Baix Llobregat

Totes les notícies

Condol per la mort de la companya Dolors Pueyo

Esquerra Republicana lamentem la defunció de la nostra companya Dolors Pueyo, militant històrica d'Esquerra Santa Coloma de Cervelló, qui va ser alcaldessa de la població entre 2007 i 2009. Dolors ha estat sempre una gran dona, lluitadora i que sempre va treballar pel poble i la seva gent.  Des d'ERC Baix Llobregat i l'Hospitalet, volem enviar tot el nostre suport a la seva família i amistats. Bon viatge a les guerreres que al seu poble són fidels.

25 de novembre, el dia que no hauria d'existir

Avui 25 de Novembre és, malauradament, el Dia Mundial Contra la Violència Masclista. I dic malauradament, perquè aquest dia no hauria d’existir. A la nostra comarca del Baix Llobregat, les dades del segon trimestre del 2018 mostren una lleugera disminució de les denuncies per violència masclista respecte l’any 2017. Tot i això,  segons l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat es van registrar 564 denuncies, 38 homes han estat condemnats i 10 han estat absolts. Són dades que no haurien de ser, intolerables en una societat occidental del segle XXI. Avui, milers de persones sortirem al carrer a les  manifestacions i concentracions, als actes de sabates vermelles o a les curses que es faran arreu del territori per demanar, per exigir, que s’aturi aquesta barbàrie. Prou assassinats. Tots i totes tenim la responsabilitat d’estar alerta sempre, dia a dia, d’ajudar aquestes dones, de denunciar si ens assabentem d’algun cas, de no girar la cara, perquè aquest és un problema social que haurem de resoldre des de la consciencia col·lectiva. La violència de gènere o violència masclista té moltes i diferents formes. Moltes d’elles socialment consentides i, fins i tot, quotidianament normalitzades, tot i que la més visible per a tothom és la violència física en tots els seus graus, fins arribar al feminicidi. La violència masclista consentida socialment ens la trobem cada dia en el llenguatge sexista, en els micro masclismes, en la publicitat sexista o els acudits i els mitjans de comunicació. El fet que una dona no pugui anar tranquil·la pel carrer, de dia o de nit, vestida com vulgui perquè te por, tot això és violència masclista. Altra cosa, igualment reprovable, és la violència masclista dins la parella. La majoria pensem que mai ens passarà a nosaltres, però la violència masclista afecta a tot tipus de dones i de totes les classes socials. Dones fortes i preparades que cauen en aquest parany, que acaben perdent completament la seva autoestima i la capacitat de defensar-se, de protestar, de denunciar, de demanar ajuda, fins al punt de quedar “anul·lades”.

Esquerra Republicana Baix Llobregat i l'Hospitalet condemnem enèrgicament la violació en grup que una noia va patir el passat 19 de maig a Molins de Rei

Des d'Esquerra Republicana Baix Llobregat i l'Hospitalet, volem mostrar el nostre suport a la víctima, que va ser introduïda en un vehicle contra la seva voluntat, violada i abandonada posteriorment a Sant Boi. També volem mostrar el nostre suport i solidaritat a totes les dones que, han patit una situació de violència sexual.  La violació és un acte masclista que no podem minimitzar, cal que actuem amb totes les nostres forces per acabar amb aquestes situacions que es repeteixen massa sovint i amb la impunitat que sovint viuen els violadors. Les víctimes han de ser ateses des del primer moment i evitant, en tot allò que sigui possible, la seva revictimització. Davant aquests fets emplacem a la ciutadania a concentrar-se avui a les 20h davant els ajuntaments de la comarca per rebutjar les violacions i fer pales el nostre malestar amb la justícia que deixa en llibertat provisional als violadors. Si ens toquen a una ens toquen a totes! SORORITAT!

