ERC Badalona

Notícia

Esquerra Republicana proposa una posada al dia de les mesures per lluitar contra el canvi climàtic i a favor del medi ambient a Badalona

A nivell local, els ajuntaments tenen una de les eines més valuoses per potenciar i afavorir les accions ambientals. Per exemple, en l’àmbit de les energies renovables, potenciar vehicles amb menor contaminació o bé amb la prevenció, reducció i reciclatge dels residus a favor d’una economia sostenible i saludable.

A Badalona actualment ja hi ha algunes mesures implementades, però que cal adaptar-les a la situació actual. Especialment en un context d’emergència climàtica, en el qual les mesures fiscals ambientals s’han de posar al servei d’una millor relació amb el medi ambient i a favor de la lluita contra el canvi climàtic. 

En aquest sentit, el grup municipal d’ERC Avancem-MES ha presentat una proposta de moció al Ple de setembre per actualitzar les mesures fiscals ambientals a Badalona, mitjançant bonificacions als impostos municipals, així com la incorporació de la taxa d’escombraries.

Els republicans proposen incrementar la bonificació actual de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) a 5 anys per equiparar Badalona a altres municipis com Tiana, Torrelles de Llobregat, Pallejà, Sant Cugat del Vallès o Molins de Rei, a més d’establir una nova bonificació de l’IBI en funció de la classificació energètica de l’immoble. És a dir, un habitatge de tipus A tindria una bonificació superior a un G. Aquesta mesura hauria d’anar acompanyada d’una línia de subvencions per incentivar la millora de l’eficiència energètica dels habitatges.

Pel que fa a l’Impost dels Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM), ERC proposa establir una bonificació a la quota de l’IVTM del 75% pels vehicles que disposin de l’etiqueta ZERO de la Direcció General de Trànsit i una del 50% sobre aquells vehicles amb etiqueta ECO. A més d’un augment gradual de la quota per aquells vehicles molt contaminants en els propers 10 anys, fins a multiplicar-la per dos.

En l’impost sobre la Construcció, Instal·lacions i Obres (ICIO), els republicans proposen bonificar-lo fins el 95% per la instal·lació d’energia renovable i en obres que millorin l’eficiència energètica de l’immoble. També inclou mesures per afavorir l’autoconsum elèctric tant en habitatges com a nivell empresarial.

Finalment, els republicans proposen incorporar la Taxa d’Escombraries, donant així compliment de la Directiva Europea que afecta a tots els municipis. No obstant, en el context actual de crisi econòmica, ERC proposa una bonificació de fins el 95% amb la perspectiva d’incorporar un sistema de pagament per generació de residus i un de bonificacions per autocompostatge, ús de la deixalleria i recollida selectiva, aprofitant que cal licitar el nou contracte de neteja.