Bages

Totes les notícies

ERC Castellgalí es mostra preocupada per la situació judicial de l'alcalde Gimeno i li demana responsabilitat i transparència

El Grup Municipal d'Esquerra Republicana expressa la seva preocupació per la situació judicial en la qual es troba l'alcalde de Castellgalí. S'ha fet públic que el fiscal demana dos anys de presó pel batlle socialista Cristòfol Gimeno acusat d'un delicte d'administració deslleial pel cas dels increments de sou dels directius de Catalunya Caixa mentre aquesta entitat era sostinguda amb fons públics. Hem de recordar que aquesta imputació se suma a l'escàndol del desviament de més de 400.000 euros durant la darrera legislatura per part del tresorer municipal. Una rocambolesca història que està en mans de la justícia i de la qual mai n'hem tret l'aigua clara. Defensem la presumpció d'innocència i el dret de defensa de l'acusat, encara que les justificacions d'aquest fet puguin ser difícils d'entendre. En tot cas, des d'Esquerra Castellgalí, convidem a l'alcalde Gimeno a donar explicacions davant del ple i de tots els veïns, alguns d'ells afectats per decisions que es prenien des d'aquells consells d'administració. Aquestes explicacions han estat sempre esquivades quan li hem preguntat en repetides ocasions. Per tot plegat, per la gravetat de l'acusació, i tot recordant que és l'únic dels acusats que segueix en la funció pública, li demanem un exercici de transparència i responsabilitat davant els seus conciutadans.

ERC Bages debatrà sobre infraestructures i territori en nou acte de «La República de farem»

ERC Bages continua amb les accions de la campanya La República que farem i el proper dimarts organitzarà un nou debat, en aquesta ocasió sobre territori i, en especial, sobre les infraestructures i la mobilitat. L'acte tindrà lloc el dimarts 21 de març a la Casa Lluvià de Manresa a partir de les 7 de la tarda i és obert a tothom. Des de la formació republicana expliquen que en aquest acte volen debatre des de tres visions diferents: Manresa, comarca i país. Per això, els tres ponents representen aquests tres àmbits diferenciats: Marc Sanglas, diputat i portaveu de Junts pel Sí a la Comissió de Territori del Parlament de Catalunya; Joan Badia, conseller de Territori del Consell Comarcal del Bages, i Marc Aloy, regidor de Planejament i Projectes Urbans de l'Ajuntament de Manresa. L'acte s'emmarca dins la campanya La República que farem, un procés participatiu d'ERC per debatre sobre el futur nou país i recollir idees i propostes de la ciutadania.

ERC Bages se suma aquest cap de setmana a la 'macroparada' de la campanya La República que farem

El cap de setmana del 18 i 19 de març Esquerra Republicana fa un desplegament sense precedents, ni tan sols en campanya electoral, ubicant més de 145 parades de forma simultània arreu del país, incloent totes les capitals de comarca. Aquesta acció, aquesta ‘macroparada’, s’emmarca dins de la campanya participativa ‘La República que Farem’ que el passat 4 de març va viure el seu acte central a Barcelona i que posa a debat les propostes del partit per la República Catalana.   El president d'ERC Bages, Albert Mulero, assegura que ‘en aquests moments que la judicialització de la política i els atacs contra la democràcia són més forts i fan alçar la veu a nivell internacional, la nostra millor resposta és seguir endavant, treballar i construir la nova república catalana des de tot el territori’.   En aquest sentit, Mulero ha destacat que ‘la macroparada és una de les accions de la campanya ‘La República que Farem’ que recull de manera més gràfica com estem construint la nova República; entre tots, escoltant, reflexionant, amb arguments, amb noves i modernes propostes i des de tot arreu del país’.   Quatre parades al Bages   ERC Bages s'implicarà dissabte en aquesta acció amb quatre parades a la comarca. Manresa (plaça Sant Domènec), Sallent (Plaça de la Pau), Sant Vicenç de Castellet ('Quatre Cantons') i Súria (Carrer González Solesio) seran els municipis que participaran a la macroparada i comptaran amb la participació de la portaveu d'ERC al Senat, Mirella Cortès, i de la diputada de Junts pel Sí, Adriana Delgado. També hi haurà parada a Moià diumenge al matí.  

