Caldes de Malavella

Totes les notícies

Recuperem el dret a l'aigua

A finals de gener rebíem una molt bona notícia. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya determinava que l’aigua del pou de la Repsol és de titularitat municipal. Una lluita iniciada pel nostre company Marcel Vila, i que va continuar el grup de la PIC i l'actual equip de govern. Som conscients però, que aquest pas no és el definitiu, i que encara ens queda camí per recórrer. Des d’Esquerra celebrem aquesta notícia, i sense perdre el temps, en el darrer ple ja vam preguntar sobre quin projecte té pensat l’equip de govern per aquest espai, arran de les últimes notícies de la premsa en què l’Ajuntament i diferents empreses embotelladores es reunien aquest febrer. Nosaltres hem explicat en diverses ocasions que apostem per un espai termal públic i municipal, ja que el dret d’aquesta aigua és de tots els caldencs i caldenques. No volem que s’exploti privadament, ni que es decideixi el seu ús unilateralment sense tenir en compte l’opinió dels titulars reals de l’aigua, el poble de Caldes en tot el seu conjunt. Sabem que el camí no s’ha acabat i que no serà gens fàcil, però només veiem un final just. Demanem que sigui la gent de Caldes la que decideixi a través d’un procés participatiu real, quins usos i què hi farem al pou de la Repsol. Participarem, decidirem entre tots i recuperarem el dret a l’aigua. Aquesta sempre ha estat la nostra voluntat, posar totes les eines i recursos necessaris perquè la gent pugui decidir.  

Aprovada la moció per una administració socialment responsable a Caldes de Malavella

El Grup Municipal d'ERC Caldes de Malavella va presentar al darrer Ple Municipal una moció per declarar l'Ajuntament de Caldes una administració socialment responsable. Aquesta moció va ser aprovada per unanimitat el passat 28 de novembre. La proposta d'Esquerra Republicana ha estat consensuada entre la Federació Regional i els principals sindicats de la província, UGT i CCOO.  A continuació us detallem la moció que vam presentar: MOCIÓ: PER UNA ADMINISTRACIÓ SOCIALMENT RESPONSABLE ANTECEDENTS La pobresa i l’exclusió social d’una part de la població és un fenomen estructural associat al nostre model econòmic, no exclusiu de temps de crisi. També creix el convenciment que ni l’estat ni el mercat, de forma aïllada, són capaços de fer front a aquestes problemàtiques. Tampoc el creixement econòmic és garantia de millora de les condicions de vida dels sectors socials més vulnerables sense que hi hagi una intervenció política redistributiva que l’acompanyi.   L’Administració, i concretament les Administracions locals i supramunicipals, tenen i han de tenir un paper important pel que fa al manteniment de la cohesió social i a un repartiment el màxim equitatiu possible dels recursos públics, que permeti garantir una vida digna a tots els seus conciutadans. En aquest sentit les accions per garantir i promoure la cohesió social es podrien resumir en 3 punts bàsics:     1-    El comportament de l’administració en el seu dia a dia, pel que fa a la contractació de serveis externs i a les relacions que es teixeixen entre la direcció de les administracions, els seus treballadors directes i els treballadors de les empreses que els presten serveis.     2-    L’actuació de l’Administració davant aquelles persones amb situacions vulnerables, per garantir unes condicions de vida digna a totes elles.     3-    L’actuació de l’Administració no només respecte a aquelles empreses que li presten serveis sinó també respecte a totes les empreses del territori que gestiona, que tenen un important paper, com a agents econòmics, socials i mediambientals, i que formen el territori, tan social com geogràfic, que coneixem.

Aprovada a Caldes de Malavella la moció contra el decret per obtenir la nacionalitat

En el darrer Ple Municipal, celebrat dilluns 25 de juliol, Esquerra Republicana va presentar una moció que proposa la derogació del procediment per accedir a la nacionalitat espanyola per residència. La nova normativa instaurada des del passat octubre és “discriminatòria” i exclou els més desafavorits creant persones “de primera i segona classe” i no té en compte el nivell “d’integració real”.  Aquesta moció pretén derogar una llei que, al contrari del que es deia inicialment, serveix per privatitzar i fer més difícils els procediments per aconseguir la nacionalitat, imposant el castellà per sobre les altres llengües del territori. Aquesta moció ha estat promoguda per més de 150 entitats i associacions de persones d'origen estranger a les comarques gironines, que denuncien que el procediment per accedir a la nacionalitat espanyola per residència és discriminatori, especialment per als més desfavorits. Entre aquestes entitats hi ha la Coordinadora d'ONG Solidàries de Comarques Gironines i Alt Maresme, la Taula d'Entitats de Suport a Immigrants o l'Espai Antiracista de Girona. La proposta de derogació del Reial Decret 1004/2015 que regula el procediment per l’adquisició de la nacionalitat espanyola es va aprovar amb els vots a favor de Convergència, la PIC i ERC. En el document adjunt trobareu la moció presentada. 

