Bages

Totes les notícies

ERC Callús organitza una xerrada sobre treball i pensions a la República Catalana

La secció local d'ERC a Callús ha organitzat, per aquest divendres 12 de maig, una xerrada-col·loqui sobre les pensions i l'àmbit laboral a la República Catalana, on s'abordaran qüestions com el futur de les pensions, la seva viabilitat en el nou país o les polítiques d'ocupació. L'acte tindrà lloc a les vuit del vespre al Casal del Poble i comptarà amb la intervenció del secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Josep Ginesta. Els assistents podran formular les qüestions i dubtes que tinguin. Es tracta d'un acte més de la campanya La República que farem, un procés participatiu que vol acostar a la ciutadania el debat sobre el futur nou país i on es poden fer arribar propostes i dubtes.

ERC presenta el llibre Sallent i Republicanisme

Aproximadament cent persones van assistir el divendres 21 d’abril a l’acte de presentació del llibre Sallent i Republicanisme, escrit per l’historiador sallentí Josep Carles Robert i organitzat per Esquerra Republicana de Sallent. La presentació va anar a càrrec de la portaveu d’Esquerra Republicana al Senat, la també sallentina Mirella Cortès, i l’estudiós sallentí Ferran Sánchez, el qual ha publicat diversos treballs sobre els maquis i la repressió franquista. Sallent i republicanisme és una obra que dóna una visió clara i objectiva del moviment republicà a la població de Sallent des dels seus orígens al segle XIX fins arribar als nostres dies. Aporta informació dels episodis més desconeguts de l’època republicana amb un estudi objectiu a través de documents gràfics (fotografies, cartells...), de testimonis de la premsa, així com de gràfics i comparacions de dades objectives, per conèixer el seu llegat de llibertat i democràcia. Durant l’acte es va fer un agraïment i reconeixement als alcaldes i regidors durant el període republicà de l’any 1931 al 1939, que van contribuir a construir una societat més justa i més lliure, emparada amb valors republicans: el reconeixement de la identitat de Catalunya com a nació, la defensa dels drets individuals de les persones, la redistribució de la riquesa, la plena llibertat sindical, el dret de vaga,... I que durant i/o després de la guerra van morir, van patir represàlies, van haver d’exiliar-se o van ser executats. Als familiars presents dels càrrecs municipals se’ls va fer lliurament d’un organigrama municipal del citat període .

Esquerra Republicana edita una col·lecció de 10 punts de llibre per Sant Jordi

Esquerra Republicana ha editat una col·lecció de 10 punts de llibre dedicats a 10 escriptors i escriptores republicans per celebrar la Diada de Sant Jordi. La col·lecció estarà disponible arreu del territori a les diferents parades amb què Esquerra Republicana s'afegeix a la celebració de la Diada de Sant Jordi. Reivindicant les figures històriques d'aquests 10 escriptors i escriptores, Esquerra Republicana fa el seu homenatge en una diada de cultura que, un any més, escenifica el caràcter nacional d'un país que vol afrontar els reptes de futur amb les millors eines i amb la democràcia i el civisme com a bandera. Els 10 punts de llibre estan dedicats a Joaquim Amat-Piniella (Manresa 1913-L'Hospitalet 1974), Rosa Maria Arquimbau (Barcelona 1909-1992), Aurora Bertrana (Girona 1892-Berga 1974), Artur Bladé (Benissanet 1907-Barcelona 1995), Pere Coromines (Barcelona 1870-Buenos Aires 1939), Ventura Gassol (La Selva del Camp 1893-Tarragona 1980), Anna Maria Martinez-Sagi (Barcelona 1907-Santpedor 2000), Anna Murià (Barcelona 1904-Terrassa 2002), Joan Puig i Ferreter (La Selva del Camp 1882-París 1956), Antoni Rovira i Virgili (Tarragona 1882-Perpinyà 1949). Joaquim Amat-Piniella, un referent manresà Escriptor, periodista i polític. A l’exili va estar reclòs als camps de concentració francesos d’Argelers i Sant Cebrià de Rosselló. Màxim exponent català de la literatura concentracionària, és internacionalment conegut per l’obra K.L. Reich, un relat autobiogràfic de les atrocitats que va patir com a víctima de l’holocaust a Mauthausen. El 1962 va ser un dels fundadors de l’Amical de Mauthausen. També cal destacar la novel·la El casino dels senyors.

