Baix Llobregat

Totes les notícies

2,02 milions d'inversió en els centres d'atenció primària del Baix Llobregat i l'Hospitalet

El Departament de Salut implantarà el nou model d’assignació de recursos per a l’atenció primària i comunitària per tal de combatre les desigualtats en salut de la població.  Així, de forma immediata es destinaran 12,5 milions d’euros addicionals a 155 equips d’atenció primària (EAP) a tot Catalunya, que principalment treballen en un entorn socioeconòmic desfavorable. Al Baix Llobregat i l'Hospitalet es rebran 2,02 milions d'euros, repartits entre 23 centres d'atenció primària de la comarca. Aquest nou model incorpora un indicador social compost que es va encarregar a l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) per mesurar les desigualtats en salut de la població. L’objectiu és distribuir els recursos de l’atenció primària segons el principi “a iguals necessitats, iguals recursos”. Una nova fórmula d’assignació de recursos que té en compte, a banda de factors com l'estructura demogràfica, determinades variables socioeconòmiques que afecten les necessitats de salut de la població com el percentatge de població amb ocupacions manuals; amb nivell d’instrucció baix; la taxa de mortalitat prematura; la d’hospitalitzacions evitables; el percentatge de població exempta de copagament farmacèutic; el de població amb rendes anuals inferiors a 18.000 euros; i el de rendes anuals superiors a 100.000 euros. Jordi Albert, president d'Esquerra Baix Llobregat i l'Hospitalet, ha valorat molt possitivament aquest nou anunci "que segueix en la línia oberta des de Salut, de garantir l'accés a l'atenció primària de qualitat, i reforçar aquells EAPs amb majors necessitats".   

Esquerra Republicana mostra el seu condol per la mort de Carme Chacón

Esquerra Republicana del Baix Llobregat i l'Hospitalet volem mostrar el nostre condol davant la mort de l’exministra i militant socialista Carme Chacón, nascuda a Esplugues del Llobregat.  En aquests moments tan durs, volem mostrar respecte per una dona que va ser pionera en moltes ocasions, que va ocupar diversos càrrecs de màxim nivell en l’administració, i va donar visibilitat i normalitzar la feina de les dones en llocs de màxima responsabilitat.  Des d'Esquerra, volem enviar una forta abraçada a tota la família socialista del Baix Llobregat i l'Hospitalet, i als familiars i amics de la Carme Chacón.  

Presentació de lAecat al Baix Llobregat i l'Hospitalet

Divendres 31 de març s'ha celebrat al centre cívic les Tovalloles de Sant Feliu de Llobregat, la presentació de l'assemblea de càrrecs electes, Aecat, al Baix Llobregat i l'Hospitalet.  Eduard Suárez, que ha intervingut en representació dels electes del Baix inscrits, ha destacat que "som els agents socials de la democràcia" en un discurs marcadament social reivindicant la força democràtica de la comarca. Montserrat Vilardosa, regidora d'Esparreguera que ha parlat en nom dels càrrecs electes d'ERC, ha destacat la força.imparable de la democràcia i destacant amb fermesa i convicció que la nostra comarca liderarà el clam per anar a votar, per posar les urnes a disposició dels baixllobregatins i les baixllobregatines El President Comarcal, Jordi Albert, també regidor a Sant Andreu de la Barca i present a l'acte, ha mostrat la seva satisfacció per l'excel.lent resposta dels càrrecs electes d'ERC al Baix Llobregat i l'Hospitalet, ampliament majoritaris dins l'AECAT del Baix Llobregat que "treballen incansablement dia a dia.per defensar el dret a votar per decidir el futur del nostre país i lideren la reivindicació democràtica de la comarca" A l'acte han assistit les 5 alcaldies d'Esquerra a la.comarca, diversos diputats de la comarca com l'Anna Simó, Joan Tardà, Eduardo Reyes i Joan Capdevila, també els diputats provincials, així com consellers i conselleres.comarcals i regidores i regidors de tots els municipis. 