Diada Republicana d'Esquerra Baix Llobregat i L'Hospitalet, reclamant la llibertat dels presos i preses polítiques

Dissabte 2 de juny es va celebrar la Diada Republicana del Baix Llobregat i l'Hospitalet d'Esquerra a Sant Feliu de Llobregat. En aquesta ocasió fins a 3000 persones van participar de les diferents activitats organitzades al llarg del dia. Al matí es van celebrar diferents debats sectorials sobre salut, treball, nova ciutadania, educació, feminismes, pensions, accessibilitat i inclusió, cooperativisme i habitatge, lgtbi+, que van comptar amb la participació d'entitats i moviments socials comarcals i de diversos càrrecs polítics. Aprofitant la trobada, ERC Baix Llobregat i l'Hospitalet va donar la benvinguda a la nova militància, on Joan Tardà, diputat al Congrés i Jordi Albert Caballero, diputat al Parlament i president comarcal, van donar la benvinguda a més de 250 noves persones. De fet, des de l'1 d'octubre la militància comarcal ha crescut el 23%. En acabar el dinar de germanor, organitzat per Free Junqueras, es va celebrar l'acte polític amb el portaveu del grup municipal de Sant Feliu de Llobregat, Oriol Bossa, la diputada republicana Eva Baró, els membres del jovent republicà del Baix Llobregat Àlex López i Alba Saladie, el president d'Esquerra Baix Llobregat i l'Hospitalet Jordi Albert, la portaveu d'Esquerra Marta Vilalta. el Diputat al Congrés Joan Tardà i el Vicepresident de la Generalitat Pere Aragonés. L'acte ha començat amb una carta del president d'Esquerra Oriol Junqueras, en la qual ha animat a continuar endavant, i un àudio de la secretària general, Marta Rovira que ha instat a “lluitar fins que es faci justícia” i fins que “recuperem la veu”. Oriol Bossa, candidat a l'alcaldia de Sant Feliu de Llobregat ha donat la benvinguda a la ciutat i ha encoratjat a tots els santfeliuencs per treballar i obtenir una alcaldia republicana a les properes eleccions municipals. Marta Vilalta, ha felicitat al Baix Llobregat i l'Hospitalet pel fort creixement que està vivint fruit de la bona feina feta per les seccions locals de la comarca.

Diada Republicana del Baix Llobregat i l'Hospitalet

El proper 2 de juny, torna la Diada Republicana del Baix Llobregat i l'Hospitalet d'Esquerra. En aquesta ocasió, la trobada es celebrarà a Sant Feliu de Llobregat. Al llarg del dia s'organitzaran diferents activitats així com un dinar de germanor, amb els beneficis per a les famílies dels presos i preses polítiques, acte de benvinguda a la nova militància d'Esquerra Republicana, acte polític i la final del SónaBaix 2018. Comptarem amb la presència de Marta Vilalta, Pere Aragonés, Jenn Díaz i Jordi Albert entre d'altres.  Activitats infantils  10:30h a 13:30h Activitats infantils i tallers de gegants per a grans i petits (plaça de la Vila) Carpes amb debats sectorials  (c/ Pi i Margall fins a plaça de la Vila) 11h. Treball Txevi, UGT, CCOO, Chakir el Homrani 11h. Salut Marc Olivella, Taula Salut Pública Baix Llobregat, Marc Ramentol 11h. Nova Ciutadania Mauri, Oriol Amorós, membres comunitat Musulmana 11h. Educació Judit Espert, Bernat Solé, Manu Andueza, Fapac. Taula Educació Pública Baix Llobregat 12h. Feminismes Pilar Crivillé, Mireia Mata, militants Dones St Feliu, Àlia Kirchner, Lourdes Armengol, Mayte Aymerich 12h. Pensions Josep Ginesta, José Miguel Ardanuy, UGT, CCOO 12h. Accessibilitat i inclusió Bernat Dausà, Cesc Iglesias, Isaac Amela, Sumem, Fund. Nou Xamfrà 12h. Cooperativisme i habitatge Jennifer Gaston, Francesc Sutrias, Josep Vidal, Coopera Sant Feliu, David Guàrdia (Sostre Civic) 12h. Lgtbi+ Oriol Massagué, Xavier Florensa, Rosa, Fina, Violeta Sant Feliu   12:30h. Vermut popular 13:30h. Benvinguda nova militància 14h. Parlament FreeJunqueras i Fòrum Social del Baix Llobregat 14.30h. Dinar popular FreeJunqueras Tots els diners són en benefici dels familiars dels presos i preses polítiques   17h. Acte central: Oriol Bossa, Marta Vilalta, Pere Aragonès, Jenn Díaz, Jordi Albert, Alba Saladie, Àlex López + vídeo Marta Rovira i carta de l'Oriol Junqueras   21:30h. Final SónaBaix 2018 + Auxili  

