Bages

Totes les notícies

Marta Rovira participarà dimecres a l'acte central d'ERC Bages

ERC Bages celebra dimecres el seu acte central de campanya a la comarca que protagonitzarà la secretària general d'ERC, Marta Rovira. L'acte tindrà lloc dimecres, a les 7 de la tarda, a la Plaça Sant Domènec de Manresa, i també hi participarà la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa; la diputada de Junts pel Sí, Alba Vergés; i la directora general de Joventut, Marta Vilalta. Al mateix temps, la secció local d'ERC-Manresa muntarà una parada informativa a la plaça i les JERC organitzaran un punt informatiu per a que tothom qui vulgui pugui consultar a quin col·legi electoral ha de votar l'1 d'octubre.

ERC Bages expressa la seva determinació perquè l'1-O sigui un èxit

ERC Bages va celebrar el divendres passat una reunió extraordinària de l'Executiva comarcal a Navarcles amb un ordre del dia en el qual hi destacava el referèndum del proper 1 d'octubre. La trobada va reunir representants de totes les seccions locals d'ERC a la comarca, així com els alcaldes republicans i els portaveus dels grups municipals bagencs. El president d'ERC Bages, Albert Mulero, va expressar la "total determinació de la formació perquè l'1 d'octubre sigui una jornada amb alta participació i que es disposarà sobradament de les garanties perquè el resultat sigui vinculant", afegint que "es disposarà d'una sindicatura electoral i d'observadors internacionals de prestigi, més enllà del que demana la llei". Així mateix, com a resultat de les aportacions dels presents, es va voler enviar un missatge de "màxim suport i el compromís de màxima mobilització al Govern de la Generalitat". Mulero va recordar que som a les portes "d'una fita històrica, amb la sort de compartir el moment amb molts que ens han precedit i, sobretot, responsables de la dignitat d'un poble i hereus d'un passat".   En la reunió, a la qual també hi va participar el president regional d'ERC Catalunya Central, Lluís Oliveras, es va fer balanç de la precampanya del Referèndum que va impulsar ERC Bages des de la tardor de l'any passat, "La República que farem". La direcció comarcal va valorar aquesta com a "molt positiva" atesa l'alta participació d'assistents, i on s'ha pogut comptar amb ponents com el conseller de Justícia, Carles Mundó, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa i el seu secretari general, Josep Ginesta, o el conseller de Salut, Toni Comín, cadascun d'ells explicant el treball que s'està fent des de les seves àrees, i també les visites dels diputats Joan Tardà i Gabriel Rufián, entre altres. En total, fins a 25 actes arreu de la comarca i una quinzena de parades informatives als municipis bagencs on, en molts casos, van participar la diputada Adriana Delgado i la senadora Mirella Cortès.

Comunicat d'ERC Bages sobre la proposta de la nova comarca del Montserratí

A propòsit de la noticia apareguda recentment als mitjans que proposa la creació de la comarca “El Montserratí” i que ja compta amb el suport inicial d’alguns municipis del Baix Llobregat, el Bages i l’Anoia, des d’ERC Bages, i concretament, les seccions locals dels municipis situats al voltant de la muntanya de Montserrat que ens sentim interpel·lats: Monistrol de Montserrat, Marganell, Castellbell i el Vilar, Sant Vicenç de Castellet, Castellgalí, El Pont de Vilomara i Sant Salvador de Guardiola, volem manifestar el següent:   1. Ens sentim afortunats de la proximitat a la muntanya de Montserrat de què gaudim a diari, i posem en valor aquest entorn impagable i tot el què hi té relació, especialment l’activitat cultural, turística, esportiva i espiritual. Parlem de valors als quals no hi renunciem, al contrari, que volem i treballem per promocionar-los.   2. Creiem que és l’eix del Llobregat –entre altres- Bages amunt, el què condiciona de facto i d’una manera natural la nostra vida i activitat, així com la mobilitat dels nostres conciutadans, essent Manresa qui exerceix la capitalitat i destí de referència, tant en termes de serveis territorials, com administratius, econòmics, judicials, econòmics, sanitaris, comercials, etc. A més del sentiment de pertinença a aquest territori, no pas a cap altre.   3. La pertinença al Bages i formar part de les seves estructures administratives –dins de la Catalunya central- i de l’ens supramunicipal de referència, el Consell Comarcal del Bages, ens aporta qualitat i ens permet resoldre de manera satisfactòria, encara que sempre millorable, alguns dels problemes que patim els municipis de mida petita i/o mitjana i oferir serveis de qualitat als nostres ciutadans. A més, alguns dels nostres municipis estem en fase de desenvolupar projectes compartits, mancomunats, que comporten reptes i compromisos, i als quals no volem renunciar.   4. No posem en dubte en cap cas les raons legítimes que poden portar a altres municipis de comarques veïnes a plantejar la creació d’una de nova, ni ens toca a nosaltres valorar si és el moment oportú de fer aquest debat, però sí que hem d’expressar el nostre posicionament de seguir formant part de la comarca del Bages.

