Bages

Totes les notícies

Núria Picas protagonitzarà un acte de campanya a Súria

La corredora de muntanya Núria Picas participarà aquest dissabte 9 de desembre en el primer acte de campanya que organitza la candidatura d'Esquerra Republicana al Bages. L'acte tindrà lloc a dos quarts d'1 del migdia a la penya blaugrana de Súria i hi haurà vermut en acabar. Picas estarà acompanyada per la també candidata Mariona Homs. Dilluns dia 11 serà el torn de la primera candidata bagenca, Adriana Delgado, que participarà en un acte a Sant Vicenç de Castellet junt amb la diputada republicana al Congrés dels Diputats, Ester Capella. L'acte es farà a l'auditori de la biblioteca municipal a les 8 del vespre.

El congrés d'ERC Bages escull Adriana Delgado com a cap de llista comarcal per al 21-D

Aquest dimarts, ERC Bages va celebrar congrés comarcal extraordinari per a escollir les persones candidates per a les properes eleccions del 21 de desembre. Més d'un centenar de militants van assistir al congrés i van votar a les cinc persones candidates que corresponen a ERC Bages.   L'actual diputada de Junts pel Sí, Adriana Delgado, va ser escollida amb el 100% de vots favorables com la persona que encapçalarà la candidatura comarcal. Delgado va agrair el suport rebut i va encoratjar a treballar intensament perquè l'independentisme guanyi les properes eleccions: "Unes eleccions il·legítimes, però que hem d'aprofitar per reiterar a les urnes la victòria de la democràcia i el republicanisme".   La resta de la llista comarcal, que també es va votar en el congrés, està formada per Mariona Homs, militant de Manresa; Jordi Pesarrodona, regidor de Sant Joan de Vilatorrada; Àdria Mazcuñan, regidora de Sant Fruitós de Bages; i Ferran Estruch, alcalde de Cardona.

ERC Bages dóna per finalitzat el pacte de govern amb el PSC al Consell Comarcal

El juny de 2015 ERC, PSC i ICV van signar un acord per tal d’establir un govern al Consell Comarcal del Bages. En aquell pacte, s’expressa que les formacions polítiques signants defensaran el dret a decidir i seran respectuosos amb la voluntat majoritària del poble català, així com amb les seves institucions elegides democràticament per la ciutadania a les eleccions del 27 de setembre del 2015.   Vista la complicitat del PSC amb l’acord del PP, PSOE i Ciudadanos en l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola contra les nostres institucions i la voluntat majoritària del poble de Catalunya, reiterada pels seus dirigents aquests darrers dies, l’Executiva Comarcal d’ERC Bages, d’acord amb el seu grup al Consell Comarcal del Bages, dóna per trencat el pacte de govern amb el PSC en aquest ens. ERC considera que l’aplicació de l’article 155 és l’atemptat més greu contra les institucions de Catalunya des del franquisme.   Amb tot el respecte per les persones, constatant la bona entesa que hi ha hagut en la gestió i reconeixent la bona feina feta de tot l’equip de govern des de la signatura del pacte, ERC considera que no pot continuar treballant amb un partit que es posa al costat del PP, PSOE i Ciudadanos en l’aplicació de mesures repressives tan greus pel país.   El cessament del Govern de la Generalitat, la intervenció del Parlament de Catalunya i de les finances de la Generalitat, el control dels Mossos d’Esquadra o l’amenaça al nostre model educatiu i els mitjans de comunicació públics, són incompatibles amb els ideals de país i els valors republicans d’Esquerra Republicana de Catalunya. Les darreres hores també hem viscut amb estupefacció la participació del primer secretari dels socialistes catalans a la manifestació a favor de la unitat d’Espanya, compartint espai amb els partits espanyolistes, la ultradreta, la Falange, i on s’exigia l’empresonament del President de la Generalitat de Catalunya, democràticament escollit pel poble.

Isidre Viu, nou alcalde de Balsareny

El republicà Isidre Viu ha estat escollit nou alcalde de Balsareny en el Ple de l'Ajuntament celebrat aquest matí, dia 5 d'octubre. Així, doncs, els quatre regidors d'ERC han sumat els tres del PDeCAT per fer un nou govern pel que queda de mandat després de que l'anterior alcalde, de Gent de Balsareny, plegués per sorpresa. Viu s'ha mostrat conciliador i obert a la col·laboració de tots els grups per continuar treballant amb els projectes ja engegats i ha expressat el seu compromís amb el país i les polítiques socials.

