ERC Badalona

Totes les notícies

Avui han començat el trasllat al Museu de Badalona dels dos mosaics romans trobats en les obres del lateral de l’autopista C31

Ja han començat les tasques per traslladar al Museu de Badalona dos dels mosaics trobats en les excavacions arqueològiques que es van posar al descobert durant les obres del futur lateral de l’autopista C31. S’ha optat per l’extracció dels mosaics, tot i no ser un fet habitual, per l’excepcionalitat de les peces, en un procés que s’allargarà durant uns dies amb la utilització de tècniques molt especialitzades.   Els dos mosaics que són traslladats per a ser mostrats en l’exposició permanent del Museu, a banda de la seva bellesa i el seu magnífic estat de conservació, aporten dues dades molt rellevants per al coneixement de l’antiga Baetulo. Per una banda, segons el Museu de Badalona, “es troben fets amb una tradició itàlica que ens mostren un alt estatus social de les famílies que vivien en aquestes domus, o cases benestant” i, per l’altra, afegeix “estem davant d’un dels carrers principals –cardus màximus- que ens mostra que l’antiga Baetulo tenia una dimensió més gran que la que teníem documentada”.   El mosaic més gran, fet amb la tècnica artística coneguda com a Opus sectilis té peces de marbre i pissarra, de formes geomètriques i té al costat un més petit amb el dibuix de dos peixos. La singularitat és que s’integra en un espai de culte, anomenat larari (lararium, en llatí) de més de 14m2 que estava dedicat als Lars, o déus de les llars. En aquest espai també s’ha trobat una escultura de marbre dedicada a Bacus. La singularitat és que es traslladen al Museu de Badalona el mosaic i el conjunt de larari sencer.   L’altre mosaic de magnífica conservació, també fet majoritàriament de marbre, té una decoració coneguda com a ‘flor de la vida’ que consta d’un cercle dividit en sis segments que s’entrellacen en cercles secants i es repeteixen. En trobar-se delimitat per paviment (opus signinum) es compacta amb tècniques especialitzades per poder extreure’l per sota d’una peça sencera.

El govern presenta al veïnat el pla per enderrocar l’antiga fàbrica MOBBA

L’antiga fàbrica de la MOBBA serà enderrocada. Així ho han explicat avui el primer tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àmbit de Badalona Habitable, Oriol Lladó, i la regidora del Districte 1, Laia Sabater, en el transcurs d’una reunió amb els veïns i veïnes del barri del Centre. Durant la trobada celebrada a l’edifici El Viver, també s’ha informat sobre el procés de licitació de les obres del carrer Mossèn Anton.   La proposta que el govern municipal ha exposat als veïns i veïnes en relació a l’antiga fàbrica MOBBA preveu dues fases d’actuació. La primera es durà a terme durant els propers mesos i és una mesura de contenció. Es realitzarà una intervenció per tal de garantir que els despreniments de façana que es puguin produir no arribin al carrer. D’altra banda, en el terreny de la salut pública s’ha comunicat als veïns que s’ha procedit a la desratització de la zona i que s’incidirà en el seguiment per tal de contenir la situació.   Pel que fa a l’enderrocament, aquesta mesura també es desenvoluparà per fases. La pastilla compresa entre els carrers Eduard Maristany, Sant Isidre, Colom i Dos de Maig té la qualificació de zona verda. La primera fase consistirà en enderrocar l’edifici més alt de la MOBBA, tocant a Dos de Maig, permetent esponjar el barri i l’obertura al mar del carrer Sant Isidre. L’enderroc precedirà una actuació de microurbanisme que consistirà en arranjar el paviment, la millora d’il•luminació i posar cert mobiliari que permeti la dignificació de l’indret i que els veïns i veïnes en puguin fer ús a l’espera de la reurbanització definitiva.   Reurbanització del carrer Mossèn Anton Un altre tema que s’ha abordat amb els veïns ha estat el projecte de reurbanització del carrer de Mossèn Anton. Oriol Lladó ha explicat que el projecte es licitarà pròximament de forma que les obres de sanejament i pavimentació d’aquest carrer es podran iniciar en els propers mesos amb l’objectiu de millorar el seu estat i també la mobilitat d’aquest sector del Centre de la ciutat.