Una nova edició del Sopar de la República reuneix a militància i simpatitzants d'ERC al Bages

ERC Bages va celebrar el tradicional sopar que, com cada any, reuneix a militància i simpatitzants per commemorar els fets del 14 d'abril de 1931 quan Francesc Macià va proclamar la República Catalana. L'acte va tenir lloc a l'Oller del Mas i va comptar amb l'assistència de Joan Tardà, portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, i d'Isaac Peraire, vicesecretari general de Territori i Organització, acompanyats de dirigents i responsables territorials. Tardà va fer una intervenció en la qual va recordar als assistents el moment històric que vivim -un 'regal', va afirmar- i que, amb encerts i errors, mai havíem estat tan aprop d'assolir el nostre objectiu. Va subratllar que tot depèn de nosaltres mateixos i per això es va mostrar convençut que el referèndum se celebrarà com a molt tard al setembre. 'El Govern català treballa incansablement per a complir amb el mandat democràtic i donar la veu al poble', va manifestar.  

ERC Bages commemorarà la proclamació de la República Catalana amb un sopar amb Joan Tardà

Com cada any, ERC al Bages organitza un sopar per commemorar els fets ocorreguts el 14 d'abril de l'any 1931, quan el president Francesc Macià va proclamar la República Catalana. Enguany tindrà lloc el dimecres 19 d'abril i comptarà amb la presència del portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà. Així, doncs, ERC Bages vol recordar aquesta efemèride organitzant un acte amb la voluntat que esdevingui un punt de trobada del republicanisme a la nostra comarca i per això és obert a tothom qui estigui interessat. El sopar comptarà amb l'assistència i el parlament de Joan Tardà, així com la d'altres representants comarcals de la formació, i també hi haurà una actuació musical. El sopar tindrà lloc a l'Oller del Mas de Manresa a partir de les 9 del vespre i té un preu de 20€. Les inscripcions es poden fer arribar a l'adreça electrònica bages@esquerra.cat

ERC Artés inicia una nova etapa amb una renovada executiva local

La militància d'ERC a Artés va celebrar assemblea per a escollir la nova executiva local que ha de coordinar la secció local durant els propers anys. En aquesta va ser escollit com a nou president Damià Francàs, un històric militant que ha rebut la confiança dels seus companys per a liderar el grup. La reunió va comptar amb la presència del vicesecretari general de Territori i Organització, Isaac Peraire, del president d'ERC Bages, Albert Mulero, i de la senadora Mirella Cortès.   Des de la formació republicana es va valorar molt positivament el compromís del nou equip en aquesta nova etapa de la secció local que, a més, s'ha vist reforçada amb l'entrada de nous afiliats fins al punt de doblar la militància existent.   La nova executiva local està integrada per: Damià Francàs, president; Marissa Trullàs, secretària d'Organització; Jordi Sala, secretari de Finances; Eli Carracedo, secretària de Política Municipal; Jordi Torras, secretari d'Imatge i Comunicació; Núria Pons, secretària de les Dones; i Enric Forcada, com a portaveu del Grup Municipal.

