Caldes de Montbui

Totes les notícies

L’Ajuntament de Caldes de Montbui adquireix l’antiga Escola del Carme

L’edifici en desús del col·legi del Carme, situat al nucli antic, passarà a ser de tot el poble amb l’objectiu de revitalitzar aquest barri. Per això, s’han previst diversos usos com ús sociocultural, educatiu, habitatge jove i un nou espai públic, però s’acabarà de concretar amb un procés participatiu dels agents veïnals, que s’iniciarà segurament l’any 2022. No es tracta d’una compra tradicional, no ha tingut un cost per l’Ajuntament, sinó que per fer aquesta operació, des del Govern Municipal d’ERC, hem arribat a un acord de permuta amb la Congregació de les germanes Carmelites de la Caritat, propietàries d’aquesta finca, amb uns terrenys situats al barri de Can Valls. Aquests, estan qualificats d’equipaments municipals, que a hores d’ara, no tenien un projecte d’ús ni a curt ni a mitjà termini. Per revitalitzar el Nucli Antic, una zona densament edificada, que no poblada, cal reforçar els falta espais públics, a més dels visitants (ara limitat per la Covid19) que vénen a contemplar el nostre patrimoni històric, termal... hi falta més gent que hi visqui, famílies, persones joves... Hi falta moviment, hi falta més comerç –estem fent un estudi dels locals buits que ens ajudarà a projectar una nova línia de treball en aquest àmbit- hi falta lloguers accessibles d’aquests locals, hi falta nous espais on fer activitats socials i culturals, on poder instal· lar també la futura seu de l’Institut de Termalisme i un ús podria ser, per exemple, acollir-hi el Grau de Formació professional de Termalisme de Caldes –al costat dels balnearis-, això tornaria a portar estudiants al barri... Tot això, sumat al projecte que caldrà definir de l’edifici de Can Rius, l’habitatge cooperatiu, l’habitatge jove, noves línies de dinamització del comerç del barri, etc., esperem que serveixi per tornar a donar vida al Nucli Antic. Venim d’una negociació llarga i ara vénen mesos de tràmits administratius, així que de moment, comencem pel principi i retornem al municipi de Caldes l’edifici del Carme com equipament.

El Govern d’ERC Caldes no impulsarà cap construcció a “l’altra banda de la Riera”

Caldes és una vila extraordinària que destaca com ben poques per la seva cohesió urbana i el seu entorn natural. Això és un fet que des d’Esquerra Republicana sempre hem defensat i tingut en compte. Tenint present que darrerament alguns col•lectius han tornat a posar a sobre la taula el debat de “l’altra banda de la riera” i que s’ha interpel•lat a Esquerra Republicana en aquesta antiga lluita, ens veiem amb la necessitat d’explicar quin és el nostre plantejament polític com a partit de govern del Consistori: Mentre hi hagi un govern republicà a l’Ajuntament de Caldes ERC no impulsarà cap nova construcció ni infraestructura a la zona d’equipaments de l’altra banda de la riera. Entenem el debat sobre el model de poble com a constructiu i enriquidor, i per això plantegem el nostre model de vila com a municipi que destaca per tenir un nucli urbà compacte i que protegeixi els seus entorns naturals. La transició energètica no pot quedar al marge d’aquest debat. El futur del nostre poble ha d’estar basat en la sostenibilitat i l’ecologisme per tal de frenar l’emergència climàtica. ERC Caldes no ha defugit mai de plantejar projectes que millorin la nostra vila i la vida dels calderins i les calderines. Proposem un projecte per millorar el parc de Can Rius, amb una nova entrada peatonal des del Pont Romànic, amb menys murs i eliminant els espais foscos per seguir una aposta decidida en clau d’urbanisme feminista. Proposem un nou aparcament públic per 10 autocaravanes al costat del parc, i 60 noves places d’aparcament lliure per complementar l’estacionament de la zona esportiva i escolar de les Cremades i per donar servei al Nucli Antic. Esquerra Republicana sempre estarà al costat de l’interès públic de la ciutadania. Seguirem defensant la NO especulació urbanística i la correcta gestió i desenvolupament del planejament (POUM). I tot això ho estem fent en moments de grans dificultats i que requereixen un compromís ferm del Govern Municipal: estem decidits a plantar cara a la pandèmia i vèncer també els seus efectes!!    Secció local d’ERC Caldes  

ERC torna a guanyar a Caldes de Montbui i és clau a Catalunya, però hem d’estar alerta ...

