Baix Llobregat

Totes les notícies

ERC LAMENTA QUE LA CUP I CSQP PRIORITZIN PACTAR AMB C'S I REBUTGIN LA CONSULTA CIUTADANA VINCULANT SOBRE ELS PDUS.

 Davant la moció presentada per la CUP al Parlament de Catalunya, el diputat d'Esquerra per Junts pel Sí, Marc Sanglas, ha demanat introduir les consultes ciutadanes amb caràcter vinculant i obligatori als PDU en procés d'aprovació. El sentit d'aquesta esmena era la de fer possible els principis de participació i publicitat entre la ciutadana més enllà de les disposicions legals o reglamentàries. Per Esquerra aquesta és una part substancial ja que posa a la ciutadania en el centre de la decisió i els apodera per poder decidir sobre els seus territoris a través de consulten ciutadanes. La CUP ha rebutjat l'esmena, i ha preferit pactar amb C's i CSQP un text en què es deixaria la decisió última dels PDUs a mans del Parlament, sense que la participació ciutadana tingués caràcter obligatori i vinculant. El president comarcal d'Esquerra Baix Llobregat i L'Hospitalet, Jordi Albert, ha assenyalat que "no acceptar aquesta esmena és caure amb els mateixos errors del passat i no donar veu a la ciutadania" també ha afegit que "des d'esquerra no volem que les institucions decideixin el futur urbanístic sense tenir en compte l'opinió de la gent". En el cas del Baix Llobregat i L'Hospitalet, aquesta moció afecta a 2 PDU, el del Delta del Llobregat i el de la Gran Via de L'Hospitalet, casos amb els quals Esquerra ha treballat amb entitats i col·lectius per fer arribar les esmenes als projectes.

1 de Maig, per unes condicions laborals dignes per tothom!

El treball no és més que la suma de tasques i feines que ens permeten funcionar com a societat, per tant, com l’organitzem i el valor que li donem a cada una d’aquestes tasques, deriva en un tipus de societat o altra. Fins abans de la crisi de 2008, l’accés a un lloc de treball permetia cobrir les necessitats bàsiques per a viure. Socialment tenir feina s’equiparava a estar “dins el sistema” i es posava el focus de la pobresa i exclusió social sobre aquelles persones que no tenien feina. A més, durant dècades, hi ha hagut una forta relació entre la formació, l’accés a la feina i l’ascens social. Tots aquests paradigmes es van esmicolar de cop amb l’arribada de la crisi social i econòmica que ha sacsejat les societats occidentals, i que en el cas espanyol ha tingut un fort impacte en l’estructura social i política. Aquesta crisi, però, alguns sectors l’han aprofitat per generar un canvi estructural que ha minvat drets civils i laborals, i ha acabat amb molts avenços socials que creiem que ja teníem consolidats.    Un dels debats centrals durant la crisi ha estat la reducció de les taxes d’atur, però trobem que la recuperació que se’ns vol vendre per part de postulats neoliberals, s’ha fet a costa de les condicions laborals dels treballadors i treballadores. Per posar algun exemple, les reformes laborals de 2010 i 2012, que han minvat els drets dels treballadors i especialment de les treballadores. El resultat d’aquestes polítiques és una clara precarització de la classe treballadora i un nou paradigma on la feina ja no és garantia de cobrir les necessitats bàsiques per viure. I quan parlem de pobresa avui, cal que ho fem en clau femenina, i especialment posem l’atenció a les famílies monomarentals. Les dones hem estat històricament les menys afavorides dins l’estructura laboral. Hem patit i patim segregació horitzontal i vertical, que deriven en una bretxa salarial del 25% i un sostre de vidre que no ens permet accedir a llocs de responsabilitat.

El Conseller Antoni Comín visita l’Hospital de Viladecans i en confirma l’ampliació

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha visitat avui l’Hospital de Viladecans i ha anunciat que es realitzaran les obres de reforma i ampliació del centre. Aquesta és una llarga reivindicació dels professionals i poblacions de la zona. Esquerra les hem traslladat a la conselleria a partir de les demandes de la Plataforma en defensa de l'hospital de Viladecans i de les reivindicacions de la junta de personal.   Fruit del compromís amb la sanitat pública, des del 2010 el Parlament ha aprovat, a proposta d'ERC, diverses resolucions per millorar la qualitat assistencial de l'Hospital de Viladecans. El nou conseller de salut, proposat per ERC, ha començat avui a fer realitat aquestes resolucions.   Durant la visita, el conseller s’ha compromès a realitzar les obres d’ampliació “sigui quina sigui la situació pressupostària". També ha assenyalat la voluntat de la conselleria de millorar, tan aviat com sigui possible, les llistes d’espera i l’adequació de la plantilla. “Estem fent una aposta de compromís total i absolut amb l’Hospital de Viladecans”, ha assegurat. El pressupost previst és de 47 milions i el termini estimat d’execució de les obres és d’uns 36 mesos. Les obres suposaran triplicar la superfície actual de les instal·lacions. Per la millora de les llistes d’espera s’hi destinaran prop d’1,9 milions d’euros, destinant 1,7 milions en activitat quirúrgica i 195.000 euros en primeres visites i proves diagnòstiques. Des d’Esquerra Baix Llobregat i L’Hospitalet celebrem que es tiri endavant l’ampliació de l’hospital de Viladecans, que dóna servei a molts municipis de la zona, i la ferma voluntat del nou conseller de Salut a favor de la sanitat pública. 

