Bages

Totes les notícies

Bassa presenta la Renda Garantida de Ciutadania a Manresa

Esquerra Republicana al Bages va tancar el passat dijous el cicle de debats sobre el model de la futura República Catalana amb un col·loqui sobre polítiques socials i, en especial, sobre la Renda Garantida de Ciutadania. L'acte va comptar amb la participació de la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Dolors Bassa, i de la regidora d'Acció Social i Cooperació de l'Ajuntament de Manresa, Àngels Santolària. La regidora va iniciar els parlaments destacant que la Renda Garantida de Ciutadania representa un canvi de paradigma en les polítiques socials del nostre país i va felicitar a la consellera per liderar un 'canvi valent'. Santolària va recordar que la crisi ha posat a molta gent en dificultats i que, malgrat les mancances de recursos públics, s'ha fet un gran esforç des dels serveis socials de l'ajuntament recolzat pel paper tan important que exerceixen les entitats socials, als quals va agrair la seva tasca. Per la seva banda, la consellera va destacar la voluntat de treballar per una societat més justa i arribar a un nou pacte social. D'aquí neix un nou dret social, la Renda Garantida de Ciutadania, que pretèn compactar una carta de més de 130 serveis de la Generalitat de Catalunya. Bassa va explicar que es tracta d'una renda que pretèn assegurar un mínim de nivell de vida digna a tota la ciutadania i que, en tot cas, serà una prestació de darrer recurs, és a dir, caldrà haver esgotat totes les altres prestacions i ajuts per accedir-hi. A més, va destacar que és un ajut temporal i que es demanarà constraprestacions, ja que la finalitat és que 'tothom pugui accedir al mercat de treball i trobar una feina digna, que és la millor política social que podem fer'.

Rufián afirma a Súria i Castellbell que el canvi real es diu República catalana

El portaveu adjunt d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha visitat el passat cap de setmana la comarca del Bages per a participar en dos actes a Súria i Castellbell i el Vilar. Els actes, que van comptar amb un nombrós públic assistent, s'emmarquen en la pre-campanya que està duent a terme la formació republicana per demanar el Sí en el referèndum de l'1-O. Rufián va respondre una a una totes les qüestions que li van plantejar els assistents i va defensar el vot favorable a 'construir un nou país, una república que garanteixi el benestar dels seus ciutadans i amb una democràcia de qualitat'. El diputat va recordar que no es demana a ningú ser independentista, sinó ser demòcrata, i que la ciutadania pugui expressar-se en un referèndum sense importar el que voti, ja que el 'no' és una opció tan legítima com el 'sí'. Amb tot, va animar als indecisos a exercir el vot favorable, doncs 'ha quedat demostrat que l'Estat espanyol no canviarà i que el canvi promés per alguna nova formació política no és real ni possible'. 'El canvi real es diu República catalana', va sentenciar.

Candàliga fa efectiu el relleu de l'alcaldia i anuncia que deixa la política

ERC a Artés va fer efectiu el pacte de mandat amb la CUP i en el ple extraordinari celebrat ahir vespre es va procedir al relleu a l'alcaldia. D'aquesta manera, el fins ara alcalde Josep Candàliga va donar pas al cupaire Ernest Clotet tal i com s'especificava en els termes del pacte entre ambdues formacions. Candàliga va aprofitar l'avinantesa per anunciar la seva voluntat de renunciar al càrrec de regidor en el proper Ple i abandonar, així, la política per centrar-se en la seva feina i la família en una decisió molt meditada. El fins ara alcalde finalitza un cicle de 25 anys de dedicació al seu municipi -on ha estat alcalde en dos períodes, del 2003 al 2007 i del 2011 fins ara- i al projecte republicà, una trajectòria que ha definit com 'apassionant i molt enriquidora a nivell personal'. També va ser president del Consell Comarcal del Bages. Des d'ERC Bages vol agrair a Candàliga tota la seva dedicació sent conscients de les dificultats per compaginar política, feina i família, i expressa la seva voluntat de poder continuar comptant amb la seva col·laboració i experiència.