Esquerra Republicana ha estat la força més votada en les eleccions al Parlament de Catalunya del passat diumenge 14 de febrer, a Caldes de Montbui, amb 1.838 vots (el 25,05% dels vots). Per davant de Jxcat (23,8%) i el PSC (18,7%). A Caldes, Esquerra treu 7 punts percentuals al PSC. La quarta força va ser la CUP amb 678 vots (el 9,24%). La suma de les forces independentistes suma a Caldes de Montbui el 61,04% dels vots. La participació va ser del 55,59%, 28 punts per sota que l’any 2017 (84,24%), però 2 punts per sobre que la mitjana a Catalunya (53,6%) i del Vallès Oriental (53,4%). La nostra companya Núria Carné, tinenta d’alcalde i portaveu del grup municipal d’ERC AM  a Caldes de Montbui ens fa una valoració d’aquests resultats, en clau nacional, on Esquerra té la clau del futur govern: “Que l’independentisme obtingui més del 50% dels vots al Parlament de Catalunya és una de les millors notícies d’aquestes passades eleccions del 14F. La «via àmplia» per la qual ha treballat el nostre partit, Esquerra Republicana de Catalunya, va donant els seus fruits. Si alguna cosa hem après de l’octubre del 2017 és que hem de ser més i més forts. A més, ERC té l’opció de liderar i governar la Generalitat de Catalunya per primera vegada en aquesta era democràtica (m’abstindré d’entrar en el detall de si en una democràcia real hi hauria d’haver presos polítics, exiliats, rapers tancats a la presó... ,etc.) i també voldria destacar que ERC ha obtingut una millor representació que JUNTS. Per tot l’exposat anteriorment doncs sento certa satisfacció per aquesta banda... ara bé, que l’extrema dreta hagi entrat al Parlament de Catalunya, em preocupa i molt. Se’ls ha de combatre sempre i hem de recordar, mirar enrere al llarg de la història que les majors barbaritats les han comès en nom dels ideals radicals que defensen i que volen retallar drets, entre d’altres els de les dones i això no ho consentirem! No voldria deixar de comentar la patacada monumental que s’ha endut C’s derivant votants a VOX i al PSC (recordem que combreguen en moltes coses, entre d’altres van validar i recolzar el 155 contra Catalunya).

Ajuts d'emergència 2020

Treballem per la qualitat de vida de les persones ...

Els serveis socials són un dels pilars bàsics de la societat del benestar.  Ajuden a garantir el benestar i la qualitat de vida de les persones Per tant, pretenem que siguin serveis que garanteixin les necessitats bàsiques a la ciutadania, posant l'atenció en el manteniment de l'autonomia i promovent el desenvolupament de les capacitats personals, en un marc de respecte per la dignitat de les persones. Els Serveis Socials Bàsics són el primer nivell del sistema públic de serveis socials. S'adrecen a tota la població empadronada al municipi, especialment a aquelles persones, famílies i grups que es troben en situació d'especial necessitat. Dues de les tipologies d’ajuts en què treballen els Serveis Socials de l’Ajuntament, son: Els ajuts d’urgència i els ajuts escolars. Els ajuts o prestacions d’urgència social tenen la finalitat d'atendre, d'una banda, situacions d'urgència puntual, urgent i bàsiques de subsistència en què es troben les persones que no disposen de recursos econòmics suficients per fer-hi front i no estan en condicions d'aconseguir aquests recursos o rebre'ls d'altres fonts i, de l'altra, atendre situacions d'exclusió social, preferentment les que pateixen menors en situació de risc. L’equip professional dels Serveis Socials Bàsics són els encarregats de valorar les situacions d'urgència social, fent una valoració social I econòmica de la situació familiar. Les necessitats bàsiques a atendre són: conciliació de la vida laboral i familiar en l'atenció als menors en risc en els casos de manca de suport familiar (beques de menjador escolar, casals, etc.), alimentació, vestit i allotjament i subministraments bàsics (aigua, llum i gas). També s'hi poden incloure despeses d'atenció sanitària. Els ajuts escolars es comptabilitzen per cursos i inclouen els ajuts de menjador, que l’Ajuntament gestiona, però concedeix la Generalitat a través del Consell Comarcal, i els ajuts econòmics que atorga l’Ajuntament per l’adquisició de material i llibres escolars, assistència a les escoles bressol (inclou quotes i/o menjador) i l’assistència als Taller d’Art o l’Escola de Música.