Comunicat dels grups d'ERC de 9 municipis metropolitans en relació al Tramvia per la Diagonal

Els grups municipals d’Esquerra Republicana de Catalunya de Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern expressen el següent posicionament respecte a la unió per la Diagonal de les dues xarxes de tramvia existent.​ 1- Els municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona han patit en els darrers anys una manca d’inversió en matèria de transport públic col·lectiu d’alta capacitat. La conseqüència és que, encara avui, l’ús del vehicle privat resulta necessari per a moltes persones que han de desplaçar-se entre aquests municipis. Això implica que el nivell estructural la contaminació a l’AMB és molt elevada i té efectes directes sobre la salut de les persones.Les inversions en transport públic col·lectiu són determinants per afavorir el dret a la mobilitat, del dret a l’accessibilitat i del dret a la salut. Hi ha diverses infraestructures projectades i no completades que permetrien incrementar els trajectes i la demanda de transport públic col·lectiu; i totes elles poden afavorir un important descens de l’ús del vehicle privat: Millores en la xarxa i el servei de Rodalies, l’ampliació de la L1 entre Santa Coloma i Badalona, l’ampliació de la L2 fins al parc logístic del Baix Llobregat i la connexió amb l’aeroport, l’ampliació de la L3 fins a Trinitat Vella i fins a Sant Feliu de Llobregat, l’enllaç de la L4 entre La Pau i La Sagrera, el perllongament de la línia Llobregat-Anoia FGC entre Pl. Espanya i Gràcia, la finalització de les línies L9 i L10 en el seu tram central o la unió de les xarxes de tramvia per la Diagonal, entre d’altres. Totes elles són necessàries i garantirien una millor intermodalitat de manera que l’oferta i els temps de trajecte serien molt més competitius i eficaços, essent la connexió del tramvia per la Diagonal una de les inversions més econòmiques en relació al retorn social.

Jo també faig #vagafeminista el 8 de març!

S'aproxima el dia 8 de març, Dia Internacional de la Dona, i per aquest dia hi ha convocada una vaga. Quan em van dir d'escriure aquest text o article vaig dubtar; mai ho havia fet abans. Però vaig pensar que algun dia havia de ser el primer, i escoltant la senyora Ministra Fátima Báñez dient que les dones hem de fer la vaga a l'estil japonès, treballant més hores, m'ho va posar molt fàcil. Em podria explicar aquesta senyora com puc fer la vaga a la japonesa tenint dos contractes en diferents empreses, a temps parcial treballant més hores de les que diu el contracte, fent dotze hores al dia, amb sous ridículs que he de complementar amb una feina addicional? Tot això per poder dir que sóc mileurista. O bé el cas d'una companya que treballava en un taller per una coneguda marca de confecció de vestits de núvia cobrant la irrisòria xifra de tres euros l'hora. Com es pot mantenir una família amb aquests sous? I si a més ets divorciada i el pare dels teus fills no et passa la pensió que correspon per els fills en comú? No menges? No consumeixes aigua? I el Llum? La calefacció ja és tot un luxe... Parlem de pobresa femenina. O per fer un torn de nit sols et paguen un euro més per hora. Això està passant en aquest segle on tot avança de manera ràpida i la precarietat laboral segueix i segueix. Tampoc vull deixar de recordar la violència de gènere, la xacra que patim i que tinc la sensació que sols en parlem quant surt per les notícies. Que han assassinat una altra dona, diuen. I anem sumant per quant arriba cap d'any i es dona la xifra de les que ja no són amb nosaltres.  O les que pateixen agressions de les seves parelles en silenci. O el maltractament psicològic , que aquest et va consumint a poc a poc sense adonar-te'n, i que és capaç d'anul·lar-te socialment fins que sols escoltes el que et diu l'agressor, perquè ja li tens molta por.  O les agressions sexuals que pateixen tantes i tantes dones i que, afortunadament, cada cop més es denuncien públicament.

