Baix Penedès

Notícia

La corrupció, un gran impediment | Eva Mata


Les estratègies que està fent servir el govern central, per atemorir a la població decidida a separar-se d'Espanya, són moltes i variades. La darrera d'aquestes ha sigut, tot just fa un parell de dies, l'anunci a bombo i platerets de la fuita massiva d'empreses de Catalunya cap a altres llocs de l'estat. En aquests casos el que cal, com gairebé sempre, és documentar-se i després de llegir diverses opinions al respecte la meva conclusió és la següent: canviar la seu social d'una empresa no té quasi cap incidència econòmica per Catalunya, cap. Perquè tingués un efecte negatiu en la nostra economia haurien d'emportar-se les infraestructures, les fàbriques, els gasoductes, les vinyes, etc. I això és impossible, perquè entre moltes altres raons, Catalunya és un mercat dinàmic i atractiu que cap empresa voldrà desaprofitar.

El que si té una incidència gran i ara quasi ningú en parla, és l'impacte que té la corrupció en un país, i no em refereixo solament a petites corrupteles de l'estil d'«amb quina targeta visa s'ha pagat el taxi de l'esposa de tal governant», sinó que em refereixo a la corrupció d'alt nivell.
 Cert és que en l'últim terç del segle XX s'ha produït el desenvolupament més gran del comerç internacional que en tota la història coneguda.
Afavorint les transaccions econòmiques de les grans empreses, que estan més interessades a implementar polítiques pels seus negocis a l'estranger que en el seu país d'origen, és el que coneixem com globalització, donant lloc a aliances empresarials molt potents, molt més que els mateixos estats. L'augment d'aquesta activitat mercantil, malauradament, ha estat massa sovint acompanyada per certes pràctiques corruptes, per així, les empreses poder aconseguir els seus objectius.

És un fet conegut que alguns dirigents empresarials han subornat a diversos agents polítics per aconseguir una reducció de riscos i assegurar-se una màxima rendibilitat econòmica, fent de la corrupció una arma molt eficaç en la competència mercantil i una manera de guanyar quota de mercat de manera fraudulenta. Una manera, com una altra, de promoure aquestes pràctiques corruptes és el que es coneix com a «portes giratòries», i a l'estat espanyol, les portes giratòries funcionen i funcionen molt bé i en tenim una pila d'exemples de polítics de primera línia formant part del consell de direcció de gran lobis empresarials i financers. En poc temps han augmentat les veus de preocupació d'organismes internacionals com les Nacions Unides en el sentit que la corrupció atempta directament contra la inversió en l'economia d'un país i en conseqüència és una de les pràctiques més negatives per un bon desenvolupament econòmic, polític i social. Els alts índexs de corrupció són un greu problema i degraden i posen en risc el creixement econòmic d'un país.
 
Per tant, si apartem la cortina de fum, veurem realment que la fortalesa de l'activitat econòmica està a tenir un país net de corrupció. La corrupció és un problema greu, molt greu. Hem de centrar tots els esforços en la construcció de la nova república en fer neteja a fons de la corrupció i dels corruptes, i no on tenen o no tenen la seu social.

Eva Mata
Portaveu del Grup Municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya a l'Ajuntament del Vendrell.