Caldes de Montbui

Totes les notícies

L’aparcament Centre - El Sindicat, un nou compromís electoral fet realitat

[dissabte 2 de febrer] L’alcalde Jordi Solé, el delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona Juli Fernández i el regidor d’Urbanisme Vicenç Personat van tallar la cinta per inaugurar l’Aparcament Centre – El Sindicat i presentar als veïns i veïnes de Caldes de Montbui, el nou espai passeig a sobre de la coberta enjardinada.  “un nou compromís electoral fet realitat, un projecte que va començar ara fa 4 anys, una idea que vàrem tenir ara fa 8 anys i una reivindicació encara més antiga: un aparcament que doni servei al centre comercial i històric del municipi”. Jordi Solé L’aparcament és la última gran obra del llegat de transformació de Caldes de Montbui d’aquests darrers 12 anys, liderat per l’alcalde Jordi Solé i l’equip de govern d’ERC, en el marc del Pla de Barris de la generalitat de Catalunya, per re valoritzar el centre històric. D’aquest llegat formen part també l’actuació sobre la plaça de la Font del Lleó, el Pont Romànic, el passeig de la Riera, els banys termals El Safareig o la plaça de l’Ú d’Octubre. Per sobre, l’aparcament és un espai de trobada allargant el passeig de la Riera; un recorregut des del pont romànic de gairebé dos quilòmetres que posa en valor la façana urbana, elements naturals, històrics, culturals i patrimonials del poble i esdevé un mirador privilegiat sobre les Hortes de Baix. “Aquest passeig ja forma part d’aquelles coses que ens fan sentir orgullosos de ser calderins i calderines”, destacà l’alcalde. L’espai s’integra en l’entorn natural de les hortes. S’hi ha instal·lat horts domèstics que es cediran a entitats del municipi amb vocació social per mantenir una continuïtat visual i estètica, i també d'us, amb la zona de les Hortes de Baix de Caldes de Montbui. L’aparcament també respon al model de mobilitat sostenible de Caldes: alliberar el Centre de cotxes, endreçar-los en l’aparcament públic i gaudir dels espais pel lleure. Disposa de 143 places i està gestionat per l’empresa pública Serveis Municipals.

Les Jornades Republicanes d’ERC a Caldes recullen propostes de la ciutadania per continuar transformant la vila

[El dimarts 22 de gener] es va celebrar la primera de les dues Jornades Republicanes organitzades per ERC de Caldes de Montbui, amb l’objectiu de debatre sobre el model de poble i recollir propostes de la ciutadania per incorporar-les al seu programa electoral de les properes eleccions municipals 2019. Isidre Pineda, el candidat d’ERC a l’alcaldia, va donar la benvinguda i encoratjà als assistents -es a participar de les jornades i del projecte de transformació de la vila liderat per Esquerra Republicana.  L’alcaldable va destacar “l’exigència del repte que representa fer entre tots i totes un projecte guanyador, que continuï el camí i ens faci sentir encara més orgullosos de Caldes de Montbui» Isidre Pineda: «Parlem de liderar un projecte polític apassionant que continuï el llegat d’en Jordi Solé» La primera jornada es va dividir en dos grans blocs: el primer sobre l’espai públic i la sostenibilitat, i el segon sobre govern obert i la gestió dels serveis municipals. Unes  50 persones van participar de les dinàmiques per identificar i prioritzar les principals necessitats de la vila i aportar noves idees. També es van posar a consideració dels veïns i veïnes diverses propostes d’actuació i de millora pel que fa als espais públics: L’ampliació del Parc de l’Estació soterrant l’aparcament actual i fent una gran porxada dedicada a activitats culturals, consensuar un nou Pi i Margall, el pas soterrat al cementiri, la reforma del carrer Bigues o una zona verda al carrer Buenos Aires. La propera Jornada Republicana tindrà lloc el dimarts 5 de febrer, a les 19 h. a Can Rius. Es debatrà de forma participativa sobre promoció de la vila: turisme, cultura i comerç i sobre cohesió social. Aquestes jornades són obertes a qualsevol ciutadà -na de Caldes que hi vulgui assistir i participar-hi.   #Continuemelcamí