Les JERC denuncien el mal servei de Monbús en el trajecte Manresa-Barcelona i reclamen que compleixi el compromís amb els usuaris i la Generalitat

Durant els últims anys el servei de bus entre Manresa i Barcelona l'ha operat la UTE Bages Exprés, amb un nivell de satisfacció acceptable per part dels usuaris. Una situació que va canviar quan es va produir el canvi de concessió de la línia arran d'un recurs judicial per part de la nova empresa, Hispano Igualadina-Monbús. Quan el passat 17 de novembre es va fer efectiva la sentencia judicial i Monbús va començar amb el servei les queixes dels usuaris es van disparar de manera alarmant. Centenars de queixes alertaven de retards continuats dels autobusos, de conductors que no se sabien la ruta i de fins i tot autobusos que no passaven. El problema va arribar fins a tal punt que al cap de 5 dies d’haver començat el nou servei la Generalitat va obrir a l’empresa un expedient sancionador. Les JERC van exposar que aquesta problemàtica no es focalitza només a Manresa i per mostrar-ho han engegat una acció conjunta amb Igualada i Vilafranca que també pateixen el mal servei de Monbús. Tot i que en el cas de Manresa els problemes de la línia cap a Barcelona s’han anat solucionant, en el trajecte des de Barcelona cap a Manresa continuen existint moltes incidències. Les denúncies fan referència sobretot en tres àmbits. Per una banda, denuncien els retards constants al sortir de Barcelona, arribant a una mitjana 15-20 minuts de retard i que, a més a més, no reben cap tipus d’informació sobre aquests. En segon lloc, la manca de planificació que porta a que en diverses franges molts usuaris que surten de Barcelona s’hagin de quedar a terra per manca de seients o hagin de fer el trajecte drets o asseguts al passadís. I finalment, el tercer bloc d’incidències fa referència al mal estat de la flota de busos ja que, tot i que a Manresa disposem d’uns autobusos nous, a les línies d'Igualada i Vilafranca, on també en dona servei la mateixa empresa, és habitual que les portes s’obrin al mig de l’autopista o no s’obrin quan s’arriba a Vilafranca, els aires condicionats i la calefacció no funcionin, que hi hagin seients sense cinturó o que s’arribin a cremar autobusos en ple servei per falta de manteniment.

ERC Sallent reclama un nou estudi d'inundabilitat de la zona de la futura nova residència

El ple de l'Ajuntament de Sallent de dimecres passat va tombar una proposició d'ERC per "demanar a l'ACA un nou informe complet i detallat per tal que prengui en consideració la normativa vigent sobre el domini públic hidràulic” arran del projecte executiu de la Residència i Centre de Dia, que es troba ubicat al solar de la Fàbrica Vella, en una zona inundable. La nova normativa de Domini Públic Hidràulic, aprovada el 29 de desembre de l'any passat, fixa restriccions sobre noves activitats en zones de flux preferent, entre les quals les residències de persones grans. El mes de setembre el ple de Sallent havia aprovat inicialment el projecte executiu de la Residència i Centre de Dia de Sallent. Esquerra hi va votar en contra per poder fer al·legacions referents a la inundabilitat de la zona. En sessió informativa adreçada a la població i més tard al plenari de l'Ajuntament de Sallent, l'alcalde, va informar que aturava el projecte perquè amb la nova normativa no s'hi pot construir. ERC acusa l'alcalde, David Saldoni, d'haver "mentit i amagat informació als regidors de l'oposició" ja que primer va dir que desconeixia la normativa i posteriorment se'n va desdir. Esquerra assegura que sempre ha apostat per a la construcció d'una nova residència "en un espai fora de la zona inundable que no posi en risc la seguretat de les persones". Per això, Esquerra ha sol·licitat informes a l'ACA, Protecció Civil, Patrimoni i Territori i Sostenibilitat, per constatar la idoneïtat de la ubicació del projecte "tenint en compte la desagradable experiència ocorreguda en altres municipis on han patit les conseqüències d'ubicar i construir equipaments en zones fluvials o inundables". Els republicans "consideren molt greu i d'una gran irresponsabilitat que l'equip de govern (PDeCAT i PSC) no hagi aprovat la moció, en la qual se sol·licita un nou informe que aclareixi la seguretat de la zona".  "L'alcalde", segueix ERC, "a més d'ocultar informació i mentir, està obviant les seves funcions i s'inhibeix de les seves responsabilitats".

Salvadó presenta a Manresa la nova hisenda catalana

Davant un auditori ple, el secretari d'Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Lluís Salvadó, va presentar la nova hisenda catalana que ha de prestar servei a partir del setembre. Ho va fer a Manresa en un acte de la campanya 'La República que farem' i que va comptar amb l'assistència de representants d'entitats del món econòmic i social. Salvadó va explicar que amb la nova hisenda la Generalitat serà capaç de recaptar fins a 2700M€ mensuals. Això és degut a l'assumpció de totes les competències que el marc estatutari actual permet, a l'ampliació de la plantilla dels 321 treballadors actuals a uns 800 aproximadament, i a que estrenarà un nou sistema informàtic capaç de gestionar la recaptació dels actuals impostos i també de nous. Per tant, la nova agència tributària estarà preparada per ser la hisenda del futur nou país. El secretari d'hisenda també va reflexionar sobre la nova República catalana i va considerar que la prioritat és l'aconseguir incrementar la recaptació -a diferència de l'Estat espanyol, amb impostos alts, però recaptacio baixa- mitjançant la lluita contra el frau fiscal i la modificació dels beneficis fiscals que permeten situacions injustes com que les grans empreses tributin molt poc. I va advocar per un sistema totalment transparent, ja que la ciutadania ha de conèixer perfectament a on van adreçats els impostos. 

