ERC Badalona

Totes les notícies

Els grups municipals d'ERC Badalona, Guanyem BDN en Comú i ICV-EUiA donen suport a la manisfestació del proper dissabte a Sant Roc i presentaran una moció al Ple proposant mesures per fer front a la pobresa energètica

Els grups municipals d'Esquerra Republicana de Catalunya, Guanyem Badalona en Comú i Iniciativa per Catalunya Els Verds i Esquerra Unida i Alternativa, davant del lamentable incendi que va patir Sant Roc el 5 de gener passat, i tenint en compte algunes reaccions polítiques posteriors, volem anunciar el següent:   -Que presentarem una moció conjunta el el proper Ple ordinari del mes de gener en què proposarem mesures per fer front a la pobresa energètica i minimitzar els riscos per la seguretat.   -Que donem suport i participarem a la manifestació que sota l’eslògan “La pobresa mata” han convocat diverses entitats ciutadanes per demà dissabte a les 17h a Sant Roc.

ERC-Avancem-MES denuncia que els acords amb empreses subministradores en matèria de pobresa energètica suposaran una sobrecàrrega difícil de suportar pels Serveis Socials municipals

L’Ajuntament de Badalona acaba d’anunciar la signatura d’un conveni amb Agbar en matèria de pobresa energètica. En aquest sentit, ERC-Avancem-MES considera que és positiu que el nou govern continuï buscant la millor manera de col·laborar en benefici de la ciutadania, tal com va fer l’anterior, però en paraules de l’exregidora de Serveis Socials Agnès Rotger, «ens preocupa que això suposarà una sobrecàrrega als Serveis Socials, que els condemnarà a fer més tasques burocràtiques». I tot plegat sense canviar res de cara a la ciutadania amb problemes de vulnerabilitat, que ja estaven protegits dels talls per la Llei d’Habitatge.   Els darrers tres anys la defensa dels drets als subministraments bàsics com la llum, l’aigua o el gas han estat incessants per part de l’Ajuntament de Badalona, tan a nivell tècnic com polític. Entre gener de 2016 i març de 2018 s’han evitat més de 1600 talls de subministrament a famílies vulnerables amb impagaments. El Govern municipal va vetllar perquè les empreses complissin la Llei de l’Habitatge (llei 24/2015), exigint que informessin a l’Ajuntament de les persones que hi tenien deutes per saber si els constava la seva vulnerabilitat, i aturar així el procediment de tall.   Acompanyament i prevenció «La pobresa energètica no és res més que un aspecte de la pobresa», puntualitza Agnès Rotger, «i per tant, sempre hem tingut clar que la nostra principal funció com a administració pública és acompanyar les famílies, no pas gestionar el deute de les empreses privades que tenen guanys enormes amb el subministrament de recursos bàsics». Per això es van prioritzar accions preventives, com la que va impulsar juntament amb el departament de Consum: una campanya d’auditories energètiques a famílies vulnerables, per millorar l’estalvi energètic i prevenir la pobresa. Se’n van beneficiar 119 famílies entre 2016-17, amb un balanç molt positiu. Enguany se’n preveien 30 més. Igualment es va començar a estudiar, amb l’ajut de l’AMB, la possibilitat d’obrir una oficina municipal d’atenció en matèria energètica, per a orientar la ciutadania que tingui dubtes o dificultats en aquest àmbit.

Durant el primer trimestre de 2017 s’han evitat el tall de llum, aigua o gas a més de 1.000 famílies en situació de vulnerabilitat

