ERC Badalona

Totes les notícies

El Ple de febrer dona llum verda al PDU de les Tres Xemeneies i denuncia el cas dels nens robats a Badalona

El Ple ordinari del mes de febrer va aprovar, en al part resolutiva, el PDU de les Tres Xemeneies, que permetrà «donar centralitat a l’Eix Besòs, amb una proposta innovadora, potent en clau de país i que permet millorar infraestructures», en paraules del regidor Oriol Lladó. Malgrat això, des del nostre grup seguirem vetllant per per reduir al màxim l’edificabilitat a la zona de les Tres Xemeneies així com el manteniment de l’activitat econòmica que s’hi desenvolupa. També cal destacar l’aprovació del Pla local d'igualtat per a la diversitat afectiva, sexual i de gènere (2019-2023). D’aquesta manera es continua avançant cap a la igualtat de drets i oportunitats de tota la ciutadania de Badalona. En l’apartat de mocions, el grup municipal d’ERC Avancem-MES, juntament amb el d’ICV-EUiA va donar veu a la presidenta a l’entitat SOS Bebès Robats, que a través de la seva presidenta a Catalunya, la badalonina Adelina Ruiz, va denunciar els nombrosos casos de nens robats entre els anys 40 i 80, també, a la nostra ciutat. En aquest sentit, va demanar als grups polítics que es comprometin més i passin, en aquest assumpte, de les paraules als fets. Finalment, cal subratllar que la moció de C’S contra qualsevol mena d’indult envers els presos polítics, només va tenir suport del PP de Garcia Albiol. La resta de grups hi van votar en contra amb contundència.

El Ple reprova Garcia Albiol per un tuit xenòfob i dona llum verda a la cessió dels terrenys per a les futures escoles Ventós Mir i Badalona Port a la Generalitat

El Ple ordinari del mes de novembre va començar amb la lectura d’una declaració institucional contra la violència vers les dones. En la part resolutiva es va aprovar la protecció de l’espai natural per sobre la B-20 i del Turó de l’Enric, traient-ne l’edificabilitat. Així, continua avançant el planejament urbanístic vinculat amb Can Colomer incrementant el sol públic. Ara caldrà buscar el màxim consens amb els veïns i veïnes per tal que continuï endavant. En l’àmbit social es va aprovar l’Addenda 2018 al Contracte Programa de Serveis Socials, signat amb la Generalitat. Gràcies a això es podran contractar 24 professionals que s’afegiran als ja existents. També es van aprovar les bases reguladores d’ajuts al lloguer per a joves, negociades per l’anterior govern. Pel que fa a les millores en educació, es va donar llum verda a la cessió dels terrenys municipals on s’han de construir les futures escoles Ventós Mir i Badalona Port, a Generalitat. Un pas més que permetrà avançar en la millora de l’educació pública a la nostra ciutat. Aquesta cessió es va poder fer gràcies a la feina feta per l’anterior govern. En l’apartat de mocions es va aprovar amb ampli consens l’impuls a la peatonalització del carrer Francesc Layret, una oportunitat que ajudaria, entre altres coses, a millorar la salut pública i el teixit comercial de la ciutat. La moció més rellevant va ser, però, la reprovació, per part del Ple, al regidor Xavier Garcia Albiol, per un tuit xenòfob on vinculava persones migrants i agressions sexuals, en al·lusió als fets que van tenir lloc fa unes setmanes a la veïna ciutat de Santa Coloma de Gramenet. La major part d’intervencions van condemnar les manifestacions racistes per part d’un càrrec electe de l’Ajuntament de Badalona. Però Garcia Albiol, malgrat les diverses peticions de rectificació durant el debat de la moció, és va negar a a retirar el tuit.  