Rufián farà campanya pel Sí en el referèndum dissabte al Bages

Esquerra Republicana al Bages continua amb les accions de la pre-campanya que està duent a terme la formació per defensar el vot favorable en el referèndum. Així, després de la visita passat dissabte del portaveu republicà en el Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ara serà el torn del seu company a files a la cambra espanyola, Gabriel Rufián, que participarà dissabte 17 de juny en dos actes a la comarca.   Rufián serà primer a Súria, on intervindrà a les 6 de la tarda en un acte organitzat per la secció local republicana al Casal de Joves del Parc Macary i Viader. En acabar, el diputat republicà es desplaçarà fins a Castellbell i el Vilar per a participar en el el col·loqui que tindrà lloc al pàrquing de la Bauma a partir de les 8 del vespre. Ambdós actes són oberts al públic.

Tardà defensa el vot favorable a construir un nou país en la seva visita al Bages

ERC Bages es troba immersa en la campanya pel Sí en el referèndum de l'1 d'octubre i el passat dissabte va organitzar una maratoniana jornada d'actes amb el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà. El dirigent republicà va passar per Balsareny, Sant Vicenç de Castellet i Monistrol de Montserrat on va oferir un parlament i va respondre les qüestions que els assistents li van poder demanar en els torns oberts de paraules. Tardà va explicar als presents que 'no es menja de les banderes' i que el procés per a contruir una República catalana ha de servir 'per oferir a tota la ciutadania unes condicions de benestar dignes'. Va recordar que és la primera vegada en la història que les noves generacions viuen en condicions més difícils que l'anterior i que, davant aquest fet, necessitem un Estat amb un model econòmic i social que reverteixi aquesta situació. Tardà es va mostrar confiat que 'serem els que els catalans vulguin ser' i que, en tot cas, el problema el té el Govern espanyol: ' Què faran per impedir que consultem a la ciutadania?'. Creu que, a ulls del món, l'Estat espanyol cada vegada es va mostrant més autoritari i antidemocràtic.

ERC Bages presenta esmenes als PGE 2017 per valor de 87M€

Esquerra Republicana al Bages ha fet públic les esmenes que presentarà als Pressupostos Generals de l'Estat del 2017, coincidint amb l'actual tramitació i debat que s'està duent a terme a les cambres espanyoles. La portaveu d'ERC al Senat, la sallentina Mirella Cortès, ha estat l'encarregada de presentar les esmenes i ha estat acompanyada pel president comarcal d'ERC Bages, Albert Mulero, el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Manresa, Marc Aloy, i els alcaldes d'Avinyó i Monistrol de Montserrat, Eudald Vilaseca i Joan Miguel. El president comarcal ha iniciat les intervencions explicant que davant la possibilitat de presentar esmenes als pressupostos de l'Estat, des d'ERC Bages no s'ha volgut desaprofitar l'ocasió per fer-ho. Mulero ha denunciat l'estat precari de les finances d'alguns ajuntaments que impedeix, a l'administració més propera als ciutadans, poder tirar endavant amb alguns projectes. Una situació encara més agreujada en el cas de Catalunya pel dèficit fiscal que pateix. La senadora ha explicat que 'independentment del procés català, mentre estiguem dins l’Estat espanyol reclamarem fins l’últim cèntim, fins l’últim minut' i ha anunciat que ERC Bages presentarà una bateria d'esmenes -un total de 32- per valor d'uns 87M€. Les esmenes inclouen una varietat de projectes com rehabilitació de patrimoni, construcció de residències per a gent gran, millores en l'enllumenat públic i d'altres serveis municipals, o un pla de reconversió industrial i social de la conca minera potàssica del Llobregat. Cortès ha reconegut que les esmenes difícilment seran acceptades pel 'bloqueig polític i d'asfíxia econòmica del Govern espanyol cap a Catalunya', però que en tot cas 'no es volia deixar passar l'oportunitat de fer la reivindicació'. En total, ERC ha presentat 800 esmenes als pressupostos estatals de tot l'àmbit dels Països Catalans. La roda de premsa dels republicans ha tingut lloc davant l'estació de la Renfe a Manresa, un lloc simbòlic i que precisament ha motivat una de les esmenes tal i com ha explicat Aloy.

