ERC Badalona

Totes les notícies

El govern presenta al veïnat el pla per enderrocar l’antiga fàbrica MOBBA

L’antiga fàbrica de la MOBBA serà enderrocada. Així ho han explicat avui el primer tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àmbit de Badalona Habitable, Oriol Lladó, i la regidora del Districte 1, Laia Sabater, en el transcurs d’una reunió amb els veïns i veïnes del barri del Centre. Durant la trobada celebrada a l’edifici El Viver, també s’ha informat sobre el procés de licitació de les obres del carrer Mossèn Anton.   La proposta que el govern municipal ha exposat als veïns i veïnes en relació a l’antiga fàbrica MOBBA preveu dues fases d’actuació. La primera es durà a terme durant els propers mesos i és una mesura de contenció. Es realitzarà una intervenció per tal de garantir que els despreniments de façana que es puguin produir no arribin al carrer. D’altra banda, en el terreny de la salut pública s’ha comunicat als veïns que s’ha procedit a la desratització de la zona i que s’incidirà en el seguiment per tal de contenir la situació.   Pel que fa a l’enderrocament, aquesta mesura també es desenvoluparà per fases. La pastilla compresa entre els carrers Eduard Maristany, Sant Isidre, Colom i Dos de Maig té la qualificació de zona verda. La primera fase consistirà en enderrocar l’edifici més alt de la MOBBA, tocant a Dos de Maig, permetent esponjar el barri i l’obertura al mar del carrer Sant Isidre. L’enderroc precedirà una actuació de microurbanisme que consistirà en arranjar el paviment, la millora d’il•luminació i posar cert mobiliari que permeti la dignificació de l’indret i que els veïns i veïnes en puguin fer ús a l’espera de la reurbanització definitiva.   Reurbanització del carrer Mossèn Anton Un altre tema que s’ha abordat amb els veïns ha estat el projecte de reurbanització del carrer de Mossèn Anton. Oriol Lladó ha explicat que el projecte es licitarà pròximament de forma que les obres de sanejament i pavimentació d’aquest carrer es podran iniciar en els propers mesos amb l’objectiu de millorar el seu estat i també la mobilitat d’aquest sector del Centre de la ciutat.

El projecte de reforma de la plaça Trafalgar de Llefià tindrà un pressupost d’1,5 milions d’euros

Els tècnics d’Urbanisme de l’Ajuntament i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han pressupostat en 1,5 milions d’euros el projecte bàsic de la reforma de la plaça Trafalgar del barri de Llefià. Després de reunions informatives i de la creació d’una comissió de treball i seguiment amb el veïnat, els tècnics han presentat una primera estimació de calendari que situa l’inici de les obres al mes d’abril de 2018 i la finalització l’abril del 2019. El projecte de reforma de la plaça Trafalgar preveu la creació d’un espai lliure amb molta vegetació, pensada per tal que la ciutadania pugui descansar i passejar, però també amb zones per a realitzar altres activitats. El desnivell amb l’avinguda del Marquès de Sant Mori quedarà resolt mitjançant una grada, amb una part enjardinada i una altra adequada per a asseure’s, la qual cosa convertirà aquest espai en un eventual escenari. L’objectiu de reforçar la centralitat de la plaça Trafalgar també es resolt millorant la connectivitat i l’accessibilitat urbana amb els diferents carrers de l’entorn. A l’interior de la plaça es crearan plataformes úniques de vianants, rampes i noves àrees de jocs infantils. El projecte inclou la recol•locació de les pistes de petanca, el bar i s’habilitarà la pèrgola de la plaça de manera que serveixi d’escenari a l’aire lliure per a esdeveniments, espectacles o concerts. Una segona fase del projecte planteja l’equipament de l’escenari, de 93m2 de superfície i unes dimensions de 14,3 m x 6,5m, inclosos els quadres elèctrics i els equipaments necessaris per a festes i espectacles. A sota de la pèrgola també es disposaria d’un espai per a magatzem (75m2) i per a lavabos. Aquestes actuacions, pressupostades en 352.000 euros, podrien executar-se conjuntament amb la primera fase si el projecte final s’ajustés a les inversions previstes.  

