Bages

Totes les notícies

Ferran Estruch optarà a la reelecció com a alcalde de Cardona

L'alcalde de Cardona, Ferran Estruch i Torrents (Esquerra Republicana), optarà a la reelecció en les properes municipals del maig del 2019. El seu nom ha estat l'únic proposat per l'executiva local d'Esquerra, que l'haurà de ratificar en l'assemblea de militants que se celebrarà en els pròxims dies.   Serà la tercera vegada que Estruch encapçali la llista d'Esquerra de Cardona en unes municipals. El 2011, amb 25 anys, va liderar la candidatura que va aconseguir la primera alcaldia del grup republicà en el període democràtic, un fet que va suposar un gir a l'Ajuntament de Cardona després de 32 anys en els quals havia governat o CiU o el PSC. En aquelles eleccions, Esquerra va treure 6 regidors, que van augmentar a 7 en les municipals del 2015.   Estruch ha explicat que fa 8 anys "vam crear amb il·lusió, força i molta responsabilitat un projecte transformador que volem mantenir per continuar fent avançar Cardona" i ha indicat que, "malgrat la important crisi que durant aquests anys ha afectat a tot el país, hem pogut tirar endavant bona part dels projectes que portàvem en el nostre programa electoral", entre els quals hi figura el Camp de Vida Activa, la recuperació del Cinema Modern, l'arranjament de carrers o el sanejament de l'economia de l'Ajuntament, entre d'altres. L'actual alcalde també destaca "la nova manera de fer política" que han seguit, "sent sempre al carrer, sent pròxims, sent transparents, obrint l'Ajuntament i posant sempre les persones al centre de l’acció política".   El projecte de poble del qual parla Ferran Estruch, però, no està encara culminat, malgrat que ja s'han fet molts passos. És per aquest motiu que optarà a la reelecció amb un equip que combinarà l'experiència d'aquests vuit anys de govern amb cares noves "que puguin aportar noves idees i nous punts de vista". Per Estruch, aquests propers quatre anys seran claus pel futur de Cardona ja que "hi ha sobre la taula reptes trascendentals com les polítiques d'habitatge —encarades als joves, a la gent gran i a la recuperació de les antigues colònies mineres— i les polítiques d'ocupació i empresarials —amb el desenvolupament del nou polígon industrial— com a principals eines de desenvolupament local.

L'alcaldable sallentí Oriol Ribalta exposarà el seu projecte municipal en un acte aquest divendres

ERC Sallent organitza un acte aquest divendres en el qual el seu candidat, Oriol Ribalta, exposarà les línies mestres del projecte municipal republicà de cara a les properes eleccions municipals. El candidat ja ha avançat que vol liderar un projecte de "canvi i transformador", amb les "persones com a protagonistes" i amb l'objectiu de fer de Sallent un municipi amb "més qualitat de vida i atractiu".   L'acte tindrà lloc divendres 30 de novembre, a les 8 del vespre, a la sala Vilà i Valentí del municipi, i comptarà també amb la participació del diputat republicà Marc Sanglas, i la portaveu d'ERC al Senat Mirella Cortès. Oriol Ribalta és graduat en Ciències Polítiques i actualment és l’alcalde pedani de Cabrianes.

Roger Torrent acompanyarà Marc Aloy en la seva presentació com a candidat a l’alcaldia de Manresa

L'actual primer tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme de Manresa, Marc Aloy, farà la seva presentació pública a la ciutat com a candidat a l'alcaldia de Manresa per Esquerra Republicana el pròxim dimecres 28 de novembre al Teatre Conservatori. L'acte, que s'iniciarà a dos quarts de vuit del vespre, comptarà amb la participació del Molt Honorable President del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, i estarà carregat de sorpreses.   En paraules de Marc Aloy, l'acte "vol ser punt de partida i un punt de trobada per repensar les polítiques municipals a Manresa", unes polítiques que cal construir des de la ciutat i per la ciutat, perquè "Manresa és de tots i l'hem de fer entre tots". No en va, el lema que s'ha escollit per a la presentació —i que acompanyarà Esquerra Manresa en tot aquest camí— és el de ‘Trobem-nos', motor de tot el projecte que liderarà Aloy.   Nascut el 1979 a Manresa, Marc Aloy i Guàrdia és arquitecte. Veí del Centre Històric i amant de la seva ciutat, ha estat sempre vinculat a entitats manresanes: és soci d'Òmnium Cultural i de l'ANC, és membre de Xàldiga —entre altres entitats amb les quals manté contacte— i va ser un dels fundadors de l'espai cultural Via Fora!.   Va començar la seva militància a ERC i a les JERC el 2000 i va ser portaveu de les JERC de Manresa i de la Setena Regió, així com membre de l'Executiva Nacional de les JERC entre el 2001 i el 2003. També va ser president de l'executiva d'ERC Manresa entre el 2013 i el 2015. És regidor d'Urbanisme de la ciutat des del febrer del 2016 i el passat mes de maig va ser escollit en assemblea per àmplia majoria com a alcaldable d'Esquerra a les pròximes municipals de Manresa.

