Bigues i Riells del Fai

Notícia

El debat sobre la singularitat de Riells del Fai: un altre greu error de l’Alcalde Joan Vila

Riells
Riells
El debat sobre la singularitat de Riells del Fai:
      un altre greu error de l’Alcalde Joan Vila
 
 El passat dimarts 22 d’abril es va celebrar un Ple Municipal per debatre i votar si el Municipi de Bigues i Riells estava a favor d’iniciar els tràmits administratius a la Generalitat per reconèixer la singularitat de Riells del Fai. Els dos models de poble que es debatien al Plenari eren: el de Consell de Poble i el d’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD). El Consell de Poble és un òrgan consultiu sense cap capacitat executiva i està constituït per membres que no han estat escollits per democràcia directe (és el model defensat per CiU  de Bigues i Riells). En el model d’EMD, els habitants del poble voten a dues urnes, una per l’Alcalde del municipi i la segona per escollir un Alcalde Pedani (o President de l’EMD) i per tant és un model on els seus membres estan avalats directament a les urnes i tenen capacitat executiva per decidir certs aspectes de la governança del poble així com d’acordar amb el municipi quina part del pressupost pot executar (model defensat per ERC de Bigues i Riells).

El que havia de ser un Ple transcendent per la gent de Riells del Fai es va transformar en un espectacle lamentable de l’Alcalde Joan Vila. Es va dedicar a fer política poc honesta, desacreditant constantment, i de forma barroera, la feina feta pel grup municipal d’ERC i concretament va desmerèixer la feina feta pel president de la Comissió de l’Ajuntament que estudia la creació de l’EMD de Riells del Fai, Comissió presidida pel regidor d’ERC. Segons l’Alcalde, i degut al que ell considerava la poca feina feta per la Comissió, no es podien iniciar les converses amb la Generalitat per tirar endavant l’EMD de Riells i per aquest motiu el seu grup municipal votaria a favor del model de Consell de Poble que, com he mencionat, no és gaire més que un consell veïnal de participació. Segons paraules seves, “jo també vull l’EMD, però vindrà quan hagi de venir”. La concreció nul·la del contingut d’aquestes paraules ja dona pistes de quina és la seva voluntat de tirar endavant l’EMD de Riells del Fai.

Com que el senyor Alcalde va usar un llenguatge verbal i gestual de poc nivell, i sobretot va usar una retòrica buida de contingut, em veig legitimat a escriure el que penso de les accions concretes que ha fet el senyor Alcalde des de que és actiu a la política del nostre municipi. M’agradaria deixar clar que aquest escrit no va dirigit a fer una crítica genèrica a Convergència i Unió, sinó específicament a la persona del senyor Joan Vila.
 
Primer de tot, s’ha de tenir molta barra i poca ètica política per criticar la feina feta pel grup municipal d’ERC, quan aquest grup fa més de 8 anys que està treballant per la creació de l’EMD de Riells del Fai, i sobretot quan aquesta feina la contraposes als actes que l’Alcalde i el seu grup municipal han fet a Riells, que no és altre que zero, cap ni un! Durant el 2006, i abans de les eleccions municipals de 2007, ERC va organitzar diverses taules rodones, es van fer vàries entrevistes a la Generalitat amb el Director General responsable d’aquesta temàtica, aquest mateix Director General va venir durant els anys posteriors a fer dues xerrades a Riells, es va crear una pàgina web, es van recollir signatures al poble, etc. Després de tots aquests anys de feina participativa i de discussió col·lectiva, els veïns de Riells del Fai majoritàriament volen la creació d’una EMD i no creuen que el Consell de Poble pugui ajudar a preservar la singularitat del seu poble.

