Baix Llobregat

Totes les notícies

Comunicat respecte a la revocació de l'adhesió del Consell Comarcal del Baix Llobregat al Pacte Nacional pel Referèndum

La permanent d'Esquerra Baix Llobregat i l'Hospitalet, ha convocat per demà a la tarda una reunió extraordinària amb els Consellers Comarcals del Baix Llobregat per reflexionar sobre els fets ocorreguts avui al ple del Consell Comarcal. El motiu de la convocatòria urgent, és la presentació i aprovació d'una moció que revoca l'adhesió aprovada el passat ple de març del Consell Comarcal del Baix Llobregat al Pacte Nacional pel Referèndum Davant aquests fets, greus, la Direcció política d'ERC al Baix Llobregat i els seus Consellers Comarcals, es reuniran demà de forma extraordinària per prendre les decisions que siguin necesàries.   

Festa Republicana del Baix Llobregat i l'Hospitalet

El proper 27 de maig, torna la Festa Festa Republicana del Baix Llobregat i l'Hospitalet d'Esquerra. En aquesta ocasió, la trobada es celebrarà a Sant Esteve Sesrovires. Al llarg del dia s'organitzaran diferents activitats així com un dinar de germanor i la benvinguda a la nova militància i reconeixment als 25 anys de militància a Esquerra Republicana.  Comptarem amb la presència de Oriol Junqueras, Anna Simó, Joan Tardà, Meritxell Serret, Gabriel Rufian i Teresa Jordà entre d'altres  Activitats infantils  10h a 14h Inflables (Pàrquing Casino) Festa de l’escuma i actuació del grup infantil (Plaça de la Vila) De 10h a 12h Globus captiu. Pista Volei Sorra. Davant Camp de Futbol.  Carpes amb debats sectorials  11h. Benestar social amb Som Energia, PAH, Anem a Mil, Renda Garantida, Chakir el Homrani. 11h. Media Ambient i Pagesia amb Meritxell Serret, SOS Delta, Unió de Pagesos   12h. Entitats sobiranistes amb Marta Vilalta, ANC, Súmate, Òmnium  12h. Educació amb Anna Simó, FAPAC USTEC-IAC, CGT, CCOO, Josep A. Andres (professor FP) 12h. Pensions amb Josep Ginesta i Marea Pensionista 12h. Igualtat amb Teresa Jordà i Feministes per la Independència 13h. Salut amb Toni Comín, Alba Vergés, Ildefonso Garcia de la Fuente, Maria Carmen Copado, Eliana Lopez 13h. Immigració amb Oriol Amorós, UCFR, Stop Mare Mortum 13h. Discapacitats amb Sumem 13h. Sindicats amb Josep Ginesta, UGT, CCOO, Intersindical CSC   13h. Vermut popular   14. 30h Dinar popular  Cal comprar els tiquets (15euros)    18.30h Acte central: Oriol Junqueras, Gabriel Rufian, Anna Simó, Carme Rallo (Alcaldessa Sant Esteve) Jordi Albert i Caballero (President de la Federació Comarcal d’ERC Baix Llobregat i L’Hospitalet)   20h Concert amb Miquel del Roig Pantalla gegant futbol final copa rei Barça, amb Dj PD EFE DJ OGT   

1 de maig, reivindiquem els nostres drets!

Arriba el Primer de maig, dia de reivindicació, per demostrar, una vegada més, que les classes populars ens rebel.lem contra la pèrdua progressiva de drets socials i laborals. Estem en un context complicat i molt complexe, on tenim companyes i companys que treballen i no arriben a final de mes, on patim encara les conseqüències d’una reforma laboral que degradat a les treballadores i els treballadors per a beneficiar, sobretot, a les empreses més importants.   Ja ben entrat al s.XXI ens trobem en una situació molt greu, on el rendiment del nostre esforç, de la nostra dedicació, de la nostra formació, del nostre compromís, en molts casos, està sent menystingut quan rebem la nòmina a final de mes.   Els sindicalisme de classe ha de liderar la reivindicació i nosaltres amb ells, en el dia a dia, compartint patiment i lluita.   Al Baix Llobregat la taxa d’atur registrat del mes de març, la darrera publicada per l’Observatori Comarcal, és del 12%, per sota de la mitjana a tota Catalunya (12,7%) i de l’àmbit metropolità de Barcelona (12,2%). També és cert que respecte al mes de març de 2016, hi hagut un descens del 14%.   Aquestes dades són una mirada d’optimisme, però cal focalitzar el problema real, que ara recau principalment en els salaris i les condicions laborals, la nova pobresa està canviant de cara: tenir una feina no t’assegura poder viure amb dignitat. La nostra societat, això, no ens ho podem permetre, la degradació social permanent i l’increment de les desigualtats entre homes i dones per la seva condició econòmica és una evidència. Però ens quedarem de braços creuats? Continuarem pensant que el problema de la veina del costat no és el meu problema? No, tota desigualtat, tota injustícia social s’ha de combatre, perquè la força rau en la determinació, en la convicció que una societat justa és possible, però mai ho aconseguirem si no caminem plegats, unint esforços des de la lluita i la reivindicació.