El Ple Municipal aprova una solució per a la Fundació Badalona Capaç

El passat Ple d’octubre es va aprovar un nou conveni amb la Fundació Badalona Capaç que representarà importants guanys per a Badalona. D’una banda, la institució disposarà d’un nou centre ocupacional a Pomar. De l’altra, amb el conveni, s’aconsegueix incrementar el lloguer social a la ciutat amb la construcció de 100 pisos gestionats per l’Incasol a Congrés i es guanya un centre de dia a Pomar. En la part resolutiva també es va avançar en la construcció del lateral de la C-31, aprovant la caducitat del dret de reversió d'unes finques a Casas i Amigó que permetrà desbloquejar la construcció d'un bloc d'habitatges pels afectats de l'ARE de Sant Crist. En l’apartat de mocions es va aprovar la iniciativa impulsada pel nostre grup municipal per a la creació d’una comissió de seguiment de la redacció del Pla Director Urbanístic, i així solucionar els efectes de barrera arquitectònica i social que representa la C-31 al seu pas per Badalona. La voluntat de convertir l’autopista en una via amable, minimitzant el seu impacte negatiu, a més de ser un projecte compartit amb la conselleria de Territori, també ha de comptar amb les diferent sensibilitats presents al Ple Municipal. Altres mocions rellevants van ser la que instava a reduir el trànsit al carrer d'Enric Borràs, una justa reivindicació dels veïns que cal encarar, i la que donava suport als actes del 80è aniversari del comiat de les Brigades Internacional (que va compta amb el vot contrari del PP de Xavier Garcia Albiol). En l’apartat de precs i preguntes, el grup municipal d’ERC Avancem-MES va demanar al govern municipal que contestés les preguntes sobre temes importants de ciutat que ha anat fent els darrers mesos, tant en sessió plenària com entrades per registre.

7 respostes ràpides sobre la qüestió de confiança a Badalona

1. Què va passar al ple de Badalona del dia 7 de maig? Ahir dimarts 7 de maig, el govern municipal de Badalona, que té 10 dels 27 regidors del ple, i està format per Guanyem Badalona (5), ERC-Avancem (3) i ICV-EUiA (2), va perdre la qüestió de confiança vinculada a l’aprovació del pressupost de 2018 que va plantejar l’alcaldessa fa uns dies. Era d’esperar. Els mateixos partits que van votar NO a l’aprovació inicial dels comptes el passat mes d’abril han votat negativament a la qüestió. Respecte el ‘pacte d’investidura’, l’alcaldessa i el seu govern han perdut la confiança dels tres regidors del PSC i de qui ja no la tenia, els 10 del PP i el regidor de C’s. 2. I ara què? Els partits que han votat no a la confiança a l’alcaldessa tenen un mes per presentar una moció de censura al secretari muncipial: aquesta moció ha de tenir un candidat disposat a liderar i 14 regidors darrera comprometent-se per avançat a donar-li suport. Si passat aquest període de temps no han estat capaços de bastir la candidatura alternativa, el dictamen al qual anava associada la qüestió de confiança s’aprova automàticament, en aquest cas el pressupost municipal. I, sí, el govern continua. Ja no es pot tornar a presentar una qüestió de confiança ni una moció de censura. 3. Té opcions de prosperar la moció de censura? L’opció de la moció de censura els partits de l’oposició han tingut tres anys per desplegar-la, i fins ara, malgrat haver viscut segurament moments més propicis, han decidit no treure-la del calaix de forma efectiva. Per quin motiu ho haurien de fer ara? De moment, tant el PP com el PSC han posat com a condició liderar el govern, cosa que invalidaria el fet que pogués prosperar, perquè una de les dues parts ha de cedir i totes elles, a un any de les eleccions, tenen massa a perdre i poc a guanyar. En el ple, els seus dos líders, Xavier Garcia Albiol van expressar la seva voluntat d’iniciar converses… avui mateix.

El Ple dona suport a Proactiva Open Arms i desbloqueja, de forma condicionada, la subvenció al bàsquet base de la Penya