La nova escola Ventós Mir fa un nou pas endavant amb la cessió del terreny per part de l’Incasòl

El Consell General del Consorci Urbanístic per al desenvolupament de les àrees residencials estratègiques de l’Estrella i de Sant Crist s’ha reunit aquest dimecres a la Casa de la Vila amb la presència de l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, i del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.   En aquesta reunió s’ha acordat encarregar la redacció del projecte d’urbanització del polígon 1 i del projecte de reparcel·lació de l’ARE de l’Estrella, amb l’objectiu d’aprovar-los definitivament abans que finalitzi aquest any. La previsió és que les obres d’urbanització puguin començar durant el primer trimestre de 2018 i aquest any es faran les primeres cates arqueològiques.   Durant la reunió s’ha signat la cessió anticipada dels terrenys d’equipament de l’ARE de l’Estrella a l’Ajuntament de Badalona per tal que aquest els pugui posar a disposició del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya per a la construcció del nou edifici de l’escola Ventós Mir. El Consell General ha ratificat que el 15% de l’aprofitament urbanístic de cessió obligatòria que el Consorci, en tant que administració actuant, obtindrà del polígon 1 de l’ARE de l’Estrella es destinarà a reduir el dèficit de l’actuació prevista a l’ARE de Sant Crist.   En aquesta reunió també s’ha aprovat que el pressupost del Consorci per a l’any 2017 destini una partida de 2.000.000 d’euros per començar les intervencions previstes en l’ARE de Sant Crist. Cadascun dels ens consorciats, és a dir, Ajuntament de Badalona i Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de l’Institut Català del Sòl, aportaran 1.000.000 d’euros.   Un altre dels punts acordats fa referència a que l’Ajuntament de Badalona aportarà al Consorci els solars de la seva propietat existents en l’àmbit de l’ARE de Sant Crist i que l’Institut Català del Sòl assumirà les tasques de gestió per l’adquisició del sòl i el reallotjament de les persones i famílies afectades.

La construcció del lateral de la C-31 a Badalona començarà la primavera del 2017

Les obres de construcció del lateral de la C-31 a Badalona començaran la primavera del 2017. Aquesta és la informació que dimecres, el primer tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àmbit de Badalona Habitable, Oriol Lladó, i el secretari general de Territori i Sostenibilitat, Ferran Falcó, acompanyat del director general d'Infraestructures de Mobilitat de la Generalitat, Xavier Flores, van comunicar als membres del grup de treball anomenat Comissió de la C-31.   En aquest grup de treball hi participa l’Ajuntament de Badalona i la Generalitat de Catalunya com a administracions actuants i aglutina les associacions de veïns de Dalt la Vila, Can Claris, Centre, Coll i Pujol, Sant Crist de Can Cabanyes, Sant Roc, la Morera, Bufalà i la Federació d’Associacions de Veïns de Badalona (FAVB).   Durant aquesta reunió es van explicar els resultats de l’estudi arqueològic realitzat previ a l’inici de les obres de construcció del lateral; els arranjaments del carrer Abat Escarré i les accions fetes per a la implementació del radar per trams.   Per part del Museu de Badalona es van presentar els resultats de les cates arqueològiques de l’estudi requerit previ a iniciar les obres del lateral. Es van explicar les troballes fetes i l’avantatge que totes aquestes es troben per sota de cota, de manera que una vegada estudiades es poden tapar sense haver de malmetre el patrimoni.   El director general d'Infraestructures de Mobilitat de la Generalitat, Xavier Flores, va explicar que aquest estudi es farà arribar a la Comissió de Patrimoni de la Generalitat per tal que doni llum verda a l’inici de les obres, de manera que els treballs podrien començar entre abril i maig del proper any.   Per la seva banda, el tinent d’Alcaldia Oriol Lladó va indicar que “les obres d’arranjament del carrer Abat Escarré han de servir per dignificar l’espai a l’espera del lateral’ i va remarcar que “l’obra final és el lateral però és inadmissible la degradació actual”.

El procés de licitació per a la construcció d’un hotel al Port de Badalona ha finalitzat aquesta setmana amb la presentació d’una oferta per part d’un promotor

El primer tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àmbit de Badalona Habitable, Oriol Lladó, va presentar públicament aquest passat dilluns els resultats del procés de licitació de l’hotel del Port en una sessió que es va fer a l’edifici municipal El Viver. En aquesta presentació, que va comptar amb la presència de representants d’entitats veïnals, cíviques, de partits polítics i veïns i veïnes, el regidor va informar que durant el procés, que finalitzava el mateix dilluns, s’havia rebut una única oferta per part d’una empresa promotora.   Oriol Lladó va explicar que “la presentació d’aquesta oferta és una bona notícia per a Badalona i ara toca seguir el procediment establert en la plica i valorar l’oferta”. “Amb aquest projecte la ciutat potenciarà el seu atractiu econòmic i guanyarem també una millor connectivitat del port amb la ciutat”, va afegir.   Durant la sessió, i fruit de la jornada participativa de Rambla Canal Port celebrada en el primer trimestre d’aquest any, es van abordar dos temes de manera monogràfica: l’impacte medi ambiental i el cost del projecte.   Recordem que la venda de la parcel·la de l’hotel del Port es farà mitjançant la cessió d’un dret de superfície de 99 anys i que el preu de sortida és de 8,4 milions d’euros. La previsió és poder disposar de l’equipament hoteler durant el 2019.   El projecte se situa en una peça de 2.450,36 metres quadrats, amb 12.000 metres quadrats d’edificabilitat, que s’ordenaria en un edifici de planta baixa més 15 plantes, de quatre a cinc estrelles i unes 170 habitacions.   Presentació dels comptes de Marina Badalona En aquesta sessió i complint amb els criteris de transparència que segueix el govern, també es van presentar els comptes de Marina Badalona. Es van donar a conèixer les grans xifres de Marina Badalona, des del capital inicial fins a l’estat actual dels comptes i les previsions de cara als propers anys.

