ERC Badalona

Totes les notícies

Mateu Chalmeta

La Magna Celebratio arrenca fort amb el remodelat Museu com a activitat estrella

La Magna Celebratio celebra enguany la setena edició amb un programa que ha anat creixent i consolidant-se com una cita imprescindible en el calendari cultural de l'any, gràcies a la tenacitat de la regidoria de cultura, liderada pel republicà Mateu Chalmeta. Enguany, l'espai recentment estrenat de les Termes-Decumanus, serà la gran novetat del programa. Un espai que ampliarà horaris coincidint amb el festival romà, que ja ha estat visitat per milers de persones des de la seva inauguració el desembre passat. D'entre els espais que també es podran visitar, com cada any, hi ha la Casa dels dofins, la Torre Vella, el Jardí de Quint Licini i el Teatre romà. De fet, la remodelació del Museu de Badalona ha resituat la nostra ciutat en un dels principals centres d'atenció del mapa romà del país. La cuina, l'artesania i d'altres activitats per a tota la família com ara els tallers i les conferències, completaran unes jornades de reconstrucció històrica, que es divideixen temàticament en: "de re piscaria", "de architectura baetulonense", "de laboribus", "de re militari"; i finalment l'espectacle "August. El primer emperador de Roma", una obra especialment pensada pel públic jove. Trobareu més informació al web de la Magna Celebratio

Homenatge popular al Mestre Fabra

Badalona homenatja el Mestre Fabra

Badalona ha retut aquest diumenge un homenatge popular Pompeu Fabra. El Mestre Fabra, va residir durant els anys de l'elaboració del Diccionari General de la Llengua Catalana a la nostra ciutat, concretament al carrer de la Mercè, per la qual cosa n'és fill adoptiu. Així, a partir del migdia, s'hi han dedicat, des d'Òmnium, unes paraules al costat del monòlit situat davant del Viver, a la plaça Assemblea de Catalunya. Després, els assistents s'han desplçat cap a la plaça Josep Cortinas on s'ha recitat el poema "El meu poble i jo", de Salvador Espriu. Finalment, la ruta ha acabat al carrer de la Mercè, a la casa en què va viure, on el regidor de Cultura, Mateu Chalmeta, entre d'altres personalitats, han descobert una placa commemorativa. El descobriment de la placa, ha anat seguit amb la interpretació de "Senyor Sant Jordi" per part de l'Orfeó Badaloní.

Mateu Chalmeta

S'aprova el Pla de Biblioteques 2011-2025

El regidor d'Esquerra Republicana, Mateu Chalmeta, ha presentat dimarts al Ple el Pla de Biblioteques 2011-2025, amb la implicació tant de la Diputació de Barcelona, com de tot el personal de l'àmbit bibliotecari de Badalona. En un document estructurat en tres parts, el Pla fa primer una revisió de la situació actual sociodemogràfica de Badalona i del seu servei de biblioteques, una comparativa amb el servei bibliotecari de municipis similars, i finalment es conclou amb una proposta d'actuació que pretén ampliar tres biblioteques i crear-ne tres més de noves durant aquests propers quinze anys. La idea és que al final siguin vuit les biblioteques que cobreixin la necessitat per àrees d'influència, de tota la ciutat. A banda, també hi haurà actuacions a municipis veïns com ara Santa Coloma, de les que els ciutadans propers de Badalona se'n podran beneficiar. Chalmeta va lamentar que finalment Iniciativa fos l'únic grup que no donés suport a una demanda ciutadana tan important.

Esquerra Badalona, Museu de Badalona

Èxit de convocatòria d'Esquerra diumenge al Museu

Esquerra Badalona va promoure una visita al Museu de Badalona ahir diumenge al migdia per tal de donar a conèixer la joia de la ciutat: l'espai soterrat de 3.400 metres quadrats que ha resultat de la connexió de les Termes i el Decumanus; una obra col·losal que s'ha culminat -després d'anys d'esforços des del Museu-, sota el lideratge del regidor d'Esquerra, Mateu Chalmeta, al capdavant de la regidoria de Cultura i Patrimoni. El tour que ha organitzat Esquerra a l'espai museístic, ha aplegat cinquanta persones sota la guia de la subdirectora del Museu, Margarida Abras. La visita ha produït un sentiment d'admiració general entre els assistents donada la magnitud del resultat final: un Museu de Badalona que se situa plenament a la primera línia dels museus del segle XXI; una situació que beneficiarà la promoció i la imatge de Badalona a l'exterior, ben lluny de les polítiques de desprestigi i el treball d'alguns per la degradació intencionada de la ciutat.

