Baix Llobregat

Totes les notícies

Esquerra Republicana abandona el govern del Consell Comarcal del Baix Llobregat per la posició del PSC en l’aplicació de l’article 155

El grup d’Esquerra Republicana de Catalunya al Consell Comarcal del Baix Llobregat (GC ERC-AM) manifestem, en primer lloc, el nostre compromís inequívoc amb la defensa de la República catalana, els seus representants i les seves institucions. Condemnem l’aplicació de l’article 155, que suposa un cop d’estat amb la retallada de drets i llibertats del poble de Catalunya. Exigim la llibertat dels presos polítics.   Davant la complicitat del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) vers l’aplicació de l’article 155 i també pel que fa al no reconeixement del govern legítim de la Generalitat de Catalunya, i tenint en compte que estem vivint uns moments on no valen sols declaracions equidistants sinó accions contundents de protecció dels drets democràtics i socials el GC ERC-AM hem pres la determinació de sortir del govern comarcal, actualment en coalició amb el PSC, Entesa i el PDeCAT, per coherència i per dignitat política.   Un dels compromisos adquirits en signar el Pacte de Govern del Consell Comarcal al 2015, era “la voluntat de col·laboració i cooperació amb el Govern de la Generalitat de Catalunya amb aquells compromisos que afecten la nostra comarca”, entenem que l’aplicació de l’article 155 de la constitució, incompleix aquest acord.   El Grup Comarcal d’ERC valorem positivament l’entesa personal i política amb els companys i companyes de govern i la feina duta a terme especialment en els àmbits de turisme i mobilitat durant els dos anys i mig de l’actual mandat. Per aquest motiu, i en tant que també signants del Pacte de legislatura Comarcal 2015-2019, ens comprometem a dur a terme a partir d’aquest moment una oposició responsable i constructiva, sempre pensant en la institució, la ciutadania i els municipis.   Volem agrair la dedicació i la professionalitat del personal del Consell Comarcal del Baix Llobregat i encoratjar-los a seguir treballant amb el mateix compromís en benefici del conjunt de la ciutadania i dels 30 municipis de la comarca.

Esquerra Republicana demana al PSC compromís amb les institucions i autogovern català 

Les assemblees locals d’Esquerra Republicana decidiran sobre la continuïtat o no dels pactes locals amb el PSC al Baix Llobregat. Per Esquerra Baix Llobregat i l’Hospitalet el suport del PSC a les actuacions del Govern Espanyol amb les amenaces de supressió de les institucions catalanes, la persecució política i empresonament de membres del govern i els líders de les entitats sobiranistes, és una línia vermella que suposaria la fi dels drets i llibertats de la ciutadania catalana.  Són diverses les veus que dins el propi PSC reclamen la no aplicació del 155, i demanem als representants del PSC Baix Llobregat que es sumin a aquestes veus i que escoltin la veu de la majoria catalana a favor de la creació de la República Catalana.  Les decisions es prendran en el marc de les assemblees locals que s’organitzaran després de la votació al Senat sobre l’aplicació del 155. És la militància local qui va decidir tirar endavant aquests pactes locals i qui n’ha de decidir la seva continuïtat o trencament.  Esquerra Baix Llobregat i l’Hospitalet vol remarcar el seu compromís amb el govern català, la defensa de les institucions i els drets i llibertats de la ciutadania catalana, que el dia 1 d’octubre va votar i decidir àmpliament a favor de la creació d’una República Catalana.

Esquerra Baix Llobregat i l’Hospitalet no ha arribat a cap pacte amb el PSC Baix Llobregat respecte a l’1 d’octubre

Esquerra Baix Llobregat vol comunicar que no ha arribat a cap acord comarcal sobre l’obertura de col·legis electorals als municipis del Baix Llobregat on governa el PSC amb el suport d’Esquerra. Tal i com sempre hem manifestat, tots els grups municipals d’Esquerra Republicana, siguin a govern o oposició, treballen per poder garantir que es voti amb plena normalitat al referèndum convocat pel govern català el dia 1 d’octubre sobre el futur polític de Catalunya. Així mateix cada municipi és autònom per prendre les decisions que considera oportunes per garantir el dret a vot de la ciutadania. En tots els municipis de la comarca, Esquerra Republicana seguirem treballant per garantir que es pugui votar amb normalitat. Som garantia de democràcia.  

