Bigues i Riells del Fai

Documents

Regidoria de Mobilitat
Descarrega en PDF

REGIDORIA DE MOBILITAT
 
INFORME RELATIU A LES ACCIONS DE MOBILITAT DUTES AL MUNICIPI DE BIGUES I RIELLS DEL FAI DEL 2016 AL 2020
 
La Regidoria de Mobilitat gestiona els aspectes de la seva competència amb els següents objectius:
  1. La mobilitat urbana i interurbana i les seves connexions amb la resta de transport públic (TP)
  2. Les demandes relatives al TP a demanda amb l’objectiu d’adaptar-les de forma eficient i assumible dins l’exercici econòmic  anual.
  3. Les campanyes comunitàries,  i de sensibilització, adreçades a la ciutadania en general, i a la comunitat escolar particularment, en coordinació amb la Policia local.
  4. Informar a la ciutadania dels recursos existents al municipi en matèria de TP.
  5. Vetllar per la distribució equitativa dels recursos disponibles de mobilitat, i intervenir entre les administracions gestores: la Direcció de Territori i Mobilitat, els organismes interlocutors (ATM), les entitats municipalistes associades (AMTU) i els operadors.
  6. Planificar de forma estratègica amb els operadors, les prioritats locals, en coordinació i comunicació constant.
  7. Aportar solucions de millora en la mobilitat de forma conjunta amb els municipis de la Vall del Tenes.
 
Les actuacions dutes a termes per la consecució dels objectius són:
 
1.- Accions de sensibilització dins de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura  (acte europeu emmarcat en la Mobility Week):
1.1.- Participació a la Cursa del Transport en coordinació amb l’Associació PTP, i els municipis de la Vall del Tenes i de Parets dels Vallès: cursa del transport cotxe-Bus Exprés E7.
Participació de tècnics i alcaldes. Sortida als mitjans de comunicació: el 9Nou i a VOTV des del 2016 fins el 2019.
1.2.- Accions educatives en el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. El 2018 i 2019, participació dels alumnes de primària dels Centres Educatius El Turó i El Colomer a la Festa de la Mobilitat: tallers de mobilitat, recorreguts segurs,  amb una mitjana de 250 infants per jornada. Punts informatius amb monitoratge a les parades cèntriques en coordinació amb l’Associació PTP.
 
2.- Acció per la reducció d’una zona tarifària per al municipi de Bigues i Riells, d’acord amb la resta de municipis de la Vall del Tenes.
 
2.1.- El 2018 el municipi rep l’informe favorable de l’AMTU per a l’aprovació en junta i presentació a la Direcció General de Transport per a la reducció del tots els bitllets d’una zona,  passant de zona 4 a zona 3.
 
2.2.- Organització de l’esdeveniment: 5è aniversari de la Línia E7 amb el nou Bus Exprés E7, amb la participació de l’ATM, la Direcció General de Transport, l’operador Sagalés, tècnics, alcaldes i regidors  de la Mancomunitat de la Vall del Tenes i Parets del Vallès. El 2018, a l’acte, el Director General comunica als mitjans de comunicació i autoritats l’objectiu d’eliminar la zona 4 tarifària de Bigues i Riells per a equiparar-la a la zona 3 de la resta de municipis de la Vall del Tenes.
En relació a la zona tarifària, des del 2016 es mantenen reunions. A data d’avui es proposa l’assumpció del cost diferencial entre la zona 4 i la zona 3, amb càrrec al CP 2021, per part de l’Ajuntament. Queda pendent de resoldre l’aportació de la Direcció General del Transport i l’ATM, així  com també el sistema de cobrament de la diferència, només d’aplicació a les rutes de l’Exprés E7 i E21.
 
3.- Millores a la línia E7 amb la retolació i canvi de tòtems, millora anual de les expedicions i ampliació d’una parada a la zona de Can Barri.
 
4.- Pendent marquesina concedida per la Direcció General per a la parada de Can Barri. S’efectua l’adequació de la parada E7 a la urbanització Can Barri.
 
5.- Implementació del concepte “Transport a demanda” amb la incorporació de dobles rutes i rutes a mida per a la 383 i 382 en horaris coincidents, amb entrades i sortides de l’institut.
El curs 2018-2019 es completa el transport a tot el municipi amb la incorporació de Manantials, i la Font del Bou al recorregut.
En els períodes 2017-2018 i 2018-2019 s’incorporen millors vehicles, ampliant fins a 17 places més els aforaments en aquests horaris d’anada i tornada, incloent cobrir els serveis extraescolars, el servei de menjador i la connexió amb els extraescolars al centre del municipi el curs 2018-2019, amb aportació municipal on no arriba el Contracte Programa.
 
6.-  Des del 2017 coordinació amb l’empresa de distribució LOGISTA, per a ubicar l’expedició de les Targetes T12/T16 a un punt local : Papereria Reyes.
 
7.- Des del 2016 coordinació de campanyes educatives amb els centres educatius per a l’ús del transport públic. Pagament anual dels bitllets per a ús escolar per valor de 600 euros per centre de mitjana:
  • A les escoles Colomer i Turó: excursions a Riells del Fai.
  • A l’institut Maria de Bell-lloc: excursions a Barcelona.
 
8.- Actuacions de suport a la mobilitat segura per a la campanya de Nadal a la Fira de Santa Llúcia dels municipis de la Vall del Tenes,  l’any 2017.
 
9.- Setembre 2019, posada d’una unitat de transport públic en el marc de l’acte               “ Les Llegendes del Castell de Montbui” gratuïta, amb una mitjana de 200 passatgers en un dia.
 
10.- El proper dilluns 28 de Setembre entrarà en funcionament el 100% de la línia E7.
Pendent: la implantació en breu del bitllet senzill acordat amb l’empresa Sagalés en reunió el 20 de setembre del 2020. Es preveu una prova pilot durant 3 mesos d’una App per a la compra del bitllet senzill via mòbil.
Implementació per CP 2021 de la ruta Bigues-Universitat Autònoma de Barcelona.