ERC Badalona

Totes les notícies

ERC i JERC Badalona

Esquerra i JERC Badalona rebutgen la sentència del Suprem

El Tribunal Suprem, en una espiral de violència contra tot allò que represenya Catalunya, com a institució espanyola que pretén assolir els èxits que no pot aconseguir la caverna política -pocs mesos després de la sentència del TC-, no ha tingut escrúpols a l'hora d'acarnissar-se contra un altre dels pilars bàsics del nostre país: el model reconegut internacionalment d'èxit durant els darrers trenta anys d'immersió lingüística a l'escola. Després d'un recurs de Convivencia Cívica -vinculada al popular Vidal-Quadras- el TS dóna la "raó" als pares de vint alumnes -d'un total d'1,2 milions de ciutadans en edat d'anar a escola- per a què la llengua castellana esdevingui, al mateix nivell que la pròpia del país, llengua vehicular. Un veredicte que torpedina completament el sistema sobre el qual s'ha sostingut l'escola catalana en l'actual democràcia, amb un total èxit de biligüisme, per cert. Esquerra Badalona, i les seves joventuts, sota el lideratge del candidat a l'alcaldia, Miquel Estruch, tot recolzat per desenes de militants, han sortit així a la plaça de la Vila a mostrar el seu rebuig frontal davant la impunitat de la què gaudeixen grupuscles de magistrats que pretenen decidir com hem de viure tot eludint la voluntat popular expressada a les urnes en referèndum. En defensa de l'escola catalana, Esquerra i JERC Badalona seguiran estant al peu del canó per defensar la unitat civil de la nostra ciutat, i per lluitar contra aquells qui treballen a diari per fracturar-la i desenvolupar un model de segregació cultural totalment inaceptable. Es per això que no ens queda més sortida que seguir el camí de la construcció d'un Estat Propi en el marc de la Unió Europa, per ser més lliures per poder decidir sense el jou d'un estat decadent i opressor qui som i cap on volem caminar.

català

Concentració de rebuig a la sentència i per la defensa de la llengua

El Tribunal Suprem espanyol (TS) va emetre ahir dimecres tres sentències que, basant-se en la retallada del Tribunal Constitucional espanyol (TC) de l'Estatut, insten el Govern a modificar el sistema educatiu per equiparar el castellà com a llengua vehicular al costat del català a totes les escoles i en tots els cursos del cicle d'ensenyament obligatori, és a dir, fins als 16 anys. En conseqüència, la Generalitat de Catalunya haurà d'adoptar les mesures que calgui per adaptar el seu sistema d'ensenyament a la nova situació: "De la mateixa manera – diuen les sentències - declarem el dret del recurrent al fet que totes les comunicacions, circulars i qualsevol altra documentació tant oral com escrita que li siguin remeses pel centre [d'ensenyament] siguin també en castellà" La conclusió és que la legislació de l'Estat espanyol, de forma clarament manifesta i explícita, fa un tracte discriminatori vers el català, que sofreix amb aquests encadenaments de sentències, un atac sever i greument lesiu respecte de la seva pervivència. Bo i rebutjant la sentència, reafirmem el nostre ple suport al model educatiu català que és un clar exemple i referència internacional. Interpretem, a més, que aquestes sentències somouen perillosament els fonaments bàsics de la nostra convivència i suposen un atac directe a la nostra identitat nacional i unitat com a poble, amb voluntat de segregar la societat catalana i trencar el nostre model social. El català és la llengua pròpia de Catalunya, base i fonament de la nostra identitat i cohesió nacional. En aquest sentit, Esquerra Republicana de Catalunya no pot restar impassible davant les agressions jurídiques i polítiques de l’Estat Espanyol que, una vegada més, es mostra inequívocament no pas com l’Estat propi dels catalans sinó com un Estat hostil. Davant d’aquesta evidència, a part de rebutjar la sentència ens reafirmem en que no ens queda cap altra sortida possible per preservar la nostra identitat nacional, que la construcció d’un Estat Propi en el marc de la Unió Europea i fem una crida a tota la nostra militància i a tots els badalonins i badalonines a defensar la nostra identitat amb tota la fermesa que calgui.