El govern presenta la primera fase del projecte de reforma de la plaça de Trafalgar que preveu crear un espai lliure amb molta vegetació

 El govern ha presentat aquesta setmana al veïnat la primera fase del projecte de reforma de la plaça de Trafalgar al barri de Llefià amb l’objectiu de recollir les aportacions de la ciutadania per tal de millorar la proposta i seguir treballant per desenvolupar aquesta actuació que es durà a terme en diferents fases. En aquest mandat, la inversió prevista és d’un milió d’euros.   L’avantprojecte de reforma de la plaça Trafalgar preveu crear un espai lliure amb molta vegetació on la ciutadania pugui desenvolupar diverses activitats, descansar o passejar. El desnivell amb l’avinguda del Marquès de Sant Mori es resoldria mitjançat una grada, en part enjardinada i en part per seure-hi, la qual cosa permetria convertir eventualment aquesta nova plaça també en un escenari. L’objectiu és reforçar la centralitat d’aquesta plaça i resoldre la connectivitat i l’accessibilitat urbana de diferents carrers de l’entorn.   També es preveu recol·locar el bar i les pistes de petanca, i habilitar la pèrgola de la plaça de forma què pugui servir de fòrum d’un escenari a l’aire lliure per a esdeveniments, concerts o espectacles, amb la creació d’una plataforma aixecada. Altres millores contemplades són la creació de plataformes úniques de vianants, rampes, millorar la vegetació i crear noves àrees de jocs infantils.   En una fase posterior de la reforma, es preveu la construcció d’un nou equipament de barri, a la cruïlla entre el carrer Reus i l’avinguda del Marquès de Sant Mori. 3 L’equipament quedaria semi soterrat de manera què al damunt, a nivell del carrer Eivissa, hi hauria una plaça enjardinada, amb jocs infantils i una àrea per a jocs de bitlles.   En la presentació feta dilluns passat al Centre Cívic Torre Mena hi van ser presents l’alcaldessa de Badalona i regidora del Districte 4, Dolors Sabater; el primer tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àmbit Badalona Habitable, Oriol Lladó; i tècnics i arquitectes d’Urbanisme de l’Ajuntament i també de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Foto Joan Ramírez

El govern garanteix la protecció de 4 de les 6 cases de pescadors del barri del Centre

El govern municipal garanteix la protecció de 4 de les 6 cases de pescadors situades als carrers de Santa Anna i de Sant Llorenç, al barri del Centre de Badalona. Aquest és el clar missatge que el primer tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àmbit de Badalona Habitable, Oriol Lladó; i la quarta tinenta d’Alcaldia i regidora de l’Àmbit de Badalona Educadora i del districte 1, Laia Sabater, van traslladar a diverses entitats en una reunió mantinguda recentment.   L’objectiu d’aquesta trobada amb les entitats que al 2013 van fer campanya per la conservació de les casetes era per explicar-los el pla especial urbanístic que protegeix el patrimoni que representen aquestes singulars cases i resoldre els seus dubtes davant dels rumors que circulaven sobre un possible enderrocament del conjunt de cases. Concretament, quatre de les sis cases de pescadors queden protegides per aquest pla especial. Les entitats convocades a la reunió celebrada el dia 17 de novembre van ser l’Associació de Veïns del Centre, Òmnium Cultural i el Casal Antoni Sala i Pont.   Les cases de pescadors són el conjunt de cases del carrer de Santa Anna i de Sant Llorenç dels números 46 a 56. Formaven part del Pla especial del Patrimoni i Catàleg normatiu d’edificis i conjunts urbans aprovat l’any 1984. El 29 de gener de 2013, el ple de l’Ajuntament va aprovar la descatalogació de les mateixes per causa de ruïna.   El primer tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àmbit de Badalona Habitable, Oriol Lladó, ha explicat que “tot i aquesta descatalogació de l’any 2013, hi ha un Pla especial urbanístic vigent que preveu la conservació de 4 de les 6 cases, les quals cal mantenir-les encara que constin fora del catàleg”. Oriol Lladó ha indicat que “les dues cases no protegides són les que toquen a Martí i Pujol i és aquí és on es podrà construir un edifici amb façana a l’avinguda que no tindrà més de dos pisos”.    El primer tinent d’Alcaldia ha afirmat que per al govern “és prioritària la protecció del patrimoni històric local” i ha recordat que l’actual pressupost d’inversions preveu un seguit de dotacions per abordar amb urgència el manteniment d’edificis del patrimoni tan significatius com Ca l’Andal, la casa noble de Ca l’Arnús o la Torre Codina.