El projecte de reforma de la plaça Trafalgar de Llefià tindrà un pressupost d’1,5 milions d’euros

Els tècnics d’Urbanisme de l’Ajuntament i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han pressupostat en 1,5 milions d’euros el projecte bàsic de la reforma de la plaça Trafalgar del barri de Llefià. Després de reunions informatives i de la creació d’una comissió de treball i seguiment amb el veïnat, els tècnics han presentat una primera estimació de calendari que situa l’inici de les obres al mes d’abril de 2018 i la finalització l’abril del 2019. El projecte de reforma de la plaça Trafalgar preveu la creació d’un espai lliure amb molta vegetació, pensada per tal que la ciutadania pugui descansar i passejar, però també amb zones per a realitzar altres activitats. El desnivell amb l’avinguda del Marquès de Sant Mori quedarà resolt mitjançant una grada, amb una part enjardinada i una altra adequada per a asseure’s, la qual cosa convertirà aquest espai en un eventual escenari. L’objectiu de reforçar la centralitat de la plaça Trafalgar també es resolt millorant la connectivitat i l’accessibilitat urbana amb els diferents carrers de l’entorn. A l’interior de la plaça es crearan plataformes úniques de vianants, rampes i noves àrees de jocs infantils. El projecte inclou la recol•locació de les pistes de petanca, el bar i s’habilitarà la pèrgola de la plaça de manera que serveixi d’escenari a l’aire lliure per a esdeveniments, espectacles o concerts. Una segona fase del projecte planteja l’equipament de l’escenari, de 93m2 de superfície i unes dimensions de 14,3 m x 6,5m, inclosos els quadres elèctrics i els equipaments necessaris per a festes i espectacles. A sota de la pèrgola també es disposaria d’un espai per a magatzem (75m2) i per a lavabos. Aquestes actuacions, pressupostades en 352.000 euros, podrien executar-se conjuntament amb la primera fase si el projecte final s’ajustés a les inversions previstes.  

La nova escola Ventós Mir fa un nou pas endavant amb la cessió del terreny per part de l’Incasòl

El Consell General del Consorci Urbanístic per al desenvolupament de les àrees residencials estratègiques de l’Estrella i de Sant Crist s’ha reunit aquest dimecres a la Casa de la Vila amb la presència de l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, i del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.   En aquesta reunió s’ha acordat encarregar la redacció del projecte d’urbanització del polígon 1 i del projecte de reparcel·lació de l’ARE de l’Estrella, amb l’objectiu d’aprovar-los definitivament abans que finalitzi aquest any. La previsió és que les obres d’urbanització puguin començar durant el primer trimestre de 2018 i aquest any es faran les primeres cates arqueològiques.   Durant la reunió s’ha signat la cessió anticipada dels terrenys d’equipament de l’ARE de l’Estrella a l’Ajuntament de Badalona per tal que aquest els pugui posar a disposició del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya per a la construcció del nou edifici de l’escola Ventós Mir. El Consell General ha ratificat que el 15% de l’aprofitament urbanístic de cessió obligatòria que el Consorci, en tant que administració actuant, obtindrà del polígon 1 de l’ARE de l’Estrella es destinarà a reduir el dèficit de l’actuació prevista a l’ARE de Sant Crist.   En aquesta reunió també s’ha aprovat que el pressupost del Consorci per a l’any 2017 destini una partida de 2.000.000 d’euros per començar les intervencions previstes en l’ARE de Sant Crist. Cadascun dels ens consorciats, és a dir, Ajuntament de Badalona i Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de l’Institut Català del Sòl, aportaran 1.000.000 d’euros.   Un altre dels punts acordats fa referència a que l’Ajuntament de Badalona aportarà al Consorci els solars de la seva propietat existents en l’àmbit de l’ARE de Sant Crist i que l’Institut Català del Sòl assumirà les tasques de gestió per l’adquisició del sòl i el reallotjament de les persones i famílies afectades.

L’empresa Tourism Business Builders oferta 9MEUR en el concurs per construir i explotar l’hotel del Port de Badalona

La mesa de contractació elevarà la seva proposta al Consell d’Administració de Marina de Badalona, que és l’òrgan adjudicador L’oferta hotelera, de quatre estrelles i 184 habitacions de diferents tipologies,  suma 89,5 punts de les valoracions sobre un total de 100 La mesa de contractació del concurs de l’hotel del Port ha finalitzat avui, 23 de desembre de 2016, sobre el migdia,  la seva valoració de l’oferta presentada per un únic grup, aglutinat per l’empresa Tourism Business Builders, SL,  al concurs de dret de superfície de la parcel·la hotelera del Port de Badalona. El consorci format pel grup Melià Hotel International, la constructora  ACSA-Sorigué, l’equip d’arquitectura Jordi Marcé Arquitectes i BAC Engineering Consultancy Group, ha obtingut una puntuació de 89,5 punts sobre un total de 100, suma de les puntuacions de les valoracions de les propostes tècniques i econòmiques, d’acord amb el barem inclòs en el plec de condicions. Amb aquesta resolució, la mesa elevarà al Consell d’Administració  de Marina de Badalona la seva proposta, ja que és el Consell d’Administració l’òrgan adjudicador. La previsió és que es reuneixi  a finals de gener. El sobre A, l’administratiu, es va obrir el 15 de desembre a les 10.00h; el sobre B, el que conté els aspectes tècnics es va obrir ahir, dijous 22 de desembre a les 10.00h, i el sobre C, l’oferta econòmica, s’ha obert avui a les 10.30h. Aquest sobre conté una oferta de 9MEUR, superior al mínim de 8,4  amb què partia la subhasta. Pel que fa a les característiques arquitectòniques i funcionals de la proposta presentada, es tractaria d’un hotel “Innside by Meliá”, de 4 estrelles, de planta baixa i quinze plantes pis i 184 habituacions de diferents tipologies. Una oferta hotelera emmarcada en la línia d’hotel urbà, de disseny, per a estances urbanes de feina  i de negocis. D’entre les característiques, destacar que la planta baixa està dissenyada per obrir-se a l’espai de centralitat que és el passeig marítim,  i que s’accedeix al hall a la quarta planta.

