Baix Penedès

Totes les notícies

Ivan Faccia

Baix Penedès: got mig ple o mig buit per Ivan Faccia Secretari d’organització d’ERC Baix Penedès

Sempre recordaré el dia que em van explicar la història de dos fabricants de sabates que envien a l'Àfrica més desconeguda i profunda els seus millors comercials. Quan arriben, un dels dos truca dient que torna a casa perquè pràcticament ningú porta sabates i l'altre truca emocionat dient d'enviar-li un estoc important perquè com gairebé ningú porta sabates hi ha molts clients potencials. En definitiva el famós got mig ple o mig buit. Moltes vegades penso que la classe dirigent baix penedesenca hauríem fet com el comercial que se'n va tornar a casa en quant va veure que pocs portaven sabates. Tenim claríssim el llistat de les mancances del nostre territori i especialment el que considerem, moltes vegades amb raó, el greuge per una actitud poc curosa per part d'altres administracions amb el territori. Sempre estem amb el got mig buit i som els primers a no parlar de la nostra comarca com un lloc ple d'oportunitat. Estem en mig de les dues àrees metropolitanes més importants del país: Barcelona i Tarragona. Tenim un sistema de xarxes de comunicació viàries importants: sí, són cares especialment per servir-se'n amb el transport públic, però les tenim. A moltes comarques ja els agradaria estar en una situació geogràficament estratègica com la que tenim i poder gaudir d'una interconnectivitat molt important! Tenim quilòmetres de platges meravelloses, un interior on podem gaudir de la naturalesa i uns pobles i viles fetes a mida humana per poder crear i fortificar una societat amb consciència de pertinença a una comunitat. Evidentment tenim reptes als quals cal que responem: una comarca-dormitori amb el creixement més gran de població de tota Catalunya i amb la taxa d'atur malauradament més alta. Unes escoles massificades i uns serveis bàsics que moltes vegades es queden endarrere respecte a les necessitats que tenim i que no donen a bast. Però algunes dinàmiques que poden semblar negatives són una oportunitat: som metropolitans i penedesencs al mateix temps; formem part de la Vegueria del Penedès però també tenim llaços indestructibles amb Tarragona: som la tercera comarca per població de la seva província i El Vendrell també és la tercera ciutat més gran.

Daniel Pernas. President ERC El Vendrell i de la FCBP

"El Vendrell integrador" per Daniel Pernas

OPINIÓ Daniel Pernas i Llobet a infocamp.cat El Vendrell i el Baix Penedès, igual que Catalunya, és una societat diversa i rica culturalment. Una bona part d'aquesta riquesa cultural s'explica pel constant fluxe migratori i pas de successives civilitzacions que han deixat una petjada inesborrable amb aportacions a la nostra llengua, arquitectura, lleis, fins i tot a la nostra cultura culinària entre molts altres aspectes. Catalunya, històricament, ha esdevingut, pel seu enclavament geogràfic i pel tarannà integrador de la seva gent, terra d'acollida, terra de mestissatge, terra d'intercanvi cultural entre civilitzacions i pobles. La població de Catalunya, demogràficament parlant, té dos grans components migratoris: el corrent migratori dels francesos dels segles XVI i XVII i el corrent migratori espanyol dels segles XIX i XX. Catalunya, durant els segles XVI i XVII, va rebre una immigració francesa d'una envergadura equivalent, en termes relatius, al que ha estat l'emigració dels altres llocs d'Espanya al segle XX. Per tant, qui no és descendent dels andalusos, aragonesos, murcians del segle XX, és descendent dels francesos dels segles XVI al XVII. I és mèrit de Catalunya haver sabut construir i mantenir una societat cohesionada amb uns elements migratoris tan importants. Catalunya haurà de continuar sent terra de pas i d'intercanvi i tothom ha d'entendre aquest fet de forma positiva, donat que, com hem dit, ens hsn enriquit i seguiran enriquint-nos. Però malauradament, a Europa i també al nostre país, una petita part de la societat, torna a caure en postures que es van mostrar errades, i és per això que ha renascut de forma desvergonyida l'ultradreta amb partits que han fet molt mal a la societat, a l'integració i a la convivència (ells sí que trenquen la societat), com la desapareguda Plataforma per Catalunya, VOX, o Som Identitaris. Aquests partits, igual que globalment al món amb la resta de partits d'ultradreta a l'alça, parteixen d'una fal·làcia en la premisa de crisi social, i fan renéixer el feixisme.

Concentracio antifexista. Foto cedida per Salima El Youssoufi

AL FEIXISME NI UN PAM

Esquerra Baix Penedès ha estat present avui a la concentració antifeixista de rebuig a la manifestació del partit xenòfob i racista de Som Identitaris.  El feixisme es combat al carrer i a les institucions.

Víctimes 17A

EN MEMORIA DE LES VÍCTIMES DEL 17A

Ja són tres anys d'obstaculitzar, blocar i impedir que es sàpiga tota la veritat dels atemptats jihadistes a Barcelona i Cambrils. Les víctimes no es mereixen que ens rendim en la recerca de la veritat. Per tots ells, les seves famílies i per nosaltres, persistim en la recerca de totes les connexions, col·laboradors i responsables d'un crim que podria ser de falsa bandera. Són masses preguntes sense respondre, que no sense respostes. Per què no es permet investigar i esclarir la connexió amb els serveis d'intel·ligència de l'estat espanyol, quin paper van jugar i quin grau de responsabilitats es deriven de tots ells?. Passaran els anys, però al final, més aviat o més tard, si persistim, és sabrà tota la veritat i és podrà fer justícia.

SOBIRANIA MUNICIPAL

La rebel·lió municipal amenaça al Gobierno de España  amb un tancament de caixes El Gobierno ha sumat un altre front en forma de tempesta política per la revolta municipal que ha aixecat a les principals ciutats del país. Molts alcaldes rebutgen l'acord entre el Govern de Sánchez i la Federació de Municipis sobre el superàvit dels Ajuntaments. La rebel·lió dels alcaldes contra el pla d'Hisenda perquè puguin usar els seus estalvis va sumar aquest dimarts a l'alcaldessa de la segona ciutat del país, Barcelona, que governa en coalició amb el PSC. Han aconseguit un rebuig transversal fins i tot dels propis partits i alcaldes de la coalició PSOE/UP. No podia ser d'altra manera, el món municipal té les seves pròpies dinàmiques que responen més a les necessitats locals que a les polítiques i idiologies dels partits. Els Alcaldes i regidors no solament són carregs públics electes, són també veïns, coneguts per tothom , propers a la cuidadania, i han de respondre cada dia de la seva gestió. A Calafell, l'Ajuntament va llençar una política de participació ciutadana #DecidimCalafell en la que els veïns decideixen on invertir part del pressupost i el superàvit. Durant la pandèmia el municipi ha centrat molts esforços i recursos en pal·liar l'efecte negatiu del COVID 19 en l'economia local. Amb quina cara ha d'anunciar ara, un alcalde, sigui del color que sigui, que els excedents municipals els ha d'entregar al Ministerio de Hacienda?, i que no podrà complir en les ajudes i polítiques socials promeses degut a un enesim espoli de l’estat. No hi veig gaire futur a l'acord i vista la resposta del món local és més que probable que Sánchez faci marxa enrere i el projecte decaigui de manera natural. No tindrà gaire recorregut però si és molt representatiu de la situació econòmica, social i territorial , d'un Estat en descomposició absoluta. La vinguda de la República Independent Catalana (RIC) no és solament inevitable, és imprescindible per la subsistència i el futur del país.