ERC Súria escull Marta Viladés com a nova cap de llista a les municipals

L'assemblea local d'ERC a Súria s'ha reunit aquesta setmana per escollir la persona que encapçalarà la candidatura local a les properes eleccions municipals. En aquesta va sortir elegida per unanimitat Marta Viladés, que es presentarà per primera vegada. En el seu primer parlament, la nova alcaldable republicana ha agraït el suport rebut per part de la militància i dels simpatitzants, i els ha convidat a treballar plegats per "oferir al municipi un projecte engrescador". Viladés ha agraït especialment el suport i generositat per part de l'anterior cap de llista i actual regidor, Jordi Sala, i ha anunciat que compta amb ell per formar part d'aquest nou equip ja que, en paraules seves, "l'experiència adquirida i la bona feina feta l'avalen per continuar la seva tasca de servei al poble".   La candidata es proposa liderar un "projecte republicà i municipalista" per a Súria, pel que ja estan treballant en el programa amb idees innovadores i sostenibles per al poble. Un dels principals objectius que s'ha marcat és fer "més propers tots els projectes de l'Ajuntament incrementant la participació ciutadana en la presa de decisions, per exemple en els pressupostos". D'aquesta manera, es vol aconseguir que "els suriencs i surienques, les entitats i les empreses se sentin implicats i rebin una comunicació fluida i ràpida en les decisions preses per part de l'Ajuntament i per tant, orgullosos de viure a Súria".   Marta Viladés té 28 anys i és llicenciada en Ciències Ambientals i té un màster en Enginyeria de Recursos Naturals. Actualment treballa en projectes de promoció local i rural, però disposa d'una àmplia experiència laboral en diferents àmbits. Ha treballat en temes de gestió de residus municipals en diferents empreses, com a investigadora al Centre Tecnològic de Manresa o al Servei d'Urbanisme de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, el que li ha permès adquirir una visió important de la gestió municipal. És una persona activa en el teixit social local, participant en diferents projectes participatius del poble i en activitats culturals organitzades pel l'Agrupació Sardanista i el Foment Cultural de Súria, i també és membre del Consell de Medi Ambient de Súria i de l'ADF.

Àdria Mazcuñán repetirà com a candidata d’ERC a l’alcaldia de Sant Fruitós

El passat dissabte dia 22 de setembre, una nodrida representació dels militants i simpatitzants d’ERC a Sant Fruitós de Bages van decidir, en assemblea i per unanimitat, recolzar la candidatura a l’alcaldia de l’actual regidora i portaveu d’aquesta formació política a l’Ajuntament, l’Àdria Mazcuñán i Claret. El fet que torni a ser la candidata d’aquesta formació política ha estat valorat com un senyal d’estabilitat, continuïtat i plena confiança en la seva tasca com a regidora municipal al llarg del present mandat per part de la militància i dels dirigents locals de la formació republicana.   L’Àdria Mazcuñán és educadora social, mare de dos fills i responsable de la secretaria de Polítiques d’Igualtat d'ERC Bages.   El proper dissabte 29 de setembre, aprofitant una arrossada popular amb motiu de la celebració dels 25è aniversari de la refundació d’ERC a Sant Fruitós de Bages, la recent escollida candidata farà una exposició sobre el que seran les línies bàsiques del projecte municipal republicà. Es tracta d'un acte obert a tothom i tindrà lloc a partir de dos quarts de 2 al Cobert de la Màquina de Batre (Pl. Onze de setembre).

Oriol Ribalta encapçalarà la llista d’Esquerra Republicana a Sallent a les properes municipals

L'assemblea d'ERC Sallent ha elegit Oriol Ribalta per encapçalar la candidatura d'Esquerra Republicana a les properes eleccions municipals a celebrar el 26 de maig de 2019. Oriol Ribalta és un jove de vint-i-tres anys graduat en Ciències Polítiques. Actualment és l'alcalde pedani de Cabrianes, experiència que li ha servit per a conèixer el funcionament de l'Ajuntament, i a resoldre problemes "des del diàleg i la participació ciutadana". En la presentació de la seva candidatura va exposar que, el seu, és un "projecte de canvi, transformador i amb noves idees", i amb la voluntat "d'incloure tothom i de representar a una majoria diversa, plural i republicana". Ribalta va explicar que vol liderar "un equip de dones i homes compromeses amb el municipi i amb el país" i es va mostrar ferm partidari del treball en equip ja que "la capacitat col·lectiva és sempre superior que la suma de les capacitats individuals". També va detallar algunes de les línies del projecte de canvi que vol impulsar i que es basarà en el "treball col·laboratiu, centrat en les persones, fent de la transparència una norma bàsica, i amb un programa per fer de Sallent un municipi amb més qualitat de vida, atractiu i emprenedor". En aquest sentit, el nou cap de llista va anunciar que es crearien grups de treball per elaborar el programa electoral i va convidar tothom a participar-hi. Els eixos d'aquests grups de treball seran: polítiques socials i de salut; ensenyament i cultura; economia i comerç; i urbanisme, patrimoni i medi ambient.

