Baix Llobregat

Totes les notícies

Jornada de treball sobre el Pla d'Igualtat d'Esquerra

El dissabte 30 de gener, s'ha realitzat una jornada de treball sobre el Pla d'Igualtat d'Esquerra Republicana amb la presència de Mireia Mata, Vicesecretària General d'Entorn, Gestió del Coneixement i Dones, i Meritxell Benedí, especialista en polítiques de dones i migracions i encarregada de realitzar aquest pla.    Aquesta trobada ha comptat amb la participació dels diferents municipis de la comarcal, amb secretaries de dones, presidències locals, portaveus de Grup Municipal, regidores i membres de les JERC. Durant la jornada, s'ha presentat el resultat de l'estudi previ realitzat i s'han intercanviat opinions i experiències locals sobre la participació de les dones en Política.  A Catalunya, la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes és el punt i apart que marca l’agenda de les polítiques de dones per als propers anys per “reforçar les mesures i els mecanismes concrets per a aconseguir que els poders públics de Catalunya duguin a terme polítiques i actuacions destinades a eradicar el fenomen de la desigualtat entre dones i homes, que col·loca les dones en una situació de subordinació i desavantatge social i econòmic respecte dels homes i que impedeix que les dones exerceixin plenament llurs drets com a ciutadanes. En definitiva, aquesta llei ha de comportar un benefici per a tothom, dones i homes, ja que ha de permetre construir noves pautes de relació entre homes i dones, basades en el respecte i l’equitat, i també contribuir a millorar la societat i fer-la més democràtica, justa i solidària”.   Per aquest motiu, Esquerra aposta per dotar-se d’un Pla d’Igualtat intern que permeti, d’una banda, assolir la paritat i plena igualtat interna en quan a militància i participació de les dones al partit i de l’altra, seguir treballant per assolir la igualtat efectiva a la nostra societat amb l’objectiu de que la República Catalana neixi igual i lliure per tothom. Per la Secretària de les Dones del Baix Llobregat i l'Hospitalet, Montserrat Mancera, "La trobada del passat dissabte ha estat la primera de moltes.

Presentació del Catàleg de Serveis de la Diputació de Barcelona

En un acte celebrat a la seu del Consell Comarcal del Baix Llobregat, aquest divendres 22, la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, i el vicepresident primer, Dionís Guiteras, han presentat el nou marc de cooperació local per a aquest mandat. Aquest acte ha comptat amb la participació de regidories i alcaldies d'Esquerra d'arreu de la comarca, que han volgut conèixer de prop el Catàleg de Serveis de la Diputació. També han estat presents els dos diputats provincials de la Comarca, Josep Ramon Mut, Diputat delegat d'Urbanisme i Habitatge i Antoni Garcia, Diputat delegat Igualtat i Ciutadania. A través del Pla "Xarxa de Governs Locals 2016-2019", la Diputació desplega les seves competències en matèria de cooperació i assistència local amb una vocació municipalista, orientada a prestar un suport integral als governs locals, però també centrada en les persones i en l'aposta per la diversificació econòmica del territori. A través de quatre àmbits d'actuació, vol canalitzar la transferència de recursos econòmics, tècnics i materials de la Diputació cap als governs locals: la prestació de serveis públics i garantia de la cohesió social; mantenir i reposar les inversions que fomenten la diversificació econòmica; noves inversions per al foment de la diversificació econòmica; i mesures per la solvència financera. En aquest mandat es vol centrar especialment, en reforçar la cooperació i l'assistència local en favor dels petits municipis i d'aquells altres que, per qüestions geogràfiques o demogràfiques, compten amb unes característiques especials. És per aquest motiu que el Pla preveu una regulació específica per als petits municipis i per als consells comarcals. Per al proper any, el Catàleg de Serveis té prevista una dotació de 58,6 MEUR, un 7,5% superior al 2015. Durant l'anterior mandat, el suport de la Diputació de Barcelona als governs locals va ser de 1.176 MEUR.