Vine a l'acte Nacional pel Nou País!

Dissabte dia 30 d'abril us esperem a Gavà per parlar de la República Catalana que estem fent! Amb Oriol Junqueras, Joan Tardà, Ana Surra, Gabriel Rufian, Anna Alcocer, Eduardo Reyes, Marta Jiménez.  A les 18h al Parc de la Torre Lluch Sí al Nou País!

Esquerra Baix Llobregat i L'Hospitalet expressem el nostre rebuig per un nou cas d'assassinat masclista a Sant Feliu de Llobregat

Des d’ERC Baix Llobregat i l’Hospitalet manifestem el nostre suport als familiars afectats i rebutgem els fets ocorreguts avui mateix a Sant Feliu de Llobregat.  Un nou assassinat que ens mostra la cara més cruel i dura de la violència: el degoteig constant de morts, i posa novament de manifest la necessitat d'incrementar els recursos en matèria de protecció i seguiment dels casos de violència. Fa 11 anys de l’aprovació de la llei espanyola, i 7 anys de l’aprovació de la llei catalana del dret de les dones a eradicar la violència masclista, però sovint aquestes lleis no han estat desplegades per falta de recursos o voluntat política. Són moltes les víctimes que pateixen en silenci dia a dia situacions de violència. Esquerra fem una crida per posar al capdavant de les agendes polítiques la lluita contra la violència masclista. També volem demanar a les institucions responsables posar atenció a aquests casos i revisar els protocols d’actuació davant les situacions de violència masclista per augmentar-ne l’eficàcia i la protecció de les vícitimes. Hem de treballar conjuntament per acabar amb aquesta xacra social.  Tota l'organització expressem el rebuig a tots els tipus de violència i instem la societat a denunciar totes les situacions que atempten contra els drets fonamentals de les dones.  Tolerància zero amb la violència masclista! 

Esquerra s'afegeix a la demanda contra el PDU del Delta de Llobregat

L’executiva comarcal d’ERC al Baix Llobregat, a petició de les seccions locals del partit a Viladecans, Gavà i Sant Boi, ha decidit afegir-se a la demanda contra el Pla Director Urbanístic del Delta del Llobregat que va aprovar el passat 12 de gener.   Aquest pla, contra el que ja es va presentar un recurs potestatiu, serà recorregut per la via judicial per una plataforma d’entitats ecologistes i partits polítics d’esquerres del Baix Llobregat, a la qual ERC ha decidit integrar-s’hi i donar suport fent-se càrrec del 60% dels costos de la demanda.   Segons explica, Miquel Salip, regidor de Sant Boi de Llobregat  «El PDU preveu una sèrie d’intervencions que comportaran la destrucció de la façana històrica de Sant Boi, despersonalitzant la ciutat i trencant un paisatge urbà consolidat. A més, no veiem la lògica a construir més de 250 habitatges nous als marges de la ciutat quan en tenim 1500 de buits i encara hem de recuperar els terrenys de la Caserna al centre de la ciutat». Per la seva banda, Myriam Moysset, regidora de Viladecans, indica que «a Viladecans el PDU preveu la transformació de terrenys lliures propers a l'autovia de Castelldefels per construir diversos complexos hotelers, que considerem incompatibles amb la preservació del Parc Agrari del Baix Llobregat i els espais naturals del Delta del Llobregat, especialment el Remolar i l'estany de la Murtra".    Albert Massana, regidor a Gavà, afirma que «en el cas de Gavà no trobem bé que els terrenys del sector dels Joncs, que fins ara estaven qualificats com a equipaments de vocació comunitària, però que tenien un ús agrícola intens, s’hagin requalificat i ara siguin zones industrials i de comerç d’aprofitament privat».   Jordi Albert, president de la Federació Comarcal d’ERC, explica que «ens oposem a aquest planejament, que té un origen viciat, ja que és la torna de la no aprovació del projecte Eurovegas, i és fruit d’una concepció ja caduca d’ús i explotació del territori, que consisteix en requalificar i transformar sectors sencers que tenen vocació d’ús i gaudi públic a terrenys d’aprofitament privat ».

