ERC Badalona

Notícia

ERC Avancem-MES proposa implementar els contenidors intel·ligents a Badalona per millorar la recollida selectiva de residus

Segons les dades publicades avui per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Badalona és actualment el 5è municipi per la cua en recollida selectiva, amb una ràtio inferior al 30% l’any 2019. Aquesta ràtio es troba lluny dels objectius de la Unió Europea d’assolir el 50% i el 60% els anys 2020 i 2030, respectivament. També es troba lluny del full de ruta que fixa el Programa Metropolità de Prevenció i Gestió de Recursos i Residus Municipals 2019-2025 (PREMET25).

Actualment, l’AMB treballa amb dues estratègies per incrementar la recollida selectiva: el porta a porta i els contenidors intel·ligents. Caldria que aprofitant el nou contracte de neteja que s’haurà de negociar properament, es posi sobre la taula mecanismes per impulsar la recollida selectiva a Badalona.

Els contenidors intel·ligents són contenidors com els 5 habituals (brossa, orgànica, vidre, paper i plàstic) però que no tenen lliure accés sinó que s’obren amb una targeta identificativa que permet llençar-hi la brossa. Això fa possible poder fixar horaris d'obertura i incorporar sistemes de taxes i bonificacions en funció de la producció de residus i del grau de recollida selectiva. En fases més avançades es pot estudiar l'ús de bosses amb xips que permetrien un monitoratge del grau de reciclatge dut a terme per la ciutadania.

Tal com ha explicat el portaveu del grup d'ERC Avancem-MES, Alex Montornès:

"Venim d'un model de reciclatge que es basa en el voluntariat de l’usuari però que no és suficient per assolir els objectius que fixa la Unió Europea. Els contenidors intel·ligents permeten fer corresponsable a la ciutadania de la generació de residus i de la necessitat d'assolir el residu 0".

Alguns municipis com El Papiol, Barcelona o Castelldefels ja estan implementant polítiques en aquest sentit.

El grup municipal d’ERC Avancem-MES ja ha entrat una instància per tal de demanar quines polítiques té programades el govern municipal per incrementar la recollida selectiva a la ciutat, que es treballi amb el grup republicà per incorporar aquestes propostes en el nou contracte de neteja i que l’Ajuntament de Badalona presenti un projecte a la convocatòria FEDER vigent per realitzar una prova pilot amb contenidors intel·ligents al municipi.