Josep Ginesta assegura a Sant Vicenç que el sistema català de pensions serà més segur i estable que l’espanyol

Les pensions és un dels temes que crea més debat en el procés cap a la independència de Catalunya, perquè afecta tothom i a tots els nivells, perquè parlem de present, però sobretot de futur. Per posar-hi llums i taquígrafs i donar resposta a les persones interessades, Josep Ginesta, secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, va parlar sobre les pensions a la República Catalana, el passat 30 de març, a l’Auditori de la Biblioteca de Sant Vicenç de Castellet. Més de 60 persones s’hi van aplegar, moltes de les quals ja van expressar les seves preocupacions i comentaris durant la xerrada. Ginesta va explicar el funcionament d’un sistema de pensions basat en el repartiment. El número 2 de la conselleria va aclarir que les pensions es garanteixen en estats que inverteixen en les persones, en formació i en bones polítiques laborals, i que aconsegueixen, a canvi, una ocupació alta i estable, sense temporalitat ni precarització, com passa a Espanya. Pagar les pensions depèn de les cotitzacions pagades pels treballadors, en resum, va dir. I a la República Catalana, l’objectiu d’Esquerra, va afirmar Ginesta, és assegurar els drets de les persones a la protecció social que es mereixen després d’any de treballar i pagar per al bé comú, invertir en formació i un mercat laboral digne pels treballadors i, en conseqüència, tenir un sistema de pensions més sòlid, segur i estable que l’espanyol, a punt de fer fallida. El canvi, va dir Ginesta, el farem votant, perquè ho necessitem, volem i podem. El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat també va demanar compromís a les persones amb la construcció de la nova república, ja que s’està treballant per tenir una legalitat que ho permeti, però s’ha d’aconseguir tota la legitimitat amb el suport de la ciutadania. L’acte va ser presentat per la diputada i portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Adriana Delgado, que va explicar que la campanya La República que Farem, que va portar fa uns mesos a Fabian Mohedano per explicar la reforma horària, és un procés participatiu per dissenyar, de manera col·lectiva la Catalunya independent

ERC Sant Vicenç de Castellet organitza una xerrada sobre pensions a la República Catalana

La secció local d'ERC a Sant Vicenç de Castellet ha organitzat per demà dijous una xerrada-col·loqui sobre les pensions a la República Catalana, on s'abordaran qüestions com el futur de les pensions o com afectaria la transició cap a un nou país. L'acte tindrà lloc a partir de les 8 del vespre a l'auditori Maria Carme Grauvilardell i comptarà amb les intervencions del secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Josep Ginesta; i de la diputada i portaveu del grup municipal, Adriana Delgado. Es tracta d'un acte més de la campanya 'La República que farem', un procés participatiu que vol acostar a la ciutadania el debat sobre el futur nou país i on es poden fer arribar propostes i dubtes.

ERC critica l'actitud de l'alcalde de Balsareny i el poc lideratge de GdB

El grup municipal d'ERC de Balsareny -a l'oposició amb 4 regidors- han manifestat sentir-se decebut i desconcertat davant l'actitud de l'alcalde del municipi, Albert Neiro, de Gent de Balsareny (GdB) que, una vegada més, va perdre les formes aquest passat dijous, 23 de març, en una reunió que va mantenir la comissió de govern per informar dels temes que es portarien a aprovació en el ple ordinari.  La reunió va allargar-se fins a dos quarts d'una de la matinada ja que GdB no havia acordat el pressupost municipal amb el grup de Convergència -també a l'oposició amb 3 regidors-. ERC va haver d'esperar a que s'arribés a un acord entre els dos grups tot presenciant faltes de respecte, sortides de to i, fins i tot, moments on l'alcalde va abandonar la reunió. En algun moment ERC va haver d'intervenir-hi per a demanar calma i respecte entre les dues formacions. Des de la formació republicana considera que l'alcalde, com a president d'aquesta comissió i persona que marca l'ordre del dia, hauria de tenir més planificació, organització i, sobretot, una actitud responsable adulta i educada. El grup municipal també exposa que aquesta situació de descontrol no és nova, ja que s'ha denunciat en vàries ocasions que la gestió municipal es fa sempre a corre-cuita i que no hi ha una bona direcció per part de GdB.