Badalona és la ciutat convidada del festival d’arquitectura 48h Open House BCN

Badalona, com a ciutat convidada del festival d’arquitectura 48h Open House BCN 2016, s’afegeix a la iniciativa de mostrar edificis singulars de la ciutat durant el cap de setmana del 22 i 23 d’octubre per apropar l’arquitectura al gran públic. Aquest és l’objectiu d’aquest festival que des de l’any 2010 obre les portes d’edificis de tot tipus a Barcelona amb lliure accés per a tots els públics. Es tracta d’un projecte sense ànim de lucre que ha esdevingut una cita essencial de l’arquitectura de la capital catalana.   El passat dimarts es van presentar el conjunt d’activitats organitzades en aquesta ciutat, el llistat de 15 edificis de Badalona que obriran les seves portes al públic els dies 22 i 23 d’octubre i els itineraris guiats per experts que es podran realitzar amb inscripció prèvia a través de 4 rutes diferents.   La presentació va tenir lloc precisament en un d’aquests edificis, el Centre Cultural El Carme, situat al carrer de Francesc Layret. L’acte va comptar amb la presència del primer tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àmbit de Badalona Habitable, Oriol Lladó, i de la directora del Festival 48h Open House BCN 2016, Elisenda Bonet. Cadascuna de les rutes guiades anirà a càrrec d’un expert que les dirigirà. També cal destacar que alguns edificis singulars comptaran amb la presència dels arquitectes que van dissenyar-los.   Edificis singulars oberts al públic Els 15 edificis que obriran les seves portes els dies 22 i 23 d’octubre es troben ubicats en diferents barris de la ciutat de Badalona. El llistat inclou equipaments culturals, sanitaris, estacions de metro, la Casa de la Vila i la fàbrica Anís del Mono, entre altres.   El llistat d’edificis que obriran les seves portes al públic és aquest:   1.     Anís del Mono 2.     CAP Gran Sol 3.     Casa de la Vila 4.     Centre Cultural El Carme 5.     Dipòsit d’aigües pluvials L’Estrella 6.     Escola bressol Nero Nas 7.

Badalona crea una taxa sobre els pisos buits

La comissió encarregada de la redacció de l’avantprojecte de l’Ordenança reguladora del procediment sobre verificació d'habitatges desocupats permanentment a Badalona s’ha reunit avui per treballar en l’elaboració d’aquesta nova normativa. L’objectiu és detectar els habitatges desocupats durant més de dos anys per incorporar-los al mercat de lloguer. L’ordenança es portarà a aprovació en el Ple extraordinari d’octubre, en què també s’inclourà la taxa sobre la verificació dels pisos buits, que està en el paquet general d’ordenances fiscals i taxes. La comissió es tornarà a reunir la setmana vinent per afinar qüestions de tipus tècnic.   La nova ordenança, en la línia de la legislació vigent sobre habitatge, defineix com a habitatge buit aquell que roman desocupat permanentment, sense causa justificada, per un termini de més de dos anys. L’ordenança contempla un seguit d’excepcions que fan referència a causes justificades de desocupació dels pisos: treballadors/es desplaçats per motius de feina, canvi de domicili per situacions de dependència, afectats per expedients de ruïna, etc. Aquesta nova normativa permetrà verificar si l’habitatge es considera buit i, en cas de conformitat, s’estableix el procediment per al cobrament de la taxa per a verificació d’ús anòmal de l’habitatge en cas de desocupació permanent.   El primer tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àmbit de Badalona Habitable, Oriol Lladó, ha dit que “és clau determinar legalment l’habitatge en situació de desocupació permanent, perquè a partir d’aquí la llei dóna un temps per situar l’habitatge en lloguer o per anar per la via sancionadora, si l’habitatge continua desocupat”.   En les pròximes setmanes, s’elaborarà un programa d’inspecció d’habitatges desocupats permanentment que determinarà per quines zones o tipologia de pisos es comença. “En aquest sentit, el govern té clar que a la ciutat tenim més de 1.