Esquerra estudia recórrer el Pla Director Urbanístic del Delta del Llobregat Eurovegas-2

La Federació comarcal del Baix Llobregat d'Esquerra Republicana de Catalunya considera que, tot i que amb l'aprovació del Pla Director Urbanístic dels sectors d'activitat econòmica del Delta del Llobregat el passat 2 de desembre per la comissió territorial d'urbanisme, i la signatura del conveni entre la Generalitat i els ajuntaments de Gavà, Viladecans i Sant Boi el passat 18 de desembre, encara hi ha marge per modificar-lo profundament, i per tant es pot considerar que el PDU encara no ha entrat en la fase d'aprovació definitiva i ferma. Així, els serveis jurídics d'Esquerra han detectat defectes de tramitació que podrien ser objecte d'una impugnació, primer administrativa i després judicial. Concretament, s'ha observat que, durant el tràmit d'informació pública del Pla Director no s'han donat a conèixer documents cabdals sobre la seva justificació i necessitat. En aquest sentit, Esquerra creu que l'absència d'aquesta documentació evidencia que part de les disposicions incloses al Pla Director no tenen cap justificació sòlida, i en conseqüència l'aprovació d'aquest planejament seria un acte arbitrari, i per tant contrari a l'ordenament jurídic vigent. Així, si bé és evident que la regularització urbanísitca dels terrenys inclosos a la Xarxa Natura-2000 a Viladecans i Sant Boi, o la regularització dels serveis als habitatges preexistents del sector Marinada poden estar justificats, en canvi la requalificació de sòls destinats a equipaments comunitaris per convertir-los en terrenys per a activitats econòmiques privades manca de justificació. És per això que, davant la nova etapa de canvi que s'obre al govern de Catalunya, Esquerra estudia la possibilitat mantenir obert el procés d'aprovació mitjançant recursos administratius i, si escau, judicials, i en darrera instància impulsar canvis substancials al PDU que n'eliminin els elements més perniciosos, deixant només aquells que beneficien clarament el medi ambient, el paisatge, i la qualitat de vida dels actuals residents.

Bones festes

L'executiva d'Esquerra Baix Llobregat i l'Hospitalet, us desitgem bones festes i un 2016 de llibertat i justícia social. 

Esquerra vota en contra de la PDU del Delta del Llobregat

  Ahir 2 de desembre, la comissió d’urbanisme de l’Àmbit Metropolità ha aprovat el Pla Director Urbanístic d’àmbits d’activitat econòmica del Delta del Llobregat, que afecta principalment als municipis de Gavà, Sant Boi de Llobregat i Viladecans. Aquesta proposta ha tingut el vot contrari de Joan Borràs d’Esquerra. Esquerra mostra un cop més el rebuig per aquesta aprovació i seguirà treballant per defensar la retirada d’aquest pla. Ja fa mesos, com també van fer diferents entitats ecologistes, va presentar al·legacions a la PDU del Delta ja que considera que aquest pla no permetrà un desenvolupament territorial respectuós amb el medi ambient i la ciutadania dels diferents municipis i que no s’adapta a les necessitats municipals. Durant aquest temps, Esquerra Baix Llobregat i l'Hospitalet, ha tingut diverses reunions amb la Direcció General d'Urbanisme que sempre ha remarcat, han estat molt cordials però sense avenços. Tot i que el guix de les al·legacions presentades han estat rebutjades, sí que es va aprovar una que afecta als veïns de la Marinada de Gavà i que permetrà millorar la situació del clavegueram d'aquesta zona. Esquerra Baix Llobregat i l’Hospitalet, s’adhereix al manifest de les entitats de defensa del territori i reitera el seu compromís amb el territori i la seva gent. Els diferents portaveus de grups municipals d’Esquerra de la comarca on afecta aquest pla, han manifestat el seu compromís per aturar el pla si tenen responsabilitats de govern municipal.  

Amb la violència masclista, Tolerància Zero

Des d’Esquerra Republicana del Baix Llobregat i l’Hospitalet, el 25 de Novembre Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, com tots els dies, manifestem el nostre rebuig a la violència masclista i denunciem les causes que l’originen. Les formacions polítiques, les entitats de dones i els moviments feministes tenim la tasca de detectar les causes, les conseqüències que originen aquesta situació de discriminació i maltractament i fer allò que calgui per eradicar-la. La construcció d’una societat basada en el patriarcat i la concepció androcèntrica de les formes de vida, són les principals causes que fan que la violència masclista sigui una xacra social que encara no s’ha eradicat. Al contrari, tot i augmentar la sensibilització i la consciència social, la violència masclista –com a expressió de dominació sobre les dones- s’ha fet més cruenta. No podem permetre casos com els ocorreguts el passat dia 5 d’agost on dues dones van ser assassinades per les seves parelles i exparelles a Castelldefels. No podem permetre la continuïtat d’aquesta depravació social que s’alimenta de les estructures relacionals tradicionals basades en rols molt marcats i estereotipats. I, sobretot, no podem permetre que els nostres infants i joves visquin situacions d’abús ni que acabin acceptant i normalitzant aquest tipus d’escenari. No és un tema de l’àmbit privat, és un tema públic que hem d’abordar de forma col·lectiva. Per tant, és fonamental situar l’eliminació d’aquesta violència com un dels eixos principals de la nostra política estratègica. La política catalana de les últimes dècades ha anat encaminada a reduir la fractura existent tant en l'àmbit laboral com en el personal i equiparar el paper social de la dona al de l'home. Una d’aquestes concrecions és la Llei d’Igualtat efectiva entre dones i homes aprovada al Parlament de Catalunya el passat juliol. Tot i això, cal fer més: - Qüestionar i avaluar els circuits i protocols d’actuació en casos de violència masclista per tal de millorar-los i fer-los més efectius.

