Blanes

Totes les notícies

Mesures per pal·liar l'impacte del Covid a Blanes

Sobre el pla de mesures per pal·liar l'impacte del Covid-19 a Blanes

Des de l’inici de l’estat d’alarma, el Govern de Blanes ha entomat el lideratge de les accions que cal dur a terme amb uns objectius ben clars: Oferir un pla d’acció dirigit a la ciutadania perquè obtingui beneficis en el seu dia a dia que alleugereixin el cost social i econòmic actual. Oferir ajuts clars al teixit econòmic, sobretot als autònoms, petites empreses i entitats locals, però també al teixit productiu. En aquest sentit, el Govern dissenya unes mesures econòmiques d’ajut al teixit social que porten afegides unes necessitats de finançament que van més enllà del pressupost actual, per a la qual cosa cal aprovar un Pla de tresoreria que sustenti aquestes decisions. El Pla de tresoreria busca garantir que l’Ajuntament, com a màxima institució municipal, continuarà garantint serveis imprescindibles a la ciutadania i, al mateix temps, tindrà capacitat econòmica i liquiditat suficient com per poder mantenir els seus compromisos amb els seus treballadors i proveïdors tot i la lògica disminució d’ingressos a causa de les mesures que presenta. El primer paquet d’accions que ja s’està duent a terme ha anat dirigit a aconseguir el primer dels objectius a què fem esment al punt 1: la gent. Reformulació del calendari fiscal 2020 amb una mirada clara a facilitar que la ciutadania pugui reduir la pressió fiscal municipal. Mesures concretes d’acció: Escoles Bressol Municipals Les famílies queden exemptes de pagar la quota de les escoles bressol municipals i també els serveis complementaris d’acollida i menjador, mentre estiguin tancades. Si algun mes s’ha recaptat l’import íntegre, es regularitzarà properament per tal que les famílies paguin només pel temps que l’EBM hagi estat oberta i prestant servei. Zones regulades d’aparcament (zones blaves), gratuïtes, mesura en vigor des del 16 de març (confirmada per acord de JGL 19 de març). El segon pas que mou el Govern és aquest Pla de Tresoreria per avançar en accions concretes en els dos objectius indicats, i molt específicament ja en el teixit productiu i econòmic local.

27 DE JULIOL DE 2016: AVUI FA UN ANY QUE VAM LLUITAR TOTS PLEGATS.

Ara fa un any just els carrers de Blanes es van inundar de solidaritat. Les persones individuals, la ciutadania, les entitats i partits polítics vinculats amb la lluita dels treballadors, l’Ajuntament de Blanes, el Consell Comarcal, la Diputació de Girona, ens vam posicionar al costat del comitè d’empresa de Nylstar que portava una lluita decidida i valenta per tal que no passés el que tothom temia i tot feia preveure: que la Nylstar, l’antiga SAFA, acabés tancant portes definitivament. Des del primer expedient del 2013 s'havia arribat a l’aturada de la producció el 28 de febrer de 2016. La responsabilitat dels treballadors era la defensa dels seus llocs de treball i de la dignitat obrera. La responsabilitat dels partits polítics era ser al seu costat en el que ells demanessin i ERC així ho vam fer des del minut zero, des de la manifestació del 2014 fins a la manifestació del 2016 i més enllà, fins a dia d'avui.   ERC de Blanes, amb les seus dos regidors a l’ajuntament de Blanes, va aportar tot el que políticament era a la seva mà: a través de tots els contactes interns a la Federació Regional de Girona i a la Comarcal de La Selva va exposar la necessitat urgent de mobilitzar forces per donar una resposta ajustada a la urgència del que s’esdevenia a una de les grans ciutats de Girona; des de tots els llocs institucionals possibles vam promoure una moció que va ser presentada i aprovada a ajuntaments, Consell Comarcal i Diputació de Girona. Ens vam posar a disposició dels sindicats que encapçalaven la lluita i les negociacions dels expedients. I, sobretot, des de la voluntat de portar solucions que milloressin les perspectives de futur, vam ser al costat de la feinada ingent i meritòria del Departament de Treball, Afers Social i Famílies, que va agafar el toro per les banyes i va engegar màquines decididament amb un únic objectiu: evitar la desindustrialització de Blanes i garantir la continuïtat laboral dels 186 treballadors i treballadores sobre els quals pesava un acomiadament dolorós i definitiu.