La construcció del lateral de la C-31 a Badalona començarà la primavera del 2017

Les obres de construcció del lateral de la C-31 a Badalona començaran la primavera del 2017. Aquesta és la informació que dimecres, el primer tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àmbit de Badalona Habitable, Oriol Lladó, i el secretari general de Territori i Sostenibilitat, Ferran Falcó, acompanyat del director general d'Infraestructures de Mobilitat de la Generalitat, Xavier Flores, van comunicar als membres del grup de treball anomenat Comissió de la C-31.   En aquest grup de treball hi participa l’Ajuntament de Badalona i la Generalitat de Catalunya com a administracions actuants i aglutina les associacions de veïns de Dalt la Vila, Can Claris, Centre, Coll i Pujol, Sant Crist de Can Cabanyes, Sant Roc, la Morera, Bufalà i la Federació d’Associacions de Veïns de Badalona (FAVB).   Durant aquesta reunió es van explicar els resultats de l’estudi arqueològic realitzat previ a l’inici de les obres de construcció del lateral; els arranjaments del carrer Abat Escarré i les accions fetes per a la implementació del radar per trams.   Per part del Museu de Badalona es van presentar els resultats de les cates arqueològiques de l’estudi requerit previ a iniciar les obres del lateral. Es van explicar les troballes fetes i l’avantatge que totes aquestes es troben per sota de cota, de manera que una vegada estudiades es poden tapar sense haver de malmetre el patrimoni.   El director general d'Infraestructures de Mobilitat de la Generalitat, Xavier Flores, va explicar que aquest estudi es farà arribar a la Comissió de Patrimoni de la Generalitat per tal que doni llum verda a l’inici de les obres, de manera que els treballs podrien començar entre abril i maig del proper any.   Per la seva banda, el tinent d’Alcaldia Oriol Lladó va indicar que “les obres d’arranjament del carrer Abat Escarré han de servir per dignificar l’espai a l’espera del lateral’ i va remarcar que “l’obra final és el lateral però és inadmissible la degradació actual”.

El procés de licitació per a la construcció d’un hotel al Port de Badalona ha finalitzat aquesta setmana amb la presentació d’una oferta per part d’un promotor

El primer tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àmbit de Badalona Habitable, Oriol Lladó, va presentar públicament aquest passat dilluns els resultats del procés de licitació de l’hotel del Port en una sessió que es va fer a l’edifici municipal El Viver. En aquesta presentació, que va comptar amb la presència de representants d’entitats veïnals, cíviques, de partits polítics i veïns i veïnes, el regidor va informar que durant el procés, que finalitzava el mateix dilluns, s’havia rebut una única oferta per part d’una empresa promotora.   Oriol Lladó va explicar que “la presentació d’aquesta oferta és una bona notícia per a Badalona i ara toca seguir el procediment establert en la plica i valorar l’oferta”. “Amb aquest projecte la ciutat potenciarà el seu atractiu econòmic i guanyarem també una millor connectivitat del port amb la ciutat”, va afegir.   Durant la sessió, i fruit de la jornada participativa de Rambla Canal Port celebrada en el primer trimestre d’aquest any, es van abordar dos temes de manera monogràfica: l’impacte medi ambiental i el cost del projecte.   Recordem que la venda de la parcel·la de l’hotel del Port es farà mitjançant la cessió d’un dret de superfície de 99 anys i que el preu de sortida és de 8,4 milions d’euros. La previsió és poder disposar de l’equipament hoteler durant el 2019.   El projecte se situa en una peça de 2.450,36 metres quadrats, amb 12.000 metres quadrats d’edificabilitat, que s’ordenaria en un edifici de planta baixa més 15 plantes, de quatre a cinc estrelles i unes 170 habitacions.   Presentació dels comptes de Marina Badalona En aquesta sessió i complint amb els criteris de transparència que segueix el govern, també es van presentar els comptes de Marina Badalona. Es van donar a conèixer les grans xifres de Marina Badalona, des del capital inicial fins a l’estat actual dels comptes i les previsions de cara als propers anys.