Marta Rovira participarà dimecres a l'acte central d'ERC Bages

ERC Bages celebra dimecres el seu acte central de campanya a la comarca que protagonitzarà la secretària general d'ERC, Marta Rovira. L'acte tindrà lloc dimecres, a les 7 de la tarda, a la Plaça Sant Domènec de Manresa, i també hi participarà la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa; la diputada de Junts pel Sí, Alba Vergés; i la directora general de Joventut, Marta Vilalta. Al mateix temps, la secció local d'ERC-Manresa muntarà una parada informativa a la plaça i les JERC organitzaran un punt informatiu per a que tothom qui vulgui pugui consultar a quin col·legi electoral ha de votar l'1 d'octubre.

ERC Bages expressa la seva determinació perquè l'1-O sigui un èxit

ERC Bages va celebrar el divendres passat una reunió extraordinària de l'Executiva comarcal a Navarcles amb un ordre del dia en el qual hi destacava el referèndum del proper 1 d'octubre. La trobada va reunir representants de totes les seccions locals d'ERC a la comarca, així com els alcaldes republicans i els portaveus dels grups municipals bagencs. El president d'ERC Bages, Albert Mulero, va expressar la "total determinació de la formació perquè l'1 d'octubre sigui una jornada amb alta participació i que es disposarà sobradament de les garanties perquè el resultat sigui vinculant", afegint que "es disposarà d'una sindicatura electoral i d'observadors internacionals de prestigi, més enllà del que demana la llei". Així mateix, com a resultat de les aportacions dels presents, es va voler enviar un missatge de "màxim suport i el compromís de màxima mobilització al Govern de la Generalitat". Mulero va recordar que som a les portes "d'una fita històrica, amb la sort de compartir el moment amb molts que ens han precedit i, sobretot, responsables de la dignitat d'un poble i hereus d'un passat".   En la reunió, a la qual també hi va participar el president regional d'ERC Catalunya Central, Lluís Oliveras, es va fer balanç de la precampanya del Referèndum que va impulsar ERC Bages des de la tardor de l'any passat, "La República que farem". La direcció comarcal va valorar aquesta com a "molt positiva" atesa l'alta participació d'assistents, i on s'ha pogut comptar amb ponents com el conseller de Justícia, Carles Mundó, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa i el seu secretari general, Josep Ginesta, o el conseller de Salut, Toni Comín, cadascun d'ells explicant el treball que s'està fent des de les seves àrees, i també les visites dels diputats Joan Tardà i Gabriel Rufián, entre altres. En total, fins a 25 actes arreu de la comarca i una quinzena de parades informatives als municipis bagencs on, en molts casos, van participar la diputada Adriana Delgado i la senadora Mirella Cortès.

Comunicat d'ERC Bages sobre la proposta de la nova comarca del Montserratí

A propòsit de la noticia apareguda recentment als mitjans que proposa la creació de la comarca “El Montserratí” i que ja compta amb el suport inicial d’alguns municipis del Baix Llobregat, el Bages i l’Anoia, des d’ERC Bages, i concretament, les seccions locals dels municipis situats al voltant de la muntanya de Montserrat que ens sentim interpel·lats: Monistrol de Montserrat, Marganell, Castellbell i el Vilar, Sant Vicenç de Castellet, Castellgalí, El Pont de Vilomara i Sant Salvador de Guardiola, volem manifestar el següent:   1. Ens sentim afortunats de la proximitat a la muntanya de Montserrat de què gaudim a diari, i posem en valor aquest entorn impagable i tot el què hi té relació, especialment l’activitat cultural, turística, esportiva i espiritual. Parlem de valors als quals no hi renunciem, al contrari, que volem i treballem per promocionar-los.   2. Creiem que és l’eix del Llobregat –entre altres- Bages amunt, el què condiciona de facto i d’una manera natural la nostra vida i activitat, així com la mobilitat dels nostres conciutadans, essent Manresa qui exerceix la capitalitat i destí de referència, tant en termes de serveis territorials, com administratius, econòmics, judicials, econòmics, sanitaris, comercials, etc. A més del sentiment de pertinença a aquest territori, no pas a cap altre.   3. La pertinença al Bages i formar part de les seves estructures administratives –dins de la Catalunya central- i de l’ens supramunicipal de referència, el Consell Comarcal del Bages, ens aporta qualitat i ens permet resoldre de manera satisfactòria, encara que sempre millorable, alguns dels problemes que patim els municipis de mida petita i/o mitjana i oferir serveis de qualitat als nostres ciutadans. A més, alguns dels nostres municipis estem en fase de desenvolupar projectes compartits, mancomunats, que comporten reptes i compromisos, i als quals no volem renunciar.   4. No posem en dubte en cap cas les raons legítimes que poden portar a altres municipis de comarques veïnes a plantejar la creació d’una de nova, ni ens toca a nosaltres valorar si és el moment oportú de fer aquest debat, però sí que hem d’expressar el nostre posicionament de seguir formant part de la comarca del Bages.