Aprovem els nous pressupostos del 2019 amb un Ajuntament sanejat

En el darrer ple municipal, celebrat el dia 27 de desembre, es van aprovar els pressupostos per a l’exercici 2019 que, després d’un període d’exposició pública de 15 dies, es faran efectius totalment amb algunes xifres macroeconòmiques que indiquen que el consistori es troba sanejat. La situació econòmica favorable ve determinada per la gestió dels últims 7 anys, en què s’han pogut congelar tots els impostos gestionats per l’Ajuntament i, al mateix temps, generar uns romanents de tresoreria d’uns 2,5 milions d’euros de mitjana per any. Aquest sobrant es destina, d’una banda, a noves necessitats de despeses i projectes i, de l’altra, a reduir l’endeutament. Precisament, s’ha mantingut una mitjana de ràtio d’endeutament del 52% (que es calcula dividint el deute –préstecs– entre els ingressos corrents –impostos, taxes…–). Una ratio, doncs, que encara és molt per sota del 75%, que és la xifra que contempla la normativa per poder autoritzar les operacions de crèdit. Pel que fa als pressupostos de cara a l’any 2019, s’ha seguit amb la tendència lineal dels últims anys en termes generals. En primer lloc, la despesa: tot i experimentar un petit augment segueix controlada i gestionada amb tanta eficiència com es pugui per no malbaratar recursos públics. En segon lloc, els ingressos: estan congelats, com s’ha mencionat anteriorment, i les previsions d’ingressos variables han estat fetes amb sentit comú i sense interpretacions excessives. I en tercer lloc, les inversions: s’ha decidit prioritzar aquells projectes que ja estaven iniciats en anys anteriors, com l’ampliació del pavelló de la Torre Roja o els nous vestuaris del pavelló del Bugarai. Tot i això, igualment, aquest any es destinen un total de 2,7 milions d’euros per fer millores i manteniments generals com 105 mil euros que destinem per millorar els polígons industrials, 300 mil euros per adquisició d’immobles per lloguer social (que sumats als d’anys anteriors ja són 445 mil euros), 500 mil euros per continuar amb la campanya de l’asfaltat 2019, 149 mil euros per la millora de la pista esportiva de l’Institut Manolo Hugué per ús educatiu i també esportiu d’altres entitats de Caldes i un total de 220 mil euros per a la millora del clavegueram i l’enllumenat públic.

Roda de Premsa 23-11-2018

Seguim lluitant per tenir habitatge social i comprem 5 pisos

Des de l’Ajuntament som conscients que hi ha realitats al marge de la societat del benestar i qui pateix molt i pel més bàsic, com tenir un sostre on viure, menjar, pagar el lloguer, l’aigua, la llum, el gas…, etc.   Des dels Serveis Socials municipals intentem atendre totes aquestes demandes bàsiques amb les eines que tenim a l’abast com el rebost solidari, per posar un exemple. Una de les necessitats més difícils de cobrir des dels ens locals és ajudar a garantir el dret a l’habitatge. Per això, des de l’Ajuntament, aquests últims anys s’està ajudant a rehabilitar i a fer reformes bàsiques a pisos amb la finalitat d’incloure’ls a la borsa de lloguer social, s’està projectant la construcció d’habitatge de lloguer social i s’han començat a comprar pisos per adjudicar-los a aquelles famílies que ho necessitin com a mesura d’emergència temporal amb un lloguer social. Aquest any, hem invertit 427.817,09€ per a la compra de cinc habitatges en l’exercici del dret de tanteig i retracte. D’aquests, un ja s’ha adjudicat, un altre està escripturat i en procés d’adjudicar i els altres tres estan pendents d’escripturar i d’adjudicar. Així doncs, se sumen a un altre pis que l’Ajuntament ja va posar a disposició de lloguer social ara fa dos anys.   No és una solució definitiva, però és una empenta per aquelles famílies que es troben en situacions límit.  

Inaugurem la nova Plaça de la Font del Lleó amb companyia del president del Parlament, Roger Torrent

Aquest diumenge, [25 de novembre] el president del Parlament, Roger Torrent va acompanyar a l’alcalde Jordi Solé, el senador Bernat Picornell  i els membres del consistori en l’acte d’inauguració de la re urbanització de l’emblemàtica plaça de la Font del Lleó de Caldes de Montbui. La nova plaça serà l’epicentre dels principals esdeveniments culturals i festius de la vila i respon a un procés participatiu que va recollir les prioritats d’entitats i veïns. El resultat és una plaça pensada per a les persones i les famílies: amable, lliure de cotxes, accessible, diàfana, sense barreres ni esglaons. L’espai manté l’essència històrica i cultural i realça els elements patrimonials i termals amb una nova font accessible a tothom. Un circuït tancat d’aigua termal projectarà l’antiga “natatio” romana, una de les més grans de Catalunya. Els mesos d’hivern, en contrast amb el fred, el vapor donarà singularitat al conjunt. Al sòl es conserven les llambordes originals (polides i tallades linealment), disposades per mostrar i donar protagonisme als elements patrimonials com les Termes o la Font del Lleó. Tot l’espai està construït en un únic pla per facilitar la celebració de tot tipus d’esdeveniments i l’accessibilitat. També es conserven els fanals, s’han replicat els bancs antics de pedra i s´hi ha plantat alzines, els arbres que ja antigament envoltaven les termes romanes. Jordi Solé va ressaltar l’obra de la nova plaça com a culminació de 12 anys de transformació del municipi, “ l’exemple del que hem volgut fer sempre pel poble: fer-lo més agradable, accessible i també més conegut”. S’hi va referir com la plaça del segle XXI inspirada en la història i el patrimoni termal de la vila, “hem volgut posar en el valor els 2000 anys d’història, les termes romanes, l’aigua termal, les llambordes...” en un espai accessible i amable, sense barreres i sense cotxes. L’alcalde va recordar que la plaça no va ser projectada en un despatx, sinó que les idees principals són el resultat d’un procés participatiu dels veïns i les entitats.