Sallent aprova la moció d'ERC per demanar responsabilitats a ICL per la salinització de les aigües

ERC Sallent va presentar una moció al ple per avaluar els danys produïts per l'empresa minera ICL en la salinització de les aigües i reclamar-li els danys i perjudicis econòmics. La moció es va aprovar amb els vots favorables d'ERC, PDeCAT, PSC i l'abstenció de la CUP.  Sallent pateix una greu contaminació ambiental causada pels runams de la Botjosa i del Cogulló. Les filtracions salines dels residus han afectat les aigües subterrànies i les aigües superficials del terme de Sallent, afectant pous, fonts, torrents i rieres.  En el període 2000-2003, l'alcalde convergent, Jordi Moltó, va construir una planta potabilitzadora d'aigua, en zona inundable, de més de 300M pessetes de l'època, finançat per SOREA. Per això, Moltó, va signar un conveni que garantia la gestió de l'aigua a SOREA durant 35 anys, hipotecant el municipi de Sallent que encara avui dia en paga les conseqüències.   En la moció s'acorda que l'ajuntament avaluï els danys i perjudicis causats en espais públics del terme municipal de Sallent i/o amb afectació general a la població de Sallent, per tal de conèixer en detall la indemnització que en concepte de responsabilitat civil correspon reclamar a l'Ajuntament de Sallent, en defensa dels seus béns i drets, entre els quals hi ha el genèric de tota la població a gaudir d'aigua sense salinitzar. I en segon lloc  que l'ajuntament es personi si és possible a les actuacions judicials que se segueixen en el Jutjat Penal de Manresa per tal de posar de manifest els danys i perjudicis soferts per l'Ajuntament de Sallent i formular expressa reclamació de responsabilitat civil contra les persones condemnades i a l'empresa ICL.

Cortès insta el Govern espanyol a comprometre's amb la reconversió industrial del Bages i Berguedà

La senadora d'Esquerra Republicana, Mirella Cortès, ha interpel·lat aquest dimecres durant la sessió ordinària del Ple del Senat al ministre d'Energia, Álvaro Nadal, per demanar-li que el Govern espanyol es comprometi amb la reconversió minera i industrial de la Catalunya Central. La iniciativa arriba tot just després que el Partit Popular i Ciutadans rebutgessin tres esmenes d'ERC als Pressupostos Generals de l'Estat que pretenien destinar recursos econòmics a iniciatives encaminades a la reconversió industrial del Bages i del Berguedà, comarques castigades per la disminució de l'activitat minera i també industrial.   Durant la seva intervenció, Cortès ha denunciat el 'nul compromís del Govern espanyol amb la reindustrialització de les nostres comarques' i ha recordat al ministre que té 'un deute de 4,4 milions d'euros amb els ajuntaments berguedans, fons del Pla Miner que el 2012 van decidir suprimir deixant a molts ajuntaments sense els recursos promesos'. A més, ha destacat que'dels més de 3.000 milions d'euros que des del 2012 el Govern espanyol ha destinat a iniciatives de reconversió industrial, el Bages i el Berguedà no han vist ni un cèntim'.   La senadora sallentina ha instat al ministre a 'seure's a parlar' i a 'considerar les tres esmenes que ERC va presentar per ajudar al territori a reconvertir-se' i que són: una inversió de 15 milions d'euros per a la reconversió industrial de la conca minera del Llobregat; el pagament dels 4,4 milions d'euros promesos als ajuntaments berguedans del Fons Miner per a iniciatives de reconversió; i l'arranjament de la carretera entre Berga i Sant Llorenç de Morunys, una inversió necessària que facilitaria la instal·lació de noves empreses al territori i milloraria el transport comercial de les ja establertes.   ERC ara treballarà en la moció subsegüent a la interpel·lació amb les propostes concretes i que es debatrà en el proper Ple del Senat que tindrà lloc el mes de setembre.