2,02 milions d'inversió en els centres d'atenció primària del Baix Llobregat i l'Hospitalet

El Departament de Salut implantarà el nou model d’assignació de recursos per a l’atenció primària i comunitària per tal de combatre les desigualtats en salut de la població.  Així, de forma immediata es destinaran 12,5 milions d’euros addicionals a 155 equips d’atenció primària (EAP) a tot Catalunya, que principalment treballen en un entorn socioeconòmic desfavorable. Al Baix Llobregat i l'Hospitalet es rebran 2,02 milions d'euros, repartits entre 23 centres d'atenció primària de la comarca. Aquest nou model incorpora un indicador social compost que es va encarregar a l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) per mesurar les desigualtats en salut de la població. L’objectiu és distribuir els recursos de l’atenció primària segons el principi “a iguals necessitats, iguals recursos”. Una nova fórmula d’assignació de recursos que té en compte, a banda de factors com l'estructura demogràfica, determinades variables socioeconòmiques que afecten les necessitats de salut de la població com el percentatge de població amb ocupacions manuals; amb nivell d’instrucció baix; la taxa de mortalitat prematura; la d’hospitalitzacions evitables; el percentatge de població exempta de copagament farmacèutic; el de població amb rendes anuals inferiors a 18.000 euros; i el de rendes anuals superiors a 100.000 euros. Jordi Albert, president d'Esquerra Baix Llobregat i l'Hospitalet, ha valorat molt possitivament aquest nou anunci "que segueix en la línia oberta des de Salut, de garantir l'accés a l'atenció primària de qualitat, i reforçar aquells EAPs amb majors necessitats".   

Esquerra Republicana mostra el seu condol per la mort de Carme Chacón

Esquerra Republicana del Baix Llobregat i l'Hospitalet volem mostrar el nostre condol davant la mort de l’exministra i militant socialista Carme Chacón, nascuda a Esplugues del Llobregat.  En aquests moments tan durs, volem mostrar respecte per una dona que va ser pionera en moltes ocasions, que va ocupar diversos càrrecs de màxim nivell en l’administració, i va donar visibilitat i normalitzar la feina de les dones en llocs de màxima responsabilitat.  Des d'Esquerra, volem enviar una forta abraçada a tota la família socialista del Baix Llobregat i l'Hospitalet, i als familiars i amics de la Carme Chacón.  

Presentació de lAecat al Baix Llobregat i l'Hospitalet

Divendres 31 de març s'ha celebrat al centre cívic les Tovalloles de Sant Feliu de Llobregat, la presentació de l'assemblea de càrrecs electes, Aecat, al Baix Llobregat i l'Hospitalet.  Eduard Suárez, que ha intervingut en representació dels electes del Baix inscrits, ha destacat que "som els agents socials de la democràcia" en un discurs marcadament social reivindicant la força democràtica de la comarca. Montserrat Vilardosa, regidora d'Esparreguera que ha parlat en nom dels càrrecs electes d'ERC, ha destacat la força.imparable de la democràcia i destacant amb fermesa i convicció que la nostra comarca liderarà el clam per anar a votar, per posar les urnes a disposició dels baixllobregatins i les baixllobregatines El President Comarcal, Jordi Albert, també regidor a Sant Andreu de la Barca i present a l'acte, ha mostrat la seva satisfacció per l'excel.lent resposta dels càrrecs electes d'ERC al Baix Llobregat i l'Hospitalet, ampliament majoritaris dins l'AECAT del Baix Llobregat que "treballen incansablement dia a dia.per defensar el dret a votar per decidir el futur del nostre país i lideren la reivindicació democràtica de la comarca" A l'acte han assistit les 5 alcaldies d'Esquerra a la.comarca, diversos diputats de la comarca com l'Anna Simó, Joan Tardà, Eduardo Reyes i Joan Capdevila, també els diputats provincials, així com consellers i conselleres.comarcals i regidores i regidors de tots els municipis. 