US CONVOQUEM A L'ACTE DE LLIURAMENT DEL I GUARDÓ BRU CENTRICH

    ERC de Blanes i el seu Grup Municipal, convoca la ciutadania, com cada any, a celebrar la Festa Major de Blanes amb un Vermut Republicà. En aquesta edició, però es produeixen dues circumstàncies especials.   La primera és que ens trobem a poques setmanes de celebrar un referèndum transcendent que pot esdevenir l'oportunitat d'aconseguir un Estat propi per als catalans i les catalanes, un Estat en forma de República de dret, democràtica i social. Això converteix l'acte de Festa Major d'ERC de Blanes en un acte també de campanya a favor d'un vot positiu, d'un SÍ a assolir un dels objectius polítics primordials del nostre partit: la República Catalana independent.   La segona i, potser la més transcendent emocionalment per al nostre col·lectiu, és que la militància d'ERC posa en marxa enguany els I Guardons Republicans Bru Centrich.   Aquests guardons naixen amb la voluntat de retre homenatge i reconeixement a les persones físiques o jurídiques (entitats, associacions, ONG...) que durant l'any hagin excel·lit en republicanisme (atenció prioritària al bé comú, a la col·lectivitat, a la societat) apostant pels valors republicans ja sigui en els objectius que s'hagin marcat, o en els procediments que hagin hagut de dur a terme per a la consecució d'aquest objectius. El nom dels Guardons, Bru Centrich, és, de fet, el primer dels homenatges que fem. Bru Centrich, alcalde republicà i militant d'ERC, simbolitza a la perfecció el pont entre les dues Repúbliques, la de 1931 i la que guanyarem l'1 d'octubre. És a ell a qui dediquem els Guardons republicans, a ell i a tota la seva generació. Una generació de dones i homes valents, conseqüents, disciplinats i amants de la societat en què vivien, sempre desitjant que el bé major fos el bé comú.   En la primera edició dels Guardons Republicans Bru Centrich volem reconèixer aquesta generació que va haver de viure a l'exili o a la clandestinitat durant el llarg silenci del franquisme, a les seves famílies, molts cops menyspreades i apartades de la vida pública.

Posicionament sobre la sentència cautelar que demana traslladar l'Ensorra't de Blanes

ERC de Blanes i el seu Grup Municipal, davant de la decisió judicial de traslladar o moure la VI edició del festival Ensorra't de Blanes de l'emplaçament on es troba ara, a causa de la denúncia interposada per un veí de Blanes el proppassat dia 6 de juliol, vol manifestar el següent: 1. L'Ajuntament de Blanes inverteix per tal que hi hagi un control efectiu del límit permès de decibels durant els dies que dura el festival. L'empresa contractada per al control del so garanteix les ordenances de Blanes que diuen: "Art 16 (...) 2. Les activitats públiques que utilitzin sistemes electroamplificats de so han d'assegurar que el nivell sonor màxim no superi els 100 dB(A) (LAeq,60s) als indrets d accés públic i el nivell màxim de 80 dB(A) (LAeq, 30 minuts)a la façana més exposada." 2. L'espai on es produeix aquesta trobada lúdica i festiva és públic. Recordem que aquest espai va ser una solució a haver de deixar de fer les barraques, una situació contra la qual també ens vam posicionar en contra. 3. La convivència entre l'ús dels espais públics i el dret al descans és possible i és un objectiu a assolir. 4. Blanes és una ciutat que celebra la Festa Major com totes les viles i ciutats del país i això comporta imprescindiblement una afectació directa sobre la vida de les persones que tenen el seu domicili a prop d'on se celebren els actes més multitudinaris i sorollosos: focs, fira, escenaris musicals, Ensorra't... 5. Blanes i els seus ciutadans celebren la Festa Major sempre els mateixos dies i, gairebé sempre als mateixos espais. Ningú no es pot dur a engany al respecte. 6. Ningú no hauria d'interferir en la celebració d'un esdeveniment com l'Ensorra't sense haver escoltat, si més no, les al·legacions que el mateix Ajuntament ja ha presentat. 7. El jovent, la vida social dinàmica, participativa i vital són un bé a guardar. Volem un Blanes viu, actiu, atractiu per a persones de franges d'edat diverses i amb capacitat d'auorregular-se dintre de plantejaments lògics i assenyats.