Discurs Diada 2020. Isidre Pineda

Discurs a l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya 2020 de l'alcalde, Isidre Pineda Moncusí

Podeu llegir el discurs de l’Isidre Pineda Moncusí, alcalde de Caldes de Montbui, en l'acte institucional de la Diada 2020: –> "Salutacions, portaveus, regidors ….veïns i veïnes que ens esteu seguint per les xarxes i per Ràdio Caldes, personal que ens ha ajudat a organitzar aquest acte en un lloc preciós i emblemàtic: just al cor de la nostra vila: aquí a les Termes Romanes.   A tots i a totes, molt bona Diada Nacional!   Aquesta és una diada molt diferent. No som a la plaça 11 de setembre, rodejats d’entitats i veïns i veïnes que venen a presentar els seus respectes per un dia tan simbòlic com avui.   Som a les Termes, amb mascareta i amb distancia entre nosaltres, amb els pensaments centrats en combatre el virus, i en refer un país, que és fort. Un país que no renuncia als seus anhels, ni als seus drets ni a les seves llibertats coartades.   Vagi per endavant un record pel calderí medalla d’honor de la vila, en Raül Romeva. Tancat i sentenciat per la Justícia espanyola a molts, moltíssims anys de presó, al costat dels líders del procés independentista que va culminar en el referèndum de l’1 d’octubre. Un dia que tenim a la nostra memòria d’una forma inesborrable.   És necessari tenir present en Raül, i recordar la seva lluita, la lluita d’un pacifista que a través de Caldes Solidària va començar la seva carrera com a defensor de la pau. Una lluita que ens inspira a tots els calderins i les calderines.   L’11 de setembre és dia de país, de cohesió, de fermesa. De valentia:   Avui la determinació ens porta a treballar incansablement en un repte també enorme a Caldes. La pandèmia ha atacat la nostra manera de viure. El nostre dia a dia.   Sóc conscient que el pitjor de tot, durant aquests darrers temps, en general ha estat la incertesa. Una incertesa que diverses famílies de Caldes han hagut de veure com els afectava directament, perdent familiars, persones estimades, o fins i tot havent de lluitar contra aquest virus en primera persona.

Discurs Núria Carné. Diada 2020

Discurs a l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya 2020. Núria Carné Navarro