8 de març, la lluita

El dia 8 de març de 1975 les Nacions Unides van instaurar el Dia Internacional de les  Dones, i la tria de la data i el mes no és casual, es deu a diversos fets històrics. El 8 de març de 1857 un grup de treballadores tèxtils van sortir als carrers de Nova York per protestar per les miserables condicions laborals a les que estaven sotmeses, va ser una de les primeres manifestacions per lluitar pels  drets de les dones. El 25 de març de 1911 es va incendiar una fàbrica de camises a Nova York. Hi van morir 123 dones i 23 homes, totes elles i ells joves immigrants; la majoria tenien entre 14 i 24 anys. Sembla que la causa va ser una burilla mal apagada llençada al contenidor de roba, no van poder sortir perquè les portes eren tancades per evitar robatoris, molt freqüents en aquella època. Una altra versió diu que va ser l’empresari, fart de les diferents revoltes i lluites internes que tenien. Des de llavors es van introduir noves normes de seguretat i salut laboral als EUA. L’última data, el 23 de febrer de 1917 (segons el calendari rus), 8 de març (segons el calendari occidental), es manifestaven a Rússia dones en contra de la manca d’aliments i les morts de la Primera Guerra Mundial.  En un principi, el Dia Internacional de les Dones duia la paraula  “Treballadores”, però es va decidir treure-la perquè totes les dones treballem tant a fora com a dins de casa. Les dones tenim més precarietat laboral i en molts casos menys recursos econòmics, cobrem menys que els homes per la mateixa feina, tot i que l’estatut dels treballadors i treballadores diu que l’empresari té l’obligació de pagar el mateix  sense  cap discriminació per raó de sexe. Hem de buscar feines a temps parcial per poder conciliar la vida laboral amb la personal, en aquests casos la dona se sent amb la obligació moral i la necessitat de fer-ho, perquè se suposa que ho portem a l’ADN. Ens sentim responsables, una dificultat afegida , sempre hem d’estar justificant la nostra vàlua, demostrant que ho podem fer, tot són obstacles que hem d’anar superant.

Esquerra Republicana Baix Llobregat i l’Hospitalet expressem el nostre condol per la mort del company Jordi Calatayud

Avui hem rebut la trista notícia de la mort del nostre company i amic Jordi Catalayud, mentre col·laborava en un esdeveniment en què participaven els Castellers de Gavà. Jordi Catalayud va néixer a Cornellà de Llobregat, l'any 1964. Des de molt jove va estar vinculat a diferents associacions: Esplai Mowgli, Grup ecologista de Cornellà i el Moviment d'esplais del Baix Llobregat. Va estudiar empresarials a la Universitat de Barcelona. L’any 1988 va venir a viure a Gavà, on portava una petita empresa familiar i on va obrir un establiment comercial. A Gavà va ser president de l’AMPA del CEIP L’Eramprunyà (2007-2013) i l’any 2004 es va fer militant d’ERC. L’any 2011 va ser escollit regidor i va formar part del consistori de Gavà durant tot el mandat 2011-2015. L’any 2015 va entrar a formar part de la colla dels Castellers de Gavà, i es va integrar a la plataforma 22 solidari, que impulsava un projecte de menús socials per als més desafavorits. Des d'Esquerra Baix Llobregat i l'Hospitalet volem transmetre a la seva família, amistats i companys i companyes de Gavà el nostre més sentit condol.  Que la terra et sigui lleu, Jordi

Esquerra Republicana defensa la fi de les pràctiques militars a Collserola

Esquerra Republicana, a través del Grup Parlamentari al Senat ha portat una moció per demanar al govern espanyol que l’exèrcit necessiti autorització dels municipis per realitzar pràctiques militars en qualsevol espai públic. Des del Grup Parlamentari d’Esquerra s’ha defensat que aquestes pràctiques sovint es fan sense coneixement dels municipis per on passen i és en aquest sentit que han defensat que siguin els municipis qui indiquin si és adient o no fer-les al seu municipi. El president comarcal d’Esquerra Baix Llobregat i l’Hospitalet, Jordi Albert, ha manifestat que “aquesta és una demanda històrica dels municipis de la comarca, Sant Just Desvern, Sant Feliu, El Papiol, Esplugues de Llobregat, Molins de Rei”. També ha recordat que “l’exèrcit no és benvingut a casa nostra, ja que és l’antítesi dels valors de foment de la cultura de la pau”. Des d’Esquerra s’ha remarcat que es tracta d’una qüestió que va més enllà de la utilització per a aquestes pràctiques d’un espai natural, ja que el nostre objectiu és fomentar una cultura de la pau, renunciant a intervencions militars i escollint viure lluny d’aquestes pràctiques. Aquestes pràctiques ja han sigut rebutjades tant per uns quants Ajuntaments, la Diputació de Barcelona o el propi Consorci del Parc de Collserola. La moció ha sigut finalment rebutjada amb els vots del Partit Popular, Partit Socialista i Ciutadans.  