El govern presenta la primera fase del projecte de reforma de la plaça de Trafalgar que preveu crear un espai lliure amb molta vegetació

 El govern ha presentat aquesta setmana al veïnat la primera fase del projecte de reforma de la plaça de Trafalgar al barri de Llefià amb l’objectiu de recollir les aportacions de la ciutadania per tal de millorar la proposta i seguir treballant per desenvolupar aquesta actuació que es durà a terme en diferents fases. En aquest mandat, la inversió prevista és d’un milió d’euros.   L’avantprojecte de reforma de la plaça Trafalgar preveu crear un espai lliure amb molta vegetació on la ciutadania pugui desenvolupar diverses activitats, descansar o passejar. El desnivell amb l’avinguda del Marquès de Sant Mori es resoldria mitjançat una grada, en part enjardinada i en part per seure-hi, la qual cosa permetria convertir eventualment aquesta nova plaça també en un escenari. L’objectiu és reforçar la centralitat d’aquesta plaça i resoldre la connectivitat i l’accessibilitat urbana de diferents carrers de l’entorn.   També es preveu recol·locar el bar i les pistes de petanca, i habilitar la pèrgola de la plaça de forma què pugui servir de fòrum d’un escenari a l’aire lliure per a esdeveniments, concerts o espectacles, amb la creació d’una plataforma aixecada. Altres millores contemplades són la creació de plataformes úniques de vianants, rampes, millorar la vegetació i crear noves àrees de jocs infantils.   En una fase posterior de la reforma, es preveu la construcció d’un nou equipament de barri, a la cruïlla entre el carrer Reus i l’avinguda del Marquès de Sant Mori. 3 L’equipament quedaria semi soterrat de manera què al damunt, a nivell del carrer Eivissa, hi hauria una plaça enjardinada, amb jocs infantils i una àrea per a jocs de bitlles.   En la presentació feta dilluns passat al Centre Cívic Torre Mena hi van ser presents l’alcaldessa de Badalona i regidora del Districte 4, Dolors Sabater; el primer tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àmbit Badalona Habitable, Oriol Lladó; i tècnics i arquitectes d’Urbanisme de l’Ajuntament i també de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Foto Joan Ramírez

El govern garanteix la protecció de 4 de les 6 cases de pescadors del barri del Centre

El govern municipal garanteix la protecció de 4 de les 6 cases de pescadors situades als carrers de Santa Anna i de Sant Llorenç, al barri del Centre de Badalona. Aquest és el clar missatge que el primer tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àmbit de Badalona Habitable, Oriol Lladó; i la quarta tinenta d’Alcaldia i regidora de l’Àmbit de Badalona Educadora i del districte 1, Laia Sabater, van traslladar a diverses entitats en una reunió mantinguda recentment.   L’objectiu d’aquesta trobada amb les entitats que al 2013 van fer campanya per la conservació de les casetes era per explicar-los el pla especial urbanístic que protegeix el patrimoni que representen aquestes singulars cases i resoldre els seus dubtes davant dels rumors que circulaven sobre un possible enderrocament del conjunt de cases. Concretament, quatre de les sis cases de pescadors queden protegides per aquest pla especial. Les entitats convocades a la reunió celebrada el dia 17 de novembre van ser l’Associació de Veïns del Centre, Òmnium Cultural i el Casal Antoni Sala i Pont.   Les cases de pescadors són el conjunt de cases del carrer de Santa Anna i de Sant Llorenç dels números 46 a 56. Formaven part del Pla especial del Patrimoni i Catàleg normatiu d’edificis i conjunts urbans aprovat l’any 1984. El 29 de gener de 2013, el ple de l’Ajuntament va aprovar la descatalogació de les mateixes per causa de ruïna.   El primer tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àmbit de Badalona Habitable, Oriol Lladó, ha explicat que “tot i aquesta descatalogació de l’any 2013, hi ha un Pla especial urbanístic vigent que preveu la conservació de 4 de les 6 cases, les quals cal mantenir-les encara que constin fora del catàleg”. Oriol Lladó ha indicat que “les dues cases no protegides són les que toquen a Martí i Pujol i és aquí és on es podrà construir un edifici amb façana a l’avinguda que no tindrà més de dos pisos”.    El primer tinent d’Alcaldia ha afirmat que per al govern “és prioritària la protecció del patrimoni històric local” i ha recordat que l’actual pressupost d’inversions preveu un seguit de dotacions per abordar amb urgència el manteniment d’edificis del patrimoni tan significatius com Ca l’Andal, la casa noble de Ca l’Arnús o la Torre Codina.