Baix Llobregat

Notícia

8 de març, la lluita

El dia 8 de març de 1975 les Nacions Unides van instaurar el Dia Internacional de les  Dones, i la tria de la data i el mes no és casual, es deu a diversos fets històrics.

El 8 de març de 1857 un grup de treballadores tèxtils van sortir als carrers de Nova York per protestar per les miserables condicions laborals a les que estaven sotmeses, va ser una de les primeres manifestacions per lluitar pels  drets de les dones. El 25 de març de 1911 es va incendiar una fàbrica de camises a Nova York. Hi van morir 123 dones i 23 homes, totes elles i ells joves immigrants; la majoria tenien entre 14 i 24 anys. Sembla que la causa va ser una burilla mal apagada llençada al contenidor de roba, no van poder sortir perquè les portes eren tancades per evitar robatoris, molt freqüents en aquella època. Una altra versió diu que va ser l’empresari, fart de les diferents revoltes i lluites internes que tenien. Des de llavors es van introduir noves normes de seguretat i salut laboral als EUA. L’última data, el 23 de febrer de 1917 (segons el calendari rus), 8 de març (segons el calendari occidental), es manifestaven a Rússia dones en contra de la manca d’aliments i les morts de la Primera Guerra Mundial. 

En un principi, el Dia Internacional de les Dones duia la paraula  “Treballadores”, però es va decidir treure-la perquè totes les dones treballem tant a fora com a dins de casa. Les dones tenim més precarietat laboral i en molts casos menys recursos econòmics, cobrem menys que els homes per la mateixa feina, tot i que l’estatut dels treballadors i treballadores diu que l’empresari té l’obligació de pagar el mateix  sense  cap discriminació per raó de sexe. Hem de buscar feines a temps parcial per poder conciliar la vida laboral amb la personal, en aquests casos la dona se sent amb la obligació moral i la necessitat de fer-ho, perquè se suposa que ho portem a l’ADN. Ens sentim responsables, una dificultat afegida , sempre hem d’estar justificant la nostra vàlua, demostrant que ho podem fer, tot són obstacles que hem d’anar superant. I malgrat això, els hem superat i ho tenim millor que les nostres àvies i les nostres mares, per sort moltes dones han pogut accedir a feines que els agraden i omplen, per les quals s’han format. 

I quan ens creiem això, surt un eurodiputat  polonès  al Parlament Europeu i justifica que les dones cobrin menys que els homes, perquè son : “més dèbils, més petites i menys intel·ligents”. Una eurodiputada socialista li va contestar: ” jo soc aquí per defensar les dones europees d’homes com vostè”. Per desgràcia, de personatges com aquest n’hi ha per tot arreu, encara que el més preocupant es que a aquest l’han posat allà unes urnes.

Hem de tenir clar que cap persona es inferior a un altre i totes i tots tenim els mateixos drets. Seguirem lluitant. Endavant!

Rosa Bastida
Secretària de les Dones
Esquerra Sant Boi