Bages

Totes les opinions

Albert Mulero, president d'ERC Bages

Mineria al Bages: unitat i solucions

Amb la sentència que prohibeix seguir acumulant runams salins al Cogulló de Sallent (30 de juny de 2017), està en joc el plat a taula de molta gent de la nostra comarca i de les veïnes. Ha agafat a l'empresa amb el pas canviat, i el conflicte judicial, laboral i mediambiental està servit. El Bages té un problema, però que ningú s'esveri, perquè la potassa està al subsòl, és una riquesa, un negoci, i d'allà no es mourà.

Joan Jurado, secretari de Política Territorial i Medi Ambient d'ERC Bages

Política territorial: noves formes de governança i planificació dinàmica

Joan Jurado

Les línies de treball en Política Territorial d'Esquerra Republicana, presentades en el marc del procés participatiu "La República que farem", queden agrupades en quatre eixos: equilibri territorial i ecoeficiència en l'urbanisme; dret a l'habitatge; mobilitat de baix impacte i gran cohesió; i planificació racional d'infraestructures. Són aportacions decidides en un temps de confusió marcat per un canvi de paradigma.

Albert Mulero, president d'ERC Bages

Amb K de potassa

Katalunya no té gaires riqueses naturals explotables. Podríem dir que la potassa és de les poques i es troba a la nostra comarca. La concessió de l’explotació minera és estatal. Val a dir que per cada tona de potassa, aproximadament se n‘extreuen quatre, entre sals de clor i fangs. Això també passa al Canadà, Rússia, Bielorússia i Alemanya, on és comú veure kogullons millor o pitjor impermeabilitzats, al costat de l’activitat extractiva.

Àdria Mazcuñan, secretària de les Dones d'ERC Bages

Per un nou país d'homes i dones lliures

Amb totes dues mans alçades a la lluna, obrim una finestra en aquest cel tancat. Així comença el poema de Maria Mercè Marsal que a l’any 1979 dedicava al dia de la dona. Poema que en mostra la fermesa i l’empenta de la lluita de les dones vers les desigualtats. La societat patriarcal en la que vivim ens porta a un marc on, a voltes involuntàriament, les dones estem sotmeses a una situació de desigualtat vers els homes per un sol motiu: haver nascut dones.

Laura Vilagrà, delegada del Govern a la Catalunya Central

Un any central

Fa un any s’escollia i nomenava el 130è President de la Generalitat de Catalunya. Dies després es constituïa l’executiu del Govern de la Generalitat i, en el meu cas, prenia possessió com a Delegada territorial del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central. Així, en el darrer any he pogut veure, viure, conèixer, copsar i entendre una realitat genuïna, característica i particular del nostre país, la Catalunya Central.

Albert Mulero, president d'ERC Bages

2017: Treballem per la llibertat

El Parlament Europeu atorga el Premi Sájarov per a la Llibertat de Consciència, a persones o organitzacions que han defensat els Drets Humans i les llibertats. Recentment aquest premi ha estat concedit a dues dones joves iazidís que vivien al nord de l’Irak, i que van ser segrestades i convertides en esclaves sexuals del Califat de l’Estat Islàmic, després de veure com els milicians mataven tots els infants, els homes i les dones de més de 45 anys del seu poble.

Laura Vilagrà, delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central

Pressupostos? Sí, gràcies!

Fa pocs dies el vicepresident del Govern va presentar el projecte de pressupost 2017 que té per objectius incrementar la despesa social per lluitar contra la vulnerabilitat econòmica i les desigualtats socials, garantir la qualitat en la prestació dels serveis públics, donar suport al creixement econòmic i impulsar el procés cap a la independència. I ho fa atenent a la realitat del conjunt del territori i de la seva gent, aproximant-se al detall a aquelles actuacions i accions necessàries per a la correcta implementació i consecució dels objectius prefixats, sempre d'acord, i tenint ben presents, les limitacions del model autonòmic actual.

Josep Huguet, exconseller de la Generalitat de Catalunya

Que vagin cantant

La inversió a Catalunya des del 2011 fins ara és de 14.532 milions d’euros. Això significa el 31% del total de l’Estat. El lideratge és absolut si es té present l’ocupació i la quantitat de projectes aconseguits: 38.385 llocs de treball, el 34% del total espanyol; i 607 projectes, el 37% del total estatal. Això segons les fonts de FDI Markets que elabora el Financial Times, que difereixen com sempre de les dades oficials del ministeri d’Economia; la credibilitat del qual està sota terra, com es veu, no només per la increïble ocultació del dèficit fiscal i pel maquillatge sobre el principal causant del dèficit públic.

Ferran Estruch, alcalde de Cardona

ERCROS i els runams salins: responsabilitat social i medi ambiental

Cardona és, des de fa anys, capdavantera en el reciclatge i l’aprofitament dels anomenats runams salins, una realitat molt present a la nostra comarca, el Bages. Avui, i des d’abans del tancament de les mines de potassa, l’empresa ERCROS és l’encarregada de l'extracció dels residus salins que contenen les terreres formades durant l'explotació de potassa. El que fa és separar i netejar la sal perquè tingui les condicions òptimes per ser utilitzada en processos electrolítics d'altres fàbriques de  l'empresa.