ERC Badalona

Notícia

En un auditori ple de gom a gom el president d'ERC explica que la independència ens convé a tots, inclosos els que se senten sentimentalment units a Espanya

  • Oriol Junqueras va omplir el CC La Salut
  • Eduardo Reyes, president de l'assciació Súmate
El passat divendres 11 d'octubre, Oriol Junqueras va fer una xerrada sobre "Identitat i nacions a la república catalana", al Centre Cívic La Salut. Era una visita molt esperada, després que el 8 de maig va haver d'anul·lar la conferència prevista a Badalona perquè s'havia fet un trau. Aquest cop tampoc no es trobava gaire bé per culpa d'una grip, però tot i així va convèncer el públic divers que omplia de gom a gom la sala. L'acte formava part del Cicle de conferències de tardor organitzat per ERC-Badalona.

Amb el seu estil pedagògic habitual, Oriol Junqueras va explicar  que identificar-nos amb coses diferents (un o més països; l'equip de futbol; la religió...) no impedeix que puguem fer pinya amb la resta per buscar un futur millor per a tots. "Les identitats són elàstiques perquè no entenen de fronteres; són plurals, perquè poden sumar-se les unes a les altres en la mateixa persona, i són dinàmiques, perquè evolucionen en el temps", va resumir. "Tots paguem impostos, tots portem els nens a l'escola, tots anem al metge", i això, segons ell, fa que tots compartim els mateixos objectius primordials, siguin quins siguin els nostres sentiments de pertinença.

L'experiència com a alcalde de Sant Vicenç dels Horts, de població majoria castellanoparlant, va ser una font d'anècdotes i imatges que van ajudar a entendre les seves idees. Per exemple, va explicar que al poble formen part del projecte gent que està a la colla sardanista però també d'altres que estan a la penya del Madrid. D'igual manera, a Catalunya "estem defensant conquestes del país que hem construït entre tots, vinguéssim d'on vinguéssim", i per això afirma que necessitem un Estat que hem de crear tots junts i democràticament.

Per començar, Súmate
Abans de la conferència de Junqueras va parlar Eduardo Reyes, president de l'associació Súmate, d'independentistes de cultura o llengua espanyola. En el seu discurs, directe, contundent i expressat en castellà, va explicar per què la gent que se sent molt lligada a Espanya no ha de quedar al marge del procés emancipador de Catalunya, i va deixar clar que no deixar-nos decidir és tractar-nos "com a esclaus".

La propera conferència del cicle es farà a l'associació de veïns de Bufalà el 23 d'octubre a les 8 del vespre. El ponent serà el badaloní Daniel Albalate, que parlarà sobre "Logística i infraestructura: un país ben connectat".