L’Alcalde ha formalitzat la creació del Consell del Poble en contra del que pensen els veïns de Riells del Fai. Per què el senyor Alcalde no està a favor de l’EMD de Riells del Fai? Doncs no ho sé. Podria ser tan simple com que ERC ho va proposar primer (postura que seria summament infantil)  o també podria ser que consideri que proposant una EMD per Riells del Fai, ell com Alcalde, perdria capacitat de manar al municipi. Sigui com sigui, els fets són que en 3 anys de legislatura no ha fet cap pas concret per tirar endavant l’EMD. Podríem citar molts exemples on quedaria pelés el poc interès de l’Alcalde Joan Vila en la constitució de l’EMD pel nostre poble, però els més rellevants serien: a) no s’ha reunit ni una sola vegada amb l’empresa que el mateix Ajuntament va contractar per fer l’estudi de la viabilitat de l’EMD, i; b) no s’ha reunit mai amb el Director General per fer-li la proposta concreta (sense anar més lluny, jo mateix, i sense tenir cap càrrec polític al municipi, m’hi he reunit 3 vegades en els darrers 8 anys) . 

A aquesta actitud poc creïble de l’Alcalde, cal sumar els greus errors en política municipal que ha fet des de la legislatura del 2003-2007, quan era regidor de Medi Ambient a la vegada que alcaldable per les eleccions del 2007 i posteriorment com Alcalde des de les eleccions de l’any 2011. Alguns d’aquests greus errors i de política erràtica han estat: la seva proposta de Nova Pedrera l’any 2005, el seu nou Pla Urbanístic finalment aprovat l’any 2006 i el incompliment total dels acords amb ERC després de que aquest grup retirés la moció de censura l’any 2012. Destacar també els dos darrers errors: a) la incorporació fa més d’un any al seu equip de govern d’un regidor trànsfuga escollit democràticament pel grup del PSC, i; b) iniciar l’estudi de la construcció d’un nou Ajuntament que ens costarà a la gent de Bigues i Riells més de 4 milions d’euros. S’ha de dir que aquests dos darrers aspectes (regidor trànsfuga i edifici d’un nou Ajuntament) estan relacionats. Davant de la negativa d’ERC a la despesa insensata, en els temps que estem, de 4 milions d’euros, va haver de pagar un sou de 1000 euros mensuals a un regidor trànsfuga per així poder obtenir una majoria al Plenari que les urnes no li havien donat. Aquest tipus d’accions (traspàs de regidors o diputats d’uns grups polítics a altres) ha estat l’avantsala del vergonyant escenari de corrupció que han patit molts municipis i regions d’Espanya. 

Conjuntament amb la gent del grup municipal d’ERC de Bigues i Riells, fa quasi 10 anys que estic dedicant molt temps a defensar el que crec que és bo pel municipi. Desafortunadament, gran part d’aquest temps l’hem hagut de dedicar a contrarestar les diferents xapuces que ha anat fent el senyor Joan Vila.  Dir-vos que jo no crec en les formes de fer política del senyor Joan Vila, prepotents i antigues, unipersonals i amb un nivell de conflictivitat constant al llarg dels quasi 12 anys que porta en la política municipal. Però sobretot cal destacar que tots els conflictes que ell sol ha creat, se li han girat en contra. Per molta retòrica que tingui i que faci que la gent de bona fe se’l pugui creure, els fets són els que són: a) la seva Nova Pedrera no s’ha fet; b) el seu nou Pla Urbanístic (POUM), que ell solet va idear durant l’any 2005, s’haurà de refer degut a les nombroses requalificacions urbanístiques executades que han provocat que els habitants del nostre municipi siguin dels que suportem una càrrega impositiva més elevada del país; c) la incorporació d’un regidor trànsfuga hauria d’estar penat per llei, i; d) finalment dir-vos que Riells del Fai serà tard o d’hora una Entitat Municipal Descentralitzada perquè així ho vol la seva gent.

Estic convençut que des d’ERC sabrem portar a terme un estil de fer política diferent, i sobretot esperem saber deixar de banda la conflictivitat a l’hora de prendre decisions.  

Joan B. Company
Membre de l’executiva d’ERC de Bigues i Riells del Fai
Riells del Fai, 27 d’abril de 2014
                              
bustia@esquerrabiguesiriells.cat         @esquerraBiR2014