Mateu Chalmeta

Èxit absolut en la reobertura del Museu de Badalona

Divendres a la tarda, aprofitant la cloenda de la Capital de la Cultura Catalana, i el relleu d'aquesta en el Cònsul General del Comú d'Escaldes-Engordany a Andorra, la regidoria de Cultura, encapçalada pel republicà Mateu Chalmeta, va poder presentar també davant d'una gran espectació ciutadana, el nou espai Termes-Decumanus. Amb un discurs en clau molt positiva, "estem arrelats al futur" com deia en Mateu Chalmeta, la també renovada sala d'actes del Museu de Badalona va ser l'escenari del traspàs de capitalitat cultural. Durant l'acte va haver-hi dues actuacions de components de la Murtra Ensemble i també la projecció d'un vídeo amb els fets més destacats que hem pogut gaudir aquest any; des de la programació de més d'un miler i mig d'actes fins a la consolidació d'un model municipal cultural que aglutinarà la gestió dels tres teatres de la ciutat, amb una inversió en obres de millora inclosa en el cas del Blas Infante i el Principal. Tot seguit, l'acte més esperat pels ciutadans que es van aplegar a les portes del Museu de Badalona, a l'exterior: la inauguració de l'anhelada connexió de les Termes i el Decumanus amb un recorregut de prop de 400 metres per la fascinant Baetulo. Cal dir que fins la jornada de reis, hi haurà visites gratuïtes al nou espai, per a què tothom tingui l'oportunitat de conèixer un dels motius de més orgull badaloní, i una de les tasques (museïtzar tot aquest espai) més ben gestionades del mandat.

Accent

La societat civil badalonina posarà l'accent a la candidatura d'Esquerra Badalona

Un primer nucli de cinc personalitats del món local associatiu i civil badaloní, Oriol Lladó, Agnès Rotger, Pilar Vallès, Clara Solà i Ignasi Niubó han impulsat des d'avui un col·lectiu d'independents que rebrà el nom d'"Accent", que pretén passar de la proposta a l'acció, com bé diuen en el manifest fundacional que es pot trobar a la pàgina web que han activat: www.accentbadalona.cat La proposta per a la ciutat de Badalona que presentarem conjuntament tant la gent d'Esquerra Badalona com la gent que anirà engruixint el manifest d'Accent tant per a les eleccions municipals que ara vénen, com per al futur, ja ve de molts mesos enrere. De fet, el president d'Esquerra, Miquel Estruch, i ideòleg d'aquesta proposta, ja va anunciar quan va presentar la seva candidatura a president local, que apostaria fort en obrir el partit a la gent, a la ciutadania, i és això en el que ha estat treballant des de que va començar el seu mandat. Accent ha respost a l'oferiment d'Esquerra d'obrir el partit cap al conjunt de la societat civil de Badalona, en una nova manera de fer política que suposarà un relleu clar en els procediments i en les persones, i un exemple a seguir que es pretén que sigui seguit per tothom. Especialment també per aquells que aglutinen el poder des de fa més temps a la nostra ciutat. La il·lusió i les ganes de treballar en un moment ben delicat de la història de Badalona fan d'aquesta proposta, la més fresca i engrescadora que anirà als comicis del mes de maig de l'any vinent, fugint del popular "més del mateix". Des d'Accent, es proposen quatre punts bàsics com a punt de partida: 1. Des de l'experiència de la gent vinculada al món civic de la ciutat, i des de la diversa procedència professional d'aquesta gent, incorporar al debat polític de lesproperes eleccions aquestes noves cares per a contruir de forma clara i exigent una nova Badalona. 2. Ajudar a cercar punts de trobada entre les forces catalanistes i progressistes de la ciutat en base a: la cohesió social, la competitivitat econòmica i el model de ciutat, i la cultura i la participació ciutadana.

Mateu Chalmeta

El Museu de Badalona reinventat s'inaugura aquest divendres

A les acaballes ja de la Capital de la Cultura Catalana, just el dia en què s'aprofitarà per fer el relleu a la que l'any vinent ostentarà aquesta dignitat, la parròquia d'Escaldes-Engordany, a Andorra, i es clourà la CCC Badalona 2010, tindrà lloc un dels actes més importants del projecte badaloní d'enguany, i probablement una de les notícies culturals més importants de tot el mandat: la reobertura del Museu de Badalona, amb la connexió Termes-Decumanus ultimada i la plena actualització de les instal·lacions i les activitats al segle XXI. En concret, divendres 17 de desembre a les 17:30, a la sala d'actes del Museu de Badalona, tindrà lloc la cerimònia de clausura de la CCC Badalona 2010 i es produirà el relleu d'aquesta en la parròquia d'Escaldes-Engordany, abans esmentada, amb la visualització d'un vídeo-resum del que ha significat per a badalona lluïr aquesta dignitat amb l'amenització d'algunes actuacions musicals. Aquest acte, obert a la ciutadania fins omplir l'aforament, vindrà acompanyat de la presentació de les Termes i el Decumanus de Baetulo a les 18:30. Aquest acte es tindrà lloc a l'aire lliure, a la zona del carrer Termes Romanes amb el vestíbul del Museu. Després dels parlaments, hi haurà la visita inaugural oberta a tothom, on es podrà visitar l'espai arqueològic. De fet, les portes obertes seguiran fins a finals d'any per a què tota la ciutadania pugui reivindicar la seva badalonitat amb aquest nou espai que revoluciona el paisatge romà de tot Catalunya.