Comencem a recollir els primers fruits del PEC, a El Toc

Aquest mes de novembre posem en pràctica l’ampliació del servei d’El Toc, l’espai de dinamització juvenil de Caldes, una proposta que va sorgir en el I Fòrum d’Educació, que es va celebrar ara fa un any. Aquesta serà una prova pilot i així també donarem resposta a una de les demandes que van fer els joves calderins i que forma part del Pla Local de Joventut que hem treballat des de l’Ajuntament. El nou servei implica més dinamització, un reforç pels divendres a la tarda i l’obertura de l’espai els dissabtes a la tarda, de dos quarts de cinc a les nou del vespre. Tot plegat, complimenta la tasca professional de la dinamitzadora oferint monitoratge i programació d’activitats de lleure amb una vessant educativa. Aquests serveis que es coordinen amb la dinàmica habitual de El Toc i amb l’acció dels educadors de carrer. Tot això està complementat amb l’elaboració d’un estudi d’usos de El Toc i el recull del feedback constant dels joves i del projecte. Precisament, el 17 de novembre que ve se celebrarà el II Fòrum de l’Educació, espai on ara fa un any es va debatre aquesta necessitat dels joves. El d’aquest any portarà el lema: “Seguim? Ens necessitem!” i bàsicament servirà per posar al dia la tasca feta fins ara en els quatre àmbits del PEC (Projecte Educatiu de Caldes) que són: Escola, Fora Escola, Transició Escola-Feina i Formació Permanent i Poble Educador. Tota la feina que s’ha fet al llarg d’aquest any en múltiples sessions de treball serà exposada pels membres del Grup Impulsor i, més important encara, es presentaran les accions concretes que es faran d’acord amb els compromisos municipals adquirits en cada àmbit. Destaquem la implementació d’una treballadora social que fa de referent per a les famílies amb fills amb necessitats educatives específiques; accions que s’han dut a terme al Centre Cívic per tal de millorar els espais per a entitats i l’elaboració d’un projecte d’assessorament, orientació i acompanyament socioeducatiu per a alumnes que es desvinculen del sistema educatiu abans de qualificar-se (16-18 anys), entre d’altres.

Núria Carné, regidora de Comunicació i Informació Ciutadana, Desenvolupament Econòmic i Esports [ERC]

Exportem a Europa el patrimoni històric i termal de Caldes

El 4 d’octubre passat vam anar a Ourense, Galícia, a presentar la candidatura de Caldes de Montbui per formar part de l’EHTTA, que és la European Historical Thermal Towns Association, és a dir, l’Associació Europea de Viles Termals Històriques. Aquest era l’últim pas per incorporar-nos-hi com a membres, després de més de dos anys de feina des de l’Ajuntament, i concretament la Regidoria de Turisme i Termalisme. A l’Assemblea General vam fer una presentació del patrimoni calderí i també es va ratificar l’informe favorable que va emetre el Comitè Científic de l’Associació. És, doncs, un pas endavant, i som el primer poble termal de Catalunya que forma part d’aquesta xarxa europea, ja que complim tots els requisits com a vila termal amb tradició històrica. Aquesta entitat sense ànim de lucre està formada per 40 ciutats termals europees de 14 països diferents: Bèlgica, Croàcia, República Txeca, Hongria, França, Alemanya, Grècia, Itàlia, Portugal, Romania, Espanya, Turquia i el Regne Unit. Així doncs, des d’aquest octubre, també formem part de la Ruta Cultural Europea, validada pel Consell d’Europa, assolint així uns estàndards de qualitat com a vila termal. I què implica, això? Doncs, a grans trets, que entrem en estratègies de comunicació europees, que ens permetran intercanviar experiències per conèixer altres formes de gestió dels recursos termals i turístics i aplicar-les a casa nostra adaptant-les a les nostres singularitats, i que també entrem a formar part de projectes europeus de formació i de promoció turística subvencionats per la Comissió Europea. Per tant,  guanyem visibilitat i posicionament dins del mercat termal europeu. Caldes de Montbui, doncs, serà exportat fora de les nostres fronteres i serà present a fires termals, entrarem a una web internacional de l’EHTTA, apareixerem en totes les seves publicacions (guies turístiques, xarxes socials, conferències, jornades tècniques…), formarem part del projecte “The Thermal Atlas of Europe” (que es troba en la seva tercera fase), col·laborarem estratègicament amb l’Associació Europea de balnearis (ESPA), i assistirem a trobades i fires com Termatalia, per exemple.