Tardà participarà dissabte en tres actes al Bages

Esquerra Republicana es troba immersa en la precampanya del referèndum i ha organitzat, per aquest dissabte 10 de juny, tres actes a la comarca del Bages que comptaran amb la intervenció del portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà. Tardà iniciarà la maratoniana jornada a Balsareny, on la secció local republicana ha organitzat un vermut-col·loqui al Bar el Casino (C/ Àngel Guimerà, 17) a les 12 del migdia. En acabar, el dirigent d'ERC es desplaçarà fins a Sant Vicenç de Castellet per a participar en el dinar popular que tindrà lloc a la Plaça de l'Ajuntament a partir de les 2 de la tarda. Finalment, Monistrol de Montserrat tancarà la jornada a les 6 de la tarda amb un acte a la Plaça de la Font Gran. Tots els actes són oberts al públic.

Comín explica a Manresa els pilars del sistema sanitari de la futura República catalana

Esquerra Republicana va celebrar un nou debat sectorial de la campanya La República que farem, en aquesta ocasió sobre el model de salut en el nou país. Un centenar d'assistents van escoltar les intervencions del conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Toni Comín, i de la presidenta de la Comissió Sectorial de Salut, Carme Bertral, i van poder participar en el debat posterior. Comín va iniciar el seu parlament recordant que per assolir un estat de benestar de primer nivell és necessari tenir les eines d'un Estat i sense la República catalana això no serà possible. Amb tot, malgrat el dèficit fiscal i l'infrafinançament que afecta especialment al sistema de salut, Catalunya disposa d'un sistema sanitari de referència a Europa i una de les claus d'aquest èxit ha estat que les grans lleis sanitàries s'han aprovat històricament per consens. El conseller va explicar que amb els instruments que es disposen actualment ja s'estan posant les bases del model de salut en el nou país. Així, les principals línies de treball i plans d'actuació del departament estan centrades en millorar el manteniment del sistema; a realitzar reformes encaminades a millorar l'equitat, qualitat del servei i fer-lo més sostenible econòmicament; i finalment adaptar-se als canvis estructurals com és l'envelliment de la població, els canvis culturals o la revolució tecnològica. Per la seva banda, la cardonina Carme Bertral va presentar l'acte i va enumerar els que va definir com a 'pilars de les polítiques sanitàries' en una República Catalana. Un sistema públic, equitatiu i universal, que garanteixi les mateixes oportunitats d'accés territorialment i prioritzant l'atenció primària, són alguns dels pilars que va esmentar.

ERC Sant Vicenç de Castellet prioritza un nou camp de futbol amb més usos

Davant de les informacions aparegudes sobre la reforma del camp de futbol, encara en avantprojecte, Esquerra Republicana de Sant Vicenç explica el posicionament al respecte. D’entrada, ERC entenem que l’esport és essencial per a un correcte desenvolupament de les persones, especialment infants, als quals ajuda al seu desenvolupament físic, mental i de valors. Per això creiem que fer inversions importants en equipaments ha d’estar avalada, sobretot en aquests casos, per un bon projecte esportiu més ampli (amb una vessant educativa important) i basat en una escola i equips de base. És més que evident la necessitat de Sant Vicenç de tenir un nou camp de futbol, un equipament digne, modern i adaptat als nous temps, que compleixi mides i normatives de seguretat exigides. Tot i que el poble té actualment una fantàstica oferta esportiva, no s’hi pot practicar el futbol, i un nou camp, a més, podria donar l’oportunitat de practicar altres esports. S’ha creat una comissió per opinar sobre el futur projecte de remodelació del camp -a la qual hem assistit-, tot i que amb absències inexplicables de figures molt vinculades i amb una llarga trajectòria en el món del futbol. Entenem que aquesta actuació és una prioritat legítima del Govern local, com legítima és la postura republicana de no considerar nostre aquest projecte, fet que no ha de sorprendre ningú perquè en els dos últims programes electorals ja apostàvem per la construcció d’unes noves instal·lacions, aptes per practicar-hi altres activitats esportives, en una altra ubicació, encara que comporti més temps. Cal tenir visió de futur, no ser curt-terminista i esperar per tenir la millor solució per a les necessitats locals. Reconeixem que és més complex d’aconseguir però, segons els plantejaments que hem fet, és possible situar-lo en un altre lloc del plànol municipal, fent el corresponent pla parcial per organitzar urbanísticament la zona. El camp actual ja feia anys que s’havia quedat petit, i ara hi ha importants problemes d’aparcament i de pas a la cruïlla entre Joan Cadevall i Maria Matilde Almendros, que es podrien agreujar si es desplaça el camp cap a aquest punt.