Podeu llegir el discurs de la Núria Carné Navarro, Portaveu del Grup Municipal d’ERC-AM i Primera tinenta d’alcaldia, en l'acte institucional de la Diada 2020 a Caldes de Montbui: –> "Il·lustríssim Alcalde de Caldes, Isidre Pineda, regidores i regidors i espectadors que ens segueixin telemàticament, bon dia a tothom i bona Diada Nacional de Catalunya.   La diada d’enguany és ben diferent de les últimes que hem viscut.  Hi ha 3 coses diferents: la pandèmia, les manifestacions multitudinàries i el moment polític.   D’una banda per la pandèmia de la Covid-19 i totes les mesures de seguretat i protocols que hem de seguir i volem seguir per minimitzar els contagis. Des del nostre partit, al capdavant del Govern Municipal, hem posat al centre de totes les decisions, la salut de les persones i per això hem treballat incansablement per adaptar-nos als nous temps, mantenint la màxima prudència. Per aquest motiu l’acte d’avui és telemàtic i no hi ha públic presencial, i entre altres coses no acabarem com cada any amb els castellers de Caldes que construïen sempre un pilar ni tampoc es farà la ballada de sardanes.   Pel que fa a les manifestacions multitudinàries de les últimes diades, tenint en compte la prohibició de ser més de 10 persones en espais públics i privats, ja no cal ni parlar-ne. Molts sortíem corrents d’aquest acte per anar a buscar un entrepà i a fer cua per agafar l’autobús per anar a la gran manifestació de la Diada. Doncs bé, aquest any, això també serà diferent.   I el moment polític també ha canviat. Recordo la Diada prèvia al referèndum de l’ú d’octubre del 2017 amb molta eufòria, ens deien que estava tot a punt i hi havia una comunió entre el poble i els polítics, així que el Referèndum el vam fer possible entre totes.               Recordo les dues diades posteriors, la del 2018 i la del 2019 i vist ara amb perspectiva no sé si compartireu amb mi que teníem una certa tristesa, ràbia, impotència amb tota la repressió duríssima que va exercir i encara exerceix, l’estat espanyol contra la nostra ideologia política.

 Isidre Pineda i Moncusí, alcalde de Caldes de Montbui; Àngeles Llive Cruz, regidora d'Igualtat, Feminisme i Polítiques LGTBIQ+; Laia Cuscó Pallarès, regidora de Joventut; Mireia Mata i Solsona, directora general d'Igualtat del Departament de Treball, Afe

A Caldes acompanyem les persones LGTBIQ+

Des de la setmana passada a Caldes de Montbui disposem d’un punt de la Xarxa Catalana SAI (Servei d’Atenció Integral) LGTBIQ+ (Lesbianes, Gais, Trans*, Bisexuals, Intersexuals, Queers i més). Està situat a l’Espai Jove El TOC (C/ Font i Boet 4) i és un servei d’informació i assessorament sobre la diversitat sexual i de gènere, d’acompanyament a persones LGTBIQ+ en processos personals d’identitat, expressió de gènere i orientació sexual, així com a les seves famílies i amics. Un servei molt destacat que es podrà fer des d’aquest servei local és la la tramitació del canvi de nom en la targeta sanitària amb el nom sentit de les persones i certificat, tant per a persones majors com menors d’edat. Es pot demanar cita prèvia a través del correu electrònic: sai@caldesdemontbui.cat i als telèfons: 938654655 i 674323578. Aquesta iniciativa ha estat impulsada per la regidoria d’Igualtat, Feminisme i Polítiques LGTBIQ+ amb el suport de la Direcció General d’Igualtat del Departament de Treball, Afers socials i Famílies, i l’Àrea per a la Igualtat de tracte i no-discriminació de persones LGTBI+. D’aquesta manera es vol oferir un servei proper i de qualitat des del món local per garantir i defensar els drets d’aquest col·lectiu. Des d’aquest nou espai també es continuarà promovent la formació dels treballadors/es de l’administració local, entitats, ciutadania en general i tot plegat avança conjuntament amb el disseny i implementació de les accions del Pla Local LGTBIQ+. L’objectiu principal del SAI LGTBIQ+ és formar, sensibilitzar, educar en valors de la diversitat i donar informació a tothom per prevenir la discriminació, la LGTBIQfòbia i d’altra banda acompanyar i donar suport en processos relacionats amb la diversitat sexual i de gènere. Volem que a Caldes de Montbui ningú se senti discriminat, sigui un poble lliure d’estereotips i per això creiem que és molt necessària la pedagogia i una informació adequada.