Esquerra presenta un recurs en contra del PDU del Delta del Llobregat

Esquerra Republicana del Baix Llobregat i L’Hospitalet va presentar ahir un recurs contra el PDU del Delta del Llobregat davant del registre del Departament de Territori i Sostenibilitat. L’ha presentat el president comarcal, Jordi Albert, acompanyat d’alguns regidors dels pobles més afectats pel projecte. Amb aquest nou pas, Esquerra segueix oposant-se a l’aprovació d’aquest pla i en demana la seva retirada. Fa mesos, juntament amb diferents entitats ecologistes, va presentar al·legacions a la PDU del Delta ja que considera que aquest pla no permetrà un desenvolupament territorial respectuós amb el medi ambient i la ciutadania dels diferents municipis i que no s’adapta a les necessitats municipals. També va votar en contra a la comissió d’urbanisme de l’Àmbit Metropolità. Al llarg d’aquest procés, Esquerra Baix Llobregat i l'Hospitalet, ha tingut diverses reunions amb la Direcció General d'Urbanisme que sempre ha remarcat, han estat molt cordials però sense avenços. Aquest Pla Director Urbanístic d’àmbits d’activitat econòmica del Delta del Llobregat afecta principalment als municipis de Gavà, Sant Boi de Llobregat i Viladecans. Els diferents portaveus de grups municipals d’Esquerra de la comarca on afecta aquest pla, han manifestat novament el seu compromís per aturar el pla si tenen responsabilitats de govern municipal. 

ERC s’oposa a la licitació de l’estudi informatiu de l’autovia entre Terrassa i Granollers

Davant l’anunci de la propera licitació de l’estudi informatiu del tram Terrassa-Granollers  de l’autovia B-40, ERC manté la seva oposició a la construcció d’aquesta infraestructura, ja que respon a un model esgotat de desenvolupament territorial, que no respon a les necessitats de mobilitat comarcal. La Generalitat de Catalunya té la competència exclusiva en matèria d'ordenació del territori, tal i com recull el Pla Territorial Metropolità on es consolida el canvi d’orientació del projecte de via orbital B-40 atorgant a aquesta infraestructura una funció regional (Metropolitana) i fins i tot comarcal. Per tant,  al deixar de tenir sentit la titularitat estatal de la via, demanem que sigui la Generalitat qui a través de la planificació territorial determini quina és l’actuació en la xarxa viaria  per millorar la connectivitat entre els dos Vallesos. Volem deixar clar que Esquerra Republicana és i ha estat part activa de les reivindicacions històriques en contra d’aquesta infraestructura i que així ho continuarà essent, perquè creiem i defensem la millora de la mobilitat fonamentada en un model de desenvolupament territorial sostenible tant a nivell econòmic com social i ambiental. Des d’ERC també denunciem la manca d’inversions en infraestructures ferroviàries que son aquelles  que l’Estat hauria de prioritzar per a la regió metropolitana de Barcelona. També exigim la finalització el més ràpid possible de les obres d’enllaç de la B-40 entre Abrera i Terrassa, per solucionar la problemàtica provocada per la deixadesa en inversió de la construcció del tram, les quals es va adjudicar fa 10 anys. Nota de premsa conjunta de les Federacions comarcals d’Esquerra Republicana del Vallès Occidental i Oriental i del Baix Llobregat

Esquerra referma el seu compromís amb l’Hospital de Viladecans

Una representació de diputades i regidors d’Esquerra s’ha reunit aquests dimecres dia 10 de gener, amb la Junta de Personal de l’Hospital de Viladecans per escoltar les seves demandes i refermar el compromís de complir des del nou Govern de la Generalitat les resolucions aprovades pel Parlament de Catalunya per millorar i ampliar el centre. La delegació d’Esquerra ha estat encapçalada per les diputades Anna Simó, diputada del Baix Llobregat i Alba Vergés, presidenta de la Comissió de Salut del Parlament, també el diputat Eduardo Reyes. Per la part local, hi ha participat regidors d’Esquerra als ajuntaments de Gavà, Castelldefels, Begues, Sant Boi, Viladecans i Sant Climent. Els representants d'Esquerra han escoltat les demandes dels treballadors i s’han compromès a treballar pel compliment dels acords previs entre el Parlament, ajuntaments i el govern per incrementar el personal i els recursos materials necessaris per reduir-ne substancialment les llistes d’espera i el col·lapse d’urgències, tal com es va comprometre el Parlament de Catalunya. Alba Vergés, ha manifestat que “el compromís per part del Parlament hi és, i també per part de la conselleria de Salut” Ha afegit que “el Conseller Toni Comín està al cas de la situació de l’Hospital de Viladecans i de les necessitats d’inversions compromeses fa temps que no han pogut tirar endavant a causa de la situació pressupostària d’aquests anys”. La conselleria de Salut ha anunciat que pròximament es reunirà el Conseller Toni Comín amb les alcaldies dels diferents municipis on dóna servei l'Hospital de Viladecans.