L’Ajuntament de Badalona insta les empreses subministradores a assumir la seva part de responsabilitat social per a fer front a la pobresa energètica. En aquest sentit avaluarà la possibilitat d’aturar els pagaments a les empreses fins que subscriguin el conveni amb les administracions públiques contra la pobresa energètica i es facin càrrec d’almenys el 50% de les despeses.   El conveni el van impulsar el passat mes de gener la Generalitat de Catalunya, les 4 diputacions catalanes i les dues entitats municipalistes, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya. Segons aquest document, les subministradores haurien de cobrir com a mínim la meitat del cost de la pobresa energètica, inclosa la despesa que suposa per a les administracions la gestió d’aquestes situacions.   La regidora de Serveis Socials de l’Ajuntament de Badalona, Agnès Rotger, ha manifestat que “la prioritat dels ajuntaments és garantir els drets bàsics de la ciutadania, i no pas treballar perquè algunes empreses redueixin la seva morositat gràcies als diners públics”. El que sí que continuaran fent des de Serveis Socials de Badalona és informar a les companyies de quines famílies amb impagaments són vulnerables, de manera que no se’ls podrà tallar el subministrament segons la Llei d’Habitatge 24/2015. Aquestes notificacions han permès evitar 1.090 talls durant els 3 primers mesos de l’any 2017 a Badalona. L’Ajuntament garanteix que no hi ha cap família en situació de vulnerabilitat que no disposi del subministrament d’aigua potable, electricitat o gas   En aquests moments totes les empreses subministradores informen els Serveis Socials abans d’efectuar un tall, tal com indica la llei. Gas Natural ha estat l’última a complir aquest requeriment. “Gràcies a la pressió intensa i la denúncia pública hem estat un dels primers ajuntaments que hem aconseguit que Gas Natural enviés la llista i, per tant, complís aquesta llei que defensa les persones més vulnerables”, ha afirmat Rotger.

L’Ajuntament de Badalona reclama a Gas Natural que informi als serveis socials abans de fer talls de subministrament

L’Ajuntament de Badalona ha traslladat el seu malestar a Gas Natural per “incompliment reiterat” de l’obligació d’informar els serveis socials municipals abans de procedir a tallar el subministrament del servei per impagament. L’Ajuntament recorda que cal complir aquesta mesura, inclosa en la Llei de l’Habitatge, per garantir la protecció de les persones i famílies en situació de vulnerabilitat.   El Govern municipal considera que “els poders públics estan obligats a vetllar per la dignitat, la seguretat i la protecció integral de les persones, especialment d’aquelles més vulnerables com són les qui poden patir situació de pobresa energètica”. Per això, en un burofax enviat el 20 de gener a la direcció de l’empresa, l’Ajuntament sol·licita una reunió urgent amb Gas Natural a fi de corregir la situació.

Ajuntaments i el Tercer Sector escenifiquen un front comú en la lluita contra la pobresa energètica

Prop de 400 persones i 80 ponents nacionals, estatals i internacionals participen, entre avui i demà, en el I Congrés Català de Pobresa Energètica, que té lloc a la Fira Sabadell. El Congrés està organitzat pels ajuntaments de Sabadell, Barcelona i Badalona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’associació Ecoserveis i la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. El I Congrés de Pobresa Energètica s’ha organitzat com un espai de debat i reflexió entorn de la lluita contra la vulnerabilitat energètica i s’ha convocat amb l’objectiu d’oferir solucions a problemes concrets. Ofereix diverses activitats de debat i reflexió paral·leles, en què es tracten els reptes i dilemes que es presenten al voltant de la problemàtica de la lluita contra la pobresa energètica. Aquest dijous, les 7 institucions organitzadores del Congrés han fet pública una declaració institucional en la qual escenifiquen un front comú en la lluita contra la pobresa. En la presentació de la declaració institucional hi han participat: Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell; Ada Colau, alcaldessa de Barcelona; Dolors Sabater, alcaldessa de Badalona; Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona; Jaume Collboni, vicepresident de l’Àrea Metropolitana de Barcelona; Marta Garcia, presidenta d’Ecoserveis, i Oriol Illa, president de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. La declaració institucional denuncia que durant els últims 8 anys els indicadors socioeconòmics referents a les desigualtats i la qualitat de vida de la població han empitjorat a resultes de la crisi econòmica iniciada l’any 2008. En són un clar exemple la pobresa material severa, que ha passat d’un 2,3% el 2008 al 6,7% el 2015 (segons l’Idescat), o la taxa d’atur, que se situa en el 15,9% a Catalunya (segons l’EPA). Segons dades de l’Idescat, el 2015 a Catalunya hi havia 645.000 persones que manifestaven tenir dificultats per mantenir l’habitatge a la temperatura adequada.