Caldes de Malavella

Notícia

La taula de joventut del Jovent Republicà i Esquerra Republicana de Caldes confirma la necessitat d'impulsar un canvi en les polítiques de l'Ajuntament

Prop d'una trentena de veïns i veïnes de Caldes de Malavella van assistir el passat dissabte 23 de març a una taula participativa de joventut organitzada pel Jovent Republicà i Esquerra Republicana. L'acte, on hi va participar la candidata del Jovent Republicà a les eleccions municipals, Anna Tresserras; l'alcaldable d'ERC a Caldes, Dídac López, i la Coordinadora Territorial de Joventut, Agnès Fàbregas, tenia l'objectiu de donar un espai als i les joves del municipi on poder dir la seva sobre què creuen que falta al poble i com es pot millorar.
La conclusió a què es va arribar al final de la jornada va ser que és necessària "voluntat política" per tal de poder canviar les dinàmiques que s'estan duent a terme i proposar una alternativa real al govern actual.
Des del Jovent Republicà es va fer un anàlisi de la situació amb perspectiva juvenil, i van lamentar que hi ha molts impediments i favoritismes a l'hora de permetre la participació al poble. La candidata del Jovent Republicà, Anna Tresserras, va denunciar que no es posen facilitats a l'hora de preparar activitats enfocades al jovent, afirmació amb què els veïns van coincidir ja que "quan demanes un espai/local, l'ajuntament impedeix el seu ús responent que obrir-lo costa diners". 
Davant aquestes pràctiques, l'alcaldable Dídac López, va explicar que Esquerra aposta per un model de poble més participatiu i va alertar que "la participació implica cedir poder", en contraposició amb la política actual del govern. L'alcaldable d'ERC va assegurar que la candidatura té molt clar que "això és imprescindible per poder revertir les males dinàmiques que el municipi ha anat agafant els últims anys". Des de les joventuts republicanes, Tresserras va exposar que el seu model de poble implica que el jovent formi part de la política, i per això cal fer "política pels i amb els i les joves".
Tresserras va presentar també una de les propostes que el Jovent Republicà porta temps reclamant a Caldes de Malavella. Es tracta de la implantació d'un carnet jove municipal, que a partir d'oferir descomptes al jovent amb la col·laboració dels comerços del poble, fomentaria el consum local. Aquest carnet tal com va explicar a través de diferents exemples Agnès Fàbregas, oferiria descomptes a la joventut per tal que aquests optessin pel comerç local i de proximitat, així com un comerç sostenible.

Habitatge, espais compartits, cohesió i Brigada Jove
 
També es van tractar diferents eixos que afecten la vida del jovent al poble: habitatge, treball, formació, associacionisme, mobilitat. "És molt complicat que una persona jove s'emancipi al poble, perquè no hi ha oferta d'habitatge i no podem pensar en independitzar-nos", va comentar la candidata de les  joventuts republicanes. A la taula participativa es van plantejar nous models de tinença per facilitar l'accés dels joves  a un habitatge. 
Els veïns van aprofitar per aportar noves idees, que la candidatura republicana va apuntar per treballar-les i incorporar-les al programa. Per exemple, es va proposar per apostar  per espais intergeneracionals, és a dir aprofitar aquells espais que ja ocupen altres col·lectius i poder compartir-los. L'avantatge és que no cal fer grans infraestructures i a més fomenta que la joventut treballi, es coordini i comparteixi espais amb la resta de col·lectius ja que això, dota de valors i millora la societat.  
Per altra banda, Caldes de Malavella, és un poble on gran part dels veïns viuen allunyats del nucli en urbanitzacions. En aquest sentit, durant la jornada es va comentar la importància de tenir connexions segures entre el centre del poble i les urbanitzacions per a fomentar la mobilitat entre els diferents espais i unificar el poble, així com també descentralitzar els actes i acostar-los als veïns i veïnes de les urbanitzacions.
Els i les assistents també van treure a la taula de joventut un tema recurrent al municipi: la Brigada Jove, amb l'objectiu de reformular-la. Després de debatre, Anna Tresserras va afirmar que aquesta iniciativa "ha de tenir un caràcter formatiu, ensenyar diferents professions i que els propis joves puguin escollir quina prefereixen". D'entre el públic també es va comentar que la Brigada té molt potencial a explotar per portar els joves a descobrir que realment aquella professió és la que els agrada.