El Ple ordinari d’aquest mes, celebrat el passat dimarts 20 de març, va començar amb la lectura d’una declaració institucional, per part de l’alcaldessa, en defensa de l’ONG badalonina Proactiva Open Arms. L’organització, que fa una tasca admirable i reconeguda, ha estat perseguida per la justícia italiana acusada d’afavorir la immigració clandestina i d’associació criminal. ERC Badalona, un dels grups promotors de la declaració que finalment es va impulsar amb un acord de tot el Ple, rebutja aquestes acusacions . Entre les mesures aprovades pel Ple, cal destacar la catalogació com a edifici d’interès històric i artístic la Parròquia de Sant Jaume i l’adjudicació del futur hotel del port. Mesura, aquesta darrera, important en tant que facilita la construcció de l’equipament hoteler; fet que permetrà disposar de recursos per continuar l’obra del canal del Gorg. Un menció especial mereix l’aprovació de l’autorització de la subvenció a la Fundació de la Penya per un projecte de promoció del bàsquet base. Aquesta, queda condicionada a una bestreta al 50% i unes garanties de transparència i rendiment de comptes, valorant, sempre, l’interès públic. En l’apartat de mocions cal posar de relleu l’aprovació del text en defensa de l’escola catalana i el model d’immersió lingüística i la moció que demanava la millora de la xarxa elèctrica a Sant Roc, un barri amb un elevat grau de pobresa energètica i moltes deficiències. En aquest sentit cal un Parlament que faci lleis per ajudar a les persones i un estat a favor de la gent i no pas en contra. Finalment assenyalar l’aprovació d’una moció de suport al drets del poble Saharaui, que ERC Badalona entén que s’ha de fer extensiu a tots els pobles; també el català.  

El Ple aprova el contracte programa de Serveis Socials, que permetrà 24 noves incorporacions per reforçar la bona feina dels professionals de la casa

El Ple ordinari del més de novembre es va iniciar amb la lectura, per part de l’alcaldessa, del manifest contra la violència masclista, convertit en declaració institucional per unanimitat. En la part resolutiva es van aprovar diverses mesures rellevants per a la ciutat. Una d’elles, la congelació de l’IBI que busca frenar els efectes contra la població de la pujada del 4% que va decretar el govern del PP, va poder prosperar finalment, després que fos frenada en l’anterior Ple. També van veure la llum verda diversos préstecs (un dels quals, de 3 milions d’euros, amb Caixa d’Enginyers), que permetran disposar dels 8 milions destinats a la creació del parc d’habitatge social de Badalona. En l’àmbit urbanístic cal destacar l’ampliació de 2.200 m2 de zona verda a la Mora i l’aprovació del pla especial de Maristes, que facilitarà la recuperació per a la ciutadania de noves parts de la ciutat romana a la zona de Via Augusta amb carrer del Temple. Potser la millor notícia d’aquest Ple, però, va ser l’aprovació del contracte programa de Serveis Socials, que va tirar endavant gràcies a l’acord amb el Departament d’Afers Socials de la Generalitat (liderat per la consellera Bassa, avui empresonada). Aquesta iniciativa permetrà reforçar la plantilla municipal amb la contractació de 24 nous treballadors i treballadores a l’àmbit, fet que ajudarà a millorar la bona tasca d’uns Serveis Socials sovint desbordats pel volum de feina i els pocs treballadors disponibles. D’aquesta manera, es pretén revertir les retallades del PP, que pràcticament van desmantellar el servei. En l’apartat de mocions, es van aprovar dues propostes en les quals participava ERC. D’una banda la moció que aposta per reduir la contaminació de l’aire a la zona del Front Marítim, a iniciativa de diverses associacions de veïns, com la del Front Marítim i la de la Mora i Port. De l’altra, la que defensava la Renda Garantida de Ciutadania com una de les grans conquestes socials dels últims temps i  les millores en la seva gestió i aplicació.

Un Ple de setembre excepcional, marcat per la repressió de drets i llibertats a Catalunya

El primer Ple ordinari després de l’estiu, no ha estat com els altres. S’ha desenvolupat en un ambient tens, provocat per la repressió que, en matèria de llibertat d’expressió i drets civils bàsics, l’estat espanyol està duent a terme al nostre país i a la nostra ciutat. Malgrat això, el govern de Badalona no ha deixat de fer la seva feina; fet que es va traduir en la  diverses mesures que va tirar endavant en la part resolutiva. Una de les més remarcables va ser l’aprovació del Pla Director de Joventut per al període 2017-2021, que permetrà impulsar millors polítiques per al jovent del nostre municipi. Pel que fa a les mocions, hem de lamentar l’aprovació de tres iniciatives contra el referèndum de l’1 d’octubre presentades per PP, C’S i PSC, fet que va posar de relleu l’estat d’excepció que vivim en aquests moments i les dificultats dels partidaris de les urnes i els vots per desenvolupar una campanya de forma normal, atacats per aquells que volen impedir l’exercici de la democràcia a Badalona.  Mentre es desenvolupava el Ple, la situació d’excepcionalitat també es vivia a la plaça de la Vila, amb un acte organitzat pels partits d’esquerres a favor que els ciutadans de Badalona expressin el seu vot a les urnes el proper 1 d’octubre. Per part d’ERC hi va intervenir el diputat al Parlament Roger Torrent, que va animar a votar i guanyar, no només per a encarar un futur millor pels catalans, sinó també per millorar les condicions de vida de les classes populars de l’estat espanyol, víctimes, també, de les polítiques totalitàries del PP.    