1 d’octubre de 2017. Apunta’t la data

Ja la tenim aquí. La data: 1 d’octubre de 2017. La pregunta: Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?. La resposta: binària, Sí o No. El Govern de la Generalitat ha donat compliment a la voluntat majoritària del poble de Catalunya i ha obeït el mandat i ja sabem quin dia i quina pregunta haurem de respondre. Les urnes hi seran, les persones per votar, també. Com hem repetit tantes i tantes vegades, la força del vot és imparable, és la màxima expressió de la democràcia i cap tribunal ni cap llei injusta podrà aturar la força de tot un poble decidit a escollir lliurement el seu camí. Estem davant de la Història, però, sobretot, estem davant del nostre futur, veient com tenim la oportunitat de construir-lo des de la radicalitat democràtica. Hem llaurat la terra, la tenim preparada, i ara ens cal posar la llavor de la República social, la República de les classes populars. La llavor republicana que creixerà des de la igualtat, la fraternitat i la llibertat. Qui renunciarà a modelar el futur de la nostra societat? Qui renunciarà a dotar de noves oportunitats als nostres joves i infants? Qui renunciarà a assegurar a la nostra gent gran que pugui tenir una vida digna i reconeguda? Qui pot renunciar a tenir els serveis públics de qualitat i les infraestructures necessàries que fins ara ens han negat o bloquejat per manca d’inversió? Però tot això ho haurem de fer entre totes i tots, també amb qui voti no el dia 1, i també amb qui no voti aquell dia, perquè una República social només es construeix des del compromís i la cohesió, les desigualtats només es podran combatre amb les eines pròpies d’un estat i assegurant l’emancipació social deixant enrere les polítiques assistencials que ens han portat a mantenir desigualtats. I en efecte, no enganyarem a ningú, la República tindrà les seves dificultats i no podem vendre que serà un paradís, però amb tanta fermesa i convicció com diem això, també expressem la necessitat de trobar el nostre camí i provar de fer-ho, de guanyar-ho, perquè és la única solució possible després de tots aquests anys.

Comunicat d’Esquerra Baix Llobregat respecte al Consell Comarcal

L’executiva comarcal d’Esquerra Baix Llobregat i l’Hospitalet reunida avui, ha valorat que els fets ocorreguts el passat ple del Consell Comarcal, són una mostra més de la deslleialtat per part del PSC.   El ple del 29 de maig, PP i C’s van presentar una moció de revocació de l’adhesió del Consell Comarcal al Pacte pel Referèndum, que s’havia aprovat el ple anterior. El PSC, membre del govern comarcal, composat per PSC, ERC, Entesa i CIU, va prioritzar l’acord amb PP i C’s. Davant aquest fets, Esquerra ens mostrem sorpresos i indignats en veure com un soci de govern prioritza l’oposició versus la resta de grups majoritaris al govern. El PSC ha emès un vot en contra la voluntat majoritària de govern del Consell Comarcal, que està a favor del referèndum. L’executiva comarcal reunida avui ha decidit que resta a l’espera d’un compromís per part del PSC en els propers dies per poder seguir compartint projecte al Consell Comarcal.    El compromís d’Esquerra segueix sent assegurar que la ciutadania del Baix Llobregat pugui votar lliurement al referèndum sobre el futur polític de Catalunya.     

1500 persones a la Festa Republicana d'Esquerra Baix Llobregat i l'Hospitalet

Aquest cap de setmana s'ha celebrat a Sant Esteve Sesrovires una nova edició de la Festa Republicana d'Esquerra Baix Llobregat i l'Hospitalet, que ha reunit 1500 persones al llarg de les diferents activitats que s'han realitzat. Al llarg del matí es van realitzar diferents activitas esportives i infantils. També les carpes sectorials que van acollir diferents debats sectorials com Benestar social, moviments socials, medi ambient i pagesia, sindicats, educació, pensions, salut, discapacitats, immigració, que van comptar amb la participació de diferents diputats del Parlament de Catalunya, membres del govern i representats de les entitats socials del paÍs.  La trobada també va servir per donar la benvinguda a la nova militància i un agraiment per tota la feina a la militància històrica, amb un diploma entregat al llarg del dinar de germanor. També es va fer un reconeixement a les més de 30 entitats participants. El punt central de la jornada es va realitzar l'acte polític amb la participació de l'alcaldessa de Sant Esteve Sesrovires, Carme Rayo que va donar la benvinguda i del portaveu de les JERC Baix Llobregat i l'Hospitalet, Aniol Costa que va fer una crida per la movilització dels joves per un futur digne, amb valors socials i feminista.   El Vicepresident del Govern, i president d'Esquerra Oriol Junqueras, que va donar un clar missatge a favor del referèndum i va destacar el degoteig de suports a favor del dret a decidir: "el món ens mira. Avui la Federació Sindical Mundial ha donat suport referèndum “amb o sense permís” de l’Estat." En el seu torn, Gabriel Rufian va respondre a les polèmiques paraules de Miguel Ángel Rodríguez, També va destacar que "el referèndum no demana independentistes, demana demòcrates, l'únic que demanem és que la gent sigui demòcrata!" La membre de la mesa del parlament Anna Simó, que va rebre una forta ovació per part del públic assitent com a mostra de suport, va destacar que "la gent que vol votar que no, o blanc o nul, però que vol que hi hagi urnes, també és la meva gent" i va demanar confiança i suport a la feina que estava realitzant el govern per fer possible el referèndum.