Caldes de Montbui concedeix la Medalla d’Honor de la Vila a Raül Romeva

El passat dissabte 29 de setembre, a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Caldes de Montbui, l’alcalde Jordi Solé, acompanyat pel Conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall va fer entrega de la distinció a Diana Riba, companya del Raül Romeva. A l’acte hi van assistir, a més de la Diana i la Montserrat Rueda, mare de l’homenatjat, el delegat del Govern, Juli Fernández, la directora general de Memòria Democràtica, Carme Garcia així com la majoria dels regidors i regidores del Consistori, representants del Grup de Suport a Raül Romeva i més d’un centenar de veïns i veïnes de Caldes que omplien a vessar la sala de Plens i trencaren l’acte en diverses ocasions amb sentits aplaudiments per expressar el seu suport al Raül  i l’escalf a la seva família. Després del visionat d’un vídeo sobre la trajectòria de Raül Romeva i el seu vincle amb Caldes de Montbui, va intervenir Pep Gaspar, representant del Grup de Suport a Raül Romeva i  impulsors del reconeixement “hem d’estar orgullosos de la seva vàlua, valors i conviccions democràtics” Ernest Maragall va pronunciar unes emotives paraules adreçades al Raül i la seva família “Malgrat tot guanyarem i el Raül serà lliure” per, seguidament, fer l’entrega de la Medalla d’Honor de la vila a Diana Riba. La medalla es va representar amb una insígnia de solapa, entregada pel conseller Maragall, i una peça escultòrica de l’artista calderina Àngels Llop. Diana Riba va llegir una carta del Conseller on mostrava el seu agraïment pel gest que  “no l’entenc com un gest individual, sinó col·lectiu, i pel qual us dono les gràcies, també en nom dels meus companys i companyes empresonats o a l’exili”...”Vàrem fer un referèndum, sí. No ho neguem, ans al contrari. Ho reivindiquem. Mai, mai, demanar a la gent que s’expressi i fer-ho possible, pot ser considerat un delicte, de fet no ho és. La política ha de servir per escoltar la gent, i per canalitzar les aspiracions col·lectives.

Discurs de la Portaveu municipal d'ERC a Caldes de Montbui, Núria Carné. #Diada2018

Alcalde, regidores i regidors, senyores i senyors, amics i amigues, bon dia a tots. Com molts de vosaltres ja sabeu, sóc periodista de professió i tot i que des de fa uns mesos no exerceixo com a tal, al preparar el discurs vaig tirar d’hemeroteca per veure què havia dit en els anys anteriors. I aleshores hem vaig adonar que a diferència de les Diades anteriors, del 2015, 2016 i 2017, ens ha passat un fet molt important, transcendent, un fet que, al meu entendre, ha estat un punt d'inflexió per a molta gent, parlo de l’ú d’octubre. L’any passat, quan érem aquí mateix, encara no havíem viscut en les nostres pròpies carns la repressió de l’estat espanyol, la impotència de veure com la seva policia vinguda i posada en un vaixell de piolins ens venia a atonyinar per posar una papereta dins d’una urna i sobretot, veure com de gran, digne i pacífic és el poble català. I com units, el poble va vèncer i efectivament com deia el vicepresident  Junqueras -ara injustament empresonat- «hi haurà urnes, hi haurà paperetes i votarem en referèndum», mentre la Soraya anava dient que no n’hi hauria. Per cert, ahir ella va anunciar que es retirava de la política. Tornant a l’1 d’octubre, segur que molts de nosaltres tenim gravades a la memòria imatges dels col·legis electorals de matinada, plens de gent organitzada fent guàrdia, l’entrada de les urnes per l’ajuntament a mitja tarda amb els aplaudiments de la gent que va venir de tots els col·legis fins aquí per ajudar a custodiar les urnes, una plaça del Lleó plena de gom a gom com mai! Recordo també les hores de molta tensió esperant que arribessin les vuit del vespre ja per tancar i començar el recompte... les persones que feien guàrdia a les afores del poble controlant si venien o no les furgonetes, els centenars de missatges al mòbil amb amenaces... Però també recordo com queien les paperetes pel balcó de l’Ajuntament, al final del recompte, en el qual a Caldes es va imposar el SÍ al referèndum amb un 92%.