El PP d'Albiol i C'S fracassen vetant el dret a vot dels badalonins

El Ple ordinari del més de juny va començar amb la lectura de la declaració institucional a favor de les persones LGTBI per part de l’alcaldessa de Badalona. A la part resolutiva es va aprovar definitivament la declaració de bé cultural d'interès local de la part de la Sala de Turbines de les Tres Xemeneies. Un fet significatiu per a la ciutat i per al conjunt de la comarca. I, per primer cop en anys, es va iniciar la recuperació de sol industrial amb el rescat d’una parcel·la que s’incorpora al patrimoni municipal per tal de potenciar aquest àmbit. En l’apartat de mocions, a petició de la Taula de la Mobilitat, és va aprovar un text que demanava el perllongament de la L1 del metro, des de Santa Coloma fins al centre de Badalona. Així, es sol·licitava al govern del país que prioritzés una inversió amb un ampli retorn social, ja que afectaria una àrea de població de més de 60.000 persones. Cal destacar, també, el fracàs de Xavier Garcia Albiol, líder del PP, en quedar-se sol en una moció que presentava juntament amb C’S i que pretenia que l’Ajuntament de Badalona dificultés la realització del referèndum convocat pel govern de la Generalitat per al proper 1 d’octubre. La moció formava part d’una estratègia a escala metropolitana que no està reeixint. El govern municipal de Badalona va mostrar el seu compromís amb el dret de la ciutadania a expressar-se a les urnes i va rebutjar les pretensions d’Abiol, que no va rebre prou suport al Ple. Aquesta és una bona notícia per Badalona, que manté la voluntat democràtica de votar lliurement el futur del país del qual forma part.  

El Ple aprova el nou conveni entre l'Ajuntament i el C.F. Badalona i es compromet a dignificar la plaça de l'Alcalde Xifré

El primer Ple de l’any va començar, com ha estat habitual en aquesta legislatura, amb un minut de silenci per les víctimes de la violència contra les dones. Seguidament i ja en la part resolutiva, es van aprovar diverses mesures importants, com la inversió de prop d’un milió d’euros en polítiques contra l’atur, l’esperat conveni entre l’ajuntament i el C.F Badalona, la partida especial que ha de permetre la restauració del pont del petroli -força malmès pel temporal de la setmana passada- o la tramitació dels plusos de la Guàrdia Urbana, que han d’ajudar a avançar cap a un nou model policial a la nostra ciutat. En l’apartat de mocions podem destacar l’aprovació, amb l’abstenció del PP, de la iniciativa de l’Associació Cultural Alcalde Xifré, que demanava que es dignifiqués la plaça que porta el seu nom i que es donés suport institucional a la commemoració del seu afusellament el 15 de febrer. Així s’hi va comprometre el primer tinent d’alcaldia Oriol Lladó, que va recollir la petició de l’entitat. També va ser rellevant l’aprovació de la moció que presentava el nostre grup, juntament amb el del PSC, per tal que el Ple s’adherís a la campanya “casa nostra és casa vostra” d’acollida de refugiats. Malauradament, no va ser possible que el text es convertís en declaració institucional, a causa de l'oposició del PP. Finalment, un dels aspectes negatius del passat Ple, que no podem deixar de lamentar, va ser la manca d’acord per tal que l’ajuntament es presenti, en tant que acusació particular, en casos d’agressions xenòfobes i racistes, com les que va patir la companya Fàtima Taleb la setmana passada. Actituds frívoles com les del PP no ajuden a evitar la normalització del racisme entre la ciutadania i dificulten la tasca per poder-la combatre.