments és garantir els drets bàsics de la ciutadania, i no pas treballar perquè algunes empreses redueixin la seva morositat gràcies als diners públics”. El que sí que continuaran fent des de Serveis Socials de Badalona és informar a les companyies de quines famílies amb impagaments són vulnerables, de manera que no se’ls podrà tallar el subministrament segons la Llei d’Habitatge 24/2015. Aquestes notificacions han permès evitar 1.090 talls durant els 3 primers mesos de l’any 2017 a Badalona. L’Ajuntament garanteix que no hi ha cap família en situació de vulnerabilitat que no disposi del subministrament d’aigua potable, electricitat o gas   En aquests moments totes les empreses subministradores informen els Serveis Socials abans d’efectuar un tall, tal com indica la llei. Gas Natural ha estat l’última a complir aquest requeriment. “Gràcies a la pressió intensa i la denúncia pública hem estat un dels primers ajuntaments que hem aconseguit que Gas Natural enviés la llista i, per tant, complís aquesta llei que defensa les persones més vulnerables”, ha afirmat Rotger.