8 de març, la lluita

El dia 8 de març de 1975 les Nacions Unides van instaurar el Dia Internacional de les  Dones, i la tria de la data i el mes no és casual, es deu a diversos fets històrics. El 8 de març de 1857 un grup de treballadores tèxtils van sortir als carrers de Nova York per protestar per les miserables condicions laborals a les que estaven sotmeses, va ser una de les primeres manifestacions per lluitar pels  drets de les dones. El 25 de març de 1911 es va incendiar una fàbrica de camises a Nova York. Hi van morir 123 dones i 23 homes, totes elles i ells joves immigrants; la majoria tenien entre 14 i 24 anys. Sembla que la causa va ser una burilla mal apagada llençada al contenidor de roba, no van poder sortir perquè les portes eren tancades per evitar robatoris, molt freqüents en aquella època. Una altra versió diu que va ser l’empresari, fart de les diferents revoltes i lluites internes que tenien. Des de llavors es van introduir noves normes de seguretat i salut laboral als EUA. L’última data, el 23 de febrer de 1917 (segons el calendari rus), 8 de març (segons el calendari occidental), es manifestaven a Rússia dones en contra de la manca d’aliments i les morts de la Primera Guerra Mundial.  En un principi, el Dia Internacional de les Dones duia la paraula  “Treballadores”, però es va decidir treure-la perquè totes les dones treballem tant a fora com a dins de casa. Les dones tenim més precarietat laboral i en molts casos menys recursos econòmics, cobrem menys que els homes per la mateixa feina, tot i que l’estatut dels treballadors i treballadores diu que l’empresari té l’obligació de pagar el mateix  sense  cap discriminació per raó de sexe. Hem de buscar feines a temps parcial per poder conciliar la vida laboral amb la personal, en aquests casos la dona se sent amb la obligació moral i la necessitat de fer-ho, perquè se suposa que ho portem a l’ADN. Ens sentim responsables, una dificultat afegida , sempre hem d’estar justificant la nostra vàlua, demostrant que ho podem fer, tot són obstacles que hem d’anar superant.

Esquerra Republicana Baix Llobregat i l’Hospitalet expressem el nostre condol per la mort del company Jordi Calatayud

Avui hem rebut la trista notícia de la mort del nostre company i amic Jordi Catalayud, mentre col·laborava en un esdeveniment en què participaven els Castellers de Gavà. Jordi Catalayud va néixer a Cornellà de Llobregat, l'any 1964. Des de molt jove va estar vinculat a diferents associacions: Esplai Mowgli, Grup ecologista de Cornellà i el Moviment d'esplais del Baix Llobregat. Va estudiar empresarials a la Universitat de Barcelona. L’any 1988 va venir a viure a Gavà, on portava una petita empresa familiar i on va obrir un establiment comercial. A Gavà va ser president de l’AMPA del CEIP L’Eramprunyà (2007-2013) i l’any 2004 es va fer militant d’ERC. L’any 2011 va ser escollit regidor i va formar part del consistori de Gavà durant tot el mandat 2011-2015. L’any 2015 va entrar a formar part de la colla dels Castellers de Gavà, i es va integrar a la plataforma 22 solidari, que impulsava un projecte de menús socials per als més desafavorits. Des d'Esquerra Baix Llobregat i l'Hospitalet volem transmetre a la seva família, amistats i companys i companyes de Gavà el nostre més sentit condol.  Que la terra et sigui lleu, Jordi

Esquerra Republicana defensa la fi de les pràctiques militars a Collserola

Esquerra Republicana, a través del Grup Parlamentari al Senat ha portat una moció per demanar al govern espanyol que l’exèrcit necessiti autorització dels municipis per realitzar pràctiques militars en qualsevol espai públic. Des del Grup Parlamentari d’Esquerra s’ha defensat que aquestes pràctiques sovint es fan sense coneixement dels municipis per on passen i és en aquest sentit que han defensat que siguin els municipis qui indiquin si és adient o no fer-les al seu municipi. El president comarcal d’Esquerra Baix Llobregat i l’Hospitalet, Jordi Albert, ha manifestat que “aquesta és una demanda històrica dels municipis de la comarca, Sant Just Desvern, Sant Feliu, El Papiol, Esplugues de Llobregat, Molins de Rei”. També ha recordat que “l’exèrcit no és benvingut a casa nostra, ja que és l’antítesi dels valors de foment de la cultura de la pau”. Des d’Esquerra s’ha remarcat que es tracta d’una qüestió que va més enllà de la utilització per a aquestes pràctiques d’un espai natural, ja que el nostre objectiu és fomentar una cultura de la pau, renunciant a intervencions militars i escollint viure lluny d’aquestes pràctiques. Aquestes pràctiques ja han sigut rebutjades tant per uns quants Ajuntaments, la Diputació de Barcelona o el propi Consorci del Parc de Collserola. La moció ha sigut finalment rebutjada amb els vots del Partit Popular, Partit Socialista i Ciutadans.