Muriel Casals

La Secció local d'ERC a Blanes aplaudeix el reconeixement social de Muriel Casal

La bellesa dels somnis. La dels pensaments. La dels ideals. La dels posicionaments. La dels fets. La de la victòria pacífica i democràtica de la llibertat. La de la companya, Muriel Casals, ha estat una vida bella, doncs, dedicada al servei de les persones des de molts i diversos llocs: com a professora, com a política en la clandestinitat, com a dirigent d'Òmnium Cultural, com a cara i ànima de l'embranzida independentista des del 2012 ençà i, ara fa uns mesos, com a diputada al Parlament de Catalunya tot fent real allò de "passar de la paraula als fets".  I és ara, quan més la necessitàvem, que la vida li ha fugit entre els dits. I és ara que l'independentisme, a Blanes, a La Selva, arreu... ha quedat orfe de somriures i de veu tranquil·la. La nostra gent, els companys d'ERC de Blanes, anhela arribar a un moment en què la vida quotidiana i la utopia de la llibertat vagin de la mà. La Muriel, segur, com molts de nosaltres, també ho anhelava convençuda que la llibertat no s'escriu en majúscules sinó que es practica en minúscules, perquè és en la concreció d'allò més quotidià que la llibertat té sentit. La Muriel ho havia sabut, segurament des de sempre, i ho pregonava els darrers anys amb aquella actitud calmada i constant, amable i contundent alhora, des d'un escenari o des del darrere d'un micròfon davant de milions de persones, literalment: milions. L'hem estimada com estimem aquest convenciment que ens guia que assolirem la llibertat aviat. L'estimarem per sempre més quan haurem fet reals molts dels somnis dels nostres majors. Que la societat catalana hagi reaccionat com ho ha fet, tan sentidament i humana, en la mort de la nostra amiga i que s'hagi corprès davant de la tragèdia al costat de la família de la Muriel ens diu molt de les qualitats de la seva persona i de la magnitud del dolor que ha suposat la seva mort. No serà sobrera cap mostra de condolència, ni cap reconeixement públic, ni cap lloança sincera perquè una pàtria no es fa de matèria tova i etèria, sinó de persones amb sang calenta i cap fred que entomen el destí amb un somriure a la cara i miren que les seves decisions siguin per millorar el bé comú: la pàtria són aquestes persones i la Muriel n'era un model.

Responem als companys d'EUiA-ICV-Pirates i donem per tancat aquest tema.

Amb aquest escrit, per la nostra banda, donem per tancat definitivament el tema que ens manté ocupats des d'ahir ja que el temps, com a partit polític, el necessitem per mirar de servir els interessos de la ciutadania de Blanes. Al nostre comunicat demanàvem respecte per les decisions preses per la nostra assemblea i exigíem que no s'utilitzessin les nostres sigles per a fer propostes a tercers que ens eren del tot desconegudes. A les declaracions del senyor Salmeron a l'article de Blanesaldia del 28 de gener llegíem literalment: "El portaveu de la coalició afirma que «nosaltres demanem al PSC que canviï el soci de govern i es conformi un govern d’esquerres, comptant amb nosaltres , ERC i Batega per Blanes». No ho diem nosaltres, sinó ell. A l'article surt publicat així, entre cometes. El fragment audiovisual que va presentar EUiA-ICV-Pirates ahir, després que publiquéssim el nostre comunicat, no es desmenteix aquesta afirmació. Demostra que en les declaracions a premsa es va afirmar que qui havia de triar aquest pacte que ells proposaven eren els òrgans de cada partit. La veu del senyor Salmeron l'hem sentida ara però nosaltres responíem al que havíem llegit no al que ara escoltem. Celebrem que es digués això, llavors, però continuem mantenint que no és respectuós fer propostes a tercers, ni que sigui hipotètiques, fent servir sigles d'altres partits i més sabent que aquests "altres" (nosaltres) estan negociant una entrada a govern. Nosaltres som plenaments conscients que l'esquerra a Blanes és plural, ve de tradicions diferents, és plena de matisos. Ens sembla meravellós que sigui així. Sabem que les esquerres a Blanes han demostrat, al passat, que poden arribar a pactes. Per exemple, ERC ha governat Blanes al costat del PSC i d'EUiA-ICV. També sabem que la voluntat democràtica de la ciutadania ha provocat una hiperfragmentació del consistori des de les eleccions del 24 de maig de 2015 la qual cosa demanava i demana accions valentes i sense gaires complexos.