Nova executiva local a Esquerra Caldes de Malavella

La secció local d'ERC a Caldes de Malavella va celebrar, ahir dimecres 20 de Juliol, un congrés per escollir la nova executiva local del partit al nostre poble. En aquesta assamblea es va comptar amb la presència dels militants, i també es va convidar a assistir-hi als companys de les JERC i als simpatitzants del municipi.  Els nous càrrecs de l'executiva local són:  Presidència: Ismael Ventalló Cotcho  Secretaria d'Organització: Dídac López Viñas Secretaria de Finances: Rosa Maria Pratseballs Torrent Secretaria d'Imatge i Comunicació: Esther Domínguez Tarré Secretaria de Política Municipal: Clàudia Solés Trobat Vocal: Isabel Lozano Ruiz Vocal: Francesca Ros Bacardit  Vocal: Joan Juanola Franquesa Portaveu del grup municipal: Esther Domínguez Tarré Portaveu de les JERC: Anna Tresserras López  

ERC diu sí a l'institut però amb consens i diàleg

Des d'Esquerra sempre hem treballat perquè el nostre municipi pugui tenir un institut. I quan diem sempre és sempre. En el seu moment vam dir sí a la venta de les parcel·les del golf, sempre i quan una part d'aquests diners anessin destinats a la urbanització del terrreny on s'havia de construir l'institut. Parlàvem de 500.000 euros. I també volem recordar que vam ser Esquerra els qui vam proposar en la darrera legislatura aquest acord amb Ensenyament que ahir es va aprovar, perquè sabíem que destinant aquest mig milió d'euros a urbanitzar el solar, aquesta situació en barracons seguiria i mai tindríem l'institut que el poble necessita. Un conveni en el que l'ajuntament aportés 500.000 euros per poder construir el centre. Aquesta va ser una proposta que vam posar damunt la taula per treballar tots junts, i no va ser la única.  Com podem dir que no a una proposta que vam fer nosaltres? Tot i que ja hi ha qui se l'ha fet seva... Ahir, en el Ple Extraordinari que es va celebrar, no vam  dir no al conveni amb Ensenyament. I qui ho pensi va molt errat! Vàrem demanar que es retirés aquest punt del Ple i que en tot cas s'aprovés en un proper Ple municipal després d'haver parlat amb les Ampes, amb les direccions de centres, amb la Comissió d'Ensenyament que es va crear en la darrera legislatura però que fa temps que no convoquen.  I explicar quins passos s'estan portant a terme, aclarir dubtes i recollir propostes. Amb total transparència i des del diàleg. Perquè creiem que és la manera de fer les coses.    Però vam topar de nou amb una majoria absoluta que no vol escoltar.  Davant la negativa de l'equip de govern, nosaltres diem no a unes maneres de fer que no ens agraden gens , amb presses. Diem no a la manca de diàleg. Diem no a la falta de transparència de l'equip de govern i a una gestió poc participada.   La única cosa que hem demanat ha estat una reunió per buscar consensos amplis. Perquè entenem que construir un institut no és un projecte ni d'un equip de govern ni d'una legislatura.