Esquerra Baix Llobregat i l'Hospitalet ens sumem al Dia Internacional de tolerància zero amb la mutilació genital femenina

La mutilació genital femenina és una pràctica brutal i cruel que pateixen avui encara milers de nenes al món. Atempta contra els drets humans fonamentals de les dones i nenes i a més comporta enormes riscos per a la seva salut.Els organismes internacionals declaren que és una violació dels drets humans, però tot i això no s'ha aconseguit posar fre a aquests actes de violència masclisa contra les nenes i dones.  Es calcula que al món 200 milions de nenes i dones són víctimes de la mutilació genital, i que cada any 3 milions de nenes en són noves víctimes. La mutilació no sols implica un risc en el moment que es produeix, sinó que repercuteix al llarg de la vida de les dones que l'han patit, amb la seva salut i amb la seva sexualitat.  Organitzacions internacionals s'han marcat el 2027 com a any per establir un pont entre Àfrica i la resta de països del món per accelerar la eradicació de la mutilació genital femenina. De fet han creat un programa que es centra en 17 països africants amb major risc, i també d'altres regions, per conscienciar famílies i comunitats que permetin posar fi a aquesta pràctica. A Catalunya ja fa anys que es disposa d'un protocol per permet detectar casos de risc i evitar-los. Des d'Esquerra Baix Llobregat i l'Hospitalet volem donar tot el nostre suport als diferents agents que intervenen, i posar de relleu la seva gran tasca per prevenir aquestes agressions en nenes catalanes. També ens volem sumar a les campanyes de consciènciació internacionals i demanem als governs i a les insitiucions internacionals que posin a les seves agendes la erradicació de la mutilació genital femenina, una pràctica contra els drets humans que hem d'eradicar.

6 de desembre, res a celebrar

Esquerra Baix Llobregat i l'Hospitalet no té res a celebrar avui 6 de desembre i per aquest motiu ha demanat a totes les seccions locals i càrrecs electes de la comarca que treballin, com la resta de l'any.  Així, els ajuntaments on governem romandràn oberts amb atenció a la ciutadania per part de les regidories, com són els casos de Collbató, Corbera, Castelldefels i Sant Vicenç dels Horts. També seguiran l'activitat habitual la resta de regidors i regidores a l'oposició, realitzant trobades amb associacions, veïns i veïnes, i qualsevol col·lectiu que així ho demani. A la tarda es realitzarà una reunió de coordinació amb els càrrecs electes, i també es reunirà la permanent comarcal.  La seu comarcal, així com diverses seus locals, romandràn obertes en el seu horari habitual.

25 de novembre, dia internacional per l'eliminació de la violència envers les dones

Avui 25 de novembre, dia contra la violència envers les dones, volem parlar d'una de les formes de violència masclista que estan més en el punt de mira: les violències sexuals. Darrerament, s’ha fet evident amb més intensitat l’existència de violències sexuals als espais d’oci però malauradament encara continuen essent presents també en els àmbits simbòlic, de la parella, familiar, laboral i comunitari a través de diferents manifestacions.  A dia d’avui estem immersos en una cultura heteropatriarcal que acaba en una idea de masculinitat molt concreta i acceptada majoritàriament, que es tradueix en hegemonia de la dominació, i  és aquí on ens cal incidir i reescriure la masculinitat, la deconstrucció del concepte de relacions home i dona des de la llibertat i igualtat. Les dones i els homes d’Esquerra Republicana de Catalunya i de les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya denunciem amb motiu del 25 de novembre, dia internacional per a l’eradicació de la violència masclista, que les violències sexuals són una forma de violència masclista i que suposen una greu vulneració dels drets de les dones i un impediment perquè les dones puguem assolir la plena ciutadania, l’autonomia i la llibertat. Les violències sexuals, com la resta de manifestacions de la violència masclista, són una violència que pateixen les dones pel sol fet de ser-ho, en el marc d’unes relacions de poder desiguals entre dones i homes. Les violències sexuals en les seves diferents manifestacions són presents a diferents espais i àmbits de la vida de les dones, en l’àmbit social i en l’àmbit de la parella, però també a l’àmbit laboral i simbòlic. Les dades demostren que es tracta d’un problema encara àmpliament present i estès.  Concretament, l’Agència Europea de Drets Fonamentals (FRA) va concloure que l’any passat a Europa gairebé 4 milions de dones van ser violades. Les dades també demostren que el 80% dels autors de les agressions sexuals formen part de l’entorn de la víctima (parelles, exparelles, familiars o amistats).