La ‘macroparada’ Free Junqueras arreu del país reclama la posada en llibertat del president d'Esquerra Republicana i dels altres presos polítics

El cap de setmana del 3 i 4 de març Esquerra Republicana fa un gran desplegament al territori a iniciativa de la Plataforma Free Junqueras per reclamar la posada en llibertat del president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, així com de la resta de presos polítics; Joaquim Forn, Jordi Sanchez i Jordi Cuixart. Les més de 150 parades comptaran amb la presència de destacats dirigents i càrrecs electes institucionals d'Esquerra Republicana. La Plataforma Free Junqueras denuncia que l'estat espanyol actua de manera venjativa contra Oriol Junqueras i l'acusa sense fonament dels delictes de rebel·lió, sedició i malversació per haver organitzat el referèndum de l'1 d'octubre, obeint el mandat de la majoria del poble de Catalunya. L'empresonament d'Oriol Junqueras, juntament amb els de Jordi Cuixart, Jordi Sánchez i Quim Forn, mostra els límits i la feblesa d'un estat que és capaç de conculcar drets fonamentals per derrotar els seus adversaris polítics. L'empresonament i l'exili forçat d'adversaris polítics són la constatació definitiva del fracàs del Govern espanyol a l'hora d'abordar amb maduresa i sentit democràtic la reivindicació, massiva, continuada i sempre escrupolosament pacífica, d'una part importantíssima de la ciutadania catalana. La macroparada és una iniciativa que vol posar en relleu, un cop més, que la reacció de l’Estat posa en perill els principis democràtics més elementals. Jordi Albert, diputat comarcal i president d’Esquerra Baix Llobregat i l’Hospitalet ha senyalat que “ durant el cap de setmana es realitzaran 25 parades a diferents municipis de la comarca per reclamar la llibertat del nostre president i company baixllobregatí Oriol Junqueras i la resta dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la restitució de tots els seus drets polítics”. Les paradetes res realitzen a: Abrera, Begues, Castellví, Collbató, Corbera, Cornellà, El Prat, El Papiol, Esplugues, Gavà, 2 a l’Hospitalet, Martorell, Molins, Olesa, Pallejà, Sant Andreu, Sant Boi, Sant Esteve, Sant Feliu, Sant Joan, Sant Just, Sant Vicenç, Vallirana i Viladecans.

2400 apoderats i apoderades d'Esquerra al Baix Llobregat i l'Hospitalet

Les eleccions del 21D comptaran al Baix Llobregat i l'Hospitalet amb 2.400 apoderats. Esquerra Republicana ha volgut posar així en marxa la major xarxa d'apoderats que s'ha fet mai al país, per tal de poder estar presents a tots els col·legis i en el recompte de les 1.231 meses electorals que hi ha a tota la comarca. L'objectiu és estar capacitats per fer un recompte paral·lel i assegurar que tant els resultats com el desenvolupament de tota la jornada es produeix amb totat normalitat, garantint l'exercici de la democràcia. Jordi Albert, candidat a les llistes del Parlament i president comarcal, ha remarcat que "aquestes xifres històriques demostren el creixement i la força del projecte republicà al Baix Llobregat i l'Hospitalet". l ha remarcat que "la Republica la farem des del Baix Llobregat i l'Hospitalet, des de la comarca de la gent treballadora, la de les classes populars, de la gent que sap que vol dir lluitar per aconseguir drets socials"  Esquerra organitzarà un centre logistic comarcal que donarà suport a les seccions locals en la recollida de les dades i vetllaran pels drets dels apoderats i apoderades i dels votans.