Bassa presenta la Renda Garantida de Ciutadania a Manresa

Esquerra Republicana al Bages va tancar el passat dijous el cicle de debats sobre el model de la futura República Catalana amb un col·loqui sobre polítiques socials i, en especial, sobre la Renda Garantida de Ciutadania. L'acte va comptar amb la participació de la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Dolors Bassa, i de la regidora d'Acció Social i Cooperació de l'Ajuntament de Manresa, Àngels Santolària. La regidora va iniciar els parlaments destacant que la Renda Garantida de Ciutadania representa un canvi de paradigma en les polítiques socials del nostre país i va felicitar a la consellera per liderar un 'canvi valent'. Santolària va recordar que la crisi ha posat a molta gent en dificultats i que, malgrat les mancances de recursos públics, s'ha fet un gran esforç des dels serveis socials de l'ajuntament recolzat pel paper tan important que exerceixen les entitats socials, als quals va agrair la seva tasca. Per la seva banda, la consellera va destacar la voluntat de treballar per una societat més justa i arribar a un nou pacte social. D'aquí neix un nou dret social, la Renda Garantida de Ciutadania, que pretèn compactar una carta de més de 130 serveis de la Generalitat de Catalunya. Bassa va explicar que es tracta d'una renda que pretèn assegurar un mínim de nivell de vida digna a tota la ciutadania i que, en tot cas, serà una prestació de darrer recurs, és a dir, caldrà haver esgotat totes les altres prestacions i ajuts per accedir-hi. A més, va destacar que és un ajut temporal i que es demanarà constraprestacions, ja que la finalitat és que 'tothom pugui accedir al mercat de treball i trobar una feina digna, que és la millor política social que podem fer'.

Rufián afirma a Súria i Castellbell que el canvi real es diu República catalana

El portaveu adjunt d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha visitat el passat cap de setmana la comarca del Bages per a participar en dos actes a Súria i Castellbell i el Vilar. Els actes, que van comptar amb un nombrós públic assistent, s'emmarquen en la pre-campanya que està duent a terme la formació republicana per demanar el Sí en el referèndum de l'1-O. Rufián va respondre una a una totes les qüestions que li van plantejar els assistents i va defensar el vot favorable a 'construir un nou país, una república que garanteixi el benestar dels seus ciutadans i amb una democràcia de qualitat'. El diputat va recordar que no es demana a ningú ser independentista, sinó ser demòcrata, i que la ciutadania pugui expressar-se en un referèndum sense importar el que voti, ja que el 'no' és una opció tan legítima com el 'sí'. Amb tot, va animar als indecisos a exercir el vot favorable, doncs 'ha quedat demostrat que l'Estat espanyol no canviarà i que el canvi promés per alguna nova formació política no és real ni possible'. 'El canvi real es diu República catalana', va sentenciar.

Candàliga fa efectiu el relleu de l'alcaldia i anuncia que deixa la política

ERC a Artés va fer efectiu el pacte de mandat amb la CUP i en el ple extraordinari celebrat ahir vespre es va procedir al relleu a l'alcaldia. D'aquesta manera, el fins ara alcalde Josep Candàliga va donar pas al cupaire Ernest Clotet tal i com s'especificava en els termes del pacte entre ambdues formacions. Candàliga va aprofitar l'avinantesa per anunciar la seva voluntat de renunciar al càrrec de regidor en el proper Ple i abandonar, així, la política per centrar-se en la seva feina i la família en una decisió molt meditada. El fins ara alcalde finalitza un cicle de 25 anys de dedicació al seu municipi -on ha estat alcalde en dos períodes, del 2003 al 2007 i del 2011 fins ara- i al projecte republicà, una trajectòria que ha definit com 'apassionant i molt enriquidora a nivell personal'. També va ser president del Consell Comarcal del Bages. Des d'ERC Bages vol agrair a Candàliga tota la seva dedicació sent conscients de les dificultats per compaginar política, feina i família, i expressa la seva voluntat de poder continuar comptant amb la seva col·laboració i experiència.

Rufián farà campanya pel Sí en el referèndum dissabte al Bages

Esquerra Republicana al Bages continua amb les accions de la pre-campanya que està duent a terme la formació per defensar el vot favorable en el referèndum. Així, després de la visita passat dissabte del portaveu republicà en el Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ara serà el torn del seu company a files a la cambra espanyola, Gabriel Rufián, que participarà dissabte 17 de juny en dos actes a la comarca.   Rufián serà primer a Súria, on intervindrà a les 6 de la tarda en un acte organitzat per la secció local republicana al Casal de Joves del Parc Macary i Viader. En acabar, el diputat republicà es desplaçarà fins a Castellbell i el Vilar per a participar en el el col·loqui que tindrà lloc al pàrquing de la Bauma a partir de les 8 del vespre. Ambdós actes són oberts al públic.