Governar en democràcia és governar amb transparència

Sovint ens heu sentit dir que volem ajuntaments amb parets de vidre. Els ciutadans hem de poder confiar en els nostres governants i saber en tot moment què es fa, com i quant ha costat. La transparència en la gestió també hauria de ser una necessitat del propi alcalde i també de l'equip de govern, per demostrar que les decisions es prenen de manera honesta i d’acord amb les lleis que la regulen. Si aquestes premisses són importants en qualsevol ajuntament, tingui la composició que tingui, ho és molt més en el cas d’un ajuntament que governa amb majoria absoluta, com el cas de Caldes de Malavella, on els elements de control sobre les seves accions sols es poden exercir quan tothom disposa de la informació. Existeix la llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern, que regula les obligacions dels representants públics: les seves situacions personals, les seves accions, la relació de la despesa dels diners dels ciutadans. Perquè no ens podem quedar només amb paraules i bones intencions. Lamentem que en aquest punt el nostre ajuntament no hagi avançat gaire, malgrat haver fet inversions en mecanismes d’informació com la web. Això genera incertesa sobre com es prenen les decisions i crea desconfiança sobre els interessos que les poden empènyer. Tot i que anem tard, des d'Esquerra Republicana pensem que és urgent en el nostre poble un pla de transparència i així ho vam demanar en el darrer ple municipal.   

Acord dels partits polítics de Caldes de Malavella per no penjar propaganda electoral

Els partits sota signants, d'acord amb el prec de la ciutadania que demana el màxim estalvi en aquesta campanya electoral, hem acordat reduir la despesa electoral no posant propaganda en els carrers de Caldes de Malavella durant la campanya de les eleccions del 26 de juny.  La decisió adoptada afecta només al material que es penja als carrers (banderoles, cartells, pancartes, etc.). Sí que es podran realitzar actes electorals i també s'enviarà la tramesa electoral amb paperetes i programes.   Aquest gest es circumscriu a Caldes de Malavella, tot i que convidem a altres municipis a afegir-s'hi.  En el document adjunt veureu els detalls de l'acord i els partits polítics signants: Convergència, En Comú Podem, PSC i Esquerra Republicana.

Un any a l'ajuntament

Ja ha passat un any d'aquesta legislatura i és moment de fer-ne un balanç. Sempre us hem explicat allò que fem i allò que passa. I ara us parlem de canvis en el nostre grup municipal. Al darrer ple celebrat aquest mes de maig, la nostra companya i portaveu del grup municipal, Isabel Lozano, va anunciar la seva renúncia a l'acta de regidora. Per motius laborals ha pres aquesta decisió, ja que no pot dedicar el temps que voldria i també per certes incompatibilitats ètiques amb el fet de ser regidora i consellera comarcal i el seu nou càrrec a la feina. Qui prendrà el relleu serà el nostre company Oriol Carreras (número 3 a la llista d'ERC). L'Oriol té 27 anys i ha estudiat el Grau de Criminologia a la UdG. En nom dels companys de la secció local volem agraïr aquests més de 5 anys com a regidora al servei del nostre poble a la Isabel Lozano. Moltes gràcies Isabel, per la teva feina, que ha estat molta! Pensant sempre en el millor pel nostre poble i en els nostres veïns i veïnes. I Oriol, desitjar-te molts encerts en aquesta nova etapa que inicies! Secció Local ERC Caldes de Malavella

Les JERC Caldes engeguen la campanya "Fem poble! fem oci alternatiu"

    En aquesta ocasió hem volgut cedir aquest espai als companys de les JERC Caldes, que inicien la campanya “Fem Poble! Fem oci alternatiu”, amb la qual volen demanar més espais d’oci alternatiu al poble. Entenem per oci alternatiu aquelles activitats d’oci dirigides al jovent, que més enllà de servir com a espai de lleure, serveixen com a eina de socialització pels i les joves, promouen la cultura popular, ajuden a la integració de tots els col·lectius, i promouen certs valors positius.   Creiem que els joves de Caldes estan desvinculats del poble. La falta de cohesió entre el jovent ve donada, en gran part, per la falta d’una oferta d’oci dirigida i accessible per a nosaltres. El foment d’aquests espais obriria, a més, les portes a l’organització d’activitats que servissin de trampolí per a tirar endavant projectes individuals o col·lectius impulsats pel propi jovent.   Reivindiquem també que és necessària més confiança per part de l’Ajuntament cap als joves. Creiem que des de l’administració se’ns posen moltes dificultats per organitzar esdeveniments. Les facilitats que donen a les entitats gestionades per adults i les de jovent són completament diferents, i creiem que el primer pas per impulsar un nou model d’oci és que això canviï.   Com a tret de sortida d’aquesta campanya, el 19 de març vam organitzar la 1a semifinal del Destaca’t on van participar Teoria del Qua i Black Crown. El Destaca’t és un concurs per a grups novells de les comarques gironines. El guanyador obté una plaça per tocar a l’Acampada Jove.