Mateu Chalmeta

Mateu Chalmeta assisteix a l'inauguració de la Capital de la Cultura Catalana a la parròquia d'Escaldes-Engordany

Dissabte 22 de gener, el regidor de Cultura d'Esquerra, Mateu Chalmeta, va assistir a la inauguració de la CCC 2011 a la parròquia andorrana d'Escaldes-Engordany. L'acte va simbolitzar el relleu de Badalona, que ha ostentat aquesta honorabilitat durant l'any 2010. L'acte, celebrat a la sala d'actes del Prat del Roure d'Escaldes-Engordany, va representar l'expectacle "Química, maridatge del passat i del present de la nostra cultura", sota la direcció d'Ester Nadal (Escena Nacional Andorrana), i Ggerard Claret (director artístic de l'Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra), i la participació de vuitanta artistes andorrans; amb l'objectiu de promoure les formacions i iniciatives de l'Estat. Podeu seguir la CCC Escaldes-Engordany 2011 al web www.e-e2011.ad

Josep Santilari Pere Santilari

L'obra de Josep i Pere Santilari, en una exposició al Museu

El regidor d'Esquerra, Mateu Chalmeta, assistirà avui dijous a la inauguració de l'exposició dels germans bessons al Museu de Badalona, sota el nom de "Josep i Pere Santilari. Retrospectiva". En aquesta exposició es podran veure diverses pintures que habitualment no són visibles pel gran públic ja que pertanyen a col·leccionistes privats i, a més, vindrà acompanyada d'un catàleg amb text d'Antoni Puigverd que analitza l'obra dels pintors. Els mateixos autors, seran presents els diumenges 6 de febrer i 6 de març a les 11 del matí en una visita guiada per ells mateixos. La resta d'horaris de visita són de dimarts a divendres de 17:00 a 20:00, dissabtes de 10 a 14 i de 17 a 20, i diumenges només al matí de 10 a 14.

Mateu Chalmeta

Èxit absolut en la reobertura del Museu de Badalona

Divendres a la tarda, aprofitant la cloenda de la Capital de la Cultura Catalana, i el relleu d'aquesta en el Cònsul General del Comú d'Escaldes-Engordany a Andorra, la regidoria de Cultura, encapçalada pel republicà Mateu Chalmeta, va poder presentar també davant d'una gran espectació ciutadana, el nou espai Termes-Decumanus. Amb un discurs en clau molt positiva, "estem arrelats al futur" com deia en Mateu Chalmeta, la també renovada sala d'actes del Museu de Badalona va ser l'escenari del traspàs de capitalitat cultural. Durant l'acte va haver-hi dues actuacions de components de la Murtra Ensemble i també la projecció d'un vídeo amb els fets més destacats que hem pogut gaudir aquest any; des de la programació de més d'un miler i mig d'actes fins a la consolidació d'un model municipal cultural que aglutinarà la gestió dels tres teatres de la ciutat, amb una inversió en obres de millora inclosa en el cas del Blas Infante i el Principal. Tot seguit, l'acte més esperat pels ciutadans que es van aplegar a les portes del Museu de Badalona, a l'exterior: la inauguració de l'anhelada connexió de les Termes i el Decumanus amb un recorregut de prop de 400 metres per la fascinant Baetulo. Cal dir que fins la jornada de reis, hi haurà visites gratuïtes al nou espai, per a què tothom tingui l'oportunitat de conèixer un dels motius de més orgull badaloní, i una de les tasques (museïtzar tot aquest espai) més ben gestionades del mandat.