Sallent aprova la moció d'ERC per demanar responsabilitats a ICL per la salinització de les aigües

ERC Sallent va presentar una moció al ple per avaluar els danys produïts per l'empresa minera ICL en la salinització de les aigües i reclamar-li els danys i perjudicis econòmics. La moció es va aprovar amb els vots favorables d'ERC, PDeCAT, PSC i l'abstenció de la CUP.  Sallent pateix una greu contaminació ambiental causada pels runams de la Botjosa i del Cogulló. Les filtracions salines dels residus han afectat les aigües subterrànies i les aigües superficials del terme de Sallent, afectant pous, fonts, torrents i rieres.  En el període 2000-2003, l'alcalde convergent, Jordi Moltó, va construir una planta potabilitzadora d'aigua, en zona inundable, de més de 300M pessetes de l'època, finançat per SOREA. Per això, Moltó, va signar un conveni que garantia la gestió de l'aigua a SOREA durant 35 anys, hipotecant el municipi de Sallent que encara avui dia en paga les conseqüències.   En la moció s'acorda que l'ajuntament avaluï els danys i perjudicis causats en espais públics del terme municipal de Sallent i/o amb afectació general a la població de Sallent, per tal de conèixer en detall la indemnització que en concepte de responsabilitat civil correspon reclamar a l'Ajuntament de Sallent, en defensa dels seus béns i drets, entre els quals hi ha el genèric de tota la població a gaudir d'aigua sense salinitzar. I en segon lloc  que l'ajuntament es personi si és possible a les actuacions judicials que se segueixen en el Jutjat Penal de Manresa per tal de posar de manifest els danys i perjudicis soferts per l'Ajuntament de Sallent i formular expressa reclamació de responsabilitat civil contra les persones condemnades i a l'empresa ICL.

Cortès insta el Govern espanyol a comprometre's amb la reconversió industrial del Bages i Berguedà

La senadora d'Esquerra Republicana, Mirella Cortès, ha interpel·lat aquest dimecres durant la sessió ordinària del Ple del Senat al ministre d'Energia, Álvaro Nadal, per demanar-li que el Govern espanyol es comprometi amb la reconversió minera i industrial de la Catalunya Central. La iniciativa arriba tot just després que el Partit Popular i Ciutadans rebutgessin tres esmenes d'ERC als Pressupostos Generals de l'Estat que pretenien destinar recursos econòmics a iniciatives encaminades a la reconversió industrial del Bages i del Berguedà, comarques castigades per la disminució de l'activitat minera i també industrial.   Durant la seva intervenció, Cortès ha denunciat el 'nul compromís del Govern espanyol amb la reindustrialització de les nostres comarques' i ha recordat al ministre que té 'un deute de 4,4 milions d'euros amb els ajuntaments berguedans, fons del Pla Miner que el 2012 van decidir suprimir deixant a molts ajuntaments sense els recursos promesos'. A més, ha destacat que'dels més de 3.000 milions d'euros que des del 2012 el Govern espanyol ha destinat a iniciatives de reconversió industrial, el Bages i el Berguedà no han vist ni un cèntim'.   La senadora sallentina ha instat al ministre a 'seure's a parlar' i a 'considerar les tres esmenes que ERC va presentar per ajudar al territori a reconvertir-se' i que són: una inversió de 15 milions d'euros per a la reconversió industrial de la conca minera del Llobregat; el pagament dels 4,4 milions d'euros promesos als ajuntaments berguedans del Fons Miner per a iniciatives de reconversió; i l'arranjament de la carretera entre Berga i Sant Llorenç de Morunys, una inversió necessària que facilitaria la instal·lació de noves empreses al territori i milloraria el transport comercial de les ja establertes.   ERC ara treballarà en la moció subsegüent a la interpel·lació amb les propostes concretes i que es debatrà en el proper Ple del Senat que tindrà lloc el mes de setembre.