Bages

Totes les opinions

Albert Mulero, president d'ERC Bages

La increïble prohibició de penjar llaços grocs a Castellbell i el Vilar

L'equip de govern socialista a Castellbell i el Vilar té majoria absoluta al Consistori. L'alcaldessa, Montserrat Badia, ha decidit que no es poden penjar llaços grocs sense el seu permís, ni cap altre símbol de caire polític. Segons el grup municipal d'ERC, la seva interpretació de les ordenances de convivència aprovades el 2011 suposen un greu atemptat contra la llibertat d'expressió.  Admirem la gent que sap enfocar els problemes complexos, prescindint d'allò superflu i reduint les premisses a allò més essencial.

Agustí Comas, president del Consell Comarcal del Bages

El turisme al Bages: Una realitat

Posicionar-se en l'àmbit turístic, millorar i consolidar-se, és una feina de llarg recorregut. Com en una cursa de resistència, són necessàries grans dosis de motivació, paciència, estratègia i una bona preparació prèvia. I, òbviament, condicions per entomar el repte. En aquests moments, la comarca del Bages creu en el seu potencial, es mostra orgullosa de la seva autenticitat i confia plenament en els seus reclams turístics com a actius importants en el desenvolupament socioeconòmic del territori.

Albert Mulero, president d'ERC Bages

Santa Bàrbara quan trona

Sembla que va ser ahir quan l’espasa de Dàmocles oscil·lava sobre el cap d’uns 6.000 treballadors de l’activitat minera al Bages. La sentència que prohibia seguir abocant al Cogulló “ni un sol gram” després del 30 de juny de 2017 va activar totes les alarmes i, val a dir, tothom es va posar les piles. Actualment, l’explotació de les mines de potassa és a tot arreu molt complexa per l’oscil·lació a la baixa del preu del mercat i, sobretot, per l’impacte mediambiental.

Joan Badia, alcalde de Callús i conseller comarcal

No és això, companys i companyes del PSC!

No hi ha rancor en la seva conversa. Però si amb algú està molt dolgut és amb el PSC. No és política, és una cosa més profunda i que té a veure amb l'escassa empatia que han demostrat amb la situació dels presos. Li costa entendre que la discrepància política arribi a aquests extrems. "Com es pot no tenir ni que sigui una reacció humanitària", diu en veu una mica més baixa, com dient-s'ho a si mateix.

Albert Mulero, president d'ERC Bages

Mineria al Bages: unitat i solucions

Amb la sentència que prohibeix seguir acumulant runams salins al Cogulló de Sallent (30 de juny de 2017), està en joc el plat a taula de molta gent de la nostra comarca i de les veïnes. Ha agafat a l'empresa amb el pas canviat, i el conflicte judicial, laboral i mediambiental està servit. El Bages té un problema, però que ningú s'esveri, perquè la potassa està al subsòl, és una riquesa, un negoci, i d'allà no es mourà.

Joan Jurado, secretari de Política Territorial i Medi Ambient d'ERC Bages

Política territorial: noves formes de governança i planificació dinàmica

Joan Jurado

Les línies de treball en Política Territorial d'Esquerra Republicana, presentades en el marc del procés participatiu "La República que farem", queden agrupades en quatre eixos: equilibri territorial i ecoeficiència en l'urbanisme; dret a l'habitatge; mobilitat de baix impacte i gran cohesió; i planificació racional d'infraestructures. Són aportacions decidides en un temps de confusió marcat per un canvi de paradigma.

Albert Mulero, president d'ERC Bages

Amb K de potassa

Katalunya no té gaires riqueses naturals explotables. Podríem dir que la potassa és de les poques i es troba a la nostra comarca. La concessió de l’explotació minera és estatal. Val a dir que per cada tona de potassa, aproximadament se n‘extreuen quatre, entre sals de clor i fangs. Això també passa al Canadà, Rússia, Bielorússia i Alemanya, on és comú veure kogullons millor o pitjor impermeabilitzats, al costat de l’activitat extractiva.

Àdria Mazcuñan, secretària de les Dones d'ERC Bages

Per un nou país d'homes i dones lliures

Amb totes dues mans alçades a la lluna, obrim una finestra en aquest cel tancat. Així comença el poema de Maria Mercè Marsal que a l’any 1979 dedicava al dia de la dona. Poema que en mostra la fermesa i l’empenta de la lluita de les dones vers les desigualtats. La societat patriarcal en la que vivim ens porta a un marc on, a voltes involuntàriament, les dones estem sotmeses a una situació de desigualtat vers els homes per un sol motiu: haver nascut dones.

Laura Vilagrà, delegada del Govern a la Catalunya Central

Un any central

Fa un any s’escollia i nomenava el 130è President de la Generalitat de Catalunya. Dies després es constituïa l’executiu del Govern de la Generalitat i, en el meu cas, prenia possessió com a Delegada territorial del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central. Així, en el darrer any he pogut veure, viure, conèixer, copsar i entendre una realitat genuïna, característica i particular del nostre país, la Catalunya Central.