Apostem per l'educació enmig de la pandèmia

Una bona notícia, el nou CFGS en Termalisme i Benestar. Caldes de Montbui tindrà el primer Cicle Formatiu de Grau Superior en Termalisme i Benestar de Catalunya. L’Escola d’Adults El Roure Gros i l'Escola Municipal de Música Joan Valls mantenen l’aprenentatge de l’alumnat durant el confinament amb propostes per que puguin continuar els projectes iniciats durant el curs, sense cobrar les quotes, mentre no hi hagi classes. Les escoles bressol municipals mantenen el contacte amb els infants a través de les famílies tot donant idees i propostes per fer aquests dies de confinament. Des de l’Ajuntament s’han suprimit les quotes fins a final de curs. D’altra banda treballem per reduir l’escletxa digital i s’ofereix suport tecnològic i s’estan facilitant dispositius electrònics perquè els i les alumnes que ho necessitin tinguin connexió a la xarxa i puguin seguir el curs. Una bona notícia, el nou CFGS en Termalisme i Benestar. Caldes tindrà el primer Cicle Formatiu de Grau Superior en Termalisme i Benestar de Catalunya i de l’Estat Espanyol! Després d’anys de treballar-hi i juntament amb l’IES Manolo Hugué, el Departament d’Educació de la Generalitat, l’Associació Balneària de Catalunya i els balnearis del municipi, finalment és una realitat. Caldes serà el municipi referent en la formació especialitzada en el sector termal. La competència general d'aquest títol consisteix a gestionar serveis relacionats amb el termalisme i el benestar (wellness), aplicant tècniques de hidrocinesia, hidrotermals, massatges estètics i programes de condicionament físic en l'aigua d'acord amb protocols establerts, activitats personalitzades programades i orientant-les cap a la millora de la qualitat de vida i de la salut, aconseguint la satisfacció dels usuaris i assegurant la prestació del servei en condicions de qualitat, seguretat i protecció ambiental. Les sortides professionals que contempla el nou cicle són: Tècnic/a en tractaments estètics integrals, Especialista en tècniques hidroestètiques, Tècnic/a en massatges estètics,Tècnic/a en drenatge limfàtic estètic, Instructor de grups d’hidrocinèsia i cura corporal, Coordinador d’activitats de condicionament físic i hidrocinèsia, Director/a tècnic en spas i balnearis, Monitor de lleure i Socorrista en instal·lacions aquàtiques.

Seguim treballant amb intensitat

L’alcalde de Caldes de Montbui, Isidre Pineda va comparèixer aquesta Diada de Sant Jordi davant els mitjans de comunicació locals, com cada dijous, per resumir les més recents accions i mesures què es porten a terme per pal·liar la situació d’emergència. Pel que fa a les accions de protecció a la ciutadania des d’Acció Social es treballa amb intensitat: Durant aquesta setmana s’ha rebut més de 90 trucades i s’ha fet unes 50 entrevistes telefòniques i s’ha començat a repartir les primeres 15 targetes moneder a famílies en situació de vulnerabilitat. “Seguim coordinant-nos amb les entitats socials com Càritas, Caldes Solidària, Creu Roja amb qui hem preparat lots de seguretat i protecció que repartim a famílies afectades pel covid-19, a més del suport dels voluntaris i voluntàries de la Xarxa de Suport”. L’alcalde va destacar també la tasca de l’Oficina d’habitatge , atenent consultes; gairebé 300 des de l’inici de l’estat d’emergència, moltes relacionades amb ajuts al pagament del lloguer, moratòries o l’assessorament jurídic i la mediació. A més, “des de la regidoria d’habitatge seguim treballant i ja tenim el projecte executiu dels 5 habitatges socials a la Sala Polivalent i seguim treballant en els habitatges per a joves a l’avinguda Fontcuberta.” Pel que fa a Educació, l’Ajuntament ha col·laborat en l’inici del tercer trimestre, de forma telemàtica, per dotar tots els i les alumnes que ho necessitaven de 60 dispositius informàtics i connectivitat per a seguir les classes. Des de l’oficina de promoció econòmica es fa assessorament sobretot a aquelles persones afectades per un ERTO. La xifra d’atur registrada el més de març era del 9,4% front al 11,15 de la comarca. L’alcalde va voler remarca que “estarem molt atents a aquesta qüestió”. Per altre banda, aquesta setmana s’ha presentat un nou calendari fiscal per dotar de major flexibilitat el pagament d’impostos a empreses i famílies, mentre es treballa en línies concretes d’ajuts.