Rufián i Tardà es comprometen amb els veïns del Baix Llobregat i l’Hospitalet a defensar el seu vot a Madrid

  Els candidats a les eleccions al Congrés, Gabriel Rufián i Joan Tardà, han visitat avui el Prat de Llobregat, en l’inici de precampanya d'Esquerra Republicana al Baix Llobregat i l’Hospitalet. Abans de passejar per carrers cèntrics del municipi, Rufián i Tardà han atès els mitjans de comunicació locals, que s'han interessat per l'estat de les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP per arribar a un acord sobre la Presidència de la Generalitat. En aquest sentit, Rufián i Tardà han fet una crida a la responsabilitat per arribar a un acord que permeti donar el tret de sortida definitiu a la legislatura: 'No contemplem cap altre escenari que no sigui el d'un acord. La gent no ho entendria i no ens ho perdonaria'. Pel que fa les les eleccions al Congrés del proper 20 de desembre, han manifestat que 'anem a Madrid a defensar el vot dels catalans. Ens hem comptat i hem guanyat'. Després d'atendre els mitjans, Rufián i Tardà, acompanyats pels regidors, Jordi Ibern i Núria Sanahuja, i diversos membres de la secció local d'ERC-El Prat, han fet un recorregut que ha arrencat a la Plaça de la Vila, i durant els quals han repartit material informatiu de precampanya i han visitat diversos comerços. 

Comunicat de la Federació Comarcal sobre la situació d'ERC L'Hospitalet

Respecte de la dimissió de l'executiva local de l'Hospitalet de Llobregat, el president comarcal, Jordi Albert, vol manifestar que aquesta és una situació que ve de lluny fruit d’unes diferencies sobre la composició de la llista electoral de les passades eleccions municipals. Un conflicte que lamentem profundament i que, des de la permanent  comarcal, s’ha treballat des de l’inici per trobar una solució que afectés el mínim possible a la imatge d’ERC l’Hospitalet.    També expressa el seu suport a la feina realitzada pel Grup Municipal, que ha treballat des de l’inici per portar la veu dels veïns i veïnes al ple i fer possible el programa electoral amb el que es va presentar a través de mocions que han estat aprovades, i que suposen un pas endavant per a l’Hospitalet, com l’aprovació de la figura del defensor del ciutadà.   Davant dels fets ocorreguts recentment, amb la dimissió de l’executiva local, s’ha procedit a convocar una assemblea extraordinària que tindrà lloc el 25 de novembre per tal que tota la militància local pugui votar una nova executiva que garanteixi que pugui abordar amb garanties  el correcte desenvolupament de les dinàmiques de la propera campanya electoral i de l'activitat local.     9 de novembre de 2015   Federació Comarcal d’ERC Baix Llobregat i L’Hospitalet

Congrés comarcal per elegir els representants d'Esquerra Baix Llobregat i l'Hospitalet

El congrés comarcal d'Esquerra Republicana del Baix Llobregat i l'Hospitalet celebrat el 2 de novembre al Casino de Sant Esteve Sesrovires, va escollir les persones que formaran part de la candidatura d'Esquerra Republicana per a les properes eleccions del 20 de desembre. Martí Fortuny va ser elegir el cap de llista comarcal per a la llista del Congrés de Diputats i Marcel Escudé per a la llista del Senat.  Els candidats i candidates escollits, acompanyaran el també baixllobregatí Joan Tardà, que encapçala la llista republicana.  Congrés dels Diputats: Martí Fortuny (Olesa) Irina Moreno (Cervelló) Montserrat Vilardosa (Esparreguera) Isabel Enri (Martorell) Victor Puntas (Molins de Rei) Senat: Marcel Escudé (Esparreguera) Enriqueta Aragonès (Molins de Rei) També es va aprovar una resolució en suport als treballadors d'Inovyn-Solvay que insta al Govern espanyol a trobar una solució i manifesta el suport d'Esquerra Republicana del Baix Llobregat i l'Hospitalet als treballadors i treballadores.