Mateu Chalmeta

El Museu de Badalona reinventat s'inaugura aquest divendres

A les acaballes ja de la Capital de la Cultura Catalana, just el dia en què s'aprofitarà per fer el relleu a la que l'any vinent ostentarà aquesta dignitat, la parròquia d'Escaldes-Engordany, a Andorra, i es clourà la CCC Badalona 2010, tindrà lloc un dels actes més importants del projecte badaloní d'enguany, i probablement una de les notícies culturals més importants de tot el mandat: la reobertura del Museu de Badalona, amb la connexió Termes-Decumanus ultimada i la plena actualització de les instal·lacions i les activitats al segle XXI. En concret, divendres 17 de desembre a les 17:30, a la sala d'actes del Museu de Badalona, tindrà lloc la cerimònia de clausura de la CCC Badalona 2010 i es produirà el relleu d'aquesta en la parròquia d'Escaldes-Engordany, abans esmentada, amb la visualització d'un vídeo-resum del que ha significat per a badalona lluïr aquesta dignitat amb l'amenització d'algunes actuacions musicals. Aquest acte, obert a la ciutadania fins omplir l'aforament, vindrà acompanyat de la presentació de les Termes i el Decumanus de Baetulo a les 18:30. Aquest acte es tindrà lloc a l'aire lliure, a la zona del carrer Termes Romanes amb el vestíbul del Museu. Després dels parlaments, hi haurà la visita inaugural oberta a tothom, on es podrà visitar l'espai arqueològic. De fet, les portes obertes seguiran fins a finals d'any per a què tota la ciutadania pugui reivindicar la seva badalonitat amb aquest nou espai que revoluciona el paisatge romà de tot Catalunya.

Ernest Benach

El Cor de Marina s'omple de raons per votar Esquerra a Badalona

Anna Simó i Ernest Benach han estat dimarts els protagonistes de l’acte central de campanya d’Esquerra a Badalona. La portaveu del partit ha afirmat que la independència és l’únic camí a seguir, ja que Espanya ja ha demostrat que no vol la via federalista. Per la seva banda, el president del Parlament ha remarcat que la presència d’Esquerra al govern ha estat positiva per la política catalana. Durant l’acte, celebrat al Cor de Marina, Simó ha recordat que les institucions de l’Estat van retallar àmpliament l’Estatut pactat el 30 de setembre de 2005, que s’apropava a les tesis federalistes, així que aquesta via no és possible. A més, ha destacat que “si a Catalunya hi ha pocs federalistes, a Espanya no n’hi ha cap”. La parlamentària ha donat la benvinguda a aquells que ara aposten pel concert econòmic. Segons Simó, quan Ramon Trias Fargas (CiU) ja el 1979 s’afegia a les tesis d’Esquerra, que reclamava incloure el concert a l’Estatut de Sau, va advertir de l’asfíxia que suposaria per a Catalunya l’Estat de les Autonomies, i així ha estat. No obstant això, el seu propi partit no li va fer costat i ara la proposta de Puigcercós de caminar junts cap al concert i reclamar el referèndum un cop Madrid ho tombi és la proposta que recull millor l’esperit del 10J. Pel que fa a Ernest Benach, ha lloat que Esquerra hagi format part del govern, ja que d’aquesta manera “ha aconseguit entrar i trencar el cercle de les cent famílies que, com una oligarquia, han gestionat sempre l’autonomia catalana des de tots els àmbits”. A més, ha afegit que “això ha provocat un punt d’inflexió i un canvi de percepció de la política”. El número 2 a les llistes per Barcelona no ha tingut cap problema en afirmar que la gestió d’Esquerra al govern durant els últims 7 anys no ha deixat marge de dubte. L’acte, organitzat per Esquerra Barcelonès Nord, ha comptat també amb els dos candidats de la comarca. El número 14 a les llistes, Mateu Chalmeta, ha situat Catalunya en una cruïlla, on uns trien un federalisme que no existeix passada la frontera de l’Ebre, l’immobilisme o el retrocés, d’altres la indefinició i el marejar la perdiu i finalment el camí que escullen els valents: fer decidir a la gent què és el que volen ser.