Mohedano reclama uns nous horaris en dos actes a Sant Fruitós i Sallent

El diputat de Junts pel Sí, Fabián Mohedano, va participar en dos actes a Sant Fruitós de Bages i Sallent en el marc de la campanya 'La República que farem'. Mohedano és impulsor de la Iniciativa per a la Reforma Horària que reclama uns nous horaris més adaptats a la nostra realitat. El diputat va explicar que els horaris habituals d'avui en dia són herència del 'desarrollismo' econòmic dels anys seixanta i principis dels setanta i que és un cas únic al món. Tampoc hi ajuda que la franja horària actual no sigui la que ens tocaria, ja que va ser modificada durant la IIGM pel règim franquista per adaptar-se al mateix horari que Berlín. Sigui com sigui, aquests horaris anòmals comporta problemes de conciliació de la vida laboral amb la familiar i de salut, i els estudis també demostren que té incidència amb la productivitat o l'èxit escolar. Mohedano va fer una crida a adaptar els horaris a les necessitats de la gent i per això creu necessari grans pactes socials per introduir més flexibilitat laboral com als països europeus, nous horaris comercials i dels mitjans de comunicació, i grans campanyes de concienciació per modificar els hàbits actuals.

ERC organitza dimarts una conferència sobre la nova hisenda catalana

ERC Manresa organitza una conferència sobre la hisenda catalana i comptarà com a ponent el secretari d'Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Lluís Salvadó. L'acte és obert al públic i tindrà lloc el proper dimarts, dia 28 de febrer, a dos quarts de 8 de la tarda, a la sala d'actes de la FUB2 (antic edifici del CTM, entrada per la plaça Bages). Salvadó farà una exposició sobre el disseny i desplegament de la nova agència tributària catalana, que és una de les estructures clau per a la creació d'un nou país. Els assistents també tindran l'oportunitat de plantejar preguntes i dubtes al convidat. L'acte s'emmarca dins la campanya 'La República que farem', un procés participatiu d'ERC per explicar les principals línies del nou país que defensa la formació republicana i per recollir propostes i idees dels assistents.

ERC Navàs alerta que la residència augmenta el dèficit en 90.000€

El dilluns 13 de febrer, en el Ple extraordinari per aprovar els pressupostos municipals de Navàs per a l'any 2017, el grup municipal d'Esquerra va alertar que, segons la documentació adjunta al pressupost, l'any 2016 la Residència d'Avis de Navàs, tot i rebre 210.000€ de l'Ajuntament, va acabar amb un dèficit pressupostari provisional de 30.739€, el que significa que en total el dèficit real provisional és de 240.739€, exactament 87.426€ més que l'any anterior. Davant aquestes xifres el republicans es van mostrar crítics amb el pressupost per aquest any, ja que es preveu un fort augment de la partida de productes alimentaris (10%), i més tenint en compte que és generalitzada l’opinió que a la residència ja dóna un molt bon servei de menjador. En tot cas, els tres regidors d'Esquerra no veuen malament que es vulgui millorar un aspecte que ja funciona, però creuen que seria millor dotar de pressupost altres partides on hi ha més mancances, com el manteniment: el sostre de la sala d’infermeria o les parets de les habitacions, per exemple. També és necessari fer més lavabos a la sala d'alta dependència i, fins i tot, ampliar la mateixa sala. I si es vol millorar l'alimentació dels residents és millor tenir més personal dedicat a péixer els avis. En el mateix ple, ERC va criticar que es continua carregant el cost total d'un electricista al servei de distribució d'aigua potable, quan aquest no fa la seva feina en aquesta àrea. Enguany, a més, s’hi suma el cost del gerent, que també és gerent del complex esportiu EIX i organitzarà la municipalització del servei de recollida d'escombraries. ERC Navàs sempre ha defensat que els ingressos generats per l'aigua han de ser utilitzats exclusivament per pagar l'aigua. És absurd que el cost del gerent més l'electricista equivalguin el 20% del pressupost del servei de distribució d'aigua. Els regidors d'Esquerra van votar no al pressupost del govern de la CUP, el qual va ser aprovat gràcies a la seva majoria absoluta i amb el vot en contra de la resta de forces polítiques.