Comunicat respecte a la revocació de l'adhesió del Consell Comarcal del Baix Llobregat al Pacte Nacional pel Referèndum

La permanent d'Esquerra Baix Llobregat i l'Hospitalet, ha convocat per demà a la tarda una reunió extraordinària amb els Consellers Comarcals del Baix Llobregat per reflexionar sobre els fets ocorreguts avui al ple del Consell Comarcal. El motiu de la convocatòria urgent, és la presentació i aprovació d'una moció que revoca l'adhesió aprovada el passat ple de març del Consell Comarcal del Baix Llobregat al Pacte Nacional pel Referèndum Davant aquests fets, greus, la Direcció política d'ERC al Baix Llobregat i els seus Consellers Comarcals, es reuniran demà de forma extraordinària per prendre les decisions que siguin necesàries.   

Festa Republicana del Baix Llobregat i l'Hospitalet

El proper 27 de maig, torna la Festa Festa Republicana del Baix Llobregat i l'Hospitalet d'Esquerra. En aquesta ocasió, la trobada es celebrarà a Sant Esteve Sesrovires. Al llarg del dia s'organitzaran diferents activitats així com un dinar de germanor i la benvinguda a la nova militància i reconeixment als 25 anys de militància a Esquerra Republicana.  Comptarem amb la presència de Oriol Junqueras, Anna Simó, Joan Tardà, Meritxell Serret, Gabriel Rufian i Teresa Jordà entre d'altres  Activitats infantils  10h a 14h Inflables (Pàrquing Casino) Festa de l’escuma i actuació del grup infantil (Plaça de la Vila) De 10h a 12h Globus captiu. Pista Volei Sorra. Davant Camp de Futbol.  Carpes amb debats sectorials  11h. Benestar social amb Som Energia, PAH, Anem a Mil, Renda Garantida, Chakir el Homrani. 11h. Media Ambient i Pagesia amb Meritxell Serret, SOS Delta, Unió de Pagesos   12h. Entitats sobiranistes amb Marta Vilalta, ANC, Súmate, Òmnium  12h. Educació amb Anna Simó, FAPAC USTEC-IAC, CGT, CCOO, Josep A. Andres (professor FP) 12h. Pensions amb Josep Ginesta i Marea Pensionista 12h. Igualtat amb Teresa Jordà i Feministes per la Independència 13h. Salut amb Toni Comín, Alba Vergés, Ildefonso Garcia de la Fuente, Maria Carmen Copado, Eliana Lopez 13h. Immigració amb Oriol Amorós, UCFR, Stop Mare Mortum 13h. Discapacitats amb Sumem 13h. Sindicats amb Josep Ginesta, UGT, CCOO, Intersindical CSC   13h. Vermut popular   14. 30h Dinar popular  Cal comprar els tiquets (15euros)    18.30h Acte central: Oriol Junqueras, Gabriel Rufian, Anna Simó, Carme Rallo (Alcaldessa Sant Esteve) Jordi Albert i Caballero (President de la Federació Comarcal d’ERC Baix Llobregat i L’Hospitalet)   20h Concert amb Miquel del Roig Pantalla gegant futbol final copa rei Barça, amb Dj PD EFE DJ OGT   

1 de maig, reivindiquem els nostres drets!

Arriba el Primer de maig, dia de reivindicació, per demostrar, una vegada més, que les classes populars ens rebel.lem contra la pèrdua progressiva de drets socials i laborals. Estem en un context complicat i molt complexe, on tenim companyes i companys que treballen i no arriben a final de mes, on patim encara les conseqüències d’una reforma laboral que degradat a les treballadores i els treballadors per a beneficiar, sobretot, a les empreses més importants.   Ja ben entrat al s.XXI ens trobem en una situació molt greu, on el rendiment del nostre esforç, de la nostra dedicació, de la nostra formació, del nostre compromís, en molts casos, està sent menystingut quan rebem la nòmina a final de mes.   Els sindicalisme de classe ha de liderar la reivindicació i nosaltres amb ells, en el dia a dia, compartint patiment i lluita.   Al Baix Llobregat la taxa d’atur registrat del mes de març, la darrera publicada per l’Observatori Comarcal, és del 12%, per sota de la mitjana a tota Catalunya (12,7%) i de l’àmbit metropolità de Barcelona (12,2%). També és cert que respecte al mes de març de 2016, hi hagut un descens del 14%.   Aquestes dades són una mirada d’optimisme, però cal focalitzar el problema real, que ara recau principalment en els salaris i les condicions laborals, la nova pobresa està canviant de cara: tenir una feina no t’assegura poder viure amb dignitat. La nostra societat, això, no ens ho podem permetre, la degradació social permanent i l’increment de les desigualtats entre homes i dones per la seva condició econòmica és una evidència. Però ens quedarem de braços creuats? Continuarem pensant que el problema de la veina del costat no és el meu problema? No, tota desigualtat, tota injustícia social s’ha de combatre, perquè la força rau en la determinació, en la convicció que una societat justa és possible, però mai ho aconseguirem si no caminem plegats, unint esforços des de la lluita i la reivindicació.