Guixeres

El districte 3 inaugura una instal·lació molt esperada

El districte 3, regit pel republicà Mateu Chalmeta, ha inaugurat aquest diumenge un equipament molt desitjat tant pel jovent com per la gent a Badalona que es dedica al món de l'skate. En total, el polígon de les Guixeres inaugura 5.000 metres quadrats de superfície dedicats a la pràctica tant de l'skate com d'altres modalitats, també relacionades amb la bicicleta de muntanya, el patinatge... etcètera. L'espai, a més, pretén ser un punt de trobada internacional de campionats, meetings, exhibicions i d'altres, tot esdevenint el primer pas per esdevenir un referent en aquest camp.

JERC

Les JERC Barcelonès Nord / Maresme aixequen la barrera del peatge d'Arenys

El final de l'allargassat pont ha coincidit amb la represa de l'activitat reivindicativa de les JERC, que dimecres va aplegar trenta militants al voltant del peatge d'Arenys. La protesta també va incloure el diputat d'ERC, Pere Aragonès, que va reclamar "consens amb el territori" abans de prioritzar projectes com ha estat el cas de la Ronda del Maresme, que ja ha recollit un munt d'al·legacions de pobles del baix maresme demanant-ne la retirada, en el període d'exposició. La trentena de militants de les JERC van aixecar la barrera del peatge durant vint minuts. "La gratuïtat dels peatges de la C-32 ha d'anar abans que la construcció de nous vials".

violència de gènere

Les JERC Badalona manifesten el seu rebuig a la violència de gènere

Dinou espelmes dins la silueta d’una dona pintada amb guix al terra de La Rambla de Badalona van servir a les JERC Badalona, el passat 25 de novembre, per mostrar el seu rebuig davant la violència masclista. Sota el lema “19 dones assassinades per violència de gènere, prou!” els militants de les JERC repartien el seu manifest en el que demanen l'eradicació de qualsevol forma de violència envers les dones i encoratgen tota la societat civil a mostrar una tolerància zero envers qualsevol manifestació de violència. Així mateix els membres de les JERC van convidar a la gent que era al carrer a sumar-se al silenci en memòria d’aquestes dinou dones mortes arreu dels països catalans en mans de la violència de gènere. D’aquesta manera, les JERC, van mostrar, un cop més, el seu compromís de seguir treballant per una Badalona i uns Països Catalans on l'eliminació de la violència masclista sigui, algun dia, una fita acomplerta .

Ernest Benach

El Cor de Marina s'omple de raons per votar Esquerra a Badalona

Anna Simó i Ernest Benach han estat dimarts els protagonistes de l’acte central de campanya d’Esquerra a Badalona. La portaveu del partit ha afirmat que la independència és l’únic camí a seguir, ja que Espanya ja ha demostrat que no vol la via federalista. Per la seva banda, el president del Parlament ha remarcat que la presència d’Esquerra al govern ha estat positiva per la política catalana. Durant l’acte, celebrat al Cor de Marina, Simó ha recordat que les institucions de l’Estat van retallar àmpliament l’Estatut pactat el 30 de setembre de 2005, que s’apropava a les tesis federalistes, així que aquesta via no és possible. A més, ha destacat que “si a Catalunya hi ha pocs federalistes, a Espanya no n’hi ha cap”. La parlamentària ha donat la benvinguda a aquells que ara aposten pel concert econòmic. Segons Simó, quan Ramon Trias Fargas (CiU) ja el 1979 s’afegia a les tesis d’Esquerra, que reclamava incloure el concert a l’Estatut de Sau, va advertir de l’asfíxia que suposaria per a Catalunya l’Estat de les Autonomies, i així ha estat. No obstant això, el seu propi partit no li va fer costat i ara la proposta de Puigcercós de caminar junts cap al concert i reclamar el referèndum un cop Madrid ho tombi és la proposta que recull millor l’esperit del 10J. Pel que fa a Ernest Benach, ha lloat que Esquerra hagi format part del govern, ja que d’aquesta manera “ha aconseguit entrar i trencar el cercle de les cent famílies que, com una oligarquia, han gestionat sempre l’autonomia catalana des de tots els àmbits”. A més, ha afegit que “això ha provocat un punt d’inflexió i un canvi de percepció de la política”. El número 2 a les llistes per Barcelona no ha tingut cap problema en afirmar que la gestió d’Esquerra al govern durant els últims 7 anys no ha deixat marge de dubte. L’acte, organitzat per Esquerra Barcelonès Nord, ha comptat també amb els dos candidats de la comarca. El número 14 a les llistes, Mateu Chalmeta, ha situat Catalunya en una cruïlla, on uns trien un federalisme que no existeix passada la frontera de l’Ebre, l’immobilisme o el retrocés, d’altres la indefinició i el marejar la perdiu i finalment el camí que escullen els valents: fer decidir a la gent què és el que volen ser.