ERC Bages reivindicarà aquest diumenge les dones preses, exiliades o represaliades per motius polítics

La secretaria de Polítiques d'Igualtat d'ERC Bages organitza aquest diumenge 23 de setembre un acte reivindicatiu "per totes les dones preses, exiliades o encausades per motius polítics". L'acte, que s'ha batejat amb el nom de 'Reivindiquem-nos', es durà a terme a la plaça Sant Domènec de Manresa, entre les cinc i les set de la tarda. Comptarà amb actuacions musicals, lectures teatralitzades, un espectacle de teles acrobàtiques, teatre gestual i la intervenció de familiars de preses i exiliades. Entre altres, actuaran els Músics per la Llibertat, les cantants bagenques Anaïs Vila i Laia Badrenas, o Paqui Borjas i Johana Yara de la Companyia La Flor Innata. L'acte estarà conduït per la periodista Aina Font. Compta amb la col·laboració d'ERC Bages i ERC Manresa. La voluntat de la secretaria de Polítiques d'Igualtat d'ERC Bages, encapçalada per Àdria Mazcuñán, és que la situació per la qual travessen aquestes dones no caigui en l'oblit, ja que pateixen una doble càrrega: pel fet de ser preses, exiliades o encausades, i pel fet de ser dones, ja que majoritàriament, un cop més, han quedat en segon terme en molts dels debats de l'opinió pública i dels mitjans de comunicació: "Passen els dies i no podem oblidar la situació de Carme Forcadell i Dolors Bassa, empresonades injustament i sense judici -el 23 de setembre farà, precisament, sis mesos-; de Meritxell Serret, Clara Ponsatí, Anna Gabriel i Marta Rovira, forçades a marxar a l'exili per motivacions polítiques; i de Tamara Carrasco, represaliada per formar part d'un moviment social com el CDR. Totes elles, bones dones que han estat encausades per la seva manera de pensar". La secretaria de Polítiques d'Igualtat d'ERC Bages aclareix que "és un acte per visibilitzar les dones, reivindicar-les i fer-les presents més que mai en el nostre clam per la llibertat". Tal com va dir Carme Forcadell: "No estigueu tristos, el nostre empresonament no serà en va, gaudiu de la vida i de la llibertat.

Xavier Codina tornarà a encapçalar la candidatura d'ERC a Santpedor

L'assemblea local d'ERC a Santpedor ha escollit per unanimitat a l'actual alcalde, Xavier Codina, perquè torni a presentar-se com a cap de llista a les eleccions municipals del proper any i pugui optar a revalidar l'alcaldia del municipi.   En la seva intervenció, el ja alcadable ha mostrat la seva satisfacció per la confiança rebuda per part de l'assemblea local i el seu orgull per encapçalar el projecte republicà local per segona vegada. Codina ha volgut fer balanç de la tasca feta en aquests darrers anys, a la que ha valorat com a 'molt positiva', i que ha permès complir ja amb bona part de les propostes del programa electoral de les passades eleccions. De cara al proper mandat, l'alcalde ha afirmat que treballaran per fer una candidatura 'potent, propera al ciutadà i continuïsta' dels darrers mandats que, al seu parer, han donat molts bons resultats i han portat Santpedor a ser un municipi amb molt bona qualitat de vida. En aquest sentit, espera rebre la confiança de la ciutadania per continuar el projecte durant quatre anys més.    Codina té una àmplia experiència en l'àmbit local, doncs ha estat regidor de diverses àrees a l'ajuntament com medi ambient, via pública, serveis socials i joventut. A les darreres municipals del 2015, ERC va obtenir la majoria absoluta amb 8 dels 13 regidors convertint-se, així, en l'alcalde més votat en la història del municipi.

Joan Badia

Joan Badia, reelegit cap de llista per Esquerra a Callús

Aquest dimarts, dia 24 de juliol, la secció local d’Esquerra a Callús ha elegit per unanimitat Joan Badia com a persona que encapçalarà la llista dels republicans a les properes eleccions municipals. Joan Badia ha estat el batlle del poble durant els darrers tres anys, des de 2015, en què es Esquerra es va imposar a CiU per 5 regidors a 4. De cara al proper mandat, la secció local d’ERC ja està treballant per confegir la llista que concorrerà a les eleccions d’aquí a un any. Es preveu que bona part de l’equip actual repetirà. L’aspiració dels republicans és tornar a treure majoria absoluta, però caldrà tenir en compte que el consistori callussenc augmentarà el nombre de regidors, de 9 a 11, ja que el poble ha passat els 2.000 habitants. Joan Badia, llicenciat en filologia catalana i en psicologia, ha estat professor de llengua catalana i castellana a secundària i en diverses universitats. És autor de més de 160 llibres de text per aprendre llengua i també ha fet d’editor. Fou director de l’institut Lluís de Peguera de Manresa, parla cinc idiomes i ha ocupat diversos càrrecs de gestió al Departament d’Ensenyament, on va ser director general d’Innovació durant la conselleria d’Ernest Maragall.