Regidors ERC

ERC de Blanes és qui decideix què pacta i amb qui pacta

A la premsa d'ahir (blanesaldia), apareixen unes declaracions del portaveu del grup municipal d'EUiA-ICV-Pirates en què manifesta, en essència:   1r renuncien a entrar al govern municipal presidit pel senyor Miguel Lupiáñez i configurat pels grups municipals de PSC i CiU.   2n no descarten una moció de confiança cap a l'estiu del 2016.   3r ells proposen al PSC un govern d'esquerres que estaria format pel seu grup municipal, i els grups del PSC, ERC i Batega.   L'Executiva d'ERC vol deixar ben clar que, després de les converses posteriors al 24 de maig de 2015 (entre el 26 de maig i principis de juny) per tal de constituir govern a Blanes, no ha mantingut cap més reunió formal amb el Grup Municipal d'EUiA-ICV-Pirates ni amb el grup Municipal de Batega en què s'hagi plantejat una opció de pacte polític per esdevenir un govern alternatiu a l'actual. No havent existit, doncs, aquest contacte polític només entenem aquest comentari com un intent de pressió tàctica per desestabilitzar les converses que mantenim actualment per conformar govern a partir de l'oferta que va fer l'alcalde de Blanes als portaveus dels grups municipals i que la nostra assemblea sí que ha decidit tirar endavant. Ens sembla evident que les decisions polítiques que ha de prendre ERC a Blanes les decideix ERC a través dels òrgans participatius interns de què disposa. Ningú més decideix per nosaltres. Creiem oportú, doncs, desmentir el senyor Salmeron quan deixa anar que ERC sumaria en la seva proposta. Sobretot perquè no hi ha hagut cap proposta i perquè nosaltres som conscients de les decisions que prenem des de la més absoluta transparència i, un cop preses, actuem amb la major conseqüència. Les propostes de pacte les rebem a través dels nostres representants municipals o directament a través dels nostres dirigents polítics orgànics, les considerem políticament i les debatem en assemblea i prenem les decisions en nom propi i mai en nom d'altri. No parlem mai en nom dels altres partits polítics i exigim que ningú parli en nom nostre.

L'assemblea d'ERC de Blanes accepta negociar per formar part del govern de l'Ajuntament

L'assemblea oberta als militants i simpatitzants d'ERC de Blanes ha valorat aquest vespre l'oferta realitzada per l'alcalde de Blanes perquè els grups municipals consideressin incorporar-se al govern.  El portaveu municipal, Àngel Canosa, i el regidor i president de la secció local, Albert Sanz, han exposat les circumstàncies en què es va produir l'oferta i les converses que han mantingut amb membres del govern municipal per tal d'explorar les opcions d'entrar a formar govern amb PSC i CDC.  Després d'un debat intern en què s'han plantejat els beneficis i els perjudicis que podia tenir una vinculació d'ERC per al govern de Blanes, sobretot considerant quina incidència tindria aquest fet en la governabilitat i la millora de les polítiques municipals en benefici de la ciutadania, els membres de l'assemblea han decidit que els dos regidors negociïn un pacte de govern amb el PSC i CDC. L'assemblea ha insistit molt que el consens en qualsevol decisió entre les forces polítiques que conformin el govern de Blanes ha de ser un requisit imprescindible per treballar des de la corresponsabilitat. Un cop s'hagi  negociat l'acord, en els termes fixats per l'assemblea, podrà ser aprovat per l'Executiva (que és l'òrgan que validarà el detall del pacte sota els criteris de l'assemblea). Blanes, 20 de gener de 2016

Félix Domènech

En la mort de Fèlix Domènech.

La secció local d'ERC de Blanes i els companys i companyes de la Casa del poble hem rebut avui una notícia que ens ha colpit dolorosament: ha mort qui va ser president de les dues entitats i candidat a l'alcaldia per ERC el 1991, Félix Domènec. Ningú no marxa del tot si la seva lluita perdura i, molt menys encara, si els objectius pels quals lluitava poden acomplir-se finalment. En Fèlix va formar part d'aquella generació de catalans obligada a veure com la República desapareixia i com havien de continuar vivint contemplant com els era pres tot: les institucions, les vides de veïns, amics i familiars i el futur d'una joventut truncada. Però també pertany a la generació de la dignitat ja que va ser un d'aquells blanencs que va esmerçar tot el temps a mantenir viva la flama del republicanisme, el catalanisme popular, l'independentisme i l'esquerra quan tot feia albirar que res no podria esdevenir com ho havien imaginat de joves, que tot semblava que s'havia perdut. I quatre dècades després de la desfeta republicana pel franquisme, ell i altres companys seus, Ramon Estrada, Joan Roldon, etc. van plantar cara a qui havia expoliat la Casa del Poble.  Els militants d'ERC de Blanes volem ser al costat de la família en aquests moments de dolor i els fem saber que en som deutors, del seu llegat. Ens reivindiquem en la perseverança d'en Fèlix a l'hora de reclamar durant anys i panys el patrimoni que el feixisme franquista va robar a la Casa del Poble i ens reclamem hereus de la seva lluita els mateixos objectius de la qual, amb determinació i fermesa, assolirem aviat. Plens d'agraïment al company Fèlix Domènech per haver estat pal ferm en temps de foscor, li demanem que la seva voluntat ens acompanyi en els mesos que vindran. Som a punt d'aconseguir la República per la qual ell va lluitar i, segur com estem d'aconseguir-la, tindrem el seu nom en la memòria ben viu per celebrar-hi la victòria i cridar a ple pulmó Visca